Kemarin, jiran saya, Jehan sudah selamat melahirkan anak sulung mereka. It’s a girl.

Malam tu, kami dua ber-sms. She was asking me bila lah dia mau deliver pasal badan sudah tidak selesa. Then, dalam pukul 5 pagi dia kol untuk mintak number office husband dia (who is working on night shift). Ada bleeding & perut rasa tidak selesa.

Then, in the morning, lepas kemas2 baju, we went to Colombia Asia untuk melawat Jehan.

She was in the middle of contraction. Pertama kali saya tengok orang contraction. Saya yang mau menangis.

Sampai saya berfikir, kuat kah saya nanti. Because Ariana kan caesar baby. When I looked at Jehan, every minute badan mengeras menahan sakit. Mata nda terbuka. Suara pun nda keluar. Then saya pula tiba-tiba teringin mau pregnant lagi and really hope tiada apa-apa problem for me to deliver normally.

Kadang-kadang, ada jugak saya dengar orang bilang caesar tu bukan beranak. Tapi, bagi saya, masih tetap dan berpencen, caesar ialah beranak. Jangan bah kamu lukakan hati ibu-ibu yang terpaksa beranak secara caesar. We have our own reason. Walaupun ada orang yang boleh request tanpa sebab kukuh. Kami pun mengandung 9 bulan. In fact, ada yang sampai 40 weeks pregnant. Kami pun morning sickness jugak. Kami pun mengidam nda tentu pasal sampai naik 10kg kalau bernasib baik. Haha. Eh, terlebih cerita pulak.

Kawan Enchek Kedek is a doctor in a general hospital. So saya tanya lah pendapat dia sebagai seorang doctor. ‘Kenapa ramai orang nda mau beranak di general hospital and lebih prefer swasta? Diorang bilang, doctor & nurse yang tidak terlatih. Betulkah?”

Kemudain Doktor Bob menjawab, kami menganggap mereka itu sebagai pesakit yang manja, nda tahan sakit.

Bila di fikir balik, macam betul jugak. Memang lah sakit. Tapi, kalau di private, memang terus kena offer epidural. Kalau bukaan lambat sikit buka, terus kena offer caesar.

Its all about the money.