Oh mannnnn!

20120527-144311.jpg

20120527-144334.jpg

20120527-144350.jpg

20120527-144409.jpg
Gotcha!!!

Hari tu saya terkejut. Ariana time tu sedang menggali-gali kotak mainannya. Probably looking for something. Tapi, mungkin sebab tekanan nda jumpa yg dia cari tu, dia cakap, “ohh maaaannnn…” dengan intonasi yg betul

The new toy

I told Enchek Kedek I wanted to exercise real bad but I have constrains on:

1. Jogging sendiri di taman bahaya. Dekat rumah x dapat jogging sebab BANYAK anjing.

2. Aerobik/cardio biasanya ada lelaki yg join jugak, which is a no-no.

Hahaha. Kalau bagi alasan memang nombor 1. Tapi ini memang betul2 ni. Bukan bikin-bikin.

Jadi kemarin jalan-jalan sama Enchek Kedek, kami terbeli threadmill -_-“. Enchek Kedek pun kesukaan beli sebab tengok muka saya bersinar-sinar. Haha. Padahal kan, saya masuk kedai Fitness Concept tu sambil makan ice-cream -_-”

Anyway, here’s the baby…

20120525-220849.jpg

Saiz terlampau besar untuk di simpan depan tv, jadi, simpan di ruang tamu yg satu lagi. Jadi berlari bertemankan lagu-lagi dalam iphone seja.

20120525-221152.jpg
The console yang bagi saya super cool sebab ada banyak program yang boleh di ikut stage by stage… Dan ada kipas! (jakun!)

Dan ada ini,

20120525-221323.jpg
2 SD card for program.

20120525-221407.jpg
The card slot. Masuk seja SD card tu, terus ada trainer perempuan yg terus menerus bercakap memberi kata-kata semangat sambil ber-exercise.

20120525-221640.jpg
…dan basikal-boleh-lipat percuma!

Tadi sudah test run ikut program weight loss tu. For 20mins, atas threadmill sambil kelajuan dan recliner yg increasing. Dan yg best nya, kali semangat dan fulus yg di spent on this baby, semangat saya berkobar2. Haha!

Ada few items free. Selain basikal tu, ada digital weighing scale, gym ball & blood pressure monitor. Warranty for 1 year, and warranty for the motor for 5 years. Brand Reebok. Beli di Fitness concept dan ada zero interest easy payment. Jadi sekarang kami seperti ada Kelisa utk di bayar selama setahun -_-”

Doakan saya kuat semangat at least selama setahun ya. Hehehe. Kalau tidak kurus pun, at least sihat. Mana tahan minum HL seja tapi tiada usaha bersenam.

PS : Jadi sekarang, boleh exercise sesuka hati tanpa perlu kejar masa sebab driving distance from house ke tpt jogging at least 15 mins, jog for at least 30 mins, drive balik 15 mins. Satu jam suda. Kalau di rumah, 20-30 mins program and Im done 🙂

Gawai Celebration at Ariana’s kindy

…so I made a look-a-like Iban costume for her. It was a last minute decision, where at first, I decided to dress her in a party dress only. Hehe. But, since that it was already my offdays and I want Ariana to be part of the kindy activity, and for me to be supportive, so I made this.

20120525-092130.jpg

I tried google-ing for the detailed picture of the costume but failed. So I asked Patricia@Ms Choki for her assistance and she did explained it well! Thanks so much for it dear 🙂

This look-a-like costume is very easy to sew. The only thing that I didnt make for this costume was the selendang, because, we dont have the metal belt to tuck the selendang in later. Besides, I dont want that little girl to feel un-easy.

By the way, after we drop-off Ariana at kindy (which was in the middle of morning assembly), we saw the teacher called the kids who wore traditional costume to the front for show and tell, and one of them is Ariana!

Yes! Mission accomplish! Hehe

20120525-092759.jpg

PS: The fabric that I used is sarong, which I bought from traditional stall at emart at RM28 for 2 metres. Very soft and comfortable.

Hair dryer

Saya ada hair dryer yang saya sudah simpan selama 11 tahun. SEBELAS TAHUN!

20120524-220114.jpg
Christmas present from Dad. Time saya masih form 4. Dan hair dryer ni berjaya di bawak sampai zaman poli saya.

20120524-220239.jpg
Tengok tu, sticker Kamsis Desa Serapi pun masih ada.

Hair dryer yang paling tahan lasak dan tahan-nda-hilang. Muncung nya tu selalu misplaced sebab loose, tapi selalu dapat jumpa balik. Performance pun masih as good as new.

Akan tetapi, saya memerlukan hair dryer baru sebab mau yang ada angin sejuk tu. hehe. Iti seja reason nya. Tapi sebab kami beli di Senheng tadi, jadi, boleh beli pakai point credit card. Jadi hairdryer ni di beli tanpa duit. Hehehe.

20120524-220518.jpg
Masih memilih brand Philips jugak sebab tahan.

Oh ya, walaupun saya bertudung, tapi saya ada ini:

20120524-220720.jpg
Impian untuk memilikinya sejak masih free-hair, tapi di beli time saya sudah start bertudung. Time tu ngam-ngam ada sale. Kasitau Enchek Kedek yang dari dulu saya minat benda ni cuma belum terbeli. Kalau beli time tu pun, macam no point jugak. Then Enchek Kedek suruh seja beli untuk main-main di rumah sebab sudah lama mau beli. Jadi tadi sudah kami kasi curl rambut Ariana. Hehe.

Ariana’s 1st tricycle

20120520-221500.jpg
Tempat kejadian : Toys r us
Pilihan : Mickey Mouse tri-cycle

Memang lama sudah mau belikan, tapi belum beli. Then, ngam2 tadika Ariana punya theme for this month is transporation, dan next week kena suruh bawak their own tricycle (kereta nda boleh), jadi saya alang-alang lah belikan terus.

Pilihan Ariana sudah nda ada stock baru. Display set only. Jadi saya cakap saya mau beli display set tu tapi minta discount. Pada yang kenal dengan Enchek Kedek, mesti kamu akan cakap, ‘nah.. Si sheila sudah mewarisi kebolehan si din”. Hehehe.

Anyway, saya dapat 20% off from the original price. Saya tengok condition tricycle tu pun masih ok cuma berhabuk ja. Tayar pun masih ada bunga. Kalau kena test drive pun, masih within kedai jugak, so should be ok lah. Lagipun, lemah lah mau assemble sendiri lagi. Hehehe.

Jadi, lepas bayar, saya tolak Ariana around Parkson in her trikes. Hehe. Ramai budak-budak yang terberhenti tengok Ariana. Ariana pulak, sebab dia kena tolak, jadi dia relax2 silang tangan di belakang kepala while enjoying the envious faces of other kids there -_-”

Tapi penatlah mau pusing-pusing shopping dalam keadaan tu. jadi kami terus cari lift dan balik. Tapi sebelum balik tu, ada drama lagi. Mana sah kalau tiada drama kalau si Ariana ni. Masa saya masukkan trikes tu dalam bonet kereta, Ariana minta gendong untuk ikut masuk dalam bonet jugak -_-“. Of course lah saya tidak kasi kan. Di situlah bermula drama tangisan sambil “iki omos.. Iki omos” sampai rumah.

20120520-222714.jpg
Budak gembira. Sebab trikes tu di luar rumah seja, Ariana balik-balik minta bawa keluar main. Terus Enchek Kedek cuci trikes tu & bawak masuk rumah.

Jadi, boleh imagine macam mana rupa tv area kami? Saya tiada ambil gambar sebab macam nightmare. Penuh dengan mainan. Puzzles sama lego lagi bertaburan atas lantai. Suruh Ariana kemas sekejap ja bertaburan lagi. Tapi tadi saya impressed lah dengan Ariana. Dia minta susu, saya suruh kemas dulu mainan, and dia betul-betul kemas! But of course, sekejap sejalah.

Hello!

Entry bergambar untuk recap hari-hari saya malas update blog yang lepas.

20120518-174950.jpg
Sebenarnya bukan malas, tapi sakit. Demam yang paling saya tidak suka. Kesejukkan tapi berpeluh.

20120518-175256.jpg
Ariana’s first tricycle. Nanti cerita dengan oanjang lebar di entry lain.

20120518-175411.jpg
Freshly baked cookies. Saya pakai recipe cookies Famous Amos tapi tidak menjadi. Rumah tidak wangi semerbak seperti airport & Parkson (sebab ada kedai Famous Amos).

20120518-175559.jpg
Worked on 4 bags order.

20120518-175643.jpg
Two of them adalah untuk cikgu Ariana sempena Teacher’s Day.

20120518-175725.jpg
Kemudian, Maysaa snood & chiffon scarf saya sampai 🙂

20120518-175841.jpg
Received sms tipu. Terfikir jugak dari mana diorang dapat number fon saya.

20120518-175947.jpg
Dan tadi mendapat baju baru 🙂

Gigi Ariana

There was once, a shopkeeper in Citymall tegur gigi Ariana,

“Putih nya gigi diaaaa…”

And the husband answered,

“Kau belum tengok macam mana mak nya berus gigi budak ni”.

Hehehe.

20120510-191215.jpg

When it comes to memberus gigi budak ni, I have the ability to hold her hands & heads and forced her to open her mouth wide & brush her teeth, padahal ada dua tangan seja.

Saya tidak mau Ariana terpaksa jumpa dentist at her early age for extraction. Even saya yang sudah dewasa (nda mau sebut tua) pun masih takut dan berdebar. Jadi dari sekarang lah saya harus bertindak. Biarlah budak tu menangis-nangis kena berus gigi, yang penting, berus gigi.

Dia menangis pun bukan sebab sakit, tapi sebab tidak mau berus gigi walaupun itu bukanlah salah satu dari option yang ada. Its either berus gigi, or berus gigi. Hehehe. Kejam, but for her own good.

20120510-191953.jpg

Offdays yang bermanfaat

Assalamualaikum…

Offdays saya baru-baru ni terasa sangatttt panjang sebab macam2 yang saya buat sepanjang 4 hari tu.

First day off, dengan kuasa bulan akan menghukum mu saya menjadi suri rumah. Membuat pembersihan rumah secara keterlaluan sehingga menyebabkan saya baring sekejap pun boleh tertidur. Oh, dan buat ini jugak…

20120509-220320.jpg

Second day off, saya sambung buat pembersihan di bilik menjahit & luar rumah. Petang tu, Kak Aini datang untuk mengajar saya menjahit baju kurung. Hasilnya?

20120509-220549.jpg
…and Im wearing it to work tomorrow.. Hehehe..

Hari ketiga off, saya kembali menjadi tukang jahit bag. Actually, saya ada menghasilkan design baru 🙂

20120509-220728.jpg

20120509-220737.jpg

20120509-220748.jpg

Dan selepas siap 3 bag itu, saya tiba-tiba menjadi ‘baker’ dan telah membuat Pavlova!

20120509-220853.jpg

Hari ke-4 off, pagi tu saya ke office sekejap untuk menolong scan tickets yang sudah lama terkumpul. Balik rumah lepas ambil Ariana, saya sakit kepala & demam. Tidur dalam bilik ber-aircond tapi berpeluh-peluh. Tapi demam for 2-3 hours only. Lepas tu, kami seleluarga pergi ke luar rumah dan berkebun!

Enchek Kedek bagi saya project menanam bunga. Mungkin itu cara dia untuk memberitahu saya ‘please stop baking everyday’. Hehehe.

20120509-221203.jpg
Project flower bed saya. Kita tengok lepas 2 minggu samada saya ialah ‘tangan hijau’ atau bukan.

20120509-221314.jpg
Budak kecik yang gembira sebab di tugaskan menyiram pokok.

Tapi bila mommy nya datang merampas hose,

20120509-221445.jpg
Kalau tidak di rampas, berenang pokok limau kami, sumber buah limau untuk saya perah ke dalam maggie kari saya.

Vanilla Cake

This is just the ordinary out-from-the-box cake instant mix, that I transformed itu something rainbow-y. Hehehe

20120507-084556.jpg

Playing with colours.

20120507-084640.jpg
Tadaaaaa!! (in Ariana’s tone & action)

How it really looks like…

20120507-084730.jpg
Well, I did burnt the lower part of the cake and sides and top of the cake sigh, but, the burnt part can be easily removed!

I am not really good at baking.

But, Im gonna make a pavlova today!!!

iCloud

iCloud is service which allows users to storage data on remore computer servers for download to multiple devices ipad, ipod, iphone.

Itu ialah definiton dari wiki. Kalau definition saya sendiri, whatever data dalam iphone, ipod, ipad can be synchronize between these gadgets, of course yg registered under the same user, through icloud.

And why I like it?

Gambar-gambar dalam macbook dapat di stream ke iphone saya jugak. Senang mau blogging! Hehehe. Kalau Enchek Kedek baca ni, mesti dia kecewa, sebab im using only 5% of the icloud service. Hehe.

20120505-213841.jpg

Salah satu gambar cantik dari Kundasang trip hari tu.