Offdays Project : Baju Kurung Ariana

Saya kan, mau beli baju raya ready made ja untuk Ariana. Jadi hari tu cuci cuci mata lah. Jumpa satu fb yang jual baju ready made but my oh my….PUNYA MAHAL! Nda tau lah mungkin itu standard harga ready made kurung for toddlers, tapi kalau mengikut pengiraan saya, it shouldnt reach RM79 for a 3 years old punya baju kurung. Atau mungkin saya adalah cheapskate? : /

Anyway, sebab terkejut dengan harga tu, tapi Ariana mesti jugak ada baju raya, maka saya mengumpul kain-kain Ariana Dan hantar ke rumah Kak Aza and mintak mak Kak Aza tolong potongkan. Potong seja sebab this offday saya bercadang untuk…drumrollsssssss.. JAHIT SENDIRI!

20120802-053949.jpg

Dua kain di bawah tu mak Kak Aza yang potongkan. Cuma kain hitam tu yang saya potong sendiri. Saya kan kurang sikit (eh banyak sebenarnya) dalam urusan ukur mengukur ni. Jangan tidak tahu ya, ukuran baju kurung pun ada formula, as what I had been taught by Kak Aini. Hehe. Kalau bag tiada. Straight forward ja potong. Hehe.

And to to keep me in the safe zone, saya buat ini ;

20120802-054613.jpg

Bikin pattern sendiri based on kain yangsudah di potong. Hehe. Lain kali kalau Ariana membesar, saya tambah ja besar pattern ni.

Jadi, semoga saya berjaya menjahit baju raya Ariana.

PS : Pernah terbaca somewhere yang tidak semestinya orang yg pandai jahit bag, pandai jahit baju dan tidak semestinya org yg pandai jahit baju, pandai jahit bag jugak. Tapi kalau pandai dua-dua, itu sudah hebat!

One thought on “Offdays Project : Baju Kurung Ariana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

[+] Zaazu Emoticons Zaazu.com