Raya preparation

Erm.. Perlukah tu ah wishlist untuk raya? Because I’ve seen people with their wishlist for Raya sudah.

Err.. I dont have any. Yang penting baju raya ada, duit raya untuk sedekah budak-budak ada. Baju raya pun kalau ikut, pakai last year punya pun boleh. Tapi saya sudah terbeli untuk tahun ni, jadi proceed seja dengan menghantar kain kepada tukang jahit. :p

Handbag untuk raya? Saya boleh bikin beg sendiri, kalau saya betul2 perlu bag lah. Hihihi.. Yang specially dedicated untuk raya tiada lah. Pakai seja mana-mana handbag yang under utilised tu. Saya sudah biasa dari dulu. Eh silap. Dulu I dont even bother to have a handbag. Jadi kira ada bag ni bersyukur lah.

Kasut/sandal kali lah. To match up with my baju kurung. Tapi, kemungkinan besar saya tidak beli jugak lah. Sebab Enchek Kedek ada mengeluarkan satu ayat tu hari semasa dia membersihkan kereta.

“Sayang. Ada kamek jumpa sandal kitak bawah seat kamek. Cantikkk. Masih nampak baruuuu.” sambil memuncung-muncungkan bibir dan senyum secara sarcastic.

-_-”

Kuat-kuat lagi tu. Dengar jiran sebelah. Hahaha. So, no sandals for me lah. Kecuali saya berjaya beli tapuk-tapuk dari Enchek Kedek. But still, saya belum nampak kepentingannya. Sebab saya kalau raya di rumah nenek seja. Tidak lama pakai sandal. Bagus saya beli bantal raya sebab pegi rumah nenek seja, carik bantal terus tidur.

Sekarang ni mau start order kek lapis lah for raya. Rasanya tahun ni saya tidak dapat buat kek. Selagi belum pindah rumah, selagi tu kita jangan kacau perkakas rumah yang perlu di kasi keluar dari kotaknya ya tuan-tuan dan puan-puan.

Ariana punya preparation pun sudah cukup. Saya sudah beli kain baru untuk ganti baju raya Ariana yang kecil tu. Kasut pun ada saya beli masa kahwin si Jack tu hari. Sengaja beli besar sikit supaya pakai lama. So kasut pun nda payah lah. Baru pakai sekali seja jugak kasut tu. Casual dress untuk Ariana pakai selepas dia rimas seharian pakai baju kurung, mungkin saya akan beli. Macam tiada masa jugak mau jahit sebab alasan yang sama, pindah rumah.

Most probably, mid of Aug kami akan berangkutan pindah. Iya. I know. Pindah time bulan puasa. Tapi, kerja pembersihan rumah saya akan panggil cleaner untuk datang. Mungkin suruh wax lantai rumah sekali. Sekali sekala kan. Then packing barang akan di buat oleh agent pemindah tu. Nanti diorang yang tolong packing. Saya cuma perlu kemas apa yang saya tidak mahu mereka sentuh.

Hopefully proses pemindahan berjalan dengan lancar. Dulu, dengan perut sarat mengandungkan si Ariana tu kami dua laki bini mengangkut barang pindah rumah, with the help from Wan & kereta Encik Lister. This year, Enchek Kedek sudah rajin pegi gym angkat besi. Mustahil angkat kotak nanti tidak larat. Ehehehe.

4 thoughts on “Raya preparation

  1. Wah syok ni planning untuk Raya. 😀 Mesti banyak yang mau kasi sedia tu kan Sheila.. All the best in the preparation! Inda lama lagi mau start puasa sudah kan..

  2. Aku blum prepare apa2 utk raya. Kemarin jak aku nmpak handbag d guess tp nda trus beli sebab kau tau la kan bulan ni ada pki byk duit sdikit.

    Kain pun xda beli. As usual aku beli ready made jak. Sepasang.

    *anyway aku slalu lupa selesaikan soalan math di bawah trus kena “bye bye spambot” huhuhuhuh

    • Handbag Guess aku tengok d Miri cantik2 ni. Tapi boleh tahan mahal jugak harganya kan?

      Aku sendiri pun selalu lupa selesaikan masalah Math tu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

[+] Zaazu Emoticons Zaazu.com