Masa cemburukan saya

Kemarin I was hoping for masa untuk mencemburui saya sebab saya cepat-cepat rasa mau balik Bintulu. Dan sememangnya saya merasa kecemburuan itu.

Sahur pagi tadi makan dalam keadaan yang agak kelam kabut sebab jam 4 pagi tu kebetulan banyak kerjaan (night shift).

Balik rumah pagi tadi, terus tidur. Rasa sekejap seja tidur, sudah jam 11.40. Jam 12 sudah mau pergi ambil cleaner untuk mencuci rumah Miri.

Bawak cleaner 2 orang pegi rumah, si Achai tukang wiring sedang buat kerja. Kerja dia sepatutnya di buat minggu lepas. Tapi baru hari ni start. Saya sudah plan untuk cuci rumah tadi dan seterusnya plan memasang lampu rumah dan berpindah barang. Si Achai mengakibatkan kami laki bini akan kelam kabut nanti. Cleaner tidak dapat meneruskan kerja tadi sebab lantai akan masih kotor sebab kerja wiring. Sangat devastated! Kita plan bagus-bagus, orang lain yang lidut.

So saya hantar cleaner itu balik, dan saya pun balik rumah. Sangat mengantuk masih, saya tertidur depan tv.

Bangun, pergi cuci rambut di saloon dekat dengan rumah. Mula-mula seorang lelaki lembut yang di suruh mencuci rambut saya oleh bos nya, tapi saya request ‘perempuan’. Saya betul-betul tidak berniat untuk melukakan hati lelaki lembut itu. 🙁

Lepas cuci rambut, beli juadah berbuka puasa dan balik rumah. Plan jam 6 turun kerja. Tapi housemate offer salad utk saya bekal pergi kerja. So saya tunggu dia siapkan salad tu. 6.15 saya bertolak dari rumah, terus ke rumah Kak Aza sebab ada Laksa Penang untuk saya. Sampai ofis 5 minit lewat.

Sekarang pulak, ada 10 minit lagi jam 11 malam.

Betul-betul masa mencemburui saya.

House for sale, already sold

Selepas beberapa kali perbincangan, saya dan Enchek Kedek membuat keputusan untuk menjual rumah Bintulu kami. Sudah letak iklan di mudah.com.my dan Shell’s Sell & Buy. Then kemarin ada beberapa orang yang datang untuk look-see-look-see serta tawar menawar harga. Then semalam jugak, sudah ada orang yang meng-confirmkan mahu membeli rumah ini. So saya dan Enchek Kedek lega. Terima kasih mudah.com.my sebab mengiklankan rumah kami. Dua hari seja, sudah dapat buyer. ^_^

Saya tidak sempat pun menaikkan iklan ke dalam blog. Eh eh, mauuu jugak. Manalah tau kan. Iklan yang dulu tu, ada jugak orang yang tanya-tanya. Hehe. Apa-apa ja, yang penting key word tu betul.

Kami jual rumah ni dengan harga RMxxxxxx, pada asalnya, untuk test market. Memang harga rumah ni kalau ikut evaluater, tidak sampai ke sana. Tapi, kalau kami display harga yang ngam-ngam, orang lain tidak dapat tawar menawar lagi. Boring. Jadi, kasi up sikit then main lah tawar menawar. Kalau pakai broker, broker cakap kami jual terlampau mahal. Tapi, yang sebenarnya, diorang mau ambil kantau lagi. Kalau mahal sudah, sikit ja lah diorang dapat kantau. Lebih kurang begitu lah. Enchek Kedek ada jumpa evaluater, and he adviced us to test market dulu. :).

Anyway, saya ada jugak menaikkan iklan ni di wall FB saya. Dan tiada seorang pun yang bertanya pasal rumah, sebaliknya, men-suruh kami men-sewa-kan seja rumah ini. I’m a bit dissapointed jugak lah. Lain kali, kalau orang letak iklan jual apa-apa, if you do not have the intention of buying, or even to know anything, jangan komen. Uish.. Jahat jugak. Tapi itu yang saya rasa. Saya bukannya menayang rumah di FB. Saya menjual rumah. Saya mencari buyer, bukan mencari pemberi nasihat.

Sorrylah terkasar bahasa. Tapi, terang-terang jugak saya tulis, ‘We are selling our house. Please refer to ad for more info or just PM me’. Bukannya ‘Should I sell my house or just rent it out?’. Saya kalau puasa-puasa ni memang kuat emo. Lebih-lebih lagi sebab sudah 2 bulan tidak bayar PTPTN sebab membayar 2 buah rumah ni, plus keperluan-keperluan untuk rumah Miri supaya membolehkan kami pindah masuk dengan cepat, dan supaya rumah Bintulu dapat di jual dengan cepat. T_T

Anyway, mungkin the way they (orang-orang yang men-suruh kami kasi sewa seja) manage their money, is not the same as ours. Just so you know, kalau kami bayar dua buah rumah (rumah Bintulu & rumah Miri), total RM sudah mencecah Rm3k, which for me, kira banyakkkk. Sebab apa banyak? Kami bukan ada rumah seja untuk di bayar. Kami ada hutang ptptn, credit card, kereta, insurance, susu anak, kain baju, makan minum etc. Selain itu, SAVINGS! Saya fikir, buat apa at this age (ehem..muda lagi..26), sibuk-sibuk mau kumpul asset? Kalau tidak mampu, buatlah cara tidak mampu kan? Kalau belum dapat kejar semua tu, pelan-pelan lah. Bukannya wajib pun. Terpulang kepada kemampuan masing-masing. Eventhough si Maxie (ahaha..ada lagi..) tau gaji orang Shell ni berapa (tiap bulan mau menangis tengok kena potong oleh tax, tapi sampai sekarang refund belum kena kasi balik Ooohh LHDN ku shayang), tapi, my first priority is savings.. duit simpanan.

Saya mau, bila anak-anak saya mahu sambung belajar (InsyAllah), duit sudah tersedia di depan mata. Kalau dapat biasiswa lagi baguslah. Kalau dapat. Kalau tidak, duit simpanan lah. Itu cara saya. Supaya, bila diorang sudah kerja, tidak di bebani hutang PTPTN. Jadi tiap hujung bulan, diorang belanja mommy shopppppiiinnngggg~

Sebenarnya, duit simpanan bukan untuk masa depan seja. Sometimes, kita perlu duit simpanan dalam masa-masa yang tidak di sangka. Saya ambil pengajaran ni daripada one of my collegue. Like Shell, medical benefits only applies to the employee, spouse & children. Parents tidak. So in case of anything, kalau bukan banyak, sedikit pun boleh lah membantu. Yes. Insurance ada. Pun pakai duit jugak kan?

So that is how, me & Enchek Kedek finally decided yang rumah Bintulu mesti di jual. Even kalau kasi sewa pun, ada kah orang sanggup mau sewa rumah Rm1000k+++ per monthkan? Even kita sendiri pun tercari-cari a good house with cheaper rent.

Eventhough ada orang berpegang kepada motto ‘Money is not everything’, tapi percayalah, ‘Money is Everything’. Asal jangan di salah gunakan ja lah. Saya cakap money is everything sebab everyday you makan nasi and mau makan nasi pun mesti pakai duit untuk beli beras. Paling basic sudah tu.