Mommy & daughter day out

Kemarin Enchek Kedek balik Bintulu. Tengahari tu, lepas ambil Ariana di tadika, kami singgah terminal bas untuk check jam berapa bas yang ada sebab kemarin awal sikit Enchek Kedek balik sebab ada dinner malam tu.

Sampai ja di terminal bas, Ariana nangis sambil sebut, “Papa..Papa..”

🙁

Kesian budak kecik tu. umur belum pun sampai 3 tahun tapi sudah tau terminal bas and tau papa balik bintulu. Nangis lah budak tu dalam kereta.

Lepas check tiket kami balik rumah. Petang tu, Ariana ikut lagi pegi hantar Enchek Kedek pegi terminal. This time agak kelam kabut sikit sebab kami lambar bertolak dari rumah.

Ariana pun nangis lagi lah. Sedih betul dia. Bercucuran air mata. Mommy mana yang sanggup tengok kan? Jadi saya pun nda sengaja ter-join Ariana sekali…

Saya memang not really good in handling that kind of situation. Apa lagi kalau saya yang perlu pujuk budak kecik tu. Jadi, lepas hantar tu, saya bawak Ariana jalan-jalan pegi Bintang Mall.

Oh ya, rupa kami dua beranak time tu sangat lah tidak cantik. Ariana dengan tshirt rumah, skirt jahit sendiri & selipar yang hilang bunga sebelah. Saya, selipar jipun Bata. Sekian terima kasih. Tapi nda pa. Jalan seja. Hehe

Mula-mula kami pegi Popular sebab days before saya nampak ada banner 70% off. Sampai dalam Popular saya bingung. Mana 70% off? Jadi saya belikan colourong book untuk Ariana seja.

Lepas tu kami masuk Toys R us. Saya mau servay & put my hands on on Leapfrod Leapster Explorer which I put into my amazon cart but accidently clicked the 1-click ordering button where the payment automatically submitted and they, being very reliable and cekap, terus did the shipping yesterday eventhougj I already submitted a ‘Request to cancel order’. Panjang kan explaination? But, toys r us yang di Parkson teda benda tu. They only have it on their other branch. Buuhuu..

So after that, kami meneruskan perjalanan ke Secret Recipe. 1 thing yang saya betul2 tidak paham pasal SC ni kan, the waiter/waitress tidak secekap SC lain. Layan mcm endah tak endah. Bila saya panggil, baru datang. Mungkin people can suka hati-ly masuk SC dan duduk2 seja kan without order. Sebab tu they dont even bother to handout the menu to you.

Tapi saya kan penyabar, dan baru lepas menangis secara berkumpulan dengan Ariana. So tunggu sejalah. Order 2 slice of cake, carrot slice & durian cheese which I think suda expire sebab bau & rasa yang pelik dan gassy tapi saya terlampau malas mau complaint so I just let it be. Biar other customer yang complaint. Dan, orea milkshake yang kami order pun lambat betul sampai. Lambat sampai tahap 2 kali minta. Last2 tu sampai jugak sebab saya minta bill sudah.

20120331-100026.jpg

Ariana saya biar dia berlegar-legar di dalam tu as long as she is still within my view.

Lepas tu baru lah kami ke Bata untuk beli selipar. Sebenarnya, kenapa Bata? Sebab saya tengok ramai orang di dalamnya and dari luar nampak ada beberapa sandal yang saya suka. Eh. Patut beli untuk Ariana ja, tapi sebab Enchek Kedek ada kasi duit untuk main-main, jadi mommy pun ampit lah beli sandal.

Lepas penat huha-huha, kami balik. Ariana pun menguap-nguap suda. Malam tu, saya mampu melaksanakn beauty regime saya tanpa gangguan sebab Ariana pengsan awal malam tu. hehehe

Sedikit-sebanyak, hilang lah jugak rasa sedih2 tu sebab rasa sedih2 tu bertukar menjadi penat-kejar-Ariana-di-mall -_-“

Tea Party

…with Papa & mommy.

20120331-071342.jpg

Tea set ni kan memang saya tapuk dari Ariana sebab takut the small pieces hilang. Tapi kemarin bda sampai hati pulak, jadi buka lah tea set tu & main dengan budak kecik tu.

During the tea party, we thought Ariana little things like how to pour the tea, how to hold the cup & saucer & how to sip the tea.

Tapi, saya pegi main2 minum secara ganas, terus Ariana ikut jugak! See… How small kids absorb really fast. Lepas tu saya kena marah oleh Enchek Kedek. Hehehe.

Tapi, lepas minum, haruslah meminta diri kan. So Enchek Kedek politely meminta diri untuk pergi ke tempat lain. Lepas tu Ariana nangis..

20120331-071722.jpg

Oh… Tetamu taboleh balik kah?

20120331-071749.jpg
NOOOOoOoOOOOOooooo!!!

What we had for lunch today?

Tadaaaa….

20120329-211246.jpg

Home cooked ketam masak telur masin yummmmehhh!!!

Di sini, saya ingin men-share resipi agar saya ingat (in future) dan laun kali boleh buat lagi. So, bye-bye to Yi Hah Hai.. :p

20120329-211411.jpg

First, of course you need ketams.

20120329-211446.jpg

…dan telur masin punya kuning/orange. Kuning nya tu kan, mau kasi lenyek2. Kalau dapat jenis yang lembik, kasi kukus sekejap.

20120329-211559.jpg

Ketam tu, kasi rendam2 dalam putih telur masin tu.

20120329-211653.jpg
Salut dalam campuran tepung beras & tepung gandum…

20120329-211729.jpg
…dan di goreng sehingga rangup. Jangan asal kulit ketam turns tu orange terus kamu angkat ah. Kasi biar dulu sekejap. Kalau nda isi ketam tu lembik/lecak.

20120329-211840.jpg
Hasil ketam yang sudah di goreng rangup 🙂

20120329-211925.jpg
Panaskan minyak,

20120329-211947.jpg
Masuk butter dalam 4 sudu,

20120329-212018.jpg
Masuk daun kari dan cili yang di cincang halus. Biar tu daun kari kering-kering sikit.

20120329-212117.jpg
Masukkan kuning telur masin yang sudah di lenyek tadi.

20120329-212201.jpg
…dan susu isian sejat F&N.

20120329-212236.jpg
Masuk garam dan gula secukup rasa.

20120329-212312.jpg
Lepas tu kasi masuk lah para ketam-ketam goreng garing tadi. Gaul-gaul-gaul tapi jangan ter-over gaul sampai gula tadi jadi caramel. Hitam kuali youuu…

20120329-212440.jpg
Ok boleh makan 🙂

Growing up with Ariana

20120326-233938.jpg

Ariana sekarang sudah 2 tahun, 3 bulan! Walaupun fizikalnya seperti budak umur 4 tahun.. Hehehe

Sekarang ada senang sikit communicate dengan budak ni sebab dia sudah mula faham. Walaupun dia faham, tapi, saya masih tidak faham apa yang Ariana cakap sebab masih baby-talk.

Kalau pagi, gerak Ariana mesti sambil sebut ‘school’. Terus semangat lah budak tu bangun mau sekolah. Lepas mandi and all, bertolak lah kami dua beranak ke sekolah.

Ariana jenis suka duduk di depan dan berdiri, dan saya jenis drive 40km/j kalau ada Ariana di sebelah. Hehe.

Kalau tidur malam, Ariana suka kena peluk. Jadi berpelukkan lah kami dua beranak. Tapi kalau Enchek Kedek ada di Miri, saya suruh Ariana tidur dengan neneknya sebab kalau sudah bertiga di katil, biarlah katil saiz King, masih juga kami laki bini kena sepak terajang oleh Ariana. Mungkin mimpi berlawan dengan Dibo -_-”

Saya paling suka part sebelum tidur. Kalau saya & Ariana sudah di dalam bilik and ready to sleep, saya suruh Ariana ambil pampers baru untuk di tukar. Kadang-kadang dia sendiri yang kasi ingat saya supaya tukar pampers nya. Cara dia kasi ingat, ‘amey.. Perss..perss..acak..’ (Mommy, pampers basah)

And part membuang pampers tu, Ariana mau buat sendiri. Kadang-kadang kalau saya yang terbuang pampers Ariana, dia yang menangis-nangis suruh saya ambil balik & biar Ariana sendiri yang buang -_-”

Tadi petang, Ariana dalam bilik tidur menyusu. Saya di bilik sebelah (bilik menjahit) sedang surfing internet. Lepas tu dengar suara kecik, “Ameyy.. Ameyy.. We ya yu?” (Mommy where are you).

20120326-235215.jpg
Hari tu di KK kami ada shopping di City Grocer di Suria. Di sana ada trolley kecil khas untuk toddler. Ariana pun kesukaan lah. Macam makcik-makcik sorong sambil ambil barang masuk trolley. Dan sejak itu, sampai di Miri pun Ariana insist to push the trolley, even yang saiz besar tu -_-”

20120326-235619.jpg
Gambar penutup entry. Mem besar duduk belakang, with style… Hehe

New Labels!

20120326-023832.jpg

I havent blog about my new labels kan?

So here it is, my new labels. Ordered from Insang Pari.

Total price for this is RM315 for 1000 pcs. Ok lah. Kiranya dalam 30sen sekeping.

20120326-024110.jpg

Saya suka the detail of this label. Sangat terperinci kan? Btw, the design was made by my sister.

And I experimented the new labels with,

20120326-024359.jpg
Top-stiched label pouch. This pouch was actually made specially for Vaney for her birthday. She ordered a bag from me last year, with the same pattern oil cloth. So this pouch matches her bag lah. Hehe.

20120326-024559.jpg

20120326-024611.jpg
Side-stiched label pouch. I made this pouch for a free giveaway in my page. The lucky winner, Stephanie already received the pouch and she loves it! Rupanya si Stephanie ni di Miri. Berabis minta alamat, last-last jumpa di Parkson jugak.. Hehehe

So, i’ll be using this new labels now on my bags. Sebenarnya, saya sendiri pun mahi jahit bag untuk diri sendiri (memandangkan bag saya sudah kena kebas), tapi nanti lah. March order belum siap-siap and I am truly apologize for the delay.

The bed

Dulu kan, time muda-muda, kalau saya sudah kemas katil cantik-cantik, terus ada orang datang and landing, mimang saya panas tu. huh.

Sekarang, mau panas pun susah… Sebab…

20120326-023251.jpg

She is part of our bed accesorie. Habislah. Anak di bilang aksesori. Hahaha.

Cantik sudah kunun saya kasi tegang-tegang tu bedsheet, tiba-tiba Ariana datang dan berbunyi, “waaaahhh…. Antikkkkk…”. Di ikuti dengan bunyi, “eyahhh…eyahhh… Help! Help!” sebab sedang berusaha memanjat katil dan kemudian meminta tolong setelah tidak berjaya.

-_-“

The sewing chamber!

… Sudah siap!

I mean, the installing of build in cabinets, the shelves..

I was sleeping when they finished the job. Mil said, lepas siap, diorang terus balik! Padahal, we havent paid the balance yet. Actually, this is the third project that he did for our home. Sebab tu dia relax seja belum kena bayar habis tapi sudah packing barang pulang.

So inilah dia my sewing room..

20120325-211522.jpg

20120325-211600.jpg
White and simple.. Just like what I want it to be.

And last night, I re-organized my sewing stuffs. Belum siap lah sebab tidak cukup container. Tapi, setakat ini..

20120325-211741.jpg
That black thingy that shaped like an UFO (as claimed by Fely -_-“) is an iphone/ipod dock. It was a birthday gift for Enchek Kedek from me but he asked me to use it instead. Sambil menjahit sambil menyanyi 🙂

20120325-212342.jpg
And these small partitioned drawer. I like it very much. These are the paper clips which I used to secure the bag before stiching it.

20120325-212633.jpg
And look at my nicely folded fabrics. Yea. This only happens once in a blue moon. :p

So, itu saja. I still need to buy containers and to make labels for it.

Medical Leave

I took MC yesterday sebab bangun pagi throat saya bengkak, sakit & of course batuk. Tapi, bangun tu mandi juga sebab ingat mau pegi kerja.

While mandi-ing, saya pikir, buat apa menyusah diri kalau memang sudah sakit. Besides, kalau saya sakit, apa-apa pun tidak bergerak di rumah sebab Im the man in the house when Enchek Kedek is away to Bintulu. And everybody in the house pun sakit.

Jam 8 lebih tu pegi Klinik Harmoni dengan Ariana & Abu Yah. Lepas dapat ubat, balik rumah, makan ubat dan kemudian pengsan sampai petang. But its good to see Ariana yang semakin sihat. Before this dia langsung tidak mau makan. Kemarin apetite dia datang balik. In fact, sudah seperti biasa kecuali ada hingus2 dan batuk2.

Last night Ariana muntah. Tapi sempat angkat dia to the floor before she vomit on our bed. So this morning saya membawa kain baju yang kena muntah ke luar rumah untuk di cuci. Time tu Ariana pun ikut keluar dengan ‘baby’ nya. Bila saya masuk sekejap untuk ambil baju yang lain, this happens…

20120325-114029.jpg

20120325-114056.jpg

20120325-114130.jpg

Sudah basahkan, haruslah di jemur…

20120325-114204.jpg
Ariana nangis… ‘Baby.. Baby.. Baby…’

Hehehe.

Oh. Hari ini kami semakin sihat. Saya ada batuk2 lagi, tapi batuk yang tidak menyakitkan. Flu masih ada sikit.

I told Enchek Kedek, if Ariana sakit, I will take emergency leave to take care of her. Good IPF cuma duniawi. Good mother di bawa sampai ke akhirat.

InsyAllah.

My sewing chamber

…is now in progress of make -over!

The contractor called yeaterday to inform that the cabinet, table & shelves are ready.

So last nite, I cleaned up the room.

When it comes to make over, there must be a before and after picture kan?

Here’s the before. Sila menangis.

20120323-174832.jpg

And here is after the major clean up…

20120323-174907.jpg

Ariana was there, watching youtube videos during the whole major clean up process.

Oh.. The after picture?

Wait till I reach home after work.