Simsimi

Have you guys heard of Simsimi? Its an application for iphone. I just knew about it today, told by Wenn. So I installed it (free) and…

20120228-173039.jpg

20120228-173106.jpg

20120228-173125.jpg

20120228-173147.jpg

20120228-173210.jpg

Just for fun.. Boleh layan jugak. Boleh rasa mau bergaduh jugak.. erk!

Behind these bags…

Offday kali ini, 2 days spent on bag making, while the other 2 full time with the family. Why the 2 days? Sebab kami balik kk next week, so Saya siapkan tempahan yang ada stock pvc/leather nya dulu. So all together ada 7 bags. Yes. 7 bags in 2 days. Saya sendiri pun terkejut. Even while waiting for Enchek Kedek to sampai from bintulu, saya sempat siapkan 2 bag (yang sudah d potong kainnya awal).

20120227-231346.jpg
Tujuh sekawan.

20120227-231410.jpg
Tiga suara.. Hehe

20120227-231436.jpg
…and the latest colour from me. Pastel purple with pearl effect. Seriously, yang ini sangat best. Same batch dengan gold tu. Kain nya lembut, tidak licin dan cantik. Saya even perasan yg bag saya macam designer handbag. Maaflah ya. Saya memang kuat perasan. Hehe.

So this one is mine. Mum in law cakap, ‘bag baru?’…and I said, ‘kamek mesti pakai beg cantik, supaya senang promote’.. Hehe

So behind these bags are..

20120227-231732.jpg

Tapi kita focus on the sesaban saja lah ya..

20120227-231804.jpg

Ini yang saya pakai untuk ketuk2 tukul2 tu rivets & buat lubang di bag. Sesaban ni memang saya ambil dari dapur. Kami ada banyak sesaban. Jadi saya korbankan yang paling murah dan beli di kedai, instead of yang custom made punya.

Pada suatu hari, saya buat kerja tukul-menukul dalam keadaan pintu bilik terbuka luas. Mum in law datang mau tengok. She paused for awhile, and said, ‘Sitok rupanya pegi nyaaa..’. (Translation: Sini rupanya…) Referring to the sesaban.

Hehe.

Oh ya.. The 7th bag.. (baru perasan dalam gambar ada 6 seja)

20120227-232348.jpg
Saya terbuat extra. Hobo bag in mustard yellow. RM77 + RM8 for shipping. Interested? Just click the ‘Contact me’ button under my blog header.

That Ariana moment

Yesterday, kasi mandi Ariana. And memang style Ariana mau main2 dulu sampai puas, baru mau keluar dari bathroom.

Jadi kemarin, saya biar dia main-main dulu & saya solat Asar dulu. Tapi, Ariana siap main time saya masih sedang solat.

Jadi saya sedar dia keluar dari bathroom, ambil sejadah & solat di sebelah saya, tanpa seurat benang!

Basah2 lagi badan T______T

20120227-111846.jpg

House to Home lagi.

Salah satu misi 2012 from House to Home is,

From this…

20120223-180744.jpg

To this…

20120223-180824.jpg

Obviously, le picture is not le fridge from me house.

Hartini came to my house to send this.

20120223-180941.jpg

And when I opened it..

20120223-181016.jpg

Cant wait to re-organize le fridge this offdays!

Another thing in my mind right now is,

20120223-181108.jpg
Cupcake maker! Sangat sangat mau! Suda tanya the penjual, still pending on her reply. Baru siang diorang di sana.

House to Home (?)

Setelah 7 bulan berhempas pulas tanpa almari baju, menjadikan luggage bag sahaja sebagai tempat menyimpan baju, akhirnya, Mr. Lau habis ber-CNY dan Chap Goh Meh dan datang ke rumah last week untuk meng-install wardrobe kami.. Phewwww~

20120222-122405.jpg
Jeng.. Jeng.. Jeng..

20120222-122507.jpg
Almari di buat sampai ceiling. Ceiling tinggi 11 kaki.

20120222-122701.jpg
Laci idaman saya. Dulu time tengok-tengok di Lorenzo, ada satu almari lecik tu yang ada laci-laci begini. Saya angan-angan mau beli almari tu untuk tempat simpan shawl2 saya. Tapi, tauke kasi idea lagi bagus. Dia kasi bikin terus laci-laci begini.

20120222-122903.jpg
Dressing table pun sangat luas sampai Ariana membuat keputusan untuk menjadikan dressing table tu tempat dia pura-pura tidur -_-”

Lepas tu, saya minta Mr Lau tolong sukat-sukat bilik menjahit saya. Saya minta bikin yang simple-simple seja asalkan kemas dan teratur. Ilham di ambil dari gambar ini.

20120222-123135.jpg

Ariana @ Kindy

Hari ni Ariana nda pegi sekolah sebab last Friday kena flu. Jenis flu yang kalau bersin, keluar tali. Tali apa? Faham-faham sendiri lah. Hehehe

The greatest fear that I had when I first sent Ariana off to school, was, menangis. Saya takut dia macam saya, penakut. Saya takut dia nda mau berkaean dan menangis-nangis mintak balik seja.

Tapi,

Alhamdullillah, Ariana good girl. Good in term of to overcome mommy’s greatest fear.

Tapi,

I never thought that I will be the one, the receiving end of reports from her class teacher.

‘Kak~… Tadi Ariana main kejar-kejar dengan kawan, lepas tu terhantuk kepala kawan. Ada benjol sikit’

‘Kak~.. Tadi Ariana merangkak masuk bawah katil (katil for nap) ambik mainan, lepas tu terhantuk dan luka bibir ya sikit’

…dan yang paling menang..

I was sitting outside the class, waiting for Ariana. Then ada Ariana’s classmate keluar dan report dengan maknya yang kawannya cucuk mata dia.

By now, you all can guess what was the report that came out from Ariana’s teacher kan?

‘Kak~… tadi Ariana cucuk mata kawannya. Nangis kawan nya kak’

20120220-131643.jpg
Senyum malu-malu dengan sticker angry bird terbalik -_-“

Motivation vs everything-in-between

During our engagement session last week, le fasilitator asked us, what actually motivates us to go to work every day?

And me, being me, always the last one and sometimes not among those who bukak mulut. Bukannya pemalu. I dont think I can put what my concerns are to public. Tapi that day, I was being very polite lah konoooonnnn….

Some of them asnwered their family. Ada yang jawab because he wanted to improve bla bla bla for the bla bla bla so that the bla bla bla bla bla bla. Macam-macam jawapan. When the fasi mentujukan the question to me, dengan jujur saya jawab ‘I have to work. I need to earn money’. Ok. Semua orang diam. Sudah lah saya saturang seja perempuan in our group :p.

Tapi, betulkan? For me, that what motivates me the most. Without money, I cant afford to buy foods, gas, to pay the house/car/PTPTN (sengaja huruf besar) or even to send my daughter to school! Apa lagi membeli baju cantek2 kilat2 menawan kalbu?

So it is money. And what motivates me to earn money, is my family 🙂

Ayat serupa orang yang mata duitan dan berjiwa materialistik. Jawapan saya memang sangat tidak professional…tapi JUJUR 🙂

Ala…semua orang pun mata duitan & berjiwa materialistik. Duit bonus banyak kena potong oleh EPF, bising. Duit claim lambat masuk, bising. Allowance kena potong, cilak* sana, cilak* sini. Jadi yes people, we are all in the same boat.

But who rows the boat?

PS : Ok lah, to be fair. What actually might motivates me are the nice working environment, good people who I work with and a bucket of KFC Hot & Spicy on top of the dining table at the office :p

PS : I’ll be more jujur, ikhlas, tulus, murni now. Kalau orang tanya, ‘hey binikedek, y u no smile?” saya akan jawab ‘because my boss gave me *.* ipf’. Boleh?