Me, Enchek Kedek & Mum-in-law

Scene 1:
Enchek Kedek mencubit-cubit saya.
BK: Jangann bah. Sakit.
EK: Cubit-cubit lagi.. Muahahahaha!
BK: Sakit bah.
Mum-in-law : Jangan lah kacau-kaau orang puasa. Nanti terbatal puasa orang nanti.
BK: Hihihihi…

Scene 2:
BK: Esok kmk sik maok puasa.
EK: Kenapa? Puasa sejalah. Tinggal satu hari lagi kan mau ganti.
BK: Sebab kamu ada di sini. Nanti pegi makan-makan kan. (statement orang kuat makan)
EK: Puasa seja. Biarlah kami makan-makan. Kitak diam-diam seja. Muahahahah..
Mum-in-law: Biarlah. Sik payah puasa. Nanti ja kami balik Bintulu baru sambung lagi puasa. Tinggal satu hari lagi jugak.
BK: Hihihihihi…

PS: Dialog mum-in-law saya translatekan dari Bahasa Melanau ke Bahasa Melayu.

PSS: Watak Enchek Kedek ialah watak yang sengaja mau menganiaya orang yang sedang berpuasa.

PSS: Ariana tiada dalam dialog sebab dia berdialog dengan si Timmy.

My week so far..

I arrived Miri last Monday ngam-ngam midnight by bus. The bus supposed to take off at 7.30, but it came late, so we took off at around 8.30 pm. Nasib ada Baiy ambil di terminal. Langsung tiada teksi. And I am not going to take the night bus anymore.

The next day, I was super tired but at work, it was super busy. Masa pun seolah-olah terlalu cemburukan saya.

And on the next day pulak, super-nothing-to-do. I was bored. Haish.. Busy complaint. Nda busy pun complaint.

Anyhuuu, that night was a ketam night. I went out with Wenn & Vanessa & Daniel to eat ketam! Ketam masak telur masin yummeh. It was fun catching up things with them, especially Vanessa because I cant even remember when was the last time we met.

After the ketam session, it was the movie session. Hehe. We watched Transformer (again..) and I fell asleep (again..). Siok pulak tidur di cinema. :p

The next day, after settling all the house thingy, fetch Vanessa at the hotel and we went out for lunch. ^_^

After lunch, jalan-jalan cuci mata. We went to Watson and stucked there. Hehe. Actually both of us want to be cantik, so we bought this. :p

20110724-043358.jpg

Super sedap and I felt instant cantik. I mean my skin. Hehe. Even only after 1 bottle.

And after that, my days filled with same ol same ol. My 4 days working already ended, but add up another 2 days overtime. Which means I only have 2 off days left which if I decided to go back to Bintulu, the next day, I have to go back to Miri again. So Enchek Kedek told me thay he & Ariana are coming over tomorrow!

Yeay!

^_^

binikedek.com

If any of you friends noticed, (I know Kak Dimp is), my blog was not able to load the whole day yesterday because my domain has reached its bandwith limit. My current bandwith is 10000MB. All used up.

Saya pun tidak tau macam mana boleh habis pakai. Tau lah kan orang buta IT ni. Yang saya tau, update kemerepekkan seja dalam blog.

I tried looking for info from the net, and what IĀ found was, one of it is that my bandwith habis pakai sebab people took/linked picture from my blog (???). Itu salah satu. Salah banyak nya tidak tau sebab saya mengantuk semalam. So I contacted serverfreak, and they advised me tu upgrade my current package i.e Prime to Supreme. Macam pizza hut pulak kan? Hehe. Sudah namanya buta IT, di kasi sama lagi dengan pizza hut.

After upgrading, I install the ‘hotlinking protection’ plugins, supaya orang tak boleh hot-hot linking my blog to theirs. Kira bila orang hotlinking, my bandwith pun dia pakai. Jadi, blog yang tidak seberapa traffic nya ni, habis bandwith begitu seja. Biasanya blog yang high traffic seja perlukan bandwith yang besar.

Another reason, yang Enchek Kedek kasitau, which saya tidak sangka dia tau sebab yang saya ingat dia main DOTA seja -_-“, ialah Ping of Death. Dia kasi saya shoftform POD lagi kunun. Saya ingat dia cerita pasal iPod -_-“. POD ni, macam orang yang tiada kerja, mengajak orang lain beramai-ramai serang masuk blog saya hanya untuk menghabiskan bandwith saya. Dan secara tidak langsung, Enchek Kedek ingat saya kena tipu supaya membeli bandwith lebih besar. Eh.. Betul-betul buta IT saya ni. Kalau kamu tanya saya mana oil well yang high CO2, boleh saya jawab. Kalau ini, memang tak boleh.

Di samping itu, say install satu lagi plug-ins. Block-spammers-with-Math. Hehehe. Saya banyak bah received comments from spams. Kadang-kadang 10 sekaligus datang. Mau exchange link lah, mau minta code design blog ni lah, mau jual Viagra lah. Apa-apa lah. Rimas saya tauuu (???). Jadi, everytime kamurang meninggalkan comment nanti, akan ada lah soalan matematik yang saya tujukan khas untuk anda supaya dapat kesan samada kamu ialah manusia sebenar atau spammers. Soalan simple seja. Pembezaan, pengkamiran tu teda. Itu kalau keluar, saya pun sanggup nda comment pasal buku add math tinggal di KK :P.