Welcoming Baby #3

Latest addition to our little family. Masih consider little lah kan.

Umar Bin Zainuddin.

Birth story. Tidak menarik lah because kalau csec memang semuanya ikut prosedur. So every csec birth story, jalan ceritanya sama. 

Tapi sebab saya ialah Binikedek, saya bikin drama sikit.

16th April 2018 : 

Went for my usual weekly check up. I had GDM in this 3rd pregnancy so my gynae wanted to admit me immediately on this day because it is 2 days because the choosen date and they need to inject me with Dexa, a steroid to mature baby’s lungs. Tapi sis belum puas makan-makan lagi tapi sudah kena tahan. Mau nda mau, kena jugak lah mau sebab berani nda mau dengar cakap doctor?

Ok lah. Their justification behind it was because, kalau mommy ada GDM, baby kena lahir ngam2 to prevent any complications. So, kena lahir ngam2 atau lebih sikit dari 37 weeks. Lepas tu, kalau 37 weeks, takut paru2 belum matang, hence the Dexxa.

The Dexxa injection was very painful. Tapi sebab saya ialah Wonder Woman, about 15 mins after the injection, me, husband & Sofea walked from Gleneagles to Imago to makan at Sushi Zan Mai. Hebat kan sis? Mostly my friends who commented on my instag about the Dexxa, semua cakap sakit lah.. nangis lah.. Tapi ternyata nafsu makan sis lebih kuat dari sakit kena inject.

18th June 2018:

The day. Scheduled csec at 10.30am sebab ada satu orang mommy dulu yang kena csec before me. Mixed feeling. Biasalah. Major operation kan. Macam2 dalam fikiran. Masa kena tolak masuk ke level operation rooms, saya sudah start drama mengalir air mata. Tapi, sendiri2 baring atas katil, keluar2 air mata lap pakai selimut. 

Dresser : Kenapa menangis? First time kah?.

Saya : Tidak.. ini kali ke-3 suda.

Dresser : Kalau sudah 3 kali, kenapa masih nangis? (Sayu2 betul suara dresser ni).

So di jadikan cerita, semua lah diorang dalam bilik pembedahan tu yg perasan saya menangis, terus memujuk. Siap kasi lap air mata lagi. Over kan?. Tukang bius pun sempat pujuk.

Bila laki masuk, baru lah ada ok sikit perasaan. Pembedahan di lakukan oleh Dr. Shima.

Umar pun keluar. Nangis sikit then sambung tidur. Satu orang nurse kasi skin to skin sekejap then kasi try breastfeed. Actually kalau Csec, nda payah lah menaruh harapan yang tinggi untuk skin to skin to skin yang lama & breastfeed sepanjang di jahit. Sebab? Ruang yang limited boss. Start dari bawah breast ialah kawasan ‘work in progress’. 

Selesai operation, kena tolak masuk balik ke bilik. 

Oh saya beranak di Gleneagles KK. Compare to other hospital yang saya pegi, saya paling suka di sini sebab:

  1. Spinal tidak sesakit dulu. Masa kena inject tu ok ja.
  2. Ada warm/heater blanket. Lepas operation memang bergegar kesejukkan. Dapat warm blanket ni, teda lah menggeletar.
  3. Ubat-ubatan tahan sakit yang memang betul2 kasi tahan sakit. Higher dose. Beranak dulu2 tiada.
  4. Recovery period tu pendek. 2nd boleh bangun sudah. Sakit memang lah sakit tapi, daya ketahanan badan atas bantuan painkiller sangat membantu.

The next day, Dr. Alagammai datang bawak cermin. Kasi tengok saya macam mana rupa stitches tu. Rupa-rupanya, sekarang ni, jahitan di buat masuk ke dalam, supaya cantik doktor bilang.. haha.. Tapi memang betul2 lah nampak kemas sebab jahitan ke dalam. Tiada kulit timbul2.

Nowadays, any csec, mesti kasi complete 7 days of heparin injection. Number of days tu I heard depends on berat badan orang tu. Nda tau lah. Tiada saya meng-google. So Heparin ni untuk mencairkan darah. Mengelakkan darah beku. Tapi, selama 7 hari tu, mesti nurse yang buat. I asked doctor, nda boleh kah inject sendiri di rumah? Leceh pulak hari2 mau keluar rumah pegi inject. Doctor bilang ada, tapi, ubat yang satu lagi tu mengandungi DNA babi. So the first 4 days inject di hospital. The remaining 3 days, pegi Klinik 1 Malaysia & Medisinar Clinic, minta inject sana. 

As usual, memang ada confinement lady yang saya hire throughout my 30 days of confinement untuk pengurusan ibu & anak.

Panjang cerita. Birth story x panjang. Before birth yang ada drama. 

Mau tengok Umar?

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

376BDE80-DCFA-479E-B5FB-0F49A7033625

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

[+] Zaazu Emoticons Zaazu.com