Growing up with Ariana

Ariana ada satu skill. Skill menahan nangis. Mau nangis, tapi di tahan dengan cara berpeluk tubuh, mata tengok ke tempat lain dan muncung jangan di lupa ya.

Cikgu di tadika Ariana pun cakap begitu jugak. Kalau Ariana kena larang sesuatu, Ariana akan tahan nangis.

Jadi hari tu, Ariana kacau barang menjahit saya. Saya cakap ‘no’. Dia stop, then sambung lagi mengacau. Saya cakap lagi ‘no’. Dia stop, tapi sambung lagi kacau. Jadi saya sebut ‘no’ tanpa henti. Terus Ariana tunjukkan kebolehan menahan nangis.

Tapi saya provoke dia. Saya sebut ‘Angisss…’. Angis tu nangis dalam bahasa Ariana.

Terus bercucuran air mata dia. Heheheheh.

Hari tu, kami di kaunter mau membayar barang. Time tu Ariana pegang sesuatu & menunggu turn untuk bayar (macam lah pandai membayar..hehe). Then saya ambik barang tu dari tangan dia, tapi dia marah.

‘No no no no no… Angisss!!!’

Ariana suruh saya menangis -_-”

20120627-123539.jpg

I want…

Lately, I gained a lot of crafty ideas. To prevent it from forgotten by yours truly, I jot it down. Hehe.

20120623-045355.jpg

I enjoyed blog hoping at crafty moms, DIYs and of course sewing blogs.

I want to try scrapbooking.

I want to try quilting.

I want to make a DIY sandbox for Ariana.

I need to finish the bag order -_-”

So, in order to allow me to try out all the ‘I-wants’ as well as to allow new bag designs to come in, bag order for Maisara Marie will be temporarily closed. Besides, Ramadhan is just 27 days away and I want to enjoy it without being worried of the bag-belum-siap.

And I promise to update any progression of the ‘I-wants’ that I manage to complete. Hehe.

And…. I told Enchek Kedek that Im not going to buy any fabrics this month because I want to clear up all the remaining fabrics. So good oh me. Haha

Bags

Not so recent and recent Maisara Marie handmade bags.

20120621-212401.jpg
The Emily Bag ordered by Jehan.

20120621-213019.jpg
Cinnamon Tote ordered by Jivitha.

20120621-213155.jpg
Oil Cloth Beach Bag ordered by Nadia. It’s huge! Can you see the size of the bag & the door? I had to hang it there for picture-taking because my messy work table could not accomodate this bag.

20120621-213314.jpg

20120621-213346.jpg
Clearer picture of the bag size, and yes, I was standing on a stool -_-“

Ariana’s pose

Last night Ariana was playing with my old phone, pretending to take pictures of me. After that, she gave me the phone, and asked me to take picture of her. Kasian. So i took my iphone to take real pictures of her.

Then there she was, giving the 101 pose with ‘peace’ sign. Then I showed her Korean punya ala-ala cute pose and asked her to ikut.

And she really ikut! Haha..

20120620-141919.jpg

.. One of my favourite that I touched-up with stars & hearts stickers & fancy frame.

20120620-142026.jpg

Since that this is my blog, and I can write anything that I want, so saya mau cakap anak saya comel. Sekian terima kasih.

On our way to school

Dari rumah, sedia-sedia pakai shades. Her own shades. Nda sudah kacau shades mommy.

20120619-172948.jpg

Then, menyanyi sepanjang jalan. Biasanya lagu ‘The wheels of the bus’. Tapi semenjak-dua menjak ni, Ariana selalu menyanyi, ‘I I love you like a love song baby’ -_-”

Then, kami akan lalu satu jambatan..

20120619-173155.jpg

Banyak kapal. Terus Ariana tukar lagu, ‘Row row row your boat’. Pernah satu kali tu, all the way from rumah to school Ariana bawak nyanyi lagi row-row boat tu. Kalau di bawak ke realiti, mungkin kamu mendayung sampai ke Penampang suda.

20120619-173446.jpg

20120619-173506.jpg
Sambil menyanyi haruslah dengan gaya sekali -_-”

Jadi begitulah routine seharian menghantar Ariana ke sekolah.

Kalau balik sekolah, either layan youtube atau tertidur.

Adabarangbarubelubaruupdateblog

Hai. Bertemu sekali lagi kita di dalam segmen, “Ada barang baru beli baru dapat update blog”.

Ok. Lame -_-”

Anyway……

20120618-221101.jpg
Two yummy fabrics from Michael Miller. Terlampau yummy sampai I cant dexide what to make with this yummy fabrics.

20120618-221201.jpg

20120618-221214.jpg
I made 2 new labels. Mommy-made for baju-baju si Ariana Maisara and Camaraderie for apa2 yang saya jahit be it tabir, lapis meja, sarung bantal or boxer Enchek Kedek. Hehe

20120618-221348.jpg
Dan… Paper Doll Mate photo album! Yang ini dari Ebay, seller from Korea. I thing that I like about buyin stuffs from korea, add up $2 seja, terus dapat express shipping, with tracking number & sampai within 1 week time. Jadi sekarang saya memilih. Pilih korean seller seja kalau boleh. Hehe

DIY Fabric frame

This is something that I found on the net few months ago (or was it last year), and only managed to do it last week.

20120618-101715.jpg
This is Amy Butlers leftover fabric which Im not able to turn it into a bag anymore because I usually centralised the flower/design on the fabric. Ini tinggal sipi-sipi, which actually can be turn into a wristlet, tapi saya malas :p

20120618-101926.jpg
Apa nama benda ni ah? But you can find it in the craft shop.

20120618-102015.jpg

Cut out your fabric by half inch bigger than the frame.

20120618-102106.jpg
..and, tadaaaa..

Sinang kan? Kalau bikin banyak2 in various sizes & hang it on the wall, mesti cantik ni. Sekarang saya sedang tunggu ada masa untuk ke kedai craft untuk borong frame tu banyak2 🙂

Perempuan dan kereta

The other day, me & Enchek Kedek went for test drive.

When Enchek Kedek showed me the car, i immediately said, ‘Waahhh… Kachak keta tok!!!”

Then, the next day at the office, I was talking to my collegue about cars and told him that we went for test drive and so syiok! He asked me what car and how many cc. I paused. I dont know how many cc but I answered him, “tapi very nice oh the car..”

Nampaknya, apa yg saya nampak cuma kecantikan & fizikal kereta tu tanpa memperdulikan specs. Haha.

Dari dulu macam-macam jenis suda kereta idaman saya tapi semuanya di tolak oleh Enchek Kedek and his explaination on why the ‘NO’ was more to the technical part, which I never bother about.

Contoh kereta yang saya suka dulu ialah Swift, Nissan March & VW Beetle. Semua chomel-chomel kan?

Tapi, 1 thing for sure yang every women are good at, besides shopping is… Drumrollsssssssss~

“Kasi saya free sample banyak-banyak ah… :p”

Growing up with Ariana

20120614-021334.jpg

Ariana suka balloon. Tiap kali jalan, kalau terjumpa balloon, melekat terus tapak kaki dia berdiri depan tu.

Selalunya saya explain dengan Ariana that she already have the same balloon (memang everytime pun minta balloon yang sama) at home and that she only need 1 (or 2) to okay with. Biasanya dia terima, dan biasanya dia mencuba nasib jugak kalau-kalau mommy kasi beli. Hehe

20120614-021654.jpg

Sejak dapat basikal baru (free gift beli Rebecca), kami anak beranak kadang-kadang keluar utk main-main basikal. Of course Ariana dengan tricycle Iki-Bosh (Mickey Mouse) sambil di tolak oleh Enchek Kedek.

Hari tu Enchek Kedek suruh saya cuba cycle sampai office, tapi only managed sampai setengah jalan seja sebab saya rasa lain. Hehe. Mungkin next time dapat sampai.

20120614-022012.jpg

Dan tadi, sedang saya menyiapkan bekal bawak pergi kerja, Ariana berdiri dekat saya. Baru bangun. So I said, “Hi Baby!”. Terus Ariana buat suara hairan, cekak pinggang, sambil kerut dahi, menunjuk diri dia sendiri & sebut “Mai!!!”.

Baiklah -_-“