House to Home 8

Most of you asked us regarding installing a safety system such as alarm system & safety grill in our house.

Well, I was quite frustated that the main reason the thief manage to get into our house that day was because our grill maker who promised to install our grill on the 10th August informed that the grill wasnt ready yet. We waited up till today (16th) for the grill to be installed.

Tapi, once again, we are frustated. Why? The design that I choose was waaaaaayyyyyyyyy different from the one that he made and I requested for a wrought iron grill, but instead, he came with a freaking thin iron! I can even bend it using my bare hand.

20110816-125731.jpg
And his freaking worker, are soo freaking lousy that they managed to crack 3 big hole on our freaking wall!!!

20110816-010130.jpg
I really cant tolerate with this kind of situation.

I am waiting for their boss to come and asked for clarification from him. We paid him RM4k+ for the besi nipis & for his worker to damage our house?

NEVER EVER GO FOR LOCAL CONTRACTOR unless you’ve seen their workmanship. I am 100% sure, will never ever ever in my life to recommend him to my other friends.

PS : This post was meant for the contactor that we hired to do our grill. I am not saying all local contractor are lousy. But we aspect to get what we paid for.

House to Home 7

I mentioned earlier that there were 2 projects on going earlier today. I updated the first one already. And this is the second one.

20110816-015732.jpg
Outdoor water filter. Saya dan Enchek Kedek sebelum berpindah ke Bintulu dulu, mang sudah well aware bahawa air di Miri adalah kotor. Tidak pasti samada penapisan yang tidak effisien ataupun pipeline yang sudah lama dan berkarat. Rumah sewa saya di Lutong Baru dulu, memang dapat di lihat serpihan-serpihan karat di dalam air yang memang sudah sedia kekuningan. Pengalaman Enchek Kedek pulak, air di rumah sewa dia di area Pujut 6 yang kekuningan jugak.

Since that sekarang adalah lebih mampu (berbanding semasa bujang dahulu), so kami invest sedikit duit untuk membeli outdoor water filter ini. Attach terus dari source air yang masuk ke dalam rumah. Dari segi chemical nya, saya tidak ada test sebab saya bukan seorang chemist (apakah?). Tapi dari pandangan mata kasar, kualiti air bertambah baik. ^_^

20110816-020256.jpg
Ini ialah water heater. Di pasang terus dari source utama, dan sekelip mata, seluruh rumah mendapat bekalan air panas untuk mandi. Tapi ini hanya applicable untuk rumah yang jenis ada dua pilihan air panas atau sejuk (sorrylah. Saya betul2 tidak tau apa istilah yang di pakai. Tapi macam di hotel tu lah. Turn the tap to left for hot water & to right for cold water).

This water heater menggunakan gas sebagai pemanas. Eh. Ngam kah ah? Enchek Kedek tidur. Susah mau tanya. Since that our house ada supply gas bawah tanah (which most of Miri new housing ada), so kami pun menggunakan lah kemudahan itu.

Just for your info, gas heater ini jugak boleh menggunakan source dari tong gas biasa yg om jual pakai pikap tu. Kalau se-tong tu harga dalam RM30+, dapat bertahan selama at least 4 bulan dengan jumlah penggunaan 3 orang dalam rumah. Jadi, lebih kurang rm8 lah sebulan utk penggunaan water heater ni. Berbeza dengan water heater jenis elektrik yang tipikal kita biasa gunakan di rumah jenama gajah tengah mandi dengan belalainya. Yang itu pakai elektrik dan agak kuat jugak penggunaannya kerana suis kami di bintulu dulu sampai cair T_T.

Pendek kata, water heater jenis gas ini lebih jimat penggunaannya. We like jimat walaupun modal untuk mengeluarkan heater jenis gas ini tinggi. Mula-mula seja.

20110816-021229.jpg
And look who came by to greet us? Kami ada jiran orang putih yang suka bersiar-siar dengan dua ekor anjing nya yang ganas.