Jangan lokek plastic

Walau apa sekali pun pekerjaan kita, biar doktor, engineer, cikgu, pembuat roti, penguli tepug, peniaga pasar malam, peniaga kuih pau ayam, tukang sapu, mak cik cleaner atau tukang jual ikan masin terubuk pun, berbanggalah kerana anda bekerja dengan mencari rezeki yang halal.

Tapi kalau saya mintak plastic lebih sebab takut bubur ayam mcD saya tumpah, kasi lah baaaahhh… Bau bubur ayam sudah apple pie saya… T_T

Eh. Ini kisah saya tapau bubur ayam mcD tadi. Mula-mula tu dia ambil satu palstic besar dan kasi masuk coke saya. Lepas tu dia ambil fries and mau kasi masuk jugak dalam plastic tu. Terus saya mintak lah satu palstic dedicated untuk coke itu seja sebab memang sedia maklum coke tu akan tumpah. Then dia pun kasi lah.

Then sambil-sambil tunggu bubur siap, saya main henpon. Ada lelaki cina datang mintak plastic sebab fries dia nda habis, jadi dia mau mintak plastic untuk fries tu. Tu perempuan kasi paper bag. Tu lelaki insist jugak mau plactic bag. Tapi tu perempuan insist jugak mo kasi tu paper bag. Saya yang di tepi pun kebingungan kenapa ni perempuan terlampau berpegang kepada paper bag nya tu.

Lepas tu bubur saya siap. Mungkin di sebabkan ke-chaos-an di dapur, ada tertumpah sikit minyak2 dari bubur tu. Saya mintak plastic lain untuk bubur tu, tetaaaaaappp jugak dia nda mau kasi. Saya cakaplah nanti apple pie saya berperisa bubur ayam. Trus dia dengan yakin jawab, tidak, tidak tumpah itu.

Kalaupun dia concern about nature, tapi kan, tumpah bah bubur saya. Terang-terang depan mata. Malas mau bertarik-tali sama perempuan tu.

Itu lah saya bilang, doesnt mean kau bukan engineer, doctor or chemist (tiba-tiba), kerja mesti buat betul-betul sebab people akan appreciate.

PS : Saya paling appreciate kalau jumpa toilet awam yang bersih.

3 thoughts on “Jangan lokek plastic

  1. Aku pula nda suka salesperson departmntl store eg. Perfumes. Tengok orang melayu neh macam tiada duit. Kami ada duit lah! Walaupun nda banyak. Hehe.

  2. Uish.. Jangan ko. Aku pernah kena jeling oleh salesperson d kaunter perfume elizabet arden dulu pasal aku mo cium2 bau seja. Mcm mana jugak mo beli kalau bau nda ngam dgn jiwa kan? Tiba2 aku rasa marah balik. Haha

  3. Saya sama kawan saya time di Jusco. Kan Jusco ni environment-friendly konon. Cashier dia insist tidak mau bagi kami plastic untuk simpan beras 10kg padahal sudah kami explain kami balik guna taxi ja hostel tingkat 3. Nasib baik kami rajin minta kesian di customer service dia. hehe

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

[+] Zaazu Emoticons Zaazu.com