Ramadhan

Tadi baca blog Ona, baru ter-slap-forehead sebab baru ingat blog binikedek belum ada proper entry of Ramadhan… mauuuuuuuu jugaaaakkkk baaaahhhh~ 😛

Anyway, malam pertama Ramadhan saya di mulai dengan tangisan. Eh, orang gembira masuk bulan Ramadhan, saya pulak menangis ya. Sebabnya begini, last year saya langsung tiada pergi Terawikh sebab Ariana masih baby baby baby ohhh.. This year, dia sudah besar, saya pikir bolehlah bawak dia ikut sudah. My only concern is, takut dia jalan-jalan jauh sangat time saya sembahyang. Kalau dia terpergi ke tempat lelaki, habis air sembahyang orang batal. Eh.. yakah?

Jadi, saya minta Enchek Kedek tolong cek kan ada satu Surau tu yang saya dengar berpintu. Jadi, Ariana tidak dapat jalan jauh lah. Itu pada imaginasi saya lah. Tapi Enchek Kedek nda mau pegi surau tu sebab dia mau pergi ke surau yang lain malam tu. Jadi menangislah saya mendayu-dayu sampai di peluk-peluk di cium-cium lagi oleh Ariana. Pandai budak tu memujuk ‘orang tua’ menangis.

Tapi sampai situ seja lah. Saya google & belajar sendiri cara solat Terawikh sendiri di rumah, dan Alhamdulillah, 2 malam belum pernah miss. Cuma Miss Ariana ja balik-balik cek saya dalam bilik, ‘Dah?? Dah??’. Habis saya 8 rakaat, baru saya tau rupanya budak tu tunggu saya habis sembahyang sebab dia mau mintak susu. Hihi.

Juadah berbuka puasa kami jugak biasa-biasa seja. Saya sudah terbiasa bukak puasa (time sibuk mengganti puasa time bukan bulan Puasa) dengan dinner terus. Jadi, segala makanan di bazar tu, saya tidak heranlah. Kecuali bazar Ramadhan di KK. Saya mau roti jawa sama avocado juice, please. Sini tiada. Saya ulangi, di sini tidak ada avocado juice mahupun roti Jawa. Pernah time puasa 2009, saya pregnant, dan mengidam juice avocado. Tanya sama penjual juice di bazar Ramadhan Sibu, ‘Ada avocado juice sik?’.. Penjual tu muka kehairanan dan kemudian menyelesaikan kehairanan nya itu dengan menjawab, ‘Belum berbuah gik avocado kmk’. Sampai hati dia jawab begitu dengan perempuan mengandung.

Kalau sahur, pun biasa-biasa seja. Afterall, Ramadhan is all about moderation kan? Betul-betul saya belum terliur mau makan apa-apa. All I want is just a home cook dish. Sebab sebulan saya di Miri sendiri, hari-hari makan luar. Sampai fikiran pun jadi buntu. Bisuk balik Miri sudah, saya mau bekal bahan-bahan masakan dari rumah supaya saya boleh memasak di rumah sewa tu nanti. I miss my mee hun goreng & my mee goreng mamak. Ini baru lah. Rindu dengan masakkan sendiri. 😛

Dan.. Ramadhan ini jugak kami akan mula berpindah rumah. Saya pergi Miri untuk kerja 4 hari, then balik Bintulu, then hantar mum-in-law dan Ariana ke Sibu, then saya dan Enchek Kedek ke Bintulu, dan memulakan proses pemindahan secara besar-besaran ke Miri. Tujuan menghantar mum-in-law dan Ariana ke Sibu, sebab, kalau sudah sibuk berpindah randah, makan minum Ariana takut tidak terjaga. Kalau sudah tu stove kena pack, mau masak di mana jugak kan? Jadi, kalau saya sama Enchek Kedek seja, nda apa. Kami tahan makan luar seja. Besides, proses pemindahan harus siap secepat mungkin, kalau dapat, sebelum kami mula cuti raya.

Jadi, setakat ini, beginilah Ramadhan kami. Ramadhan kamu pula bagaimana?

PS : Miss Cinoi.com sudah engaged!

 

House packing

Pengumpul sampah rupanya saya ni. Berbakul-bakul sampah sudah saya buang sejak memulakan aktiviti packing barang.

Instead of boxes, i think the house mover company should also provide us with plastik hitam. -_-”

Tiada benda jugak mau di update. Sedang rehat sebab penat. Lapar tidak, haus tidak, Alhamdulillah.

Oh ya. Tengok status di FB ramai sangat orang mengadu lapar lah, haus lah, lemas lah, mengadu office-mate bukan Islam yang tidak menghormati orang yang berpuasa lah dan macam-macam. Kamu ni, macam pulak first time puasa seumur hidup.

Packing our stuffs

Selamat berpuasa!

Bye!

Eh belum.. Just a quick update. I had started packing today. Tentative date for us to move out of Bintulu house and move in to Miri house is on 10th August.

20110802-015622.jpg

These are only our baju ( me & Enchek Kedek), and 1 box of bedsheets & 1 box of photo album.

Yes. I know. Puasa time. But Alhamdulillah. I didnt even felt hungry nor thirsty.

Tomorrow I’ll be working on my sewing stuffs. I did the fabrics stash last nite and to my suprise, I really am a fabric worm. I have a whole box of fabrics only!!!

And my oil cloth,

20110802-020236.jpg
Banyak rupanya. -_-”

Btw, I’ll be bringing my sewing machine to Miri to finish up friend’s order. Orders are closed for this time being.

Im busy being superwife & super-mom-who-got-slapped-by-her-daughter-until-the-mom’s-spectacle-flew-away.