Child Safety

Orang bilang anak tu amanah yang Allah bagi. Jadi, semua benda2 yang bagus kita buat untuk anak supaya anak dapat yang terbaik. So, safety pun salah satu daripada nya lah.

Car seats memang start pakai dari Mai lagi. Tapi, pakai yang sampai cukup syarat ja. Rear facing, front facing dont care. Tapi itu dulu. 

Brand pun beli mana-mana ikut kemampuan. Kadang2 yang murah, kadang2 yang mahal. Tapi itu dulu.

Start dari Sofea, kesedaran tu ada pertambahan sikit, tapi masih tidak strict. Kadang-kadang Sofea berjaya melepaskan tangannya dari belt car seat tu. Dalm hati, asalkan sudah strap, cukup lah. Tapi itu dulu.

Sejak saya join FB group Malaysia Car Seat Support Group, rajin juga lah baca-baca post orang and komen2 dari para admins yang memang tahu pasal car seat. Dan dari situ jugak lah, saya kenal pasti kesilapan yang banyak kami buat. Cara pemasangan & pemakaian. Saya tidak akan share di sini info sebab banyak. Seeloknya, tuan-tuan dan puan-puan follow lah group FB yang saya nyatakan tadi dan bersama-sama lah kita sedar.

Enchek Kedek bilang saya poyo, tapi masih jugak ikut/dengar penjelasan poyo saya itu.

Dengan menambahan ahli keluarga, tiada satu pun kereta kami yang menepati kriteria untuk memenuhi keperluan keselamatan anak-anak kami. Maka kami beli kereta baru. Tapi itu nanti cerita sebab, proses pemilihan kereta pun agak menarik (bagi saya).

Sekarang, dengan kereta MPV 6- seater, kami sekeluarga dapat duduk dengan selesa serta InsyAllah selamat dengan usaha yang sudah di buat.

Ariana, 9 tahun, 140cm, tidak perlu menggunakan booster seat. Dia boleh memakai tali keledar sama seperti kita.

56A6E7EA-B4A7-4DF7-93E4-ED2642708941

Sofea, 4 tahun, masih menggunakan booster seat. Kami menggunakan jenama/model Snapkis & Joie Elevate.

DCA49589-3B1C-4914-AAD5-170595745F34

Umar, baby, kami menggunakan Koopers Flamenco convertible car seat with isofix dan Maxi Cosi baby carrier. Sebenarnya, certain isofix hanya dapat menanggung keberatan sehingga 22kg. Jadi, pemilihan car seat yang ada isofix tu, tidak lah perlu sangat sebab tali keledar lebih reliable, menanggung keberatan sehingga 100kg, dengan syarat, pemasangan yang betul.

A782A2BF-E255-47EB-B449-7F0CD9B5BE1C

DC57D13F-7AB9-4606-B822-0DF010C291A0

Di Kota Kinabalu ni ada banyak kedai yang menjual car seat. Kalau orang tanya, di mana mau beli, saya akan rekomen Baby Wonderland di Metro Town. 

Kenapa?

Sebab, kedai itu ada seorang certified carseat technician. Dia dapat membantu kita dalam pemilihan car seat yang sesuai dengan anak dan kereta, serta tolong install kan terus. Senangkan?

Kalau pasal car seat ni, memang tidak pandai habis. Saya minat, sama seperti minat dengan breastfeeding. 

Saya harap, ibu bapa di luar sana jugak dapat kesedaran tentang penggunaan carseat serta keselamatan anak di dalam kereta. Usaha. 

Ok. Itu sahaja. Bye!

Welcoming Baby #3

Latest addition to our little family. Masih consider little lah kan.

Umar Bin Zainuddin.

Birth story. Tidak menarik lah because kalau csec memang semuanya ikut prosedur. So every csec birth story, jalan ceritanya sama. 

Tapi sebab saya ialah Binikedek, saya bikin drama sikit.

16th April 2018 : 

Went for my usual weekly check up. I had GDM in this 3rd pregnancy so my gynae wanted to admit me immediately on this day because it is 2 days because the choosen date and they need to inject me with Dexa, a steroid to mature baby’s lungs. Tapi sis belum puas makan-makan lagi tapi sudah kena tahan. Mau nda mau, kena jugak lah mau sebab berani nda mau dengar cakap doctor?

Ok lah. Their justification behind it was because, kalau mommy ada GDM, baby kena lahir ngam2 to prevent any complications. So, kena lahir ngam2 atau lebih sikit dari 37 weeks. Lepas tu, kalau 37 weeks, takut paru2 belum matang, hence the Dexxa.

The Dexxa injection was very painful. Tapi sebab saya ialah Wonder Woman, about 15 mins after the injection, me, husband & Sofea walked from Gleneagles to Imago to makan at Sushi Zan Mai. Hebat kan sis? Mostly my friends who commented on my instag about the Dexxa, semua cakap sakit lah.. nangis lah.. Tapi ternyata nafsu makan sis lebih kuat dari sakit kena inject.

18th June 2018:

The day. Scheduled csec at 10.30am sebab ada satu orang mommy dulu yang kena csec before me. Mixed feeling. Biasalah. Major operation kan. Macam2 dalam fikiran. Masa kena tolak masuk ke level operation rooms, saya sudah start drama mengalir air mata. Tapi, sendiri2 baring atas katil, keluar2 air mata lap pakai selimut. 

Dresser : Kenapa menangis? First time kah?.

Saya : Tidak.. ini kali ke-3 suda.

Dresser : Kalau sudah 3 kali, kenapa masih nangis? (Sayu2 betul suara dresser ni).

So di jadikan cerita, semua lah diorang dalam bilik pembedahan tu yg perasan saya menangis, terus memujuk. Siap kasi lap air mata lagi. Over kan?. Tukang bius pun sempat pujuk.

Bila laki masuk, baru lah ada ok sikit perasaan. Pembedahan di lakukan oleh Dr. Shima.

Umar pun keluar. Nangis sikit then sambung tidur. Satu orang nurse kasi skin to skin sekejap then kasi try breastfeed. Actually kalau Csec, nda payah lah menaruh harapan yang tinggi untuk skin to skin to skin yang lama & breastfeed sepanjang di jahit. Sebab? Ruang yang limited boss. Start dari bawah breast ialah kawasan ‘work in progress’. 

Selesai operation, kena tolak masuk balik ke bilik. 

Oh saya beranak di Gleneagles KK. Compare to other hospital yang saya pegi, saya paling suka di sini sebab:

  1. Spinal tidak sesakit dulu. Masa kena inject tu ok ja.
  2. Ada warm/heater blanket. Lepas operation memang bergegar kesejukkan. Dapat warm blanket ni, teda lah menggeletar.
  3. Ubat-ubatan tahan sakit yang memang betul2 kasi tahan sakit. Higher dose. Beranak dulu2 tiada.
  4. Recovery period tu pendek. 2nd boleh bangun sudah. Sakit memang lah sakit tapi, daya ketahanan badan atas bantuan painkiller sangat membantu.

The next day, Dr. Alagammai datang bawak cermin. Kasi tengok saya macam mana rupa stitches tu. Rupa-rupanya, sekarang ni, jahitan di buat masuk ke dalam, supaya cantik doktor bilang.. haha.. Tapi memang betul2 lah nampak kemas sebab jahitan ke dalam. Tiada kulit timbul2.

Nowadays, any csec, mesti kasi complete 7 days of heparin injection. Number of days tu I heard depends on berat badan orang tu. Nda tau lah. Tiada saya meng-google. So Heparin ni untuk mencairkan darah. Mengelakkan darah beku. Tapi, selama 7 hari tu, mesti nurse yang buat. I asked doctor, nda boleh kah inject sendiri di rumah? Leceh pulak hari2 mau keluar rumah pegi inject. Doctor bilang ada, tapi, ubat yang satu lagi tu mengandungi DNA babi. So the first 4 days inject di hospital. The remaining 3 days, pegi Klinik 1 Malaysia & Medisinar Clinic, minta inject sana. 

As usual, memang ada confinement lady yang saya hire throughout my 30 days of confinement untuk pengurusan ibu & anak.

Panjang cerita. Birth story x panjang. Before birth yang ada drama. 

Mau tengok Umar?

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

376BDE80-DCFA-479E-B5FB-0F49A7033625

Hello.

Mau recap bah of what had been going on since my last post in February.

Since February:

We moved into new house at the end of February.

F95130D4-BFE2-402B-8D55-E5EEFCCE9A68

I gave birth on the 18th of April, to a baby boy, whom we named Umar. The name that we have choosen since I was pregnant with Ariana in 2009. Lepas 9 tahun, baru tercapai mendapat anak lelaki.

C8C90D02-4CE3-46E9-ABD7-B1C0E96C7F07

Went out to vote (with Umar) and PH won! 

CD226797-7259-4F7F-A1CB-1E9F2330AD1D

Bought a new car due to safety for the kids, and also because we can no longer fit in a sedan car, with 2 car seats. 

61DD6679-A19C-4557-9C14-B3001BAB0E32

Celebrated Raya in KK in the new house. 

42534CF1-2AA2-44A0-9E1C-F72E4B914B8DOk.. after all these uploded photos, now I know why I was very lazy to update my blog. Upload gambar pun tertidur-tidur. How?. Baiklah. Sis berjanji akan coba untuk rajin update blog.

Jujube Bags!

46CF39D3-167E-4FCB-B17F-B1242CDABDF2

Ada apa dengan Jujube.

Honest opinion about the Jujube bags. I started off with a #hobobe and a #beset. 

The hobobe is a hobo bag, with many multifunctional compartments (slips-in) and pockets (mesh & zippered). Its adjustable messenger strap is wide enough so that you’ll feel comfortable carrying it, and also comes with an anti-slip pad for shoulder to prevent it from falling off your shoulder while you were trying to catch your running toddler in a mall. 

The Be Set is a set of three zippered bags in large, medium and small size. It comes with a sling strap and wristlet strap and convertable into a sling/wristlet bag. Your almost teenager girl can use it. Whenever your husband found your stash, or caught the innocent poslaju guy delivering your jujubes to your door step, you can use it as an excuse.

But why #jujube?

Things are properly packed and within your reach. You really have to agree with me if you have a toddler and a baby. Take my word for it. 

Apart from that, they come in beautiful prints, #tokidoki and of course #Sanrio, always and forever be my favourite prints.

The photo above is what I currently have when the picture was taken. A friend warned me that once you started, there will be no turning back, unless you wanted too.