Christmas @ KK

After 3 years of tidak balik kampung, finally this year managed to balik KK, ngam2 for Christmas.

20121231-220511.jpg
Ini ialah family from my grandmother’s side and kalau ikut from our great grandfather, Mr Thomas Moluntang, we are the 3rd generation. Saya tidak sempat jumpa lah. Cuma sempat jumpa our great grandmother, Moing Maria Madayam. Dan gambar bawah tu, ialah anak mereka 6 orang. My late moing tonduk (nenek perempuan) ialah gambar yang ke-2 dari kiri. Adik beradik beliau yang lain semua masih ada.

20121231-223100.jpg

Dan sudah menjadi kebiasaan, every year, 6 beradik ini ikut turn untuk menjadi tuan rumah untuk family gathering, dan biasanya di buat on the 26th December. And for this year 2012, it was our family punya turn.

20121231-224021.jpg
Tahun ni jugak, Ariana’s first time celebrating Christmas with the whole family! Ada prepare present for her too.

20121231-224205.jpg

20121231-224217.jpg
She received a Barbie doll from my dad and a Sesame Street Play doh set, which saya suda tapuk. Sudah besar sikit baru kasi… Hehehe

Besides makan, ada karaoke session, fashion show by girls under 12 years old, price giving (few weeks earlier diorang ada organize family picnic & some sort of sukaneka and futsal tournament which saya missed!!!), menari-menari & of course, photo session.

20121231-224601.jpg

My anak adalah sangat sibuk mau menyanyi. Setia menanti di depan DJ. Ada sekali tu my uncle announce from the speaker that every each of us must perform dan Ariana dengan lajunya bangun (time tu baru bangun tidur, masih mamai-mamai) terus sebut ‘Mai.. Mai..’ sambil meng-offer diri untuk menyanyi. Hehe. Next year lah ya. Kita practice dulu this year lagi Twinkle twinkle.

Ahh.. The fashion show. Saya suda sedia baju in case Ariana mau join. Tapi, she found my cousin’s drum set earlier and very eager wanting to be a drummer pulak, instead of joining the fashion show.

20121231-224958.jpg
Ini semua my beautiful cousins. Ada satu orang ja lah antara diorang ni yang pangkat anak buah.

The party lasts until, erm… Not sure. Sebab kami balik agak awal jugak sebab the next day, as early as 6.45 am, me & Ariana have a flight to catch, back to Miri.

20121231-225145.jpg
Walaupun cuma 4 hari (technically, cuma 2 days & 3 nights), tapi bersyukur dapat balik, walaupun sekejap seja. Sempat grab kids cotton on punya sale and of course si mommy punya baju jugak.

For a moment, I forgot that just few days before, kereta kami kena curi -_-“

Ariana, KK & Birthday

Saya berjaya mempertahankan offday pada 24-27 Dec hari tu dan saya bersama Ariana telah pun selamat pergi & balik KK-Miri.

Selepas balik dari night shift, saya sempat tertidur depan tv sambil melipat kain while waiting for Enchek Kedek balik dari mengambil si Sentra yang telah bermalam di Balai Polis.

Petang tu, flight balik KK dan Enchek Kedek pergi ke Bintulu untuk sambung kerja. Mula-mula tu berat hati mau tinggalkan rumah, lebih-lebih lagi lepas kejadian beberapa hari sebelum tu, tapi tawakkal ja lah. Yang penting semuanya sudah di kunci dengan baik.

20121231-023043.jpg
At the airport. Cute kan budak-budak yang berkasut converse. Kelihatan sangat tua-ija.

Kami tidak sempat lunch di rumah sebab sibuk packing dan membersihkan rumah. Jadi, lunch dengan sandwhich sahaja. Itu pun beli di airport.

20121231-023223.jpg

Flight was delayed. Sampai seja KK, kami laju-laju pegi ambil birthday cake Ariana & balik rumah.

Malam tu bersiap-siap untuk small gathering & birthday Ariana di rumah Moing Kusai (datuk).

20121231-023629.jpg

20121231-023639.jpg
Ariana’s Princess Birthday Cake sebab dia sangat obses dengan princess.

Happy 3rd Birthday to Ariana :). Dengar cakap papa & mommy selalu dan cuba kurangkan penggunaan perkataan ‘why’ sebab mommy selalu checkmate nda dapat jawab -_-“. Love you!

Kes Pecah Rumah Lagi Part 4

Sebenarnya, habis suda cerita, tapi, saya ingin berkongsi info & cadangan untuk persediaan dan peringatan.

1. Grill
2. Selak pintu (dari dalam rumah)
3. Padlock
*Note : Dont make it to complicated. Senang keluar/lari dari rumah in case of emergency.
4. Kunci rumah & kunci kereta bawak masuk ke dalam bilik kalau tidur malam. Sebelum ada alarm rumah, saya tidur dengan kunci kereta. Kalau terdengar apa-apa yang mencurigakan di luar rumah, tekan alarm kereta ja.
5. Pagar sebaiknya ada padlock untuk mengelakkan kecurian kereta.
6. Elakkan dari menyimpan/meletakkan cangkul, tools seperti playar, screwdriver etc di luar rumah sebab benda-benda tu mungkin membantu pencuri untuk masuk ke dalam rumah.
7. To be extra cautious especially during festive season. Dua kali kami kena kecurian time-time festive season.

Kalau ada duit lebih, mungkin boleh pasang cctv with live feed & system alarm yang guna infrared macam dalam cerita Mission Impossible selalu tu. hehehe

Tapi, apa-apa pun, kena berusaha, lepas tu bertawakal. Kalau pakai system alarm paling hebat pun, kalau memang sudah takdir pencuri sangat hebat, memang dapat jugak pencuri tu masuk rumah.

Last but not least, please comment if you have any ideas to add up in the list ๐Ÿ™‚

Kes Pecah Rumah lagi Part 3

Petang tu, hujan lebat. so since that kami tiada kereta, so kami stay di rumah. lagipun hari tu hari Sabtu. mau urus insurance kereta & rumah pun x dapat jugak sebab office tutup. oh ya, sejak rumah pernah di masuk pencuri last year, saya dan Enchek Kedek ada ambil insurance dari Ambank untuk harta benda dalam rumah. Segala benda yang berharga lebih dari RM1k, register (with proof i.e receipt) supaya senang pihak bank uruskan. Sp for our case, saya baru perasan yang video camera saya rupanya berjaya di ‘window shopping’ i.e dia guna penjolok dari tingkap untuk mengambil bag video cam tu. Enchek Kedek terpaksa pegi ke balai lagi untuk men-revise police report yang saya bikin earlier.

Selesai urusan di balai polis di siang hari, malamnya Enchek Kedek & Encik Amirul pergi kedai untuk menukar semua kunci pintu & padlock sebabnya, satu set kunci masih ada dengan si pencuri. Alarm rumah juga sudah di tukar frekuensi nya.

Oh.. Sebelum tu, kejadian kan berlaku pada 22/12/12 iaitu hari jadi Enchek Kedek. Malam tu, Encik Amirul & family datang membawa suprise!

20121231-001907.jpg

20121231-002016.jpg

20121231-002928.jpg
…and there goes my diet.. Hehe. Tapi tidak mengapa sebab cake tu super sedap dan masih ada dalam fridge, dan saya memang akan susah hati selagi cake tu masih ada. Anyway, thank you Encik Amirul, Baiy & Aryan for the surprise, company & helping us.

Siang hari tu, bapak ada call, offering us his help to deposit a new car. Advance kan bapak. Belum 24-hours kereta hilang, suda dia suruh beli kereta baru. Tapi sebenarnya sebab, biasanya, kereta hilang, kalau kena jumpa pun, not in a good condition. Jadi bapak bilang alang-alang kami memang mau beli kereta baru. But we turned down the offer sebab in case of kereta kena curi, mau 6 months baru case boleh tutup & claim insurance. Jadi, at that moment, kami belum sedia bayar 2 buah kereta. We we really appreciate the offer dad. Thank you ๐Ÿ™‚

The next day, awal pagi polis call to informed that our car was found! Saya memang paling gembira. I knew that the telepathy that I sent to si Sentra berhasil! (*Saya dan si Sentra ada soul connection)

Lepas bersiap-siap, Encik Amirul & family came to fetch us & pergi ke tempat kejadian.

Polis yang jumpa kereta kami ialah off-duty punya polis. Polis yang call inform kereta kami sudah jumpa memaksa kami pergi ke tempat kejadian secepat mungkin sebab polis yg jumpa tu offduty dan sepatutnya sedang berehat di rumah (sambil emo & letak phone begitu sahaja, which I find really rude!). Anyway, sebab kami menumpang orang, so tidak dapatlah kami paksa kawan kami untuk cepat2 sampai.

So, setibanya di tempat kejadian, kereta sedang parking dengan cantik nya di tepi jalan.

20121231-005506.jpg

20121231-005452.jpg
Kereta di jumpai di area Senadin Industrial Park by an off-duty Inspector who just got back from fetching his son from the driving school. (Jangan tanya saya kenapa tiada on duty police on site sedangkan kami ada membuat proper report sebab saya sendiri pun tidak tau.)

Lepas tu, kami cek2 condition kereta.

20121231-005837.jpg
Kunci rumah di kasi tinggal begitu seja.

20121231-005913.jpg
Dashboard di selongkar dan saya yakin dia tidak dapat apa-apa barang berharga di situ sebab, memang tiada.

20121231-010028.jpg
Keadaan bonet kereta memang macam tu. heehhe. Kecuali, beberapa tools yang di keluarkan untuk di gunakan untuk membuat bateri kereta.

20121231-010147.jpg
Bateri kereta kena curi. Lain-lain masih dalam keadaan baik. Cuma, satu set kunci kereta masih ada dengan pencuri tu lah.

Lepas tu, kami pergi beli battery kereta & atas arahan pihak polis, kami drive sendiri kereta tu & hantar ke balai polis.

To be continue…

Kes Pecah Rumah lagi Part 2

Ramai kawan-kawan yang cakap, ‘Tu pencuri memang sudah lama aim..’.

Well, it might be true, tapi yang pasti, kami never realised kami sedang di perhatikan atau tidak. Perkara yang sangat susah untuk di ‘perasan’ kan.

20121228-152412.jpg
Keadaan luar rumah pagi tu. Kasut sukan saya, di ambil talinya, mop di buka pemegang/batang nya, payung Sasa (uwaaaa payung chantek) di ambil handle nya, dan beberapa tools kepunyaan saya (penggunting bunga) dan playar, di syaki kepunyaan si pencuri. Semua bahan di gunakan untuk buat tools dia untuk menjolok kunci-kunci kami dari tingkap.

20121228-152640.jpg
Ini lah penjolok hasil buatan si pencuri. Rod besi yang panjang tu kepunyaan si pencuri sendiri. Bermakna, dia memang betul-betul suda perhatikan kami sebab dia datang cukup equipment.

Pencuri yang datang tu kami gelar pencuri mcgyver. Kalau tengok hasil kerja dia, memang kemas, serupa seorang contractor.

20121228-153514.jpg
Kemas dan teguh kan ikatan dia?

Tingkap kami yang kena kopak pun sangat kemas. Cermin tidak calar, getah2 tepi pun masih perfect.

To be continued..

Kes Pecah Rumah lagi Part 1

Apabila berita tentang kecurian kereta kami terpampang di FB, hasil share dari family & kawan-kawan sekeliling, mostly respond yang saya dapat adalah lebih kepada menuding jari ke arah kesalahan/kesilapan kami. Tapi, tidak dapat di salahkan jugak sebab sudah menjadi kebiasaan manusia kan.

Malam kejadian, saya tidur jam 2 pagi sebab melayan episode Runningman dari laptop di dalam bilik tidur. Mum-in-law pulak, orang yang paling awal bangun, jam 5.30 pagi untuk sembahyang Subuh. Waktu tu, mil sudah perasan kunci rumah dia sudah tidak kelihatan di tempat biasa, tapi sebab masih terlalu awal pagi, dia biarkan sahaja. Saya dalam tidur, sedar mil dis-arm alarm rumah tapi 2 kali. Tidak lama lepas tu, mil ketuk2 bilik tidur untuk panggil saya keluar rumah. Kami keluar ikut pintu dapur dan mil cakap, ‘Sheila tangga.. Sikda gik kereta kita’ (Sheila tengok.. Tiada sudah kereta kita).

Dalam keadaan baru bangun tidur, di berikan berita begitu, gosok mata sampai terkeluar biji mata pun, tetap jugak tiada kereta di situ. Jantung berdegup kencang, sampai macam mau terkeluar dari badan, jatuh ke lantai. Saya pusing ke pintu depan, tengok gril kami sudah berbuka, tapi pintu kayu masih tertutup. Salah satu cermin tingkap sudah di buka.

Waktu tu,ย fikiran ย saya ada waras sikit dan beristigfar. Jarang saya macam tu. Biasa nya perkatan yang akan keluar dari mulut, paling-paling pun, s**t atau D**N (sebutan ala-ala nigger). Ambil handphone, cuba hubungi Enchek Kedek, tapi tiada jawapan. Call rumah sewa Enchek Kedek, house mate (2 orang) pun tiada jawapan. Time tu sempat lagi saya fikir, ‘mesti tidur lambat semalam ni tu lah sudah siang pun nda sedar’. Call Jack, rupanya number sudah bertuakr tangan ke isterinya, Keyya. Minta Keyya tolong call husbandnya (houseamate Enchek Kedek di Bintulu) untuk tolong carikkan Enchek Kedek.

Sambil menunggu Enchek Kedek call, saya call Balai Polis untuk report kejadian. Tapi saya di uji oleh Allah lagi, untuk dealing dengan pegawai polis yang tiada common sense.

‘Kereta saya kena curi, rumah kena pecah pencuri’

‘Oh.. Cik kena datang sini untuk buat laporan, bawak sekali green card kereta’

‘Tapi kereta saya baru kena curi. Saya tiada transport. Boleh x kalau pegawai polis datang rumah dulu untuk tengok keadaan & nanti saya ikut sekali ke Balai’

‘Tidak boleh. Cik kena datang jugak ke balai polis bawak green card’

‘Tapi saya tiada transport’

‘Cik kena jugak datang ke balai’

Saya sepatutnya kerja malam tu. Dengan keadaan yang tidak mengizinkan, saya dengan tenang menelefon boss, untuk maklumkan keadaan. Saya memang tenang lah, sebab tidak mau perkara sama berulang kembali, iaitu, menangis di telefon sambil bercakap dengan boss. Tapi, sebab baru lepas berjumpa dengan pegawai polis yang bikin panas, ada stress sikit, kemudian, menangis lagi sambil bercakap dengan bos. Bikin malu betul. Huh!

Kemudian, saya teringat kawan Enchek Kedek yang ada di Miri (Amir & wife, Bai), dan mintak tolong untuk datang ke rumah. Saya bersiap-siap dan kami ke balai polis, sementara kawan-kawan Enchek Kedek yang lain (Ike & Helmi) standby di rumah dengan mil & Ariana.

Selesai buat report, kami balik ke rumah sementara menunggu Sarjan datang ke rumah untuk mengambil gambar bukti. Semua peralatan yang si pencuri pakai kami biarkan dulu, sampai Sarjan sampai. Tapi dalam menunggu tu, hujan turun dengan lebat. Cap jari pun hilang begitu saja.

Enchek Kedek arrived Miri dalam jam 2 petang.

Dari observation kami, pencuri sebenarnya ingin masuk ke dalam rumah. Nampak kesungguhan dia di situ. Kunci rumah dan kunci kereta di jolok dari tingkap yang bergril dan ber-alarm yang sense vibration. Kami sebenarnya sangat kagum sebab proses menjolok yang dilakukan oleh pencuri sangat terer. Langsung tidak touch gril rumah, sebab kalau touch, confirm alarm rumah berbunyi.

Pencuri berjaya membuka pintu depan (main door) tapi kecundang sebab ada 2 selak pada pintu kayu kami yang di kunci dari dalam rumah. Pencuri menanggalkan cermin tingkap kami, supaya dapat menjolok selak pintu tu. Cuma berjaya membuka selak yang di bawah. Selak atas tidak berjaya kerana, Rebecca menghalang/menyukarkan proses. Rebecca ialah treadmill kami yang kami letak di hadapan tingkap tu. Jantung saya juga semakin kencang berdegup bila nampak usaha pencuri itu untuk masuk ke dalam rumah. Saya tidak sanggup imagine apa akan terjadi andai kata pencuri tu dapat masuk ke dalam rumah.

To be continued…

Having fun with mommy’s phone camera

Ariana sekarang sangat suka hijack mommy’s phone and sangat suka self-taken picture -_-”

20121221-125531.jpg
Buat-buat tidur -_-”

20121221-125601.jpg
Mengintai muka sendiri di screen handphone -_-”

20121221-125644.jpg
Mungkin percubaan pertama untuk self-taken picture tapi muka x masuk frame. Cuma nampak bahu & baju -_-”

20121221-125739.jpg
Probably checking out whats inside her mouth..

Last but not least,

20121221-125827.jpg
Pose ala-ala artis korea giteeewwww..

Bag pojaan hatiku

Helloo kawan-kawan..

Apa khabar?

Saya dalam mood bagus sebab bag poja-an hati-ku sudah siap :)))

Sabar menanti kehadiran postman sambil menyanyi-nyanyi lagu ‘Please Mr. Postman’ sebab contraint on accesory untuk bag.

Anyhooo…

20121220-183218.jpg

Maka dengan ini, saya men-save ratus-ratus ringgit dari membeli bag baru.

Sekian, itu saja.

Bye ๐Ÿ™‚

Unnecessary crisis

Case 1.
I saw this 1 Fossil shopper bag and immediately fell in love with it. I wanted to buy it, but, I still have that thing called ‘ego’. I sew & sell bags, and there is no way Im going to purchase one for me. Besides, its expensive!

I was in dilemma for 2 days, and on that 2nd night, I took out my retro patterned fabric and matched it with pvc, and I did what I have to..

20121215-040521.jpg
.. Make one for me! But I havent complete it yet. Still waiting for my zipper & twistlock to arrive ๐Ÿ™‚

Case 2.
I recharge my credit card yesterday because I wanted to buy cardigans & tops from The Poplook. While browsing, I suddenly ‘tawar hati’ and did not proceed with the online shopping.

Simple things can also be a crisis to me..

So today, I brought Ariana to the toy shop, and gave her the freedom to choose anything that she wants. It was funny to see how difficult it was for her to decide. Soo many choices and we spent almost 1 hour in the shop. I told her to hurry up, then she took the Baby Alive set, sambil complaining how heavy the box was while on her way to the counter.

After that I asked her whether she wants any cake to tapau home. She refused sambil saying she wants to show her new Baby to her Ipo.

So we went to the Tupperware shop for awhile to buy the Limited Edition Mickey & Minnie Mouse water tumbler for school next year, and alang-alang, I took few items to add in my cart and went home.

The total expenditure was LESS than the total amount of the bag and clothes that I intended to buy earlier (refer to case 1 and 2), and I made 2 people HAPPY!

20121215-041805.jpg

Witnessed her excitement of her new toy was faaaarrrr more enough than a fancy bag and new clothes.

Counting the days

The last time I went back to KK for Christmas was 4-5 years ago! I did went back 3 years ago but that was for beranak and I was on my pantang days.

For those who didnt know, I came from mixed family. My dad is a mualaf, and every year, we will celebrate Christmas with my father’s side of family. It is more like family day, meet & greet, catching up and of course, Eat.. Eat.. Eat..

I missed the Family gathering for almost 4 years. I was only updated by their actvities through Facebook. I missed the family picnic again this year. Sigh.

BUT, I purchased mine & Ariana’s flight ticket 2 months earlier and everytime my Boss revised our work schedule, I prayed hard that they will not put me to work overtime on Christmas. If yes, bye-bye RM500. For someone like me, that RM500 and the chance to be home for xmas is moreeee valuable than my 24-hours overtime, even if it pays me thrice the amount.

So yeah, I’ll be home for Xmas ๐Ÿ™‚

Oh ya.. i made a xmas dress for Ariana already..

20121215-035534.jpg