Ariana demam

I took 1 day emergency leave yesterday to take care of Ariana.

20120427-003418.jpg
Pipi yang kemerah-merahan sebab demam. Sebenarnya sudah demam on Tuesday pagi, so tidak pegi sekolah lah. Dalam jam 9 pagi kol mil, mil cakap suda reda panas badan Ariana. Then saya kol lagi jam 11.30, mil cakap panas balik. Klinik pun sudah tutup for lunch. Jam 1.30 baru kami ke klinik.

Malam tu saya monitor body temperature Ariana sambil whatsapp-ing dengan Kak Dimple tanya2 pasal budak demam yang tamau makan tapi muntah2. The whole night saya tidur-tidur ayam seja sebab kadang2 Ariana ada merengek2. Jam 2 pagi mintak air masak. Hehe. Kesian budak tu.

Pagi masih panas jugak, tapi ada turun sikit lah.

20120427-003918.jpg
Pagi tu sms boss inform ambik cuti jaga Ariana. Sambil-sambil tu, fikir2 apa mau kasi masak untuk Ariana sebab seharian day before tidak mau makan. Tiba-tiba memory rewind ke beberapa hari sebelum…

20120427-004104.jpg
Ariana suka makan mee kolok Pak Cik Wan cafe! Jadi saya pun laju seja mandi & keluar pegi beli tapau. Ariana pun tidak menangis tengok saya keluar sebab saya bagitau dia saya pegi beli her favourite food. Alhamdullilah, pagi tu Ariana ada mengisi perut 🙂

Part paling susah ialah part mau bagi makan ubat. Dua orang tidak cukup untuk memegang Ariana sebab dia kuat. Remember kuat? Rewind to few days before…

20120427-004425.jpg
The confused heavy lifter baby who wores a tutu skirt. Kuat!

Asal keluar perkatan ‘makan ubat’, she gave me this face.

20120427-004614.jpg

Tapi sebab saya tidak mau berputus asa bagi Ariana makan ubat, (sebenarnya sebab saya tidak pandai kasi ubat bom tu :p), few tricks saya bikin dan akhirnya, hari ni berjaya!

20120427-004738.jpg
Senyum-senyum gembira Ariana minum ribena.

Mommy pun senyum-senyum jugak sebab dalam ribena ada ubat :p

Tapi, terpaksa bikin ribena manis-manis & letak 2-3 ketul ais untuk mengaburi deria rasa budak ni.

My Hijab

Kemarin saya men-you-tube-ing mencari tutorial pashmina. Semuanya bermula apabila Cinoi upload gambar dia bershawl lilit2 & si Lina tukar profile pic twitter nya dgn gambar dia pakai hawl chiffon lilit jugak. Hehe..

Jadi, carilah tutorial pashmina yang paking simple dan senang dan tidak merimaskan dan kemas..

Ok lah. Ini pada saya kemas sudah ni. Sebenarnya, sepatutnya ada effect flowy2 tapi sebab saya seorang ibu kepada kanak-kanak yang laju berlari kalau di shopping mall, saya lupakan saya pasal flowy2 tu, dan meneruskan dengan meng-pin ketat2 dan kemas2.

20120423-000934.jpg

Oh.. Budak ini pun tidak mahu ketinggalan…

20120423-000952.jpg

Selesai misi. Boleh lah kasi keluar semua pashmina yang sudah lama di peram di dalam kotak & di tapuk.

PS : Enchek Kedek terjumpa beberapa paperbag besar yg berisi tusung/shawl/pashmina. Punya kencang degupan jantung terus T_T takut kena marah.

Leapster explorer for Ariana

Sejak masuk sekolah, Ariana sudah ada favourite song. Saya selalu kasi main the songs dari youtube from my iphone. Lama-kelamaan, iphone ni mcm milik dia pulak. Dalam kita tekun ber-whatsapp, tiba-tiba ada tangan kecik merampas iphone di tangan saya sambil buat sound effect lagi. “aaacceekkkk..” Betul! True story. Boleh rujuk dengan Enchek Kedek macam mana saya dan Ariana berebut iphone.

Terus Enchek Kedek bersuara, “kita kasi beli lah Mai ipad atau pun ipod”. Lepas tu, saya kan pantang kalau mengasi beli anak gadget yg macam tu. terus saya bilang, “Please dont act like ridiculous parents!”. Tapi lepas tu kami ketawa lah :p

Bukan apa. Dalam Ariana main-main dengan youtube tu, bila saya check balik video2 yang dia tengok, sebab budak tu tekan randomly seja kan, ada lah a few videos yang tidak sesuai untuk umur dia. Jadi saya tidak suka. Jadi saya google2, terus jumpa resolusi ^_^

20120418-153624.jpg

Leapster Explorer from Leapfrog. Saya servay2 harga di Malaysia & Amazon US. Lagi murah lah Amazon, even pakai DHL utk delivery. 3-4 days yoo sudah sampai depan pagar rumah hon-hon. Hehe

So far, Ariana suka main. Dia sudah pandai on dan off. First batch of battery pun sudah habis. Sekarang pakai Enchek Kedek punya rechargeable battery yang sebenarnya untuk flash camera dia.

20120418-153943.jpg
Jarang sudah Ariana aaaaccceeekkkk iphone saya. Layan leapster seja.

20120418-154022.jpg
Layan sampai tertidur! Anak dara saya memang tidur macam tu -_-”

Ada satu apps dalam leapster ni, budak boleh create their own pet. Jadi hari tu saya sudah create a cat pet for Ariana. Then tadi, saya check dia punya pet, sudah berubah rupa!

20120418-154334.jpg
Twinkle, the funny looking orange cat with a dog’s nose and sheeps fur all over its head -_-”

PS : For your referrence, the price in Malaysia saya tinguk (online sebab Miri teda jual ni) abt RM399. Saya beli di Amazon RM100+ without shipping. With shipping, adalah dalam RM300+ sebab pakai DHL.

PSS : Apps can be downloaded online (paid). Tapi mesti ada apps download card, yang boleh di beli di Toy r us dalam rm50+. Games cartridge pun ada jual. Tapi itu nanti lah balik KK cari.

PSSS : Walaupun the price adalah agak mahal utk mainan budak, tapi so far review nya ok, and tahan lama. Boleh pakai sampai umur 6-7 tahun, depends on the cartridge yang kita beli. Ini kira macam learning toys lah. Iphone mommy pun selamat. Eh.. Yang penting Ariana selamat sebab tidak tertengok video2 tidak sesuai utk umurnya di youtube. 🙂

Ramblings

Dua hari bekerja sudah berlalu, dan dua malam bekerja berkunjung tiba. Hehe

Boss gave me a new task, i.e Pigging coordination. He emailed me my tasks, and also appointed one collegue in my shift to be my mentor. So, tonight Im going to read back all the emails that I missed (because I was not in the loop before), and to understand since that there are 2 types of pigging and omg! Why am I talking about work here???

Next, we are going back to KK again this end of month. I promise that there wont be any excessive shopping. In fact, I planned to just stay at home. Lets see how long I can keep my words. Hehe.

And Ariana…

20120418-151847.jpg
…this girl..

I was in the middle of printing out pictures of fruits (the school asked us the parents to cut pictures of fruits from magazines & newspapers, tapi saya main tipu :p) tunjuk the fruits and sebut the name of the fruits (yang dia tau seja lah)

Owrenge – orange

Gwapes – grapes

Fainapel – pineapple

Nanana – banana

Tapi, lepas tu dia confuse sendiri. Saya selalu ajar dia sebut nama sendiri Ariana, tapi dia sebut ‘nanana’. So, bila jumpa banana, dia sebut ‘nanana’ jugak. Lepas tu Ariana confuse, dia tunjuk gambar banana sambil sebut nanana, and tunjuk diri sendiri sambil sebut ‘nanana’.. Lepas tu long paused.

Kesian. Confuse sendiri. Terus saya kasi betul lah. Macam jugak dulu Ariana confused with ‘fish’ & ‘shoes’. Dengan yakinnya mintak ‘shoes’ di meja makan -_-“

Budak yang pandai menjawab

…apa-apa ja. Asal ada jawapan -_-”

20120415-113202.jpg

Kemarin Ariana sibuk main dengan pencil sambil mumbling.

“Do you know what that is?” (referring to the pencils)

“No..”

Laju ja menjawab.

Tadi, Ariana jalan sambil kaki nya berkepit.

“Why are you walking like that? Are you ok?”

“OK.. oK.. ” sambil melarikan diri. Maybe sebab tengok mommynya pakai face mask :p

And last night, air tumpah atas sofa & lantai.

“Mai kasi tumpah kah?”

Ariana mumbling panjang2 mcm sedang membuat explaination, last-last dia tunjuk tv yang buat -_-”

Then saya cakap, “no, mai yang buat..”

Terus budak tu… “Allaahhh..” sambil buat facepalm -_-“

My favourite iphone apps so far

…for photography is,

20120414-081700.jpg

Why? It has variety of photo filters.

20120414-081809.jpg

20120414-081816.jpg

20120414-081822.jpg

20120414-081828.jpg

20120414-081834.jpg

You might heard of Lomo, Holga, Diana camera before, kan? I knew about those cameras from here. So, this apps is like the all-in-one camera. I can get all the photo filters/effect from this apps. Hehehe. Good for outdoor too. Anyway, this is a paid apps. Cost around $1.99, directly to my Enchek Kedek’s card.. Hehehe

20120414-082848.jpg

20120414-082859.jpg
Hehehe..

PS : Other phones like BB, Androids etc might also have this apps. Im not sure. No other than Apple user in our house. But try to find it. Manatau ada. Bulih pose tepi laut lagi 🙂

The confused camera

We went to Lutong beach again last week.. Hehehe.. Ada apa dengan Lutong beach actually? Dekat dengan rumah bah.. Boleh bawak Ariana mandi-mandi di sana 🙂

20120411-195923.jpg

This picture was taken using my iphone camera and me & Enchek Kedek claimed this picture as ‘the confused camera’ heheehe.

Can you see Ariana?

Can you see her reflection on the water?

My camera unable to capture the true colour of her baju, but, captured by the reflection. Hehehe

Anyway, here is another picture of Ariana. This time I used the dslr. I just took random pictures of her, with manual setting that had been set by Enchek Kedek earlier. Tidak sangka random-random tapi bulih dapat this nice beautiful picture if Ariana! Harus di cuci saiz 8R dan framekan, with caption, “picture taken by mommy”.. Hehehehe

20120411-200211.jpg
Another “that moment” picture 🙂

100th day of kindy

Today, 10 April is the 100th day of school at Astana.

So, last week the teacher gave us parents a letter regarding the celebration, and task. The task was to make a crown with your toddler and must emphasize on the number ‘100’.

20120410-235418.jpg

What we did was stamping & pasting. Very easy. I kept it easy so that Ariana can do it too. Kalau ikutkan hati, I wanted to make a fabric crown but then, it will be a mommy project instead of mommy and daughter project.

So here it is.

20120410-235547.jpg

After that, I cut the cardboard into the shape of a crown and we’re done!

20120410-235734.jpg
‘Nanaaaaaa..’ Ariana way of presenting something that might make mommy suprise. Adapted from Timmy Time T_T

20120410-235856.jpg
..and a 100-eye-mask made during their art and craft session.

20120411-000027.jpg
At home, showing off her crown & mask to ipo (nenek in Melanau)

20120411-000128.jpg
After nap time. I made 2 crowns actually. 1 for bring to school, another one for her to play around with.

Seems like she really like the crown and the mask.

20120411-000247.jpg
…and quite comfortable to be worn during milo-time with mommy.

After that I took off the crown because Ariana’s sweat fades the colour of the crown, and on to her forehead.