Immune

Lama-kelamaan saya sudah semakin biasa hidup sendiri-sendiri di Miri, although I really not loving it.

Makan sendiri, beli barang sendiri, jalan-jalan sendiri. Macam sudah immune. Orang-orang sekeliling pun sudah immune tengok saya selalu sendiri-sendiri. Orang kedai makan mula-mula tengooookk seja saya bila saya makan sendiri. Sekarang diorang sudah pandai agak apa yang saya mau makan sebab sudah selalu ke kedai makan diorang.

Saya bukanlah teruk sangat sampai tiada orang mau berkawan dengan saya. Cuma, mostly kawan yang saya ada di Miri, tinggal di rumah sendiri. Kalau saya mempelawa makan bersama dengan saya pun, mesti mereka berfikir beberapa kali sebab mesti lagi best makan di rumah. So saya selalunya faham lah bila my offer kena turned down. Lagi pun kalau dalam hal macam tu, saya memang memahami. Hehe.

Jadi, hari ini saya puasa. Teringin mau makan pizza hut untuk berbuka. Sudah mempelawa kawan. Kawan cakap nanti dia kasi confirm lagi. Kalau dia tidak dapat, maybe saya tapau seja dan makan sendiri di bilik, sambil layan vcd-yang-kurang-original yang saya beli semalam. :p

Masaelah-masaelah

Saya kan, not the type yang suka tulis masalah dalam blog, because for me, mentulis masalah dalam blog, then orang lain baca, macam tidak relevan seja. Maybe orang boleh bagi pendapat, tapi, dapat kah tidak saya menerima pendapat tu, kan? Nanti kalau sudah nda dapat terima pendapat orang, mula lah emo-emo sendiri. Haha. Thats me. Sebab tu saya cuba sedaya upaya cerita perkara biasa-biasa seja.

For those yang rapat dengan saya, memang cakap yang life saya ni complicated. Sudahlah masih muda, macam-macam pulak. But Im glad saya ada Enchek Kedek & Ariana and also close family & friends.

For those yang kenal saya through this blog seja, pernah sekali mengeluarkan statement, ‘perfect life’ kepada saya, membuatkan saya penasaran seminggu. Hehe. Adik-adikku. Tiada life yang perfect. Ada seja up & down nya, left and right nya. Bergantung kepada cara kita handle nya. Tidaklah saya cakap saya ni pandai handle masalah. Tapi, ingat Allah setiap masa. Bukan dalam masa kesusahan seja.

Ok lah. Ni kali lah saya cerita problem saya. Tapi sudah ada penyelesaiannya. Sebab sudah ada penyelesaiannya, baru saya tulis di sini. Hehe.

Ok. Rumah belum dapat di pindah masuk. My 30-days hotel stay & company’s car pun akan tamat 30hb ini. So maciam??? Bingung jugak saya hari tu. Sampai mau mintak boss kasi saya kerja sekejap beberapa minggu di Bintulu sementara pindah ke rumah baru. Tapi being me, yang mau bukak mulut bercakap dengan boss pun amat berat, so saya diam-diam seja. Kalau saya bukak jugak mulut, mesti di iringi dengan ketawa kecil sebab malu-malu.

So first, masalah tempat tinggal. I need a house or at least a room. Tapi, mana ada orang yang mau kasi sewa untuk tempoh sebulan seja. Susah lah. Paling-paling memang setahun. Kak Aza offer untuk tinggal dengan dia. Saya amat berterima kasih. Tapi, saya ni kan kadang-kadang jadi burung hantu. Kalau balik dari night shift, confirm sepanjang siang tu tidur seja. Kamu nda malukah tidur di rumah orang sepanjang hari? Lepas tu bangun2, bukak tudung saji? Eh. Haha. Jadi saya pun mencari lah bilik sewa. Cari-cari dalam classifieds company, jumpa pulak satu orang engineer ni ug offer short term punya room for rent. Punyaaaa lah saya gumbira. Lebih-lebih lagi barang rumah lengkap, semua boleh pakai, dekat dengan office. And of course she’s a muslim. Terus rasa ringan sikit kepala. Alhamdulillah. Sewa pun RM300, termasuk bil air & letrik. Ok lah tu. Jangan lah terlampau demand mau harga murah kan? Lagi pun dia tinggal sendiri. So ada parking space untuk….

Problem seterusnya, kereta. Kelisa saya sudah lama di jual. Jadi tinggal si Sentra seja. Jadi, memang perlu another car. Saya cek-cek car rental, sebulan RM700! Memang lah harganya begitu. Tapi, makin besar pulak bocor poket saya kalau begitu. Ada lagi RM700 untuk dua minggu! Gila kan? Itu baru harga Kancil tu. Saya tidak tengok kereta lain. Memang saya tengok kancil seja sebab saya mau yang paling murah. Lepas tu kami ada dua option, iaitu pinjam kereta dari KK atau pinjam kereta dari kazen Enchek Kedek di Kuching. Tapi, dua-dua tu perlukan kami untuk travel jauh. Masa pun suntuk sebab minggu dulu Enchek Kedek kerja overtime. Minggu lepas, saya pulak overtime. Last-last, Enchek Kedek secara acah-acah tanya kawan dia, dan, ada pulak kereta kawannya extra dan boleh pinjam. Of course we pay him lah. Jangan anggap semua barang boleh dapat free walaupun kawan ikhlas menolong.

Jadi, Enchek Kedek akan pakai kereta kawan dia di Bintulu itu. Dan saya akan membawa our car to Miri, along with all my sewing stuff. Oh. Saya akan menyiapkan tempahan beg orang di Miri nanti. Balik Bintulu untuk kerja pack barang seja.

Pheww!!! These few days memang saya betul-betul dapat menarik nafas lega. Terima kasih kepada family and friends yang ada memberi pertolongan secara sedar, atau tidak sedar.

PS: Siapa mau bergotong royong tolong saya pindah rumah secara sedar? Hehehehe..