Ariana’s Birthday

We held a small birthday party for her birthday last 28th Dec. Close families and friends only. Initial plan was to make it as simple as possible due to my on/off health, but since that mum in law is willing to cook, sow e had a semi-birthday party.

20140203-095818.jpg

I blew all the balloons…….. Using an electric pimp. Hehe. X sanggup mau tiup sendiri.

20140203-095959.jpg

I made the tutu skirt, while the design on her shirt was bought from Etsy and printed on an iron-on transfer paper by Elma Hafael (check out her FB).

20140203-100210.jpg

I ordered this beautiful cake from Kak Zarina, and was sponsored by my mum. Thank you Moing Mama!

20140203-100349.jpg

And we hired a magician/entertainer. Ariana was soo excited sampai tidak sedar kejadian tutu skirt nya..

20140203-100555.jpg

Happy 4th Birthday Ariana Maisara. Papa & mommy always prays the best for you and hope that one day you’ll be anak solehah and would pray for us too. For now, just continue being the apple of our eyes, make us happy with your cheekyness and get ready to be the big protective sister soon. We love you!

Feed me

Womb service is the best service ever. Lapar mau makan chicken wings tgh malam, maka si suami pun ambil kunci kereta mencari chicken wings. Tapi itu bukan saya lah. Setakat ni my cravings semuanya boleh terima akal. Watermelon di waktu pagi seja ada pelik sikit, but still ok.

Few days ago saya mimpi. Mimpi pegi Upperstar & makan grilled chicken chop. Memang sudah rasa di mulut grilled chicken chop. Tapi xtau mcm mana boleh terbangun & tengok sekeliling, dalam bilik tidur di rumah Miri. Kecewa nya. Kalau masih di KK kan xpa jugak. Mimpi yang kejam. At least, let me finish my whole meal dulu lah baru bangun. Woke Enchek Kedek up and told him about my dream. Dia senyum lalu mengambil kunci kereta sambung balik tidur. Ndapa. Nanti kita cari grilled lamb chop di Station 1 atau Grand Palace Hotel.

When my morning sickness started, I lost about 4kg in a week. Sepanjang masa tu memang tiada selera makan. Makan pun just for the sake of makan sebab x boleh biar perut kosong sebab muntah dalam keadaan perut yang kosong memang sakit. Tapi terus terang, memang saya lapar. Kelaparan saya cuma dapat di penuhi melalui mimpi. Yes. Saya banyak mimpi makan which amazingly buat saya kenyang. Makanan yang saya mimpi pun semua yang agak pelik sikit. One of the menu yang saya mimpi makan ialah menu time sekolah di SMSLD, ikan goreng dengan sayur labu & sayur manis.

Now that I am getting better, recovering from the morning sickness, selera saya semakin bagus. Boleh makan almost all types of food kecuali yang berbawang (dalam kuantiti yang besar). Kalau dulu di office, sesiapa yang mau makan, terpaksa saya request untuk makan di pantry sebab saya x tahan bau, sekarang, kami boleh duduk makan bersama. Begitu lah situasi sekarang.

Jadi balik KK hari tu umpama heaven on earth dalam kategori makanan. Saya pun actually hairan jugak. During my 1st pregnancy, kami masih tinggal di Bintulu. Saya banyak mengidam makanan yang ada di Miri. Then, this 2nd pregnancy, saya banyak mengidam makan makanan yang ada di KK. Makanan di Miri saya tidak ada rasa pun mau makan. Nanti, kononlah kalau kami transfer ke KK, adakah kemungkinan makanan yang saya mengidam semuanya ada di Bintulu? Erk!

I Miss You..

This special ‘I miss you’ message specially dedicated to:

1. My sewing room.

2. My sewing machine (all 3 of them).

3. My nicely folded collections of fabric.

4. Customers of Maisara Marie Handmade Bags. One of them actually PM me to asked me what I have been up to and why soo silent for quiet sometime.

And most of all, I miss Enchek Kedek menagih payment for electricity bill for Maisara marie Handmade Bags portion. Hehe..

But, so far as I am concern, there will be no bag making for this time being, as I am currently planning and drafting my new baby items project such as bedsheet, pillow case, baby cot bumper, blankie, barut, swaddle and maybe cute baby outfits. But all of these are still planned and drafted in my brain, not yet executed. Not until I know my baby’s gender.

Since that Im talking about preparation on baby stuffs, why dont we proceed ahead with more of it.

Baby Clothes

Ariana’s baby clothes were kept nicely inside a bag. All of her baby clothes are in white because we didnt know her gender, until she was born. So, I dont have any problem in buying new born clothes yet as Ariana’s can still be use. 

Baby Cot, Car Seat and Stroller 

Me & husband still need to look into it again. After 4 years, we still need to check for it stability and efficiency but I know that the cot is still in good condition. Im only worried about the car seat and stroller. after 4 long years, we never know kan.

Is that all? Actually, I cant think of any more yet. And if I did forget, im sure those essentials can be bought later.

As for me, I am very very (at my 100th level) of determination to fully breastfeed my baby consecutively for 6 months (breastmilk only, no other stuff), and InsyAllah kalau ada rezeki, to continue until 2 years old or more. As of now, I am still in the midst of gaining knowledge about breastfeeding from forums, blogs and close friends. In the mean time, I am also doing surveys of which breastpump to buy.

Kasi panas enjin

I tried to update my blog yesterday, via PC and ipad but had difficulty in uploading pictures. Maka terpaksalah bercerita sambil berimaginasi di dalam blog, boleh?

I didnt update my blog for so many months already. Enchek Kedek complained. I just told him that I lost the blogging mojo already, hoping him to believe it, but he didnt.

‘Ktk malas update kan?’

-_-”

Bukan malas.

Anyway, saya kini hampir (few steps away) entering my 20th weeks of pregnancy. As mentioned before, my first trimester was all about morning sickness that I dont even want to think about. Thinking of it making me want to vomit again.

As I entered my 2nd trimester (months ago), I started to gain my appetite back. Although I dont have any extreme craving, but there are times where my husband needs to go out at night to look for ‘roti john’. My only menu was ‘sup ayam tanpa garlic tapi banyak halia’. Ada masalah angin dalam badan. must-get-rid-of-it. Sometimes, this angin yang buat badan tidak rasa selesa.

At work, I am sensitive to some odor but stil tolerate-able. The only smell that I cant really stand was my husband’s. Bukan sebab dia berbau, tapi, bau yang dia ada yang saya tidak suka. Kesian Enchek Kedek. Kalau dia ada di rumah, saya jauhkan diri. Bila dia tiada di rumah, saya menangis rindu. Yup. Blame the hormones.

Last week, we took 1 cycle leave and went back to KK. The main reason was because mum-in-law went to Korea, so tiada orang jaga Ariana. Tapi, alang-alang menyeluk pekasam, biar sampai balik ke KK terus. And by road of course. Since that sudah tiada feri kecik Limbang tu, perjalanan kami lancar. 7 hours perjalanan from Miri to KK. Dalam perjalanan, kami akan berhenti untuk mendapatkan makanan yang saya mahu makan. Oh.. Rupanya cravings saya tiada di Miri. Masuk Brunei, singgah makan nasi katok. Masuk area-area Kimanis, singgah beli Coconut pudding. Sampai KK, jangan cakaplah. Terus-menerus di utamakan nafsu makan. Dim sum di Fook Yuen, asam pedas ikan goreng di Wan-wan & grilled chicken chop di Upperstar. Tidak banyak pun menu, tapi berulang-ulang. Perut gembira, baby gembira, mommy lagi lah lebih gembira. Balik Miri, terus rasa tiada makanan yang boleh di makan. Melampau betul.  

Oh ya.. Baju-baju during my first pregnancy kan saya simpan bagus2 untuk my next preganancy. Jadi pregnant kali ni, buka balik kotak lama & pakai balik. Unfortunately, tidak semua masih muat dan tidak semua sesuai di pakai sekarang. Dulu kan free hair. Sekarang, haruslah sopan santun. Jadi yang kurang sesuai tu di pakai di rumah seja. Some of the pants saya masih muat. So hentam pakai. Tapi since that baju2 tu semua 4 tahun yang lepas punya cerita, jadi bertahan sampai bulan 12 hari tu seja. Satu persatu koyak sebab kainnya yang kian mereput. Sampai pernah berjalan tidak sedar rupanya ada lubang di seluar. Enchek Kedek cakap, ‘bikin malu seja’ lalu memberikan saya green light dan duit utk shopping baju & seluar baru di KK. Itu point cerita sebenar. Kalau buka2 cerita terus cakap pasal shopping, terlalu tipikal-sheila pulak. Jadi tadi tu ialah pembuka cerita. Hewhewhew.

Went to 9 months di Suria. Beli tops yang biasa2 dan praktikal seja. Pegi One Baby World atas saranan Ona. Sana banyak baju brand Autumz yang kurang mahal. RM60 below for tops and RM80 below for pants. Boleh lah beli 3-4 pasang untuk tukar-tukar. Beli lagi satu maternity jeans, terus perasaan bergaya. Haha. Kesian. Layankan seja. Di 9 months pun ada satu jeans tu yang saya berkenan. Ada effect washed lagi mcm jeans Levis, harga pun masih kira ok (sebab murah dari Levis), cuma saiz yang ada, ngam-ngam untuk saya pakai waktu sekarang. Mungkin masuk 5 months pregnant, sudah tidak muat. The next bigger saiz ialah, ‘Nda payahlah kak. Besar betul ni’, bilang sales asst tu. Baiklah. Memang terlampau besar pun. Nanti check website nya kalau-kalau ada jeans tu lagi.

Yaa. Entry yang ini memang cerita pasal saya seja ni. Nanti next update baru cerita pasal Ariana.

Till we meet again.

^_^

Weight Loose Challenge by Enchek Kedek

Earlier this year, Enchek Kedek challenged me to loose weight to 55kg by end of this year. The said prize if I managed to achieve that weight was big fat RM5k CASH!

Ngam jugak bini yang mata duitan kan. Haha. Maka saya menyahut lah cabaran itu dengan semangat yang berkobar-kobar.

Selepas beberapa bulan berlalu, berat saya seperti yoyo. Sekejap naik, sekejap turun. Lalu Enchek Kedek offer,:

‘Ada jugak saguhati kalau tidak sampai 55kg, dengan syarat, mesti ada penurunan lah’

Saya anggap itu sebagai kata-kata semangat sebab Enchek Kedek betul2 mau saya kurus. Sesiapa yang follow instagram saya, mesti tahu betapa determined nya saya kan sampai ikut aerobic dan minum segala air detox semua tu.

20131130-161414.jpg

Akhirnya, bulan October yang lepas saya telah berhenti semua misi dan visi untuk menurunkan berat badan, dengan kebenaran Enchek Kedek.

Semua challenge reset balik, tunda ke tahun hadapan sebab :

20131130-161610.jpg

Alhamdulillah. Inilah yang paling di tunggu-tunggu. As of now, saya sudah mencecah minggu ke 11. Sepanjang 11 minggu ni, macam-macam yang saya hadapi. Sama jugak macam first pregnancy dulu, cuma kali ini lebih hebat sebab 2 kali admitted. Hehe.

Ok lah. Sampai di sini sahaja. Nanti sudah saya sihat-sihat, saya update blog lagi 🙂

PS : Terima kasih kepada kaum keluarga serta kawan-kawan yang sentiasa mendoakan saya untuk pregnant lagi. Oh ya, terima kasih jugak kepada boss sebab ada sebut ‘semoga dapat baby lagi’ semasa suprised birthday di office bulan Mac lepas. Cuma maybe time tu boss tidak sangka yang morning sickness saya ni, ataupun nama komersial nya ‘hyperemesis gravidarum’ ini menyebabkan saya tidak turun kerja sampai berminggu-minggu. Hehe.

Safety for Lady Driver

I wanted to share something for lady driver.

Earlier today, I was planning on to stick a ‘baby-on-board’ sticker on Sharkie sebab Ariana selalu travel around with me kan. The intention was, so that other driver will be extra careful when driving near my car, hopefully lah. So I told Enchek Kedek,

‘Kmk maok letak baby-on-board sticker’

‘Jangan…’

‘Whyyyyy????’

‘Jangan biar orang yang ada niat jahat tau kelemahan kita’

Bila saya fikir-fikir lagi, ada jugak betul nya. Few cases that we heard on the news about kidnapping, robberry, murder happens at the car park where the bad person memang sudah aim. So, from my humble opinion, car sticker like ‘baby on board’, ‘lady driver on board’, patung banyak2 susun di dashboard kereta or kereta hello kitty (??), in one way or another, contributed to these cases. Of course, semuanya masih bergantung kepada takdir.

So saya pun padamkan niat di hati.

Another thing that I just figured out was about car tinting. Last month we went to a tint shop to do tint for Sharkie. Many choices lah. The tint that we wanted to use sudah awal-awal di survey oleh Enchek Kedek, dan di Miri, only one shop yang ada jenis tinted tu. So we went to the shop and request for price quotation. Sharkie ni, although its a salon car, tapi cannot be considered as standard salon, from our own opinion lah. Sebab Sharkie is a 2-door car, which means, tolak 2 tingkap lah untuk di tint. But, the tauke insisted on charging us with a standard salon size and the price he quoted was about RM900 more that the harga yang sepatutnya (sebab sudah di servay oleh Enchek Kedek). Kalau mau kantau pun, jangan lah sampai begitu banyak kan?

So Enchek Kedek challenge the tauke back, but the tauke sangat keras hati xmau mengalah. Last-last kami let the offer go lah and started to decide whether to go back to Sibu or KK to tint Sharkie sebab sana ada and harga di Sibu pun sudah kami ambil hari tu. Then the tauke tanya, ‘where are you from?’. Enchek Kedek jawab, ‘Sibu’. Kemudian, dalam suara yang rendah, I heard the tauke said ‘shittmannn’. Hehe. Kantoi.

Then Enchek Kedek cakap, if this price, saya tidak mau. In case you change your mind, you just get our phone number from Honda sales person (the one who recommend us the shop). Then we decided utk pegi breakfast dulu. Belum sampai ke restaurant, phone bunyi. But I was driving so x jawab. Sampai restaurant baru call balik. Its the tauke. He asked us to come again to discuss on the price. Hehehe.

Eh tapi this is not the main point here. Saja ja cerita2 sekejap. Ok. Dalam banyak-banyak tinted tu, ada jenis unbreakable. Macam contoh ada org mau pecahkan cermin kereta untuk curi handbag kita, cermin tidak akan pecah because protected by the tint. Tapi, again from my humble opinion, we are still responsible to take care of our own handbag and put it in a proper safe place to prevent this. Cases like accident or anak tertinggal dalam kereta, kalau tinted jenis unbreakable, kan memakan diri kita sendiri.

So the lesson here, fikir baik-baik before making decision. We took the unbreakable tint and my handbag is safelyput somewhere inthe car that cant be seen easily from oeople outside.

By the way, ada Enchek Kedek punya kawan kasitau long ago, that his wife punya breast pump (Medela i think) kena curi dalam kereta sebab breast pump tu punya bag nampak exclusif, mcm briefcase kah apa, which mengundang minat pencuri. So cermin kereta di pecah, breast pump di curi (???). Simple things like that pun boleh jadi penyebab kan? Terpaksalah simpan dalam beg plastik hitam lain kali. Tapi, kalau xmau pakai beg plastik hitam, boleh order custom bag for your breast pump from me at Maisara Marie Handmade Bags.. Boleh simpan thermal sheet juga supaya EBM tahan.

Aiseh sempat promosi.

Bye!

Selamat Hari Raya

Anda bakal di sajikan dengan pelbagai gambar dengan caption yang minimal (maybe).

20130819-044440.jpg
Tahun ini giliran untuk beraya di kampung saya (lompat bintang) dan cuti kami bermua sangat awal. Masih bulan July lagi. Berpeluang untuk berpuasa di KK di iringi sungkai roti jawa setiap hari. Perjalanan dari Miri di mulakan seawal 7.30 pagi dan sampai KK jam 3 petang lebih kurang. Semalaman saya tidak tidur untuk packing dan jugak takut tidak terbangun pagi tu (seperti tahun-tahun yang dulu). Kebetulan jugak minggu tu saya tidak dapat berpuasa, jadi perjalanan Miri-KK sangat meriah saya dan Ariana makan dalam kereta serupa orang kebuluran. Mee goreng, sausage, peanut butter & chocolate sandwich and ada air kopi dalam termos lagi.. Hehe.

20130819-045417.jpg
Kehidupan di jalankan seperti biasa, bukan macam dulu-dulu, balik-balik shopping mall. Nda pandai habis. Eh pandai pulak saya bosan ya.

20130819-045644.jpg
Tahun ini juga saya super rajin. Super rajin sampai buat 5 kek (4 kek lapis, 1 kek kukus) untuk mempelbagaikan juadah open house raya.

20130819-050101.jpg
Warna tema kami tiga beranak ialah kelabu. Bukan selalu pilih warna selain pink. Raya pertama semua berkumpul di family house di Kg. Rampayan, Menggatal. Lepas tu pegi ke rumah nenek di Unggun makan light rendang. Rendang nya sedap sebab very light. Sesuai untuk saya yang sudah bersungguh makan dari pagi, tengahari dan tanpa sedar diri, sampai ke petang.

Tradisi sejak 10 tahun yang lepas, raya kedua (atau mana2 hari raya yang terkena Sabtu atau Ahad), kami ada membuat open house di rumah bapak khas untuk family bapak yang bukan muslim dan suka makan kari, rendang, masak merah, kuih makmur & tart nenas. Kawan-kawan dan family lain pun datang jugak. Tahun ni ada kurang sikit tetamu saya, tidak macam last year. Maybe last year sebab kami buat on 5/6 day of raya. Ini 2nd day orang masih sibuk balik kampung. Tapi, my best friend sejak 12 tahun yang lalu, tidak pernah miss untuk datang ke rumah. That is what I really love about them.

20130819-050841.jpg

Gambar family ada kurang sedikit sebab sudah ada 3 org budak kecik yang suka bawak haluan masing2. Tapi gambar tiga aweks tetap ada (walaupun sudah ada anak kecil tetap tanpa segan silu meng-addresskan diri sebagai aweks.. :p)

20130819-051307.jpg

So thats about it. Nanti sambung lagi di next entry. Di kesempatan ini, saya mengambil peluang untuk mengucapkan Selamat Hari Raya dan maaf kalau ada salah silap sepanjang saya blogging.

20130819-051509.jpg

SELAMAT HARI RAYA dan MAAF ZAHIR DAN BATIN.

*terus keluar soundtrack lagu raya ‘mintak mak, kuih sepotong’..

PTPTN

Saya adalah salah seorang dari jutaan pelajar di institusi pengajian di Malaysia yang ada membuat pinjaman PTPTN. Berikut adalah kisahnya.

Selepas form 5, saya melanjutkan pelajaran ke Politeknik Kuching. It was my first time keluar dari Sabah. First time jugak kasi tinggal family jauh-jauh. Mama ikut dengan saya ke Kuching. Sepanjang hari pendaftaran tu saya menangis seja. Jadi, bila ada arahan kena suruh pergi ke dewan besar untuk briefing pasal PTPTN, saya pegi seja. Sebab hati memang tempat lain. Ingat mau nangis seja. Kena kasi isi borang untuk memohon PTPTN pun saya isi seja padahal kan waktu tu, betul-betul saya tidak tau PTPTN tu apa. Sepanjang briefing saya menangis. Haha.

Sepatutnya, saya tidak perlu pun ambil pinjaman tu, sebab, yurang di politeknik (pada waktu itu) tidak mahal. Maybe ada dalam RM200-300. Lupa sudah. Dalam erti kata lain, my dad masih mampu lah bayar. Then saya pula jenis yg tinggal asrama ja. Tiap tahun memohon/merayu untuk tinggal asrama, jadi perbelanjaan memang tidak besar. Tapi pinjaman yang saya dapat ialah full untuk student diploma i.e. RM15K. But of course, being daddy’s girl, duit tu memang saya spent atas jalan yang benar. Haha. Some of my friends asal keluar duit terus shopping sakan. Saya tahan hati sebab takut kena marah oleh bapak. Tahan hati tengok kawan-kawan beli baju baru, kasut baru, motosikal baru. Of course saya masih boleh beli baju baru, tapi paham2 lah kalau duit sudah habis, mana berani minta sama bapak.

The only time yang saya berbelanja best2 dengan duit tu ialah time semester 4, iaitu semasa Latihan Industri. Saya beli kasut Adidas (pertama kali dalam hidup merasa kasut Adidas) untuk pakai pegi Latihan Industri. Oh ada jugak lah beli handphone :p

Semasa semester ke enam, saya menghadirkan diri untuk interview dengan syarikat kerang. Mencuba nasib. Alhamdulillah saya dapat, tapi dengan syarat, CGPA saya cukup untuk melayakkan diri. Interview sebelum final exam. Jadi semasa final exam, saya berabisan lah sebab mau kerja. Kurang berwawasan sebab sebenarnya saya terlepas peluang untuk ambil MUET test (salah satu ujian yang mesti ada untuk melayakkan diri sambung ke degree). Jadi wawasan saya ketika itu ialah untuk dapat kerja. Hehe.

Saya mengganggur selama sebulan. Itu sebenarnya menunggu waktu official intake menjadi trainee di syarikat kerang seja. Selepas sebulan, saya terus mula kerja/training. Terus itu jugak lah saya dapat surat dari PTPTN untuk mengapdet mereka dengan status pekerjaan saya. Dan as soon as saya mendapat reply dari mereka on my current status of akaun pinjaman, terus-terus tu jugak lah saya start membayar. Sebab dulu saya kerja offshore, whatever money left sebelum saya ke offshore selama 2 minggu, begitu jugaklah jumlah yang saya bayar ke akaun pinjaman saya. And by right, kalau saya fixed kan pembayaran RM1k sebulan (komitmen cuma kereta seja), dalam 15 bulan, langsai sudah hutang. Tapi I was young. Haha. Ingat shopping seja.

Selepas kahwin, ada agak lama jugaklah pembayaran terhenti. Only after kami beli our 2nd house, and jual first house, Enchek Kedek push saya untuk langsaikan terus hutang PTPTN. Sebab saya mahu menjadi orang yang bebas hutang, jadi saya pun push lah diri untuk kasi langsai. Push biasa-biasa seja lah sebab saya bayar guna duit akaun-2 KWSP. Bapak cakap, you have the money (akaun 2), kenapa masih mau berhutang? Dan sebenarnya, memang ada dalam option pembayaran jugak untuk guna akaun 2 tu. *cepat buka website ptptn*

Sebelum cuti raya hari tu, saya terima surat penyata akaun dari PTPTN yang menyatakan bahawa hutang saya sudah habis, walaupun sebenarnya saya habis bayar since last year. Tapi tidak mengapa surat lambat sampai dan membuat saya penasaran sepanjang tahun,yang penting both parties are aware of the current status and I feel like mem-frame-kan surat penyata akaun tu. hehe.

Dulu saya ada sedikit liat untuk membayar balik. Mungkin sebab dapat pandang sebelah mata tanpa rasa bersalah. Tapi, duit sudah pakai, haruslah bayar balik. Pendapat saya sendiri, duit gaji yang saya makan sekarang ni, kalau bukan sebab duit ptptn tu untuk bayar yuran saya belajar dulu, saya masih rasa berhutang. Kenapa mau bagi family makan hasil yang belum di langsaikan hutang nya.

Nasihat saya (tiba-tiba ada segmen nasihat) kepada adek-adek yang baru mula kerja, dan bakal membayar balik hutang ptptn tu,
i) Peruntukkan budget untuk bayar.
ii) Anggap hutang ptptn ni macam hutang kereta/rumah. Kalau x bayar rumah/kereta, bank tarik balik. Kalau x bayar hutang ptptn…….. (Isi tempat kosong)
iii) Interest nya bukannya besar sangat pun kalau di banding dengan interest beli kereta atau rumah.
iv) Buka balik website ptptn and tengok option cara pembayaran. Semuanya ada di sana. Semuanya senang. As simple as doing online shopping. Susah lagi online shopping sebab penjual tu minta email prove of payment.
v) Jangan anggap membayar balik hutang tu sebagai beban. Itu tanggungjawab.

Ok itu saja. Sebenarnya tergerak hati buat entry ni sebab sebelum ini, saya adalah antara golongan yang sangaaaaattt liat untuk membayar balik tapi alhamdulillah I am officially (sebab sudah dapat surat) ptptn-free!

My Baju Raya

When I was small, the reasons to make me happy on Eid Al-Fitr are duit raya and baju raya. Back then, for me was, ‘apa lah raya tanpa baju raya’.. Hehe..

Now that I am already back to my parents house in KK, the excitement of Hari Raya trigged me to open back our photo albums when we were small.

20130802-145608.jpg

20130802-145625.jpg
These are the photos of me and my brother wearing our first baju raya, proudly sewn by my mother. Yea yea.. I know some of you might say, ‘so your sewing talent was actually inherited from your mother?’. Well, actually, my mum only sews occasionally. I think she stopped sewing when we had additional family member a.k.a my sister.

20130802-145936.jpg
Another picture of us. See. I started to like small printed flowers for kurungs since baby!

20130802-150050.jpg
Matching baju raya with my brother. Look at my ‘baju kurung modern’. This picture was taken when I was 5-6 years old.

20130802-150257.jpg
I remembered how I really love this polka dot kurungs. It’s cotton and really comfortable. Boleh berlari-lari di bawah pokok mangga selepas gembira mendapat duit raya.

20130802-150438.jpg
My first ever ‘kebarung’. Its a baju kurung kacukkan kebaya.

As I grew older, I was given the opportunity to choose my own fabric and style but most of the time, i always prefer the usual plain baju kurung. Comfortable and easy to hide my bloated stomach after endless eating of kari, kurma, ketupat and lemang. Only when I started working, I gradually developed my interest in fashion (kononnya lah) and started buying not-the-usual-plain-baju-kurung.

And when I got married, and had my own daughter, I sew her own baju kurung. But I still sent mine and Enchek Kedek’s to the tailor because I do not want to experience the ‘no baju baru for raya’. Hehe.

20130802-151907.jpg

20130802-151914.jpg

But this year, I didnt sew any kurungs for Ariana and I feel bad because I bought cute fabrics for Ariana at fabric.com already, but didnt have the time to sew it. So off to the tailor it goes.

Comparing the old days and now, how convenient it is nowadays with online shopping. Click click click, add to cart, payment & wait for Mr. postman to arrive with your parcel on the next day. One of my bookmarked website is Zalora’s Baju Raya page. They are a trustable shopping destination and have free shipping. WHO DOESNT LOVE FREE SHIPPING? I know I do. They have wide variety of traditional wear, hijabs and yeah, bags and shoes too, and not forgetting, AFFORDABLE!

Please share your favourite experience with baju raya and your favourite online shopping websites. I would love to know too 🙂

Telekung meriah

20130727-030230.jpg

Tiap tahun tiap kali Ramadhan saya akan beli telekung baru. Tahun ni mcm sudah jadi trend telekung lycra, so saya pun beli lah satu. Warna pink + french lace. Husband tanya, ‘tidak akan timbul rasa riak kah pakai telekung begini?’. Told him that saya beli sebab saya suka sebab cantik. Then, tadi tengok ada org komen di insta seorang blogger ni yg pakai telekung berwarna selain dari warna putih.

Sebelum ni memang pernah baca pasal telekung yang ‘meriah’ dan the consenquences of wearing it to sembahyang di masjid. Antar point yang saya dapat ialah :

1. Kalau pakai pegi sembahyang di masjid, nanti jadi perhatian orang lain.
2. Mengganggu kusyuk jemaah lain, terutama jemaah yang berada di syaf belakang kita.
3. Kita manusia biasa. Bila memakai lain daripada yang lain, kemungkinan menimbulkan rasa riak/banga tanpa sedar. (Now I get your point Enchek Kedek ).

Ada jugak yang berpendapat, kalau orang yang sembahyang memang kusyuk, letak ayam goreng di sebelah pun dia tidak akan sedar, which, betul jugak.

So, saya pun letak diri saya di ketiga-tiga situasi di atas.

1. Memang outstanding sebab semua org bertelekung putih, tiba2, 2-3 orang berkaler-kaler.
2. Bagi seseorang yang memang minat dengan design2, pattern2, lebih-lebih lagi baru ada mesin sulam, memang ada terganggu sedikit kekusyukkan saya bila orang syaf depan punya telekung ‘meriah’.
3. Sesuatu yang tidak dapat di control. Orang puji telekung saya cantik, kemudian saya bangga kembang-kembang lubang hidung.

So, tidak salah kalau mahu memakai telekung yang meriah, tapi seeloknya, pakai untuk di rumah sahaja. Memang betul kekusyukkan seseorang tu bergantung kepada dirinya sendiri, tapi janganlah kita pulak yang menjadi sumber/penyebab orang tidak kusyuk.

Ok, lesson learnt! Nasib masih ada telekung-telekung biasa di rumah. Si pinky ni pakai di rumah seja lah.

Kawan-kawan ada pandangan/pendapat lain tenang telekung yang meriah?