Short trip to KL

5

Cuti sekolah yang lepas, my mom came all the way from KK to jaga the cucus while my mom-in-law went back to Sibu. Me, on the other hand, haruslah bekerja kan. Kerja shift tidak mengira Public Holiday.

Then, I planned to go to Johor untuk melawat kawasan but ngam-ngam Enchek Kedek ada course di KL. So off we go to KL. Empat hari ja. Cukup pendek.

1

This was Sofea’s 3rd trip to KL. 2 hours flight to kira panjang lah for a baby. I choose the noon flight. Ngam-ngam Sofea’s nap time so yeay, she slept for about 1 hour plus lah. The remaining minutes was spent on Hi-5. Alhamdulillah they have Hi-5 up in the air. (insert emoticon ketawa sambil menangis).

Kali ni saya mau share pasal hotel tempat kami tinggal. Good one. Sesuai amat untuk yang berkeluarga.

4

Aloft Hotel, KL Sentral.

Paling saya minat ialah the location. Kl Sentral. Senang dari airport either pakai cab atau KLIA express. Mau balik pun senang. Mas check in counter ada di KL Sentral. Lepas check in barang, masih boleh shopping-shopping dalam Nu Sentral. Bila masa sudah tiba, naik KLIA express to KLIA. Senang kan? Senang kan? Senang lah untuk orang jenis saya yang tidak biasa dengan jalan-jalan di sana.

Nu Sentral, shopping mall yang agak baru. Bangunan connected to the hotel. Haaaaaa.. Best kan sebab dekat. X payah naik monorail pegi Pavillion. H&M pun ada dalam Nu Sentral. Pegi Pavillion pun bukannya dapat beli barang sebab mim alif ha alif lam. (insert lagi 3 emoticon ketawa sambil menangis). So automatically, kalau sudah dekat dengan shopping mall, makan pun senang cari. Ada mee kari sedap di food court nya. Mangkuk besar RM5 sebab kami sama-sama orang Sabah. Saya rasalah dia kasi murah sebab kami speaking Sabah. hehe

Bagaimana pula dengan hotel? Bilang tadi sesuai untuk family.
Ok. Kami ambil 2 bilik. King size bed & the other room, double bed for my mom & Ariana. Sofea tidur di mana? Sofea tidur di sini.. muahahaha..

2

Kejam nya mommy, tapi comel lah bed tu. Actually, this blow-up mattress comes with…

6

So mommy is not kejam afterall. Saya pernah servay hotel yang sesuai for family di KL and i found a review from a well known blogger (which saya sebenarnya tidak kenal tapi dia banyak review hotel and selalu kena invite untuk tinggal di hotel supaya boleh di review..fuh..). So, this khemah and tilam are upon request and no extra charges.. Siok lah Sofea main tapuk-tapuk dalam tu time mau kena kasi makan. Nanti mommy pura-pura x nampak, dia jugak menangis ‘mamaaammm mamaaammm..’.

What about Kakak Mai?
3
Kegembiraan Kakak Mai di hotel ini ialah, selepas bersarapan dengan utensils yang memang khas untuk toddlers, boleh bermain dengan blocks yang memang di sediakan untuk toddlers yang ‘I dont want to eat. Im not hungry. Lets go to other place’ kind of kids, so that the parents can enjoy the breakfast buffet dengan temahak tapi bersopan santun.

Sebenarnya, ini ialah kali kedua kami menginap di hotel ni. but this short trip, saya tidak ambik banyak gambar. haha. Yang first dulu banyak.

Other things yang menarik about this hotel :
1. Food station at the lobby in case lapar tengah malam. Ada fruit, salad, cakes,snacks and Maggie..

2. Lobby bukan lobby biasa. Ada station for you to charge your phone. Ada wii. Wii games tu. Wii kah namanya tu? Games pakai sensor. Ahh x kisah lah. Yang penting ada dan everybody can use it.

3. Free and refillable drinks and snacks mini bar inside the room. Sebelum keluar shopping, saya tapau dulu snacks2 tu dalam bag. So kalau ter-lapar time shopping tu, ada makanan sudah. hehe.

4. Infinity pool!

During our first stay here, I was a bit disappointed lah with the service. Saya tumpang untuk simpan my expressed breast milk (ebm) in their freezer and kept reminding them to put it in the freezer everytime I passed it to them. On the day we were going to check out, I requested for my ‘frozen’ EBM only to found out that they actually placed it in the chiller. EBM rules, chiller for 4 days, then mesti masuk frozen. So all my EBM wasted lah. Sedih lah for a low supply mommy like me. BUT, this 2nd time stay, ada improvement. I managed to bring back my FROZEn EBM safely to Miri (insert smiley emoticon banyak banyak). So yes, its a BF Friendly Hotel in Kl. (<- sengaja ayat macam tu supaya orang senang google dan jumpa post ni :P) So, sekian review hotel ala kampung-kampung dari saya.

Fairy tales and Folks Tales Character Day

Tadika Ariana ni best. A lot of activities. Minda berkembang. Parents pun turut serta. Ikut aktivity held by the tadika.

So last month, ada fairy and folk tales character day. Since that Ariana sudah boleh membaca, I wanted her to be the character of the book that she can read. Went to the book store and mula memilih buku yang costume nya mommy dapat jahit sendiri.. Hehe..

Setelah berungkus lumus dengan kerja last minute mommy pegi membeli kain awal pagi (jam 8 okaaayyy.. Nasib kedai sudah bukak), menghantar MIL pegi airport balik Sibu dan menjadi very full time house wife, akhirnya siap jugak costume ni jam 11 malam. Eleh.. Ingatkan sampai jam 3 pagi menjahit.

image

Tadaaaaaa… Oh patutlah sampai jam 11 ja menjahit. Very simple design. Asal memenuhi syarat emas-emas tu. So her character was King Midas. But she wanted me to call her Queen Midas. Baiklah.

image
Reading to her classmates.

image
Ariana with her Marissa and Mikhail.

Ok lah. Mommy puas hati walaupun baju tu ada besar sikit for Ariana. As long as shes happy. Oh ya.. I made the crown my self as requested by the queen, she wanted colourfull hearts on it.

Sewing project.. Bring it on!

After 9+ months + 10 months, I am finally back to my sewing studio. Did some (some?) cleaning and ready to start sewing.

IMG_1418[1]

The Bryn Romper by My Little Plum Cake from Etsy.

IMG_1398[1]
And this is the most proper picture that i have. Sofea refused to be photographed with her new romper because she was busy watching Hi-5.

I can feel the sewing mojo kicking back in after this simple project and also after endless jealousy of Kak Nin’s sewing project for her girl.

My next project in line are :
1. Ariana’s Gawai themed dress. Bought batik Sarawak from Ronreng. Many designs to choose and cheap!
IMG_1491[1]
RM14 for 2 metres. I love the batik-ish ikat-ish design.

2. Hubby’s boxers. Last time I sow for him was 2 years ago and I glad I did because shop-bought boxers could only last him for 2-3 months while Binikedek’s Sewn with Love boxers lasted for 2 years! which reminds me of my final touch for my label. Biasalah si Binikedek ni. Apa-apa yang di jahit semua mau ada label. Im designing one specially for my hubby’s boxer so that he knows mana depan, mana belakang.. hehe..

image

Isabella Sofea.. She will be 9 months in few days times. Yes. How time flies kan?

Her cheeky smile kan never failed to make my heart melts like kek cheese leleh. She likes to imitates us especially when answering phone calls. Asal jumpa apa2 barang, cepat2 letak di telinga and konon2 nya tengah bercakap on the phone.. Clever girl..

This morning when we woke up, she did the ‘answering phone’ act again and I was suprised because she actually said ‘hewwow’. Alahai anak.. Lucu banget~

Semoga membesar menjadi anak yang solehah. Taat kepada Allah & ibu bapa..

2015

image)

Hello..

Macam biasalah..

Tiba-tiba teringat ada blog yg every year di bayar..

Tiba-tiba teringat sudah lama tidak update blog..

..dan ingin mengupdate blog..

InsyAllah akan di update dengan lebih kerap kalau banyak masa lapang..

The Mommy Tag

image

1. Are you a Stay at Home Mom, or a Working Mom?

I’m a Working Mom

2. Would you have it any other way?

I have always dreamt of being a Stay at Home Mom with Maisara Marie Handmade Bags as my side income.

3. Do you co-sleep?

Yes so that I can breastfeed while sleeping.

4. What is your one must-have item for your baby?

Buds baby organic Calming cream. She tends to get windy easily so this cream does helps a lot.

5. How many kids do you plan on having?

Enchek Kedek wants 6! InsyAllah rezeki from Allah.

6. Date night? How many nights per months?

No date night for this time being. We rather spend our time together at home.

7. Your child’s favourite show?

Entertainment from her Kakak Mai.

8. Name one thing you bought before you had your baby and never ended up using?

Body support pillow for stroller/car seat.

9. Your child’s favourite food?

Nasi & Fish for Ariana and Breastmilk for Sofea.

10. How many cars does your family have?

Two.

11. Weight gain before pregnancy, during and after and now?

I gained 12kg during pregnancy, lost 10kg on the 2nd week after delivery and gained about 2-3kg now.

12. Dream holiday with your kids?

For now, just stick to somewhere in Malaysia.

13. Dream holiday without your kids?

I cant imagine leaving my kids behind!

14. How has your life changed since your baby has been born?

Lets just say that I am still catching up my momentum managing 2 kids. (And that explains the lack of updates in this blog)

15. Finish the sentence: ‘It makes my heart melt to see … ‘

Sofea pulling off Ariana’s hair while Ariana screamed for help..

16. Where do you shop for your kids?

Online, offline.. Anywhere anytime..

17. Favourite makeup and skincare products?

I dont have time to even think of it. Ask me again after 1 year. Maybe I’ll be using expensive skincare by then due to not taking much care on my skin now.

18. Huggies or Pampers?

Drypers

19. Have you always wanted kids?

Yes!

20. Best part about being a mom?

Knowing that there are 2 little girls who will turn to me everytime they need their diapers to be changed, bump to be washed, stomach to be filled & cash machine for their endless needs of new toys. Im a happy mommy!

I am tagging :

Puan Azmah

Dimple Hamidon

Vanessa Arianne

(Modal untuk update blog, ohkay?!)

Cerita Ariana

image

Lama suda x tengok gambar Ariana kan? Sumandak suda..

Ada cerita..

Suatu hari, ketika mengambil Ariana di sekolah..

Ariana : Mommy.. i love Khalif. He is my boyfriend. I want to marry him.
Mommy : Mai paboleh (tak boleh) marry. Mai is still a little girl.
Ariana : But he smells soo good.
Mommy : huhuhu

Pada hari yang berlainan, ketika mengambil Ariana di sekolah..

Cikgu : Kak.. Tadi Ariana nangis.
Mommy : Kenapa?
Cikgu : Sebab nya terpijak kaki Khalif and Khalif report dengan kamek.

Me, looking at Ariana..

Mommy : So, is Khalif still your boyfriend?
Ariana : Nooo!! I dont like him.
Mommy : hehe

Bila fikir-fikir balik, dari mana lah Ariana dapat tau perkataan ‘marry’ tu. Fikir punya fikir, rupanya itw as from me. Ariana tengok gambar kahwin kami and tanya kenapa berpakaian macam tu? Saya jawab sebab ‘papa marry mommy’. Then, dia tanya lagi kenapa, Enchek Kedek jawab ‘because papa love mommy’. Dari situlah kanvas putih Ariana di calitkan dengan perkataan ‘marry’.

Di sebabkan perkataan ‘marry’ tu jugak timbul kekeliruan..

Papa : What is your name?
Ariana : Ariana Maisara binti Zainuddin
Papa : Papa’s name?
Ariana : Zainuddin.
Papa : Mommy’s name?
Ariana : Sheila
Papa : Mommy’s full name is Nur Sheila Marie Gilbert.
Ariana : Nooo.. Mommy sik ‘marry’ Gilbert. Mommy ‘marry’ papa!

I Love BF

image

Dulu kan.. Duuulluu lah masa Ariana masih baby. Dia kan minum FM. And that time jugak aku macam irritated sikit dengan BF mothers who likes to brag about breastfeeding. Upload gambar menyusukan anaklah.. Upload gambar hasil harvesting lah.. Cerita pasal BF lah.. Irritated lah.

Now, aku BF Sofea and I am becoming more and more of that ‘IRRITATING MOTHERS’ suda. Haha. Ketawakan diri sendiri. Rupa-rupanya siok BF ni. Apalagi kalau time2 hasil tuaian yang banyak. Bangga dgn diri sendiri. Balik2 gambar botol penuh and hantar mesej sama laki. Nasib laki penyabar.

Lepas tu, kalau ada kawan yang sedang atau x dapat fully bf, tiba2 aku pandai bertukar menjadi lactation-consultant-jadian. Dengan ilmu yang seciput pun ada hati kan. Tapi itu sebab I CARE. Ok lah.. Janganlah kamu irritated sama aku pulak.

Enchek Kedek cakap, BF ni super bagus. Nda payah keluar duit untuk beli FM. Botol susu pun ada satu ja. Duit banyak keluar untuk bagi si mommy makan makanan yang banyak health benefits ja. Lain entry kita cerita pasal my food diet.

Ok now, siapa ada jual tshirt I LoVe Breastfeeding? *Overr pulak

33 Weeks and counting

Believe it or not, hospital bags for me & baby are all packed! Excited? Yes. But at the same time, due to the lack of sleep, I tend to spend most of my time on the bed. Too tired to do anything.

So I started shopping for new baby clothes slowly since my 30th weeks. I did tried to recycle Ariana’s baby clothes but most of her clothes had turned to yellowish and some of her pants waist rubber hardened. So yeah. Shopping new clothes it is.

And only last week I started packing for our hospital bags.

20140505-223846.jpg
Mommy’s bag.

20140505-223921.jpg
Baby’s bag.

And one extra item,

20140505-224029.jpg
Cord blood collection kit.

I saw Chii using ziplock bags to pack her baby’s clothes and I thought it was a good idea. So I did the same for mine.

20140505-224303.jpg

20140505-224314.jpg

20140505-224347.jpg

Next is to wait for Enchek Kedek back from his 3-weeks course and to re-assemble the baby cot.

Penang

Sebenarnya, secara tidak sengaja pada tahun ini, bulan March telah menjadi bulan bercuti-cuti untuk kami. Dan yang amazingnya, tenaga luar biasa saya yang mampu travel 2 kali dalam sebulan.

Ok. Berbalik kepada cerita. Penang & Langkawi trip ni organized by kawan-kawan sekerja Enchek Kedek. Kami sekeluarga (termasuk mum-in-law) join trip ni. So total kami semua ialah 13 orang.

20140325-214450.jpg

First destination was Penang. Dari Miri, transit KL, sampai Penang lebih kurang pukul 4 petang. Rehat-rehat sekejap di hotel, kemudian memulakan perjalanan kami dengan cari makan dulu.

20140325-214548.jpg
Makan haruslah nasi kandar Line Clear. Kalau mau tau sedap atau tidak, jangan tanya saya sebab saya bukan peminat nasi kandar, tapi licin jugak saya habis makan. Haha.

Lepas makan, seperti perempuan-perempuan yang lain, saya sangat alert bila ternampak kedai yang jual baju. Lebih-lebih lagi Kaftan dengan price tag besar RM15 sehelai. Haruslah makan laju-laju kan sebab takut kedai tutup.

20140325-214956.jpg

Kemudian, kami semua berjalan kaki sampai ke Komtar. Just before Komtar, ada tempat makan cendol yang famous di Penang recomended by the taxi driver, Goby. Tapi, sesampai kami di sana, uncle cendol cakap, ‘cendol sudah habis..’.

Jadi kami meneruskan perjalan dengan menaiki teksi ke Batu Feringhi. Satu lagi my favourite spot. Oh ya. This was our 2nd visit to Penang, jadidalam otak memang sudah plan mau ke mana. Di Batu Feringhi, apa yang saya suka ialah night market nya yang sangat panjang. Kalau penat berjalan, ada pakcik beca tolong bawakkan.

20140325-215426.jpg
Di samping membeli belah, menumpang bergambar di gerai orang pulak. Cantikkan lampu-lampu tu.

Kami balik ke hotel almost midnight. Lepas mandi & solat, semua tidur berdengkur termasuk Ariana.

The next day, kami berjalan-jalan lagi sebelum flight ke Langkawi.

20140325-215715.jpg
Snake Temple.

20140325-215821.jpg
Penang 2nd Bridge. Kalau pegi time malam dapat tengok lampu cantik-cantik.

20140325-215913.jpg
War Museum.

20140325-215954.jpg
Ini gambar di dalam bilik penyimpanan senjata. Ada kawan yang tanya, x seram kah masuk bilik tu. Sebenarnya, memang saya keseraman, tapi seram lagi tunggu di luar sendiri-sendiri.

20140325-220203.jpg
Penang kan famous for its mural paintings on the street, tapi, ini seja yang kami jumpa. Mural tu tidak tertumpu di satu tempat seja. Its all over Penang. Perlu masa yang lebih lama lah kalau betul-betul mau cari semua mural tu. This one saya tidak sure samada termasuk dalam the famous murals tu. Sebab yang selalu nampak orang gambar ialah budak naik basikal, motosikal & buaian.

20140325-220836.jpg

20140325-220843.jpg

20140325-220850.jpg

Lagi 3 tempat yang kami pegi is chocolate factory, coffee factory & tea factory. Semuanya bersebelahan ja. Chocolate nya agak mahal lah. So kami beli 1 jenis ja. Coffee pulak, sangat best. Pelbagai perisa. Saya beli perisa caramel & tiramisu. Harga berpatutan, boleh beli banyak-banyak. Tea factory saya kurang tengok sebab sudah busy mencari toilet akibat banyak minum air.

Lepas tu, kami pergi lunch & off to the airport for our next destination, Pulau Langkawi.