House to Home 1

Sunpah kemarin saya busy terlampau. Hari ini saya relax terlampau pulak sebab tiada kerja. Sebab tiada kerja, saya update lagi ya. Tiada lain, pasal rumah lagi.

Enchek Kedek memberi kepercayaan kepada saya untuk menjadikan rumah Miri kami kepada HOME.

Jadi, tugas pertama saya ialah memanggil tukang buat grill. Dua orang saya panggil. Dua-dua orang kita. Setakat ni resume diorang cantik sebab mereka di rekomen oleh kawan-kawan kami sendiri.

Pilihan grill idaman hati saya semestinya wrought iron sebab ada design2 yang cantik. Kalau biasa punya tu, designs are limited. Stainless steel pulak pada pandangan mata saya tidak cantik designnya dan mahal. T_T

Ini design pilihan hati saya. Boleh abaikan grill Hello Kitty di FB saya sebab Enchek Kedek tidak approve. -_-”

20110720-033235.jpg

But I want it all in white. Bunga-bunga dan dedaunan semua warna putih. ^_^

Jadi si Abu, tukang buat grill itu pun setuju. Tingkap dapur ja pakai stainless steel supaya tidak karat sebab kena percikkan air dan minyak dari aktiviti memasak dan mencuci piring.

Renovation dapur pun semakin rancak. Tiap hari balik dari kerja saya akan singgah ke rumah. Rumah adalah cuma 5 minutes drive dari office dengan kelajuan 40km/j. Hebatkan? Hebatkan? Hebatkan? Dekat seja dengan office. Kalau mau berak balik rumah seja. Sot. -_-”

20110720-034435.jpg

Dapur ni mula-mula open air seja. Tapi kami nda mau open-open air sudah ni. Biar tutup terus. Lagipun area dapur tu ada washing area. Jadi ngam lah kasi tutup supaya washing machine tidak berkarat.

20110720-034732.jpg

Esok kena suruh pegi United Fushion untuk menengok-nengok barang-barang seperti hood & tempat masak tu. Survey-survey dulu. Nasib dekat dengan hotel. Erm.. Tapi bisuk mau pigi Button Point jugak.

Bila saja sudah beli rumah, tiap hari saya tidak sabar mau gaji. Supaya dapat meng-update perkembangan rumah. Macam kemarin kami sudah gaji, hari ni sudah lah membayar deposit untuk buat grill dan awning.

Awning di pasang di tingkap dekat washing machine. Tadi Enchek Kedek kol tanya mau awning warna apa. Saya jawab Pink. Enchek Kedek cakap pink nda bagus. Cepat pecah kalau kena matahari. -_-“

Curtain/Langsir/Tabir

Tingkap rumah Miri ni ada lain sikit. Nda sesuai pakai langsir biasa sebab kurang lebar tapi lebih panjang.

20110720-010541.jpg

Ada 5 tingkap macam begini. The only curtain yang saya rasa sesuai ialah jenis Roman Blind.

20110720-011435.jpg

20110720-011456.jpg

Lebih kurang beginilah. Terus ada lah saya panggil kedai curtain untuk datang sukat tingkap & quote harga. Tapi, baru satu yang sudah kasi quotation harga.

Bayangkan, untuk 5 tingkap begitu (which for me, tidaklah besar sangat) & satu tingkap 3 panel, tu tauke charge saya RM3.9k! Belum masuk tingkap dalam bilik lagi. Yang dalam bilik punya saya tengok ready made punya, untuk 3 panel RM300, untuk 2 panel RM200.

Paling last saya ingat dullllluuu bapak order curtain untuk the whole house cuma RM1k lebih. Ini belum lagi satu rumah, sudah mau bikin saya pengsan.

Saya tunggu lagi quotation dari satu kedai ni yang ada datang menyukat jugak. Kalau harga lebih kurang, means Roman Blind tu mahal. Kalau harga jauh beza, I choose the best lah.

Memang mahal kah Roman Blind tu ah? Saya tengok nda jugak banyak kain yang di pakai supaya dapat menghasilkan effect2 seperti langsir biasa.

Then tadi saya decide untuk jahit sendiri langsir tu. Saya kasitau Enchek Kedek. Dia ketawa (dalam sms) dan cakap, “Kita order ja dulu langsir tu. Nanti lain kali baru ktk polah untuk main-main.”. Untuk main-main dia bilang. Dia tidak tau kah saya membuat keputusan untuk jahit langsir sendiri selepas tengok gambar ni.

20110720-012359.jpg

Sangat Home Sweet Home kan???

Not so wordless Wednesday

20110720-115024.jpg

Bukan wordless wednesday. Saya tiada gambar best mau share. Mungkin nanti malam ada. :p

Anyway, ini baju kurung bunga rose kecik-kecik kesukaan saya sekarang. Last week ada pakai. This week pakai lagi. Pakai sampai saya boring. Hehe.

Anyway tadi saya kurang rasa senang. Boss ada kol & cakap customer (pembeli oil&gas) kami marah dengan saya sebab kemarin ada 2 platform yang trip, tapi saya tidak inform mereka. Jadi saya pun agak ke-blur-an sikit. Seingat saya, saya memang ada kol inform mereka. Nasib saya ada tulis dalam log book. Cek-cek, ada saya tulis. Nama orang yang menjawab panggilan tu pun saya ada tulis. Terus saya keluarkan highlighter dan mula meng-highlight nama orang itu.

Department tempat saya kerja ni kan, kalau tidak tulis apa2 seja conversation di antara platform kepada kami, dan customer kepada kami, memang sangat bahaya. Sebab department kami paling senang untuk kena blame apa-apa. Contoh macam kamu order nasi goreng seafood di restoran. The pelayan tu pegi hantar order tu dengan tukang masak, tapi tukang masak bagitau seafood habis so tukar order lain. Tapi si pelayan tidak bagitau dengan kamu. Jadi kamu pun tertunggu-tunggu sampailah mengamuk just because mesej tidak di sampaikan. Jadi kami ni kira macam pelayan tu lah. Thats why kami sentiasa alert dengan semua info dari offshore & customer. Sebab the tendency untuk kami kena blame memang tinggi.

Apa-apa lah. Yang penting I did my job. Gaji jalan. 🙂