Baby Wearing

As a heads up, here’s a few guidelines on choosing the right carrier for your baby. Source from FB Group Malaysian Babywearers.

imageimageimage

So, it all started when Sofea was born. Bahaha.. Ok. Seriously. It all started when I started to shop for baby stuffs via instagram. The first carrier that I bought was Boba Wrap. Worn few times only indoor and once outdoor in an airconditioned room a.k.a shopping mall~. Sofea didnt really like it. Or was it me who didt really know how to wrap her.

Then, I bought Autumnz Ring Sling. Sofea ok pulak. But I dont like the material sebab panas. Maka, mula lah jari jemari scrolling up and down for new ring sling. A friend recommended Jumpsac. So i went through their website and found what I want but unfortunately sold out pulak.

image
Jumpsac Jacquard Damask in Turquoise/Fuchsia

Cantikkan?

But I bought this instead sebab pattern damask tu suda habis.
image
Rainbow BowWow Ring Sling

image
Tiada gambar full. Sipi-sipi ja. The best thing about ring sling is, bila baby sudah tertidur, macam Sofea lah. Tidur sambil ternganga mulut. Memang perasaan tidur dalam womb lah tu. Warm and comfy.

A week after that, long distance partner in crime in babywearing ni tag me in a fb post of Malaysian Babywearer FSOT page (for sale or trade). Ada orang mau jual dia punya jacquard damask ring sling, just like the one that I want. Tanpa berfikir panjang terus saya beli.

image

Akibat tanpa fikir panjang itu, I have to let go my boba wrap and autumnz ring sling. Seeing them lying around the house ‘un-usd’ makes me feel guilty. Managed to sell both and ready to serve their new owner.

Now that I have 2 ring sling, rasa mau hari-hari jalan supaya dapat babywearing. Keluar pergi beli beras pun asi.

Cerita Ariana

image

Lama suda x tengok gambar Ariana kan? Sumandak suda..

Ada cerita..

Suatu hari, ketika mengambil Ariana di sekolah..

Ariana : Mommy.. i love Khalif. He is my boyfriend. I want to marry him.
Mommy : Mai paboleh (tak boleh) marry. Mai is still a little girl.
Ariana : But he smells soo good.
Mommy : huhuhu

Pada hari yang berlainan, ketika mengambil Ariana di sekolah..

Cikgu : Kak.. Tadi Ariana nangis.
Mommy : Kenapa?
Cikgu : Sebab nya terpijak kaki Khalif and Khalif report dengan kamek.

Me, looking at Ariana..

Mommy : So, is Khalif still your boyfriend?
Ariana : Nooo!! I dont like him.
Mommy : hehe

Bila fikir-fikir balik, dari mana lah Ariana dapat tau perkataan ‘marry’ tu. Fikir punya fikir, rupanya itw as from me. Ariana tengok gambar kahwin kami and tanya kenapa berpakaian macam tu? Saya jawab sebab ‘papa marry mommy’. Then, dia tanya lagi kenapa, Enchek Kedek jawab ‘because papa love mommy’. Dari situlah kanvas putih Ariana di calitkan dengan perkataan ‘marry’.

Di sebabkan perkataan ‘marry’ tu jugak timbul kekeliruan..

Papa : What is your name?
Ariana : Ariana Maisara binti Zainuddin
Papa : Papa’s name?
Ariana : Zainuddin.
Papa : Mommy’s name?
Ariana : Sheila
Papa : Mommy’s full name is Nur Sheila Marie Gilbert.
Ariana : Nooo.. Mommy sik ‘marry’ Gilbert. Mommy ‘marry’ papa!

I Love BF

image

Dulu kan.. Duuulluu lah masa Ariana masih baby. Dia kan minum FM. And that time jugak aku macam irritated sikit dengan BF mothers who likes to brag about breastfeeding. Upload gambar menyusukan anaklah.. Upload gambar hasil harvesting lah.. Cerita pasal BF lah.. Irritated lah.

Now, aku BF Sofea and I am becoming more and more of that ‘IRRITATING MOTHERS’ suda. Haha. Ketawakan diri sendiri. Rupa-rupanya siok BF ni. Apalagi kalau time2 hasil tuaian yang banyak. Bangga dgn diri sendiri. Balik2 gambar botol penuh and hantar mesej sama laki. Nasib laki penyabar.

Lepas tu, kalau ada kawan yang sedang atau x dapat fully bf, tiba2 aku pandai bertukar menjadi lactation-consultant-jadian. Dengan ilmu yang seciput pun ada hati kan. Tapi itu sebab I CARE. Ok lah.. Janganlah kamu irritated sama aku pulak.

Enchek Kedek cakap, BF ni super bagus. Nda payah keluar duit untuk beli FM. Botol susu pun ada satu ja. Duit banyak keluar untuk bagi si mommy makan makanan yang banyak health benefits ja. Lain entry kita cerita pasal my food diet.

Ok now, siapa ada jual tshirt I LoVe Breastfeeding? *Overr pulak