Penang

Sebenarnya, secara tidak sengaja pada tahun ini, bulan March telah menjadi bulan bercuti-cuti untuk kami. Dan yang amazingnya, tenaga luar biasa saya yang mampu travel 2 kali dalam sebulan.

Ok. Berbalik kepada cerita. Penang & Langkawi trip ni organized by kawan-kawan sekerja Enchek Kedek. Kami sekeluarga (termasuk mum-in-law) join trip ni. So total kami semua ialah 13 orang.

20140325-214450.jpg

First destination was Penang. Dari Miri, transit KL, sampai Penang lebih kurang pukul 4 petang. Rehat-rehat sekejap di hotel, kemudian memulakan perjalanan kami dengan cari makan dulu.

20140325-214548.jpg
Makan haruslah nasi kandar Line Clear. Kalau mau tau sedap atau tidak, jangan tanya saya sebab saya bukan peminat nasi kandar, tapi licin jugak saya habis makan. Haha.

Lepas makan, seperti perempuan-perempuan yang lain, saya sangat alert bila ternampak kedai yang jual baju. Lebih-lebih lagi Kaftan dengan price tag besar RM15 sehelai. Haruslah makan laju-laju kan sebab takut kedai tutup.

20140325-214956.jpg

Kemudian, kami semua berjalan kaki sampai ke Komtar. Just before Komtar, ada tempat makan cendol yang famous di Penang recomended by the taxi driver, Goby. Tapi, sesampai kami di sana, uncle cendol cakap, ‘cendol sudah habis..’.

Jadi kami meneruskan perjalan dengan menaiki teksi ke Batu Feringhi. Satu lagi my favourite spot. Oh ya. This was our 2nd visit to Penang, jadidalam otak memang sudah plan mau ke mana. Di Batu Feringhi, apa yang saya suka ialah night market nya yang sangat panjang. Kalau penat berjalan, ada pakcik beca tolong bawakkan.

20140325-215426.jpg
Di samping membeli belah, menumpang bergambar di gerai orang pulak. Cantikkan lampu-lampu tu.

Kami balik ke hotel almost midnight. Lepas mandi & solat, semua tidur berdengkur termasuk Ariana.

The next day, kami berjalan-jalan lagi sebelum flight ke Langkawi.

20140325-215715.jpg
Snake Temple.

20140325-215821.jpg
Penang 2nd Bridge. Kalau pegi time malam dapat tengok lampu cantik-cantik.

20140325-215913.jpg
War Museum.

20140325-215954.jpg
Ini gambar di dalam bilik penyimpanan senjata. Ada kawan yang tanya, x seram kah masuk bilik tu. Sebenarnya, memang saya keseraman, tapi seram lagi tunggu di luar sendiri-sendiri.

20140325-220203.jpg
Penang kan famous for its mural paintings on the street, tapi, ini seja yang kami jumpa. Mural tu tidak tertumpu di satu tempat seja. Its all over Penang. Perlu masa yang lebih lama lah kalau betul-betul mau cari semua mural tu. This one saya tidak sure samada termasuk dalam the famous murals tu. Sebab yang selalu nampak orang gambar ialah budak naik basikal, motosikal & buaian.

20140325-220836.jpg

20140325-220843.jpg

20140325-220850.jpg

Lagi 3 tempat yang kami pegi is chocolate factory, coffee factory & tea factory. Semuanya bersebelahan ja. Chocolate nya agak mahal lah. So kami beli 1 jenis ja. Coffee pulak, sangat best. Pelbagai perisa. Saya beli perisa caramel & tiramisu. Harga berpatutan, boleh beli banyak-banyak. Tea factory saya kurang tengok sebab sudah busy mencari toilet akibat banyak minum air.

Lepas tu, kami pergi lunch & off to the airport for our next destination, Pulau Langkawi.

Kidzania Kuala Lumpur

Awal March hari tu, Enchek Kedek ke KL for meeting. Jadi, saya dan Ariana menjadi ekor dan ikut sama terbang ke KL. It was a 6 days 5 nights trip dan saya rasa agak bersalah sekiranya setiap hari spent untuk memuaskan nafsu shopping saya semata sahaja. Maka saya telah pun set 1 hari untuk Ariana bermain-main di Kidzania.

Saya tahu tentang Kidzania dulu time masih follow IG Wardina. Lepas tu, tanya-tanya dengan Kak Dimple & jugak google kata kunci ‘we went to kidzania’ untuk link ke blog ibu-ibu yang rajin update dan buat review pasal Kidzania. Informasi di hujung jari. Hehe.

Tiket masuk ke Kidzania, kids RM65 dan adult RM30. Itu adalah price untuk Malaysian.

20140321-125431.jpg

Kawan setadika Ariana, Najwa @ Wawa sudah berpindah ke KL. So sekali harung, meet up & playdate terus. Pagi jam 7+ Kak Ema & Wawa sampai ke hotel tempat kami stay. Dalam jam 9, kami bergerak ke Damansara guna teksi.

20140321-125518.jpg

Mula-mula, check in dulu di Air Asia counter. Kononnya macam mau naik flight lah. Both parent and anak akan kena bagi pakai wrist tag. Wrist tag ni is one of the safety features lah. Wrist tag tidak akan dapat di buka tanpa kehadiran kedua-dua pihak that is the parents & anak.

20140321-125739.jpg
Di kaunter, mereka akan panggil nama kita dan pastikan kita paired up with the correct anak. So, time nama saya kena panggil, orang kaunter ni tengok saya & tanya, ‘Ni Cik ke Puan?’. Mungkin dia tidak nampak my big belly sebab Ariana & Wawa berdiri betul-betul depan perut saya. Ok. Cerita ni tiada kaitan sebenarnya. Cuma saya mau mintak puji ja sebab kena ingat ‘cik’. Haha.

Lepas check in, naik ke tingkat paling atas untuk memulakan journey. Mula-mula, kena cash out duit dulu dari CIMB.

20140321-130253.jpg
Setiap seorang akan dapat 50 kidzos untuk di gunakan dalam kidzania.

20140321-130534.jpg

Dalam kidzania, you can either work to earn money, or go learn or buy things using your kidzos. Jadi kalau sudah puas berbelanja, bolehlah pergi bekerja untuk cari duit.

These are the pitstops that Ariana & Wawa went to:

20140321-130655.jpg

20140321-130715.jpg
Mula-mula, jadi..erm.. Paramedic kah? Sorry, saya lost. Hehe. Sini diorang jadi doctor & pesakit. Every pitstop, mengambil lebih kurang 15-20 minit. So ibu-ibu boleh duduk di luar di kerusi yang di sediakan. Parents tidak di benarkan masuk semasa anak-anak sedang bekerja. So tengok dari luar ja lah. At the end of this session, dua kanak-kanak ini berlarian gembira sambil menunjukkan the kidzos that they earned.

20140321-131048.jpg
Ini ialah fuel gas station. Diorang kena ajar macam mana cara pump minyak. Lepas siap kerja, dapat lagi kidzos.

20140321-131256.jpg
Lepas tu, belajar buat sushi. Di sini kena bayar guna kidzos sebab they are learning. Lepas belajar buat sushi, sushi yang di buat tu boleh bawak balik and bagi Papa makan.

20140321-131431.jpg
Sudah penat lelah bekerja sambil belajar (buat sushi), Ariana pegi salon to pamper herself. Buat manicure. Warna warni kuku Ariana. Seharian jugak memujuk untuk buang cat kuku tu. Bukan apa. Kalau kaler yang di pilih tu kaler-kaler pastel, nda apa jugak. Ini hitam, brown, orange, kuning, hijau…

20140321-131717.jpg
Lepas tu jadi painter pulak. Paintings tu boleh bawak balik.

20140321-131819.jpg
Jadi polis comel yang jalan-jalan buat rondaan bawak sapu tangan.

20140321-131948.jpg
Pembaca berita NTV7. Sebab Ariana belum cukup umur, so kena bagi can duduk-duduk seja di sana.

Pitstops seterusnya, mommy sudah tidak larat mau ikut and gambar. And some of the place pun x dapat tengok dari luar. So we went to the Premium Lounge untuk duduk-duduk berehat di massage chair.

Seandainya anda, anda dan anda runsing tidak dapat ambil gambar yang cantek untuk anak kesayangan anda, fret not. Di setiap pitstop, akan ada abang/kakak photographer yang datang dengan camera & mengambil gambar anak anda. Proper picture to be exact. Tapi, gambar tu kena beli lah. Di situ lah bermula masalah sebab of course, charge untuk gambar-gambar tu mahal, tapi, semua comel-comel sebab anak-anak kita memang comel dalam pakaian doctor lah, pilot lah, chef lah, kan kan kan?

So I spent about RM170 untuk beberapa keping gambar sahaja. Enchek Kedek cakap tidak apa. Itu kenangan untuk Ariana. So these are the proper pictures taken by them :

20140321-132527.jpg

20140321-132535.jpg

20140321-132543.jpg

20140321-132552.jpg

20140321-132601.jpg

20140321-132612.jpg

20140321-132621.jpg

20140321-132630.jpg

So overall, kami spent time dalam kidzania tu dari jam 10 pagi sampai 2 petang. Dalam kidzania ada cafe, tempat-tempat duduk, clean toilet dan fully air conditioned. Jadi, selesa jugaklah dalam tu walaupun 4 jam dalam tu. Kedai souvenir pun ada. Other pitstops yang menarik dalam tu ialah fireman, chocolate factory, ice cream factory, pembuat gelang, pilot & air stewardess, just to name a few.

Last sekali, baki kidzos masih banyak but its time to go sebab mommy mau ke Cath Kidston lagi. Jadi baki duit di bazirkan dengan membuat face painting.

20140321-133143.jpg

The end.

My 29th Birthday

Umur sudah cecah 29 tahun pada 11 March yang lalu.

20140321-111625.jpg

Enchek Kedek belanja makan. Saya makan sampai perut ketat. Sampai rumah mau bangun berjalan ke tandas pun nda larat.

Enchek Kedek : Kenak ktk?
Binikedek : Perut ketat terlampau kenyang. Sik dapat berjalan.
Enchek Kedek : Hahaha.. Bangga kmk dapat berik ktk cukup makan sampai begini.

Ariana nyanyikan lagu birthday. Menyanyi sambil tutup-tutup mata. Mungkin dia sedang mengamati lagu nyanyian nya. Thanks Mai. Mommy dapat rasakan keikhlasannya. Ariana gave me an imaginary cake & imaginary present. Hehe. Jadi, dapat lah mommy imagine Mai kasi mommy cake perisa unicorn (???) dan handbag-yang-tidak-tercapai-akal punya harga. Haha.

20140321-113913.jpg

Lepas itu, selfie~

20140321-114058.jpg
Bukan selalu dapat selfie walaupun dengan Enchek Kedek. Dia memang tidak minat. Hehe.

Terima kasih kepada keluarga dan kawan-kawan for the birthday wishes & juga doa-doa yang baik2 untuk saya.

Last but not least, kita doakan yang terbaik untuk SAR team & penumpang serta crew-crew MH370.

Potty Training Ariana

We started quite late just because we didnt think Ariana is ready to say bye-bye to her diapers yet, but, recently she started to request to do her business in the toilet. Lalu sepantas kilat, kami memulakan journey potty training Ariana.

20140301-122417.jpg

I used the merit system, whereas, whenever she managed to use the toilet, she will be rewarded with the pink sticker. Once in a while, I will give her the Mickey Mouse sticker as a ‘special recognition award’ for her potty training achievement. Bukan main lagi ya. Macam orang kerja kerang seja ada SRA. But whenever she accidently wet herself, one pink sticker on the sad face column. This system somehow works, and Ariana appreciate every sticker that she got and really cried like theres no tomorrow when I gave the sticker on the sad face.

There was one day where she accidently wets herself. I gave her the pink sticker on the sad face column and she started crying and said, ‘no toys for meeee…. no toys for meee..’. Syukurlah nak faham system merit/dimerit ni.

But, every achievement must comes with a reward. And as a reward, she requested for a toy.

A Teenage Mutant Ninja Turtle Toy…

Me & Enchek Kedek memang bukan jenis suka memaksa. Biarlah Ariana sudah ready betul, baru start train dia pakai toilet. Bukannya senang mau cuci rumah everytime Ariana terkencing without diaper.

20140301-124635.jpg