..of blogging..

Hai. Mau cerita-cerita pasal own domain. Sejak dua menjak ni kan ramai sudah yang tukar pakai domain sendiri. Saya terfikir untuk pakai domain sendiri since 2 years ago cuma Enchek Kedek cakap ‘tidak perlu’.

Then this month, Cinoi telah memulakan menukar ke domain sendiri dan men-trigger semula keinginan saya untuk pakai domain sendiri. Hehe.

So that day, saya membuat keputusan untuk membuat pilihan antara this 2 party yang menyediakan domain & hosting. Serverfreak (yang Cinoi pakai) & E*******. So, I started communicating with both party online, asking them about domain & hosting. Saya buta IT. 🙂

This E******* personnel were giving me answers like shit. Like I already know everything about domain even when I told him that I dont know anything about it. While Serverfreak personnel, in the other hand, was very helpful. In fact, we were emailing each other, and their replies are superfast. Macam chatting ja. Tapi bukan.

So decision has been made and I purchase my domain & hosting from Serverfreak. They even helped to transfer all my data from blogger to my new hosting. Even now after few weeks, I still came to them whenever I had enquiries and they still did the super fast replies.

So, why do we need our own domain & hosting. Saya rasa, kalau domain saja baru, isi kandungan still with blogger. But if you have your own hosting, semuanya macam more secure. Saya tidak tau lah, samada own domain & hosting memang begitu atau saya yang sangat jakun. Hehe. Saya buta IT bah.

You see, whenever you left comment in my commentbox, I will receive an email from wordpress to moderate the comment first. Your email, Ip add & whois jugak di turut sertakan dalam email itu. So in case you are somebody who tried to leave nasty comments, I can track you & know who you are. Blog binikedek ni nampak normal ja kan. But the fact, sekali sekala tu saya ada dapat jugak nasty comments. Saya malas mau bising2 dalam blog. Saya delete terus, mengadu sama Enchek Kedek then emo sendiri-sendiri kenapa orang jahat bagi comment macam tu. Pernah sampai saya terpaksa delete satu entry tu (cerita pasal jumpa hantu di toilet office) because that particular nasty-commentor wouldnt stop even after I deleted his/her comments few times. Macam psycho ja.

Lupakan pasal itu. On balik suis gembira suka hati riang ria gembira. Since that wordpress ni macam terhad sedikit widgets & other things yang boleh bikin kasi semak blog, maka saya pun macam pandai meng-terhadkan diri sendiri. Cukup setakat yang perlu. tapi kalau ada, apa salahnya kan? Hehe

Those yang ada subscribe with nuffnang, advert link or anything, kira bagus jugak if you have your own domain. Tapi saya tidak paham part mana yang bagus. Sebab saya tiada semua tu. Pernah subscribe dulu but then I stopped. Mungkin bagus for advertisement & untuk menggalakkan lagi ramai visitor.

Jadi, setakat ini, ini saja saya rasa perasaan saya terhadap own domain & hosting. Boleh google-google lagi untuk tau. Yang saya cerita ni, ikhlas dari hati seorang buta It. 😛

2 thoughts on “..of blogging..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

[+] Zaazu Emoticons Zaazu.com