Saya rasa serba salah

…sebab semalam Ariana bawak main, tapi saya terlampau mensibukkan diri di depan laptop. Saya pun lupa jugak apa yang saya bikin. Tapi yang penting, baru sekarang saya terasa hati..huhuhu

Semalam dia cuba panjat katil tapi tidak dapat sebab sudah berat. So saya angkat dia naik atas katil. Dia pigi baring2. Saya main laptop. Dia tendang-tendang saya. Saya cubit dia. Dia main ba-ba-chak di belakang screen laptop tapi saya layan gitu-gitu seja. Then balik-balik dia tanya, “dah???..dah??”

Huhuhuhuhu… Im a bad mother because I felt really bad right now.

Ps: siap saya berlaptop, saya buat susu then off lampu & bawa Ariana tidur.

20110929-092756.jpg

Random

1. Lately, I seldom play around on facebook anymore. I choose Twitter over fb. Hehe. The reason? Because Im able to re-filter my friendlist.

2. I am head over heels towards cotton, again! I used to buy lots of designers cotton for Ariana, and then I stopped and started with oil cloth. Now Im back, but with a little less expensive cotton, for myself.

3. I love baju kurung! Everyday is baju kurung day!

Astro PVR

Just recently we purchased the Astro PVR. Ala yang boleh record-record tu. Hehehe.

Saya, being ‘jakun’ at the technology, was pretty amazed of the RECORD button.

Actually benda ni kalau tiada pun boleh. Tapi ada something about the Astro package that we took and bla bla bla. Things like this saya malas mo pikir. I let Enchek Kedek do the thing. Tapi, how to do the record thingy saya perlu tau. Supaya lain kali purchase Astro first, boleh record. Hehe. Boleh bah tu kan. Hehe. Malam ni purchase cerita Tamil tu.

Anyway, kalau ada anak kecil yang kadang-kadang keluar tantrum nya dan hanya Mickey Mouse atau Timmy Time seja yang dapat meredakan keadaan, jadi benda ini perlu.

20110925-054738.jpg
Tekan button HOME, n go to Recorded.

20110925-054821.jpg
These are the list of program yang sudah di record.

20110925-054901.jpg
…and WATCH!

20110925-054927.jpg
Sekarang budak yang keluar tantrumnya tadi sudah gembira.

20110925-055005.jpg

Yang bikin saya jakun lagi kan, you can record the program while watching other program. Jadi, selesai lah masalah bagi mereka yang ada satu seja tv di rumah dan ada 4 orang yang berebut mau tinguk cerita hindustan, DC cupcakes, main bola dan Timmy! Biasanya si Timmy lah yang menang.

Growing up with Ariana

Sedang saya bersiap-siap untuk pergi kerja tadi, Ariana baru bangun tidur.

Mommy pegi kerja ok?
Ok! (sambil angguk kepala)

Mai tinggal dengan Ayie, ok?
Angguk kepala.

Mai sayang mommy kan?
Geleng kepala.

Aii.. Sayang bah… Mai sayang mommy kannnn?
Masih geleng kepala sambil mengerutkan dahi.

Enchek Kedek.. Tolong sayaaaaa!!!!

20110923-085045.jpg
Mana boleh tidak sayang. Sedang makan pun sanggup gendong Mai yang sedang tidur. Or was it sanggup jugak makan walau menggendong Mai yang tertidur dalam kereta?

Everyday is Baju Kurung Day

Sebenarnya saya jugak mau menghabis-guna-pakai baju2 kurung yang saya ada yang selama ini menyemakkan lemari baju. Pakai pegi kerja hari-hari insyAllah dalan sebulan tidak akan pernah sama baju kurung yang di pakai, sebab sebulan ada lebih kurang 8 hari seja kerja siang. Hehehe.

20110922-022602.jpg

Lagipun baju kurung amat senang, simple, cepat dan of course menutup aurat. Hehe. Sambil itu, ke-gelombon-an pun dapat di tapuk.

Dulu saya lebih suka pakai jeans/slack dengan blouse. Sekarang rasanya best lagi berbaju kurung. Mungkin sebab banyak kain yang prints nya cantik2. Mungkin sebab saya terjebak dengan ingin-mahu-baju-kurung-riben-maka-harus-cari-kain-cotton-malam-ini-juga. Eh..!

Itu seja. Bye-bye!

Ps: Kalau terjumpa Sentra hitam berlegar-legar di kawasan Miri dengan hazard light nya on, jangan endahkan. Itu cuma Ariana sedang bersuka ria menekan semua punat yang ada di dalam kereta.

Herbaline, for you & for me

Halo. Saya telah pergi menyerah diri ke Herbaline minggu lepas. Sebabnya, muka saya sudah teruk. Saya perlu kembali kepada Herbaline seperti dahulu.

Ok. Saya mau cerita sedikitlah perihal kejakunan saya ke Herbaline Miri. Lama bah sudah nda ber-facial. Jadi, camera henpon all set ready to snap!

First2, berkonsultasi dulu. Macam-macam kena isi form. Then beautician rekomen saya untuk buat sesuatu facial treatment itu tapi saya lupa namanya.

20110921-054433.jpg
Mula-mula, cuci kaki dulu. Menunggu lah beautician tu di sebelah saya sambil memberus kaki, sambil mau mengambil gambar jugak.

Selepas itu,

20110921-054541.jpg
Naaaahhhh kauuuu… Ini lah yang paling bikin saya jakun. Saya datang ngam-ngam ‘tea-break’ diorang lagi. Terus menyerang kaki saya! Lebih kurang 5 minit lah merendam kaki. Ada kah tu ah ikan ni kena jual di pet store? Mauu lahhh..

20110921-054733.jpg
Selepas itu bermulalah aktiviti saya-menangis-kena-picit-blackhead-sampai-beautician-tolong-mengelap-air-mata-saya.

Tapi bila kena kasi pakai mask, tertidur pulak saya. Saya bangun dalam keadaan yang sakit muka! Tapi gembira sebab muka sudah bersih. Blackhead all gone!

Selepas itu, saya berkonsultasi lagi dengan beautician. Dia explain dengan saya keadaan muka saya yang sebenar. Selepas itu dia pancing saya beli produk Herbaline. Sebenarnya, tidak perlu pun dia pancing, sebab saya memang pernah pakai Herbaline sebelum ini dan kebagusan nya memang terbukti.

Tapi, saya beli set ini seja dulu. Nanti sikit2 top-up barangannya. Sekarang jugak sudah ada pencuci muka herbaline yang besar saya beli di rumah.

20110921-055208.jpg

Eh.. Terlupa satu benda. Saya jugak dapat ini.

20110921-055342.jpg

20110921-055439.jpg
Seperti membeli tv, Herbaline jugak ada warranty card. Valid for 1 week. Kalau within 1 week tu rupanya masih ada jerawat atau blackhead yang belum abis keluar, boleh pegi ke sana semula dan facial lagi for freeeee~ tapi kalau saya nda pa lah. Ada pun sikit-sikit seja. Nda mau menyerah diri untuk di lapkan air mata oleh beautician itu untuk kali kedua dalam minggu ini. Tapi, saya akan mendisiplinkan diri untuk pegi facial 2 kali sebulan untuk kasi bagus muka, then sebulan sekali untuk kasi maintain.

Sekian terima kasih.

Eh.

Saya ada make up pouch baru.

20110921-060226.jpg

Kemarin bah.. Kami jalan-jalan pegi Lorenzo, survey-survey sofa.

Lepas tu, anak perempuan kesayangan saya buat kedai itu seperti rumah sendiri. Mula-mula dia bukak kasut. Ingatkan sebab dia mau duduk atas sofa. Tapi tengok Ica dari jauh ketawa-ketawa tidak terkata. Rupanya, anak saya mau tidur…

20110921-121342.jpg
…pakai selimut lagi.. Best kah nak tidur atas katil mahal?

Eh.. Ada lagi.. Dia pegi try lagi satu katil. Katil yang tidak mungkin kami mampu untuk beli melainkan kami menjadi jutawan dan tiba-tiba taste kami laki bini kebeliau-beliauan.

20110921-121519.jpg
Every detail of the bed itu sangat menakutkan. Even ada crystal sebenar lagi yang di lekat2 d katil tu. Nda pasti jugak berapa harga katil tu. Tapi set kerusi yang matching dengan katil ni seja pun sudah mau RM40k!

Kami jalan2 seja merasa duduk di kerusi mahal. Tapi kami beli sofa biasa seja yang akan sampai bulan November nanti!!! Punya lama. So kami akan still be sofa-less until November.

Pizza & Bag

PIZZA

We went to pizza hut for dinner and we ordered Chunky Loaded yummeh! But was a bit dissapointed to see the chunky loaded (which sounds soo juicy) was actually this…

20110920-022132.jpg
…and wa-tak-tipu I can taste the kehangusan! I kept on imagining the juicy chunky loaded on the menu and compared it to one that served.

We asked the supervisor, ‘Nang cam tok kah rupa chunky loaded tok?’ and he said yes. Masih tidak puas hati, Enchek Kedek took a picture of it and send it through whatsapp to his friend in Kuching, who happens to be one of pizza hut manager.

After we went back, in the car, pizza hut guy suddenly called Enchek Kedek, apologize and wanted to re-place with a new pizza. But we were all full and bloated! So we just told him that we’ll collect the pizza tomorrow evening.

The reason Enchek Kedek send the picture to his friend because to confirm with him whether the pizza really looked like that. No intention of complaining. But his friend lagi laju. Terus call the restaurant and demand them to replace the pizza with a new one.

But seriously, I was really dissapointed at first. We have to remove the top part of the pizza because it was burnt. We paid for the whole chunky loaded pizza bah. But anyway, we just felt disappointed, but overwhelmed with the fast service that they gave us. Other than that, the bolognaise spagetthi is still the best!

BAG
I just finished making a bag. It has been soo long that I didnt sew one for me. Besides, my machine is okay now. So I sew this…

20110920-023342.jpg

20110920-023357.jpg
I like the zipper. I learnt it on the net yesterday and this was my first attemp. Still a lot of things to improve. But Im glad that I tried.

So, I have a new bag tomorrow and I will definately bring this bag to work.. 🙂

Hantu Bonceng atau Hantu Tumpang?

Hantu Bonceng

Semalam kami subscribe Astro First, Hantu Bonceng. Boleh lah. Tapi saya kurang minat pulak tengok. Baru 1-2 kali tengok, sudah boring. Sekarang masih bermain di channel 483 tapi saya seperti dont give a damn sudah.

Hantu Tumpang

Konsep Hantu Tumpang dengan Hantu Bonceng tidak berapa sama walaupun membawa maksud yang hampir sama. Cerita Hantu Tumpang ni bermula dengan satu keluarga (suami, isteri, ibu kepada si suami dan anak perempuan mereka) berjalan-jalan area housing orang lain setelah balik dari open house hari raya. Then, terjumpa jalan mati di mana belakang perumahan itu masih hutan.

Sesampai di rumah, mereka menidurkan anak perempuan mereka dan kemudian tinggalkan anak perempuan di dalam bilik dan meneruskan perjalan ke hadapan tv untuk menonton Hantu Bonceng yang baru di subscribe semalam.

Selepas 30minit begitu (lebih kurang) anak perempuan mereka menangis di dalam bilik. Si suami pergi tengok. Adalah dalam 5 minit tapi suara tangisan masih kuat. Si isteri pulak ke bilik. Tengok2 anak macam tidak mau stop menangis so si isteri bawak anak perempuan mereka keluar untuk menonton tv bersama, masih dalam keadaan menangis.

Tangisan ada pelik dan kuat sedikit. Mereka meng-ON lampu. Anak perempuan sambil menangis sambil menunjuk ke arah dinding yang kosong. Sekali lagi si isteri menanya, ‘Kenapa Mai?’.. Sekali lagi anak perempuan mereka menunjuk ke arah dinding sambil menangis kuat.

Tiba-tiba bulu tengkuk si isteri meremang. Si suami membaca ayat Kursi berkali-kali barulah anak perempuan mereka mahu berhenti menangis kemudian menyambung tidur.

Rupanya ada ‘orang’ tumpang kereta kami dan ikut balik rumah semalam.

PS : Movie Hantu Tumpang memang tidak wujud di alam perfileman. Exclusive di dalam blog binikedek seja.

PSS : Sebenarnya kami pun kurang pasti jugak apa yang berlaku semalam, samada ada ‘benda’ yag ikut balik atau perkara lain. Tapi, saya vote ada ‘benda’ yang ikut balik sebab bukan setakat saya, dengan mentua saya sekali kembang bulu tengkuk.

Di mana kan ku cari ganti?

Setelah beberapa kali jatuh, kemarin ianya jatuh…dan pecah…oleh Ariana..dan di tapuk dalam bonet kereta Ariana..

20110918-044319.jpg
Ini kereta Ariana. Yang warna purple tu tempat duduknya, boleh di buka untuk simpan barang. Itulah bonetnya.

Ariana sedang main keretanya, sambil bergaya-gaya memakai jam mommy. Tiba-tiba jam jatuh, obviously sebab tangan Ariana kecik dan jam ialah besar. Then saya nampak dia pungut dan simpan dalam bonetnya.

Then petang tu, saya mau jalan, saya cari lah kereta Ariana & buka bonet keretanya dan…

20110918-044655.jpg

Macam mana mau claim dari Ariana ni?