Show me the money!

Kalau kamu bah, pigi kedai, tu sales assistant selalu buat apa? Does he/she assist you or gave you the I-dont-think-you-can-afford-this face to you?

Saya selalu kena yang second tu lah sambil di renung dari atas sampai bawah. Apa boleh buat. Muka memang bukan muka orang berduit. Pakaian pun macam pakaian rumah. Tshirt & selipar Bata. Hehe. Tapi saya rasa selamat. Tidak di kejar sana sini oleh sales assistant. Pilih barang pun dengan aman. Kalau mau apa-apa baru saya panggil diorang dengan muka yang kencang. Muka kencang sebab I-can-afford-to-buy-this-but-why-you-give-me-that-look.

Tapi sometimes these sales assistant pun kadang-kadang melebih-lebih jugak men-under-estimate customer. Bukan sales assistant seja, bank officer pun sama jugak sebab saya pernah kena. Padahal, saya rasa paling cantik lah sudah baju saya pakai time tu (blouse instead of tshirt). Hehehe. Masih jugak kena kasi what-the-hell-are-you-doing-here-woman? face.

Yang paling teruk saya rasa saya kena ialah di Parkson Bintang Mall. Saya pigi cium-cium bau perfume, then tu SA pun layan-layan jugak kasi cium perfume yang baru etc etc. Then, tiada yang saya minat, so I said, Thank You. Terus kena kasi jelingan tajam sambil memuncungkan bibir. Terus saya pun blur. Saya tidak tau pulak kalau sudah cium-cium bau perfume, mesti jugak beli. Terus saya buat di-mana-hak-saya-sebagai-pengguna? face. Ceh. Kalau tidak silap, saya kena tu di booth perfume Elizabeth Arden. But that was 2-3 years ago punya cerita.

Memang betul kan dari pakaian kita seja orang sudah boleh judge. Contoh paling senang, kami training dulu mesti pakai coverall. Kawan-kawan semua nasihat jangan pakai coverall (ni kes keluar time lunch-hour) kalau mau pegi beli barang. Harga barang pandai naik 10%. Haha.

Then, kedai-kedai tu pun pandai. Contoh kalau di saloon, sambil cuci rambut sambil diorang tanya kerja apa dan di mana. Kalau jujur betul pegi jawab (macam saya dulu), terus pelbagai jenis set rawatan rapi untuk rambut rosak dan bercabang di kasi keluar. Harga pun kaw-kaw.

Jadi, apa kesimpulan yang dapat dibuat di sini?

Yes. Semua orang mata duitan. ($_$)v

Money is not everything, tapi seperti yang di katakan oleh kawan Enchek Kedek, ‘Money is not everything, but money is convenient’.

Convenient macam mana? Saya kasi contoh.

Kamu mau membeli bb cream (waving at Cinoi) atau pun mascara (waving at Chii pulak). So kamu terjumpa satu brand ni. Tagline nya sangat memukau. Blemish free. Lucious eye lash. Satisfaction guarantee. Terus kamu pun tertarik dan membeli. Then, bila pakai, rupa-rupanya manisnya pada tagline seja tapi hasil tidak  seberapa. Tapi Monday mau kerja sudah dan stok bb cream or mascara sudah habis. So kamu pun pergi ke Sasa lagi dan membeli brand lain ataupun brand yang kamu biasa pakai. See how convenient money is?

Saya kasi contoh lagi ya. Kamu ada mesin jahit. Kamu suka menjahit. Tiba-tiba satu hari rumah kamu di masuki pencuri. And out of all the things, mesin jahit kamu yang di curi. Terus kamu tidak dapat menjahit. Terus kamu merasa kosong. Terus kamu jadi tidak tentu arah. Terus kamu pandai tidak puas hati kalau laki kamu sedang tidur sedangkan kamu tidak dapat tidur sebab biasa menjahit sampai tengah malam baru tidur. Terus.. eh.. ok.. Paham jugak kamu kan bagaimana perasaan si orang-yang-baru-kehilangan-mesin-jahit tu? Dan kalau kamu seorang suami, mesti kamu kesian jugak dengan bini kamu tu kan. Mesti kamu akan cakap, ‘Esok kita cari mesin jahit baru’ kan?.

Bye!

3 thoughts on “Show me the money!

  1. klu aku pakai cantik2 p kedai mmg kena layan bgs2 sbb nampak mcm ada duit padahal window shopping jak…tp biasanya klu time yg betul2 mo beli brg aku mmg kurang bergaya sedikit, kurang bmekap/x pakai mekap sbb mo cuba2 d kedai. logik la kan? hehe…

  2. *waving at new sewing machine*

    haha…

    “money is not everything, but everything needs money” –> thats how my mom describe money dan membuatkan sy tersangat STINGY! 😀

  3. Money is not everything, but everything needs money. Not really everything la, but almosttt everything is all about money money money.

    Aku selalu dapat that look huhu memang muka teda duit kali, kalau dia buat that look, aku terus makin eager mau beli. Ahahahaha supaya konon dia tidak judge orang lah. Tapi tengok juga barang yg aku betul-betul mau la.

    Tapi kalau betul2 tiada duit, aku diam2 jak la. Ahahaha

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

[+] Zaazu Emoticons Zaazu.com