Saloon

Saya, dari zaman bujang lagi suka mem-pamperkan rambut ke saloon. Potong, cuci, perm, lurus, treatment & colouring. Tapi, itu dulu-dulu lah. Sekarang, more to hair treatment.

Kami laki bini ada our own favourite saloon and hair dresser. Kalau kebetulan Ah-Ching (nama hairdresser tu) tiada atau offday, kami sanggup datang balik lain hari tunggu Ah-Ching ada.

Masuk kedai ja, ‘Ada Ah-Ching?’.

Kadang-kadang, baru tunjuk muka di counter, sudah kena teriak ‘Ah-Chinnnngggg’..

So, a few times jugak pernah jalan-jalan dengan Ariana, and kebetulan ke saloon jugak. So from there, rupanya budak kecik tu sudah observe apa yang mommy buat di saloon.

Few days ago, after school bawa Ariana jakan-jalan di mall tempat saloon yang kami pegi tu ada. Tiba-tiba budak tu request untuk potong rambut. Since that tiap pagi selalu bergaduh untuk ikat rambut, so potong lah. Dan macam biasa, ‘Ada Ah-Ching??..’

20130926-224222.jpg

20130926-224255.jpg

20130926-224309.jpg

20130926-224322.jpg
Macam Rihanna kan? Hehe

Saya kalau offday, selalu ke saloon. Hari tu try saloon lain, yang saya x pernah pergi. Sambil kena cuci rambut, aunty tu pun tanyalah, ‘Tidak kerja kah hari ni?’. Based on my experience, untuk mengelakkan perbualan yang panjang hingga mengakibatkan terbeli produk rambut mahal sebab dia tau kita kerja apa dan di mana, maka, saya tipu. Tipu sunat.

‘Saya tidak kerja. Suri rumah’

‘Ohh.. Suami kerja mana?.’

Sebok pulak aunty ni, kata hati kecilku

‘Kerja di Bintulu..’

‘Mau bikin hair treatment?’

‘Oh belum lagi lah. Lepas ini mau ambil anak dari sekolah & pegi tengok movie..’

‘Wahh.. Best jugak. Tidak kerja tapi pegi main-main sama anak’

Of course. It is every working woman’s dream! Hehe..

Oh berbalik kepada cerita Ariana tadi. Selesai potong rambut, budak ni request, ‘Wash hair,mommy?’

‘No need. Nanti mommy wash Mai’s hair di rumah’

Since that Ariana sudah belajar benda basic di saloon, lain kali, ada lah geng saya ke saloon sudah.. Haha. Sekarang ni tiada geng. Last last year pergi perm rambut duduk 4 jam, di saloon sendiri-sendiri tiada kawan cerita2. 4 ja, tu bagaikan setengah hari rasanya. Mau pengsan keboringan.

PS : Oh cakap pasal perm rambut, saya minat dengan perm jenis golong besar-besar tu. Hari tu jumpa my boss punya wife, first thing that I noticed was her hair, tapi tidak sempat tanya which saloon.

Ariana’s school trip to Esplanade

Last Wednesday was Ariana’s first school daily trip to Esplanade, organized by the school. Since that it was on my offday, I took the chance to join in the trip. There were 3 buses which accomodated the teachers, kids and parents. I did not realize in the release form that parents can also join in the bus trip, so I drove myself. There were also few parents whod rove themselves. It was actually cute to see parents car tailgating the 3 buses. I bet everybody are very anxious and excited on this trip.

20130926-221738.jpg

I didnt know at first which bus was Ariana on, but the bus that stopped right in front of me at the car park, was the bus that Ariana was on. I immediately saw her super-full-of-excitement face through my windshield.

20130926-221947.jpg

Lining up as soon as they get their feet of the bus.

20130926-222147.jpg

20130926-222201.jpg

20130926-222248.jpg

20130926-222309.jpg

20130926-222326.jpg

20130926-222337.jpg

20130926-222352.jpg

20130926-222414.jpg

20130926-222422.jpg

20130926-222446.jpg

20130926-222456.jpg

20130926-222506.jpg

Their activity started off with a story telling, a round of walk by the sea side to observe, listen and fell the sea, sand and tiny creatures by the sea side. After that, they stopped for short break and continue on with building sandcastles, the most awaited activity by the kids.

From my personal view, it was a very good activity and great experience gained by the kids. But, it would be better if the local citizen are more aware of keeping our mother nature clean for our younger kids in future. We noticed a lot of litter along the seaside, eventhough the are many rubbish bin provided there.

How hard could it really be to walk to the rubbish bin and throw your rubbish in?

Overall, the kids had fun and enjoyed their day… And I got sunburn :/

DIY : Gel air freshner

Soooooo, tahukah anda bahawa gel air freshner yang di jual di supermarket itu kita boleh buat sendiri di rumah? Dulu saya tidak tahu, sekarang, saya sudah tahu dan mahu share dalam blog!

Tapi, saya cerita dulu sejarah macam mana saya boleh terfikir untuk buat air freshner sendiri. Kisah bermula dari salesman Honda yang beli carpet murahan dari supermarket yang sangat kuat bau getahnya untuk si Sharkie. Jadi, to get rid of that unpleasant smell, saya pun google for petua menghilangkan bau dan pergi ke kedai untuk cari pewangi untuk kereta, or at least something that can get rid of that smelly getah. Tapi, tidak semua air freshner ada tester, jadi saya balik rumah dengan kecewa. Then, saya google2 lagi untuk cari link to any d.i.y for potpourri. Kemudian terjumpa lah link2 ke blog yang share cara untuk buat gel air freshner sendiri.

So, bahan-bahan nya:
1. Unflavoured gelatin
2. 2 cups of water
3. 1 tablespoon of garam
4. Essential oil ataupun perfume pun boleh
5. Bekas yang tahan panas (sebab rebusan gelatin yang panas2 akan di tuang ke dalam bekas ni nanti.

20130917-210314.jpg
Mula-mula, rendam serbuk gelatin ke dalam satu cup of water.

20130917-210351.jpg
Sambil-sambil tu, rebus garam bersama 1 cup of water. Bila gelatin tu sudah kembang dan air sudah mendidih, satu kan dua bahan tu dan gaul2 dengan api perlahan.

20130917-210525.jpg
Saya guna bekas kaca macam ni. Tuang beberapa titisan essential oil atau perfume (ikut citarasa) dan kalau mau gel tu berkaler-kaler nanti, tuang sedikit pewarna makanan.

20130917-210644.jpg
Rebusan gelatin & air tadi tu, boleh tuang masuk ke dalam bekas kaca tu. Sambil-sambil tu, gaul hingga rata pewarna & essential oil tadi.

20130917-210817.jpg
Siap!

Biarkan selama at least 8 jam untuk pembentukkan gel.

Kalau google2 kan, banyak jenis air freshner yang boleh buat sendiri. Paling simple yang saya jumpa, a mix of baking soda & essential oil, macam ni..

20130917-211057.jpg
Bekas tu boleh pakai jenis apa-apa pun boleh, but since that Im going to use this in the bathroom, so saya guna container plastik macam ni, and buat lubang atas penutup nya. Goncang-goncang bekas tu untuk keluarkan bau wangi.

So, selamat mencuba 🙂

Growing up with Ariana

Lama tidak update secara detail pasal Ariana.

20130914-010342.jpg

Ariana sudah besar dan makin banyak bercakap. Kadang-kadang saya terpaksa request Ariana untuk diam sebentar sebab pening.

Buat masa ini, kemahiran yang saya tengok Ariana ada ialah kemahiran untuk membuat rundingan damai. Setiap perkara dia buat rundingan dulu.

Macam tadi, pegi kedai, dia jumpa toys yang dia mau. Sebelum masuk kedai saya sudah pesan, ‘no toys, stickers only’. Tujuan asal mau beli stickers ja untuk project aquarium Ariana. Tapi sebab sudah nampak toys tu, serta merta buat rundingan.

Day before, kami pegi stationary shop, pun untuk cari sticker (tapi x jumpa). Di sana pun dia buat rundingan minta beli water colour sebab mau painting.

20130914-010829.jpg
Asalkan bahagia.

Oh ya.. Projek akuarium Ariana tu cikgu yang bagi. Sebab printer rumah sudah rosak, so saya beli sticker ja supaya senang sikit.

20130914-010939.jpg
Tadaa.. Kecik ja akuarium yang cikgu bagi. So ikan-ikan besar x dapat muat. Jadi mommy buatkan satu lagi akuarium baru yang lebih besar.

20130914-011046.jpg

Project yang best and simple untuk di buat dengan anak. Nda lah balik-balik hulur ipad ja 🙂

Team Omizoomi

Ariana’s new obsession.

20130910-225449.jpg
Team Omizoomi.. Geo, Milli & Bot. Kalau hari-hari dengar music yang sama, effectnya seharian terngiang-ngiang di telinga opening music omizoomi ni.

Hari tu, balik dari kedai, saya masukkan Ariana dulu dalam kereta. Bila rasa sudah ready & ready untuk tutup pintu kereta, Ariana suruh stop sebab team omizoomi belum masuk kereta

Mobil baru mommy

Saya gembira dan sangat bersyukur sebab setelah 3 tahun berfikir-fikir, timbang-menimbang serta bertahan ulang-alik Miri-Bintulu naik bas (perjalanan yang sepatutnya cuma 2 jam menjadi 3.5 jam), akhirnya sudah buat keputusan untuk menambah satu lagi keperluan kami sekeluarga, iaitu sebuah lagi kereta.

Ambil masa 3 tahun untuk buat keputusan. Hehe.

Actually June last year kami suda book satu kereta dari M**D*. Tungu punya tunggu, sampailah selepas raya, salesman dari company tu SMS bagitau yang dia sudah resign dari company tu so x payah contact dia lagi lain kali. Contact direct dengan boss dia seja. Then suatu hari, dia sms lagi, bgtau ada kereta yang baru sampai (dia masih di company tu untuk kemas2 barang dia) and by right itu kereta yang kami book sebab before this dia yang handle order list. So bila kami ke sana, tauke macam banyak berdalih. Dia cakap bukan kami punya. So kami terima seja lah. Tapi, selepas itu, tiap kali kereta yang sampai, semua bukan colour yang kami request. Means, memang betullah dia bypass kami dan men-jump-que kan orang lain untuk dapat kereta tu dulu. Bayangkan dari June kami tunggu, last2, bulan November kami cancel booking sebab fed-up. Lagipun, we aimed for the CBU unit with 19″ wheel, which supposed to be available only until end of 2012. Lepas 2012, only CKD unit yang ada. Jadi sebab rasa macam tiada harapan, cancel terus lah. Nasib booking fee dapat balik.

20130910-221910.jpg
Gambar ehsan google.

Selepas cancel tu, lama lagi kami tunggu and fikir-fikir. Macam-macam kereta kami pegi test drive dari proton preve ke civic euro. Kahkahkah. Sempat lagi si Sentra hilang kena curi dalam tempoh kami berfikir tu

Ada satu model kereta tu yang kami laki bini sangat minat. Masa tu belum ramai orang sini pakai. So, tiap kali kami terserempak dengan keta tu, kami akan cakap “its a sign!”. Sign kononnya kami kena beli kereta tu lah. Hehehe.. Padahalkan, salah seorang dari owner keta tu, tinggal dekat dengan rumah kami and tiap kali turun kerja, memang akan lalu rumah orang tu. Jadi, bayangkanlah berapa banyak ‘sign’ yang kami dapat.. haha

Sampailah bulan puasa hari tu Enchek Kedek bawak pegi book kereta tu. Dekat satu bulan tunggu sambil tahan hati. Tahan hati sebab excited beli kereta baru. Last saya beli kereta ialah 6 tahun yang lalu.

Last week, kereta sampai. Lepas huha huha, ngam2 lepas away day, jam 7 malam saya pegi ambik kereta tu, dengan bantuan Encik Amer and family.. hehehe.

Lepas ambil kereta, the next day, bawak mil & Ariana makan luar sebab mau jalan-jalan pakai kereta baru. Betapa paranoid nya saya. Lama tidak rasa beli kereta baru. Kereta parking tepi jalan, macam resah gelisah saya duduk dalam restoran. Kalau boleh angkat meja duduk luar supaya dapat tengok kereta.

Sot.

Sangat sot.

By the way, meet my new baby, Sharkie. Sharkie sebab antena bentuk macam sirip ikan yu.

20130910-224220.jpg