Overtime lagi

Dua cycle sudah saya kena kerja overtime. Overtime means more work (6days) and less rest (2days) instead of 4 days work and 4 days rest. Waktu kerja saya tidak macam kamu. Saya kerja 12jam sehari. Setiap bulan saya di bayar extra 8 jam lagi sebab waktu kerja saya melebihi waktu kerja normal.

Dan sekali lagi, minggu ini, saya kena overtime lagi. Itu pun mau kecoh kan? Tapi saya penat lah. Kalau kerja malam, saya langsung tidak tidur. Then siangnya, saya mampu tidur sampai tengahari seja. Penat lah. Penat. Penaaat. Penaaaaatttt.

Kalau sudah penat, semua benda tertangguh. Ariana pun kesian. Mau main dengan mommy pun, mommy suruh tidur awal sama-sama mommy.

Ok lah. Fine. Boleh ambil cuti next year untuk balik kampung dan rehat2. Lama sudah nda balik KK. Pandai bah jugak saya rindu dengan kampung halaman.

Limited access

My paypal account was set to ‘Limited’ by them, because I need to perform an evidence of the delivery address that I am using is true by sending them a copy of my current bills, with my name & the address. Phewww~

I was too lazy to scan a copy of our utility bill, and just let it be since that I need to control my money spending through paypal aka credit card. I managed to stand for a couple of months though, until this week, I received few bags ordered, which need me to re-order the oil cloths which involve paypal for the payment. And, there’s a bag pattern that I want to buy, for the bag that was requested by my *ehem* customer.

Enchek Kedek helped me to scan the bill from home, and send it by mail to me. I did what need to be done and now here I am waiting for reply from them.

La la la la laa.. Oh hello Mr. Ant. What is that you’re carrying?

Not so Wordless

This biscuit was given to Ariana from an Indonesian tourist during our trip to Penang.

For a tagline like that, how could you resist, kan?

So, did I managed to make you all read it in the right tune?

Adaaaa Aja Idenyaaa~

Pengembala kambing

Kamu tau cerita budak si pengembala kambing tu? Yang dia tipu penduduk kampung beberapa kali kononnya serigala datang mau makan kambing2 nya.

Saya ada version kami sendiri.

Rumah kami kan sudah di pasang dengan alarm system. Dan kami set jugak supaya tiap kali alarm bunyi, phone rumah automatically akan meng-call Enchek Kedek.

Di pendekkan cerita, Ariana pegi tekan remote alarm tu, yang menyebabkan alarm rumah berbunyi, dan automatic meng-call Enchek Kedek. SETIAP HARI memang ada.

Jadi dalam cerita pendek saya ini, Ariana ialah pengembala kambing, dan Enchek Kedek ialah penduduk kampung yang tertipu.

Saya narrator.

Sekian.

Online shopping

Tidak payah lah saya cerita sejarah bagaimana saya mula bergiat aktif dalam aktiviti online shopping ni.

Ramai orang suka online shopping, tapi ramai jugak tidak suka sebab mau barang tu depan mata baru puas hati kan?

Ada jugak yang insecure sebab takut tertipu after membuat payment.

So kita cerita pasal pembayaran dulu ya, based on my experience.

For local online shop, payment usually done through account transfer. Itu kalau biasa-biasa punya lah. Kalau online shop yang ‘boleh tahan’, they usually provide credit/debit card and paypal service. Credit/debit card tu macam yang kita selalu beli flight ticket online tu lah. Kalau paypal, you need to have a credit card (debit card saya kurang pasti), and go to www.paypal.com and register yourself. They will charged you Rm10, tapi duit Rm10 tu dapat balik jugak. Ada few steps lah yang kamu kena bikin to re-confirm your paypal account. Kalau kamu tidak re-confirm  after deduction of RM10 tu, Paypal (orang putih) akan call kamu and offer untuk ajar kamu macam mana mau register & dapat RM10 tu balik. Saya tau sebab saya sudah kena. Saya melambat-lambatkan proses nya sampai kena call.

For oversea online shopping, saya beli from US online beberapa kali, dan Uk online selalu sebab that is where I get my oil cloth supply. Payment paling senang ialah menggunakan paypal. Contoh, kalau beli barang di ebay, selepas sebulan barang belum jugak sampai, boleh lah lodge report to paypal and they (paypal) ada hak untuk menarik balik duit itu dari si penjual. Hebak kan? Hebak kan? Sebab itu saya rasa selamat untuk berbeli. Kadang-kadang, local online shop yang ada paypal service saya suka. Senang jugak. Tidak perlu tac number segala tu.

For postage, local online shop saya prefer poslaju. Lebih cepat dan selamat.

For US, saya menggunakan perkhidmatan www.hopshopgo. Fungsi nya sama dengan VShub, tapi since that saya google2 pasal Vshub, ramai unsatisfied customer, so kawan saya recommended hopshopgo tu. You can buy barang-barang on your own and put the hopshopgo punya address as your mailing address, ataupun, you can get the hopshopgo punya staff to buy it for you. Less hassle. Then, kalau kamu mau beli banyak barang, boleh kumpul up to 1 month (kalau saya tidak silap) then post the items semua sekali. Tapi, for postage, diorang pakai DHL. Memang pakai DHL. Tiada selain dari DHL. Jadi, sedia maklum, postage DHL mahal lah tapi only took 3-4 days to arrive. Kalau pakai pos biasa, up to 2 weeks. Itu paling lama lah.

For UK, saya pakai pos biasa seja. 7-14 weeks duration untuk sampai via Royal Mail. Kalau pakai 1st class royal mail, dalam 4-7 hari. Saya beli oil cloth selalu diorang pakai 1st class royal mail.

Saya jugak pernah beli kain dari Korea. Asal sebut Korea, mesti imagine perempuan comel2 pipi merah kan? Time saya dapat parcel from Korea tu, posmen senyum2, sebab bungkusan saya warna pink. Orang Korea memang kiut-kiut sampai parcel pun di kasi kiut-kiut ada sticker2 lagi. Hehe.

My kind of blog 2

Rupanya ada sambungan…

So, do you write blog for yourself (for future referrence) or do you write to impress people?

Dua-dua pun boleh. Suka-hati-lah-blog-sendiri-jugak kind of thing lah kan.

I like reading my friends blog. Their obsession towards fashion, make-up, foods, sewing. Also blogs with usefull information, which actually contains usefull information. Bukan harap tajuk ja gempak, tapi isi tara. Because, I google a lot!

For instance, when we were in Penang, we went to Queensbay Mall. I wanted to buy a crocs, but not sure whether they have it or not. So I googled.

Another case, when we were in that mall, I googled whether theres a stroller renting service at the mall. Unfortunately, none, but I found out from this one blog (which randomly appear on the google result), that theres a shopping cart attached to a baby car. So we push the baby car cum shopping cart around the mall. You can refer to my previous2 post for the picture. But we only use lift to move from another level to other level though.

I dont have many blog follower. I do not practice the ‘I follow you, you follow me back’ because if I did, I might have thousands of follower from all over the world already, which I think is kinda funny. And weird. But no offense. Just from my point of view.

I kept my blog as simple as I can. White background. No crappy widgets. No auto-song player. No things that can make my blog to load very slow. Because, I read my own blog. I tend to get my eyes juling whenever I stumble upon heavy-with-widgets blog. Tapi ok bah. But try to solve the heavy thingy with SEO of whatsoever they called it. After you solved it, simpan peti sejuk dalam blog pun boleh. Ayat si makcik. Hehe.

But whatever it is, write about good things seja lah. If you wrote about bad things and full of hates, people will think that you have a horrible life. If you have horrible life, people dont want to friend you.. Neee…

PS : Dont take the last 2 sentence seriously. Hehe.

PSS : Dont google too whether it is right or not.

PSS : ini bual2 kosong ja ni ah. Bukan memuji blog sendiri. Namanya jugak ‘my kind of blog’. 🙂

Hair cut

Yesterday was my first ever attemp to cut Ariana’s fringe. Fringe seja saya berani. Kasi can lah. Saya bukannya tukang gunting rambut pun. Hehe. Tapi di asrama dulu pernah jugak potong rambut orang.

Ariana pun pandai pose senyum senget.. Perawan sudah anak saya T_T

Back to the main topic. Fringe Ariana sudah menutupi mata. Dan dia jenis bukan seperti kanak-kanak perempuan. Rambut sekejap ja dapat ikat, lepas tu dia minta buka. Kasi beli hairband, di kasi patah T_T. Sudah cukup comel punya saya beli yang berHello Kitty pink-pink polka dot, masih jugak di kasi patah. Jadi malam sebelum tu, Enchek Kedek cakap mau potong fringe Ariana tu. Then masa Enchek Kedek dengan mum in law keluar pegi pasar, saya di rumah pigi gunting fringe Ariana. hehehe

Before.

Ok. Cerita sikit proses pengguntingan fringe. Ariana focus ke tv. Saya sisir2 sudah rambut dia, and chop! Ngam2 atas kening. Just nice. Masih boleh kiut-kiut pakai headband lagi. Tapi rambut yang jatuh tu gatal2 melekat di badan Ariana, so dia tunduk kasi buang2 tu rambut. Tapi, saya tidak jugak tunggu dia pandang depan, saya pigi chop! lagi.

Pendek cerita, saya kasi rata lah seja terus rambut Ariana.

Ok bah walaupun terlampau pendek. Panjang jugak tu rambut nanti. Nda rata tu kita anggap seja style sekarang.

Ariana nangis lepas tu. And bila saya mau gambar dia, dia marah. Saya buka twitter lepas gambar dia, dia maraaahh lagi. Thats why ni gambar tiada share di twitter.

So Ariana, remember ya, on the 22nd of Oct was mommy’s first time cutting your hair…and it did not turned out really good. Next time we go to the saloon seja lah.

Kanak-kanak umur 2 tahun di gilis kereta

Tapi…. saya bukan mau cerita pasal itu, sebab rmai sudah kamurang tinguk d iberita, youtube & Fb kan.. Cuma mau share cerita pasal my mum in law. Dialogue ini 2 hari selepas orang heboh video tu di keluarkan di berita.

Saya baru balik dari night shift, sedang makan mee kolok di meja makan.

MIL : Semalam ada budak umur 2 tahun mati kena langgar kereta. Tiada orang selamatkan. Di biar ja macam tu.

Binikedek : Ohh.. ada sudah keluar di berita 2 hari lepas tu.

Mungkin mil tidak dengar saya bercakap sebab mee kolok penuh dalam mulut.

MIL : Kesian. Macam mana lah budak tu sekarang.

Binikedek : Mati sudah tu budak. Ada masuk dalam berita.

MIL : Hah? Mati suda? Tapi semalam dalam masih hidup.

Hehehe.

oh btw, saya tukar dialogue ni kepada bahasa biasa-biasa. kalau saya tulis bahasa Melanau, mana kamu paham tu kan? (Kononnya saya pandai cakap Melanau lah).

So, dari sumber-sumber yang saya baca, budak tu langsung tidak kena tolong sebab di China, diorang boleh saman sesuka hati. Lebih kurang macam tu lah. Kalau kamu tolong orang yang terjatuh, dia boleh tuduh kamu yang kasi jatuh dia and bawak kes pegi makhamah dan dapat duit.

Patutlah semalam saya terpeleot depan bank, tiada orang tolong. Hehe.

Iya bah. Kemarin pigi bank, mau kasi cash cek LHDN saya. Sekali terlampau siok tinguk orang ber-aerobik di bangunan atas bank tu, kaki termasuk dalam lubang kecik & kaki kanan pun terpeleot. Nasib ada kereta sedang parking di tepi saya, jadi kali terkejut jugak lah orang dalam kereta tu seabb tindakan saya ter-tepuk badan kereta nya untuk mengelakkan daripada badan saya terbaring atas jalan raya!

Terus singgah Guardian, Enchek Kedek pegi beli ankle support ni dan tiger balm. Saya twit this picture, then Jehan told me not to wear the ankle support sebab nanti lambat sakit. Terus saya bukak. Hehe. Jam 11 malam saya sama Ariana ketuk bilik mum in law. Mintak urut kaki sebab sakit nda dapat tidur.

Budak kecik ni pun minta urut kaki jugak sebab tengok kaki saya di urut -___-”

So today, kaki ada ok sikit. Boleh jalan laju sikit. Dapat drive kereta suda.

Hari ni, pakai tu cool fever punya patch ja di tempat yang sakit.

I dont think I can sew anything in these few days. Kasi baik dulu ni kaki.

The Cuteness-overloaded tote bag

I think this bag is cute, ngam untuk bakal tuannya. Besides the cute prints, its red. I think red is the new cute, kicking PINK away.

The side view. Saya suda bah rotate ni gambar, tapi nda denga cakap betul. Haishh..

Ini untuk view dalam, before saya jahit handle tu. Thats why masih nampak terkeluar-keluar. For lining, I used Ikea’s, sebab itu seja yang nampak masuk dengan warna bag. Yes tuan-tuan dan puan-puan, lining ialah kain di dalam tu supaya bag nampak lagi cantik dan kemas. Boleh bikin poket lagi untuk simpan-simpan barang. As requested by Ona, dia mau simpan Quran. Tapi sebab saya tidak tau saiz Quran dia, so I made 1 small pocket (lebih kurang utk saiz Quran yang kecil) and 1 bigger pocket, in case tidak muat yang satu tu.

Gambaran utk saiz bag. Seperti biasa, saya akan memuji bag sendiri (terukk) dan memasang keinginan untuk membeli lagi oil cloth yang ini. Each oil cloth, saya beli half meter seja.

In case you orang mau tau, after conversion and postage, half meter tu harganya lebih kurang RM58.50. And for a standard size bag macam ini memang pakai half meter.

I bought my oil cloths from Norfolk. Although a bit pricey (than the other online store yg jual oil cloth), tapi diorang selalu kasi lebih dalam 5-6 inch.. Buliiihhh lahh bikin handle bag.

 

Saya dapat check!!!

Tapi bukan check nuffnang pasal saya tiada sudah acc tu. It was from LHDN.

Bulan 3 lagi saya sudah declare tax, dan sepatutnya, dalam 1 atau dua bulan dapat lah refund tax. Tapi this time terlalu lambat.

Sampai 4-5 bulan, saya minta tolong kakak si Ona tolong check kan status account lhdn saya. I was adviced to go to Miri office. So I went there, pegawai tu bilang, belum ada orang yang process saya punya declaration.

Time tu kan, saya a bit bengang jugak sebab sudah sampai 5-6 bulan, belum lagi kena proses. Tapi saya tiadalah sampai tahap mau cakap diorang tidak buat kerja (seperti yg org suka cakap). Saya cuma hairan kenapa belum di proses seja. Tapi officer tu tolong saya buat surat and hantar kepada mana-mana pegawai suruh process account saya.

Lepas raya tu, saya terima surat dari LHDN suruh kemukakan bukti. Tapi just few days before, Ariana kasi hilang resit claim untuk laptop. -___-“

So saya kemuka bukti yang ada ja lah.

Dan Alhamdullillah, the cheque arrived today. Just in time. Pasal kemarin saya sudah rasa duit tinggal sangat sedikit selepas bayar-bayar hutang. Both rumah Bintulu & Miri kami masih bayar. Pembeli rumah masih tunggu bank duit release. Itu memang suda kami aware lah pasal memang paling awal pun, 3 bulan baru duit boleh release.

Jadi sekarang saya menarik nafas lega. Hehe. Saya jenis orang yang kalau awal hingga akhir bulan tiada rm1k di dalam account, saya akan stress. Kalau hujung bulan nda apa. Bukannya stress nda dapat shopping. Tapi, i started to shop when Im stressed. Hehe. Saya fikir the possibilities of emergency that might need $$$. Sometimes we should consider to apply a credit card that is meant for emergency only. Itu nanti saya share cerita kenapa perlu.

Sebenarnya kan, saya dan LHDN ada chemistry. Since saya start kerja, after declare tax, refund from their side always arrive when I really need money. Hehe.

PS : Jangan mudah menuding jari kepada gomen everytime kerja lambat siap. Kita pun kadang2 pandai penat, malas, sakit dan ada annual leave. Jadi positif sikit ya. Who are we to judge?