Baby smiling..

Ini update on my visit to Dr. Patrick Ling clinic at Sibu.. the only place with a 3D scan machine..

26112009538 

Ambil blood pressure dulu.. Wah.. gemuknya perempuan itu.. Patutlah kena panggil si perut besar oleh my husband.. Jahat~

 

26112009540

Presenting Dr. Patrick.. the best doctor in Sibu, according to Ngah Am.. tapi for me, memang best lah this doctor.. tanya ja apa, dia akan jawab dgn gembira.. information memang cukup..

 

untitled 

Scanning.. scanning.. scanning..

 

untitled1

Ada 2 screen.. satu untuk doctor, another one for me to see.. tuh yang di atas tu..

Doctor kasitau di mana kepala baby.. position of placenta.. check baby’s condition.. baby’s weight pun dapat estimate jugak, around 2.3kg..

And we do a 3D scanning.. siok.. coz u can see baby punya muka in 3D.. first scan, nampak lah muka baby..tutup mata, mulut terbuka.. then doctor try lagi satu kali scan, muka baby senyum!!! serious ni.. tapi doctor nda print yg baby senyum.. hehe.. doctor pun ketawa tinguk baby pandai senyum2 dalam perut..

Kali dia malu-malu sebab kami actually meneropong gender dia jugak.. and for the third times, gender tidak berjaya di teropong.. sebab kaki nya menutup that area.. nda pa lah.. tinguk baby senyum pun sudah good enough.. mimang dia mau kasi suprise lah tu nanti..

Alhamdullilah semuanya okay.. cuma 1 thing yang tidak ok..

Baby punya position sekarang ialah breech / songsang.. kepala di atas..

Since that I am now 34 weeks, baby quite big ody, n the possibility of the baby tu pusing lagi so that the head engaged ngam-ngam di bawah adalah tipis.. Air ketuban pun suda kurang.. Baby nda dapat berenang..

Doctor told me, to tell the doctor of where im going to deliver regarding the position of the baby.. If possible, to do another scanning to check its position..

Kalau masih breech, then have to scissor / c-section / caesarian / operation.. whatever people nowadays called it.. and kalau mau perform the operation, must be early 1 week than the due date.. that is to prevent baby from suffocate.. because if ngam2 due date, then baru mau perform operation, bahaya for the baby..

And according to doctor, for FIRST-BORN memang mesti perform operation.. I didnt asked the doctor why.. Tapi I think because kalau first born, the mommy belum ada experience lagi kan.. so also bahaya for the baby lah..

Memang all this while, these mommy n daddy-to-be aware of baby’s position.. memang selalu terasa kepala dia di sebelah kanan of my tummy n dekat2 ulu hati.. Tapi kami dua biasanya excited..

‘eeeeehhh… ni nah kepala baby.. hi baby.. hi baby…’

Tapi pada hakikatnya, nda tau pulak on that certain stage, kepala baby mesti di bawah..

: Hai baby.. nanti ko berpusing lagi k.. kasi kepala turun ke bawah.. supaya mommy punya perut nda payah kena potong..

: Nda dapatlah sudah .. sempit.. lagipun air suda kurang, nda dapat berenang..

: Tu lah mommy kau nda mau makan bawang putih bikin kasi tambah air.. kenapa ko nda berenang awal-awal?

: Lupa..

; eehh.. ko ni sama jugak macam mak ko..

Ini adalah dialogue rekaan semata-mata antara hubby and baby(played by me) semalam…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

[+] Zaazu Emoticons Zaazu.com