Tilam Hunting

Tilam hunting were done due to the unavailability of it… duh~

Budget for tilam, about RM1k.. SEBAB kalau tilam yang harga alang2, teda warranty.. Waranty itu penting.. terutamanya untuk orang yang cerewet macam kami.. Paling-paling pun, 10 years warranty lah.. Supaya kalau ada spring nya yang rosak, boleh hantar balik pi kedai..

First kedai  furniture, offers factory price.. tempting kan?? kan?? kan???

Tapi cekewa kecewa sebab harga tilam foam biasa without spring tu pun sudah mencecah harga Rm1k+.. punyalah..

Tapi harga bedroom set nya pulak sangat tempting.. RM2150 for king size bed, 2 side tables, big almari baju and 1 stylo+cool dresing table.. And boleh book the stuff up to 3 months.. Which means, kami boleh tunggu gaji next month or next next month lagi to angkat the bedset.. of course with 30% deposit lah..

Tapi namanya jugak survey kan, so decided to head to another kedai.. when suddenly the sales assistant with high pitch voice said, ‘Aiii… tidak jadi beli..???” Then hubby jawab, ‘ Yalah… mana ada orang datang terus beli… mesti mau survey-survey dulu..’.. Terus kena marah tu sales assistant oleh satu orang kawan dia..

Next kedai, quiet big.. Furniture nya pun boleh tahan jugak.. Since that dalam otak cuma aiming for mattress, so I directly go to the bedroom section.. Banyak pilihan.. Tapi harga bedroom set nya bikin takut.. Rm7k+++++… Murah lagi the first kedai.. Design and everything sama/lebih kurang.. Cuma the almari baju a lot more bigger.. but still rm5k bah difference..

Tinguk-tinguk tilam ja lah.. I aimed for the Dreamland punya suda.. ngam2 the price RM999.. Boleh-boleh datang salesman and offer kami tilam Sweetdream yang harga rm7k++.. tapi dia bagi less jadi rm6k++..

: Ini tilam banyak bagus… dia punya material bla bla bla.. Ini foam tidak pakai chemical untuk bla bla bla.. Ini tilam atas foam, bawah spring bla bla bla.. Ini tilam ada barcode so that next time kalau ada rosak bla bla bla.. Orang muda ramai suka ini tilam.. Ini tilam approved by NASA bla bla bla..

Oh.. ini pulak tilam yang Ica cakap tuh..

: Sorrylah tauke.. kami bukan mau pegi angkasa lepas jugak..

hehe.. no doubt yang the tilam very sangat best.. tapi tooo expensive lah.. kalau rumah saya harga rm1juta, mau lah jugak saya beli tilam harga rm7k.. maksudnya, kalau kaya raya, mau lah jugak beli yang sangat mahal tuh.. bagus beli tilam harga rm1k, then balance rm6k tu bikin bayar PTPTN..

Oleh kerana we were running out of time.. its 4.30 pm and hubby needs to get ready for work (and also to update his Mafia Wars), jadi kami pun balik..

*Padahal, compang-camping jugak baju yang kami pakai pi kedai furniture tadi.. masih jugak orang ada hati mau offer kami barang harga mahal-mahal…

3 thoughts on “Tilam Hunting

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

[+] Zaazu Emoticons Zaazu.com