Melentur buluh biarlah dari rebungnya

… Dan kita mulakan dengan menolong mommy menukar bedsheet.. Hehehe

20120729-154948.jpg
I gave her the authority to choose which bedsheet to use.

20120729-155056.jpg
Kemudian berpura-pura tidur ketika mommy struggling membuka bedsheet, pillow case & the quilt cover -_-”

20120729-155155.jpg
Then she decided to help with the sheet.

20120729-155234.jpg
..and the quilt…

20120729-155304.jpg
Did it like a pro. Peace ya’ll!

20120729-155343.jpg
…and her definition of ‘kemas katil’ -_-“

20120729-155429.jpg
Ok mommy. We are done here. Lets go!

Growing up with Ariana : Tarawikh

Last week on our offdays, we brought Ariana along to masjid to perform Tarawikh. It wasn’t her first time to step into masjid, but the excitement always ike her first time. Berguing-guling dari hujung ke hujung. Luas kan -_-”

First day tu, good girl. Pakai telekung, duduk sebelah mommy. Orang start sembahyang, dia cabut telekung & main dengan budak lain. Bila orang start rukuk, dia start minta saya pakaikan balik telekung nya. Saya buat tak-tahu seja :p.

Hari seterusnya ok. Ada kawan. Kena kasi keropok lagi oleh makcik di sana. Tapi, rakaat ke-6, berdiri depan saya sambil ‘pleaseeeeee pleaseeeee’ minta buka keropok.

Kebiasaannya saya pakai telekung warna kuning supaya Ariana senang carik saya -_-“. Tapi semalam pakai telekung putih, saya nampak dia berjalan sampai ke syaf depan cari saya. Selalu klau pakai telekung kuning, dia x kacau sebab tau mommy is there.

Semalam jugak, saya tapaukan chipsmore for her dan saya solat dengan aman. Hehe. Next time more chipsmore for her.

Sebenarnya, kurang sesuai bawak budak pegi masjid sebab mcm mengganggu jemaah lain. Tapi Ariana kacau kalau dia x jumpa mommy with the yellow telekung. So from now on, memang pakai telekung kuning tu ja lah.

PS : Semalam Ariana kehilangan saya. Saya nampak dia menanya dengan one of the aunty asking for mommy.. Hehe.. Saya pikir Ariana x pandai mencari sebab terlampau kuat main.

20120729-154257.jpg

Ariana at Kindy!

Last month, they had a cookery class at the kindy. So exciting. We were informed by the teacher to bring 1 boiled chicken egg and a container.

The cookery class was done at school, assisted by the teachers.

Here’s the link to Ariana’s kindy blog and the chronology of the super yummy egg sandwich.

As soon as Ariana got into the car, she started opening her container and omnomnom..

20120722-083238.jpg

Ariana’s School Trip to Dewan Suarah

I thing I like about Ariana’s kindy is, they have school trips. Another thing that is great about bringing those little kids for school trip is, just bring them anywhere, they can still learned and gained knowledge even if it is only to pasar ikan.

So last Thursday was their school trip to Dewan Suarah Library. I volunteered to join the trip because I want to get involved, as well as to help the teachers to manage the kids. Actually, there are 3 of us mommies who volunteered to join 🙂

20120722-073550.jpg
At the school, getting ready for the fun trip.

20120722-074749.jpg
Lining-up the put-your-hands-on-your-friends-shoulder kind of way.. Tehee.. Super cute!

20120722-074859.jpg
Ariana has been a huge fan of a BUS since last month. They had a transportation themed learning at kindy and of course, the oh-so-famous The Wheels of the Bus song. So, I can really see the excitement on her face as the teacher lined them up in front on the bus entrance.

20120722-075217.jpg
Budak gembira naik bas 🙂

20120722-075255.jpg
Line up before entering the library.

20120722-075632.jpg
Story telling session. I noticed that Ariana was puting up her hands, trying to catch the wind from the standing fan -_-”

20120722-075951.jpg
Craft session. They made a clown. They were given crayons and I saw Ariana insisted on the red crayon that the girl next to her was using, while the boys were like pujuk-ing Ariana by giving her other crayon. And I saw Ariana breaks one of the crayon -_-”

20120722-080450.jpg
And then, it’s time to go. Im sure that all the kids are so happy and did gained something from the trip.

Will try to find time to bring Ariana there again to borrow some books 🙂

Playtime!

These few days Miri selalu hujan. Bila ada petang yang tidak hujan, terus kami ambil peluang untuk bawak Ariana beriadah lagi 🙂

Dan seperti biasa, paling dekat dengan rumah is the clubhouse.

20120721-114306.jpg
Ariana at the slides. Enchek Kedek with the camera… And me?

20120721-114351.jpg
Bekal secukupnya :p

20120721-114429.jpg

🙂

Ramadhan

Akhirnya bulan Ramadhan pun tiba. Bulan yang penuh keberkatan. Syaiton2 sudah di ikat, perbuatan dan tingkah laku serta kata hati adalah kita yang sebenar pada bulan ini. Semoga kita semua tidak terlepas dari menunaikan ibadah dan kewajiban pada bulan yang mulia ini.

Tahun lepas saya berpuasa secara solo sebab sudah berpindah ke Miri, tapi family masih di Bintulu. Selepas lebih kurang seminggu, Enchek Kedek join saya dan kami hidup seperti orang bujang sebab anak sudah di hantar ke Sibu dan cuma kami berdua di Miri. Tapi itu sebab kami sibuk berpindah rumah.

Cabaran berpuasa sambil berpindah rumah. Alhamdullillah kami sangat tahan. Tiada lah sampai pengsan2. Hehe. Harap-harap Ramadhan tahun ini kami di kurniakan kesihatan yang baik supaya tidak terlepas dari menunaikan ibadah.

2 hari sebelum puasa, saya jahitkan telekung untuk Ariana. Manalah tau dia join kami bertarawikh kan.

20120720-230922.jpg
Telekung fits perfectly. Ariana pun gembira pakai telekung nya.

Hari pertama Ramadhan saya bertarawikh di rumah sahaja, tapi, mil saya hantar & ambil di masjid. Saya masih kurang yakin untuk bawak Ariana ke masjid Lutong. Next time kalau ke masjid Piasau, baru mau try bawa Ariana dan harap-harap dia behave.

Saya dan suami sudah set dalam otak to be moderate during Ramadhan. Di kala kita menghentam buffet, ada orang yg cuma berbuka dengan nasi dan garam. Ramadhan is all about kesederhanaan & kesedaran.

Based on my experience, kalau berbuka beramai-ramai berbuffet2 ni, kadang2 kita leka sampai ter-miss maghrib atau tarawikh. Harap-harap tahun ni tidak ada kejadian seperti ini lagi.

Tips puasa (kunun) dari Binikedek :

1. Dont skip your sahur sebab tenaga di perlukan di siang hari.

2. Jangan hentam kambing/daging time sahur. Seriously sepanjang hari kanu akan tidak bermaya (pernah terjadi time saya masih kerja offshore dulu)

3. Tidak perlu berlebihan membazir di bazar Ramadhan. Membazir amalan syaitan.

4. Banyak minum air time sahur & berbuka.

Selamat Berpuasa 🙂

PS : Walaupun puasa, Rebecca tetap on !

Mommy Made Dress for Ariana

Lama suda tiada update on my Mommy Made Dress kan? Designer cottons yang saya beli pun sudah berumur 2 tahun tapi masih terlipat rapi di dalam see through container. Hehehe

20120714-074136.jpg

20120714-074406.jpg

Ini only half of my collection. Collection saya tidak banyak. Cuma 1-2 container. Kalau fabric worms yang sebenar, sampai 2-3 almari -_-”

Anyway, hari tu saya membeli pattern dress untuk Ariana dan menghasilkan satu dress yang saya amat suka dan mahu buat lagi!

20120714-074918.jpg

20120714-074939.jpg

Sebenarnya, kalau menjahit dress Ariana based on pattern yang saya beli, ukuran & potongan memang saya ikut betul based on the pattern. But when it comes to menjahit, I tend to sew by my own, not referring to the tutorial. Sebab, I always try to find the most easiest & convenient way to sew it.

Macam ruffles di leher dress Ariana tu, sepatutnya saya bikin ruffles based on the tutorial, but instead, saya tukar pakai getah. So that next time, kalau Ariana suda besar & leher baju sudah mengecil, saya cuma perlu tukar getah tu dengan getah baru yang lebih panjang, instead of membuka balik jahitan dan membuat ruffles baru. 🙂

DIY : Petal Pillow

Hi!

This recent offdays, I did a petal pillow soon-to-be a throwpillow case.

I got the tutorial from Cluck Cluck Sew

What you need:

20120713-155046.jpg
Felts!

Cut-out:
1. 30 pcs of 3.5 inch circles.
2. 20 pcs of 2.5 inch circles.

When you are done, cut those circles into half.

On a piece of fabric, draw a big circle and sew the petals around the circle drawn earlier.

20120713-155520.jpg

Repeat the same steps..

….and you are done!

20120713-155707.jpg

This was my first try. A lot of improvement needs to be done next time.

And yes, this is the most simple and harap-harap-kau-paham kind of tutorial :p

Good luck!

Offdays!

Yeay! Today is my offdays! I have few items in the to-do list besides the normal house-wife thingy 🙂

1. To finish Ms. Grace’s daughte’s hobo bag.

2. Joan’s My Happy Tote

3. Ariana’s quilt

These 3 items are the must-do-list. And I have another to-do-list which the items are optional:

1. Ariana’s dress, skirts, etc

2. To make a look-a-like plastic bag/bahai using fabric.

3. To collect sand from the beach for Ariana’s sandbox.

That’s it. Not too many activities as Enchek Kedek will be in Miri the whole week.