House to Home 5

Sementara ada masa untuk mengapdate blog, jadi saya pun mengapdate lah (???).

Kemarin kerja-kerja pemasangan lampu, pemindahan-masuk barang dari Bintulu serta pemasangan langsir oleh tauke cina dari China yang langsung tidak pandai berbahasa Melayu. Keadaan rumah memang seperti pasar. Rupa seperti open house hari raya pun ada jugak. Hehe.

Selepas ke-chaos-an itu semua, akhirnya rumah kami pun berjaya di tukarkan dari House ke Home!

Berikut adalah gamber-gambernya.

20110813-030845.jpg
Ini paling favourite saya. Sebab rasa seperti gambar dalam majalah seja. Well, rumah sendiri kan, mestilah saya puji. :p

Siling rumah kami sangat tinggi. Jadi kami terpaksa memilih jenis lampu yang boleh di extend kepanjangannya. Macam lampu ini, kira-kira 17 kaki telah di extend sehingga ketinggian yang mencukupi untuk di capai akal serta tangan tiap kali memerlukan pertukaran bulb lampu.

20110813-031220.jpg
Ruangan makan serta dry kitchen dengan cabinet dapur khayalan saya. Saya seja dapat nampak cabinet khayalan itu. Sebenarnya cabinet itu belum wujud sebab dompet kami sudah menangis meminta kami berhenti dahulu membelanjakan duit. Hehe. Ayat paling simple, habis sudah duit! Tunggu gaji lagi.

20110813-031412.jpg
Ruangan dapur belum siap kemas. Cuma mau tunjuk curtain yang saya curi ideanya dari internet, tapi hasil yang kurang memuaskan hati. Tidak apa lah. Tauke curtain pun first time cuba buat, and not really bad lah. Cuma a bit panjang, which saya sendiri boleh adjust nanti.

20110813-031618.jpg
Washing area. Sebelah dapur seja pun.

20110813-031728.jpg
Last but not least, my soon to be sewing room. Hari tu ingatkan tiada sewing room untuk saya sebab kami terlebih imagine yang bilik tidur kami kecil dan tidak dapat memuatkan almari baju. Rupanya, bilik rumah ini lebih besar dari rumah Bintulu. Jadi, ada lah sewing room saya. Of course lah saya gumbira. Hehe. Saya ambil (kena kasi) bilik yang paling kecil di rumah. Ok lah tu. Daripada kena kasi stor seja kan? Hehe.

Overall, kami sangat exhausted. Enchek Kedek cakap saya tidur berdengkur. Itu tandanya saya penat sebab saya jarang berdengkur. Mana tidak, sebelum tidur sempat sapu rumah 2 kali, then mop dua kali. Nasib lantai sudah tidak berdebu dan greasy. Cumanya, kami tidak jumpa kotak yang menempatkan bantal-bantal kami, jadi kami tidur tanpa bantal semalam T_T.