Tengok Wayang & Transfer

Semalam, di kala seluruh warga FB meng-shout-out pasal mau tinguk movie Transformers, kami laki bini siok-siok duduk di cinema tinguk X-men.

Hahahahaha! I love Bintulu. No matter how busy you are, you can never missed the movie, unless you choose to. Hehee.

Anyway, hari ini my transfer sudah initiated, means, bermula lah 30-days of hotel stays.

Lebih kurang 3 kali sudah saya transfer, so 3 kali sudah merasa tinggal hotel sebulan. Dulu-dulu tu time bujang. Kira ok lah. Sekarang ada anak sudah. Anak mana tahan berkurung seharian dalam hotel ja. Jadi, kali ni punya transfer, saya macam bujang jugak lah. Sekali-sekala ja Enchek Kedek & Ariana & mum in law datang.

These few weeks, when I was still on business trip, ulang-alik ke office pakai teksi. Dalam banyak-banyak driver teksi yang saya jumpa, the last teksi jugaklah yang paling mencabar. He’s a chinesse, muda, rambut dye, telinga tindik banyak-banyak & baju uniform un-button sikit sampai kasi nampak tattoo besar di badan. Scary! Drive laju, orang lain salah di jeling tajam & phone berbunyi dia pi jawab. Double scary! I should have contact Encik Kerang punya teksi instead of pakai hotel punya teksi. Huhuhu.

But this 30-days, Encik Kerang provide transport. So no more taxi. Hehee.

Kereta baru lagi. Tapi awal kena pesan, ‘Jangan drive bawak pegi Bintulu ok?’. Only 30km within Miri city. Satu lagi pesanan, ‘Sampai KK pun nda boleh ah…’. -_-”

20110630-081617.jpg

Jadi kalau kerja in weekends dapat lah keluar pegi tapau lunch.

Bag for Ariana

Buku Sew! By Cath Kidston tu kan ada kasi free kit to make a bag, the one on the cover.

20110626-060141.jpg

Yang itu. Jadi semalam saya try bikin. Kecik seja pun ini bag. Tapi best bikin. Maybe lain kali boleh buat lagi sebab saya masih simpan pattern nya.

20110626-060310.jpg

Handle tu, saya bikin ngam-ngam untuk Ariana. Kalau Ariana meninggi lagi nanti, saya boleh tambah lagi button hole untuk tu handle.

20110626-105838.jpg

🙂

Zippered pouch

20110625-112524.jpg

Saya sudah pandai jahit zip. Eh silap. Statement yang sebenar ialah saya baru tahu saya ada zip foot dan selama ini zip foot yang saya sangka ialah sebenarnya button foot. Boleh di maafkan ya sebab saya belajat sendiri semuanya.

Jadi pouch di atas ialah cobaan pertama menjahit menggunakan zip foot. Not bad for a first timer kan? Haha. Perasaan. Ok lah tu sebab stitches lurus dan comel2.

Jadi tadi saya berjaya jahit 2 tote bag untuk ready stock. Boleh lihat-lihat di album Maisara Marie punya page. Nda beli pun nda pa. Manatau tinguk2 dan perlu apa-apa improvement.

Then, masa untuk menggambar bag-bag tersebut, Enchek Kedek pun mengeluarkan dslr nya. Bukan-bukan ja dia ambik gambar. Ya lah. Memang cantik. Tapi saya kan jual bag. Bukan buat portfolio untuk wedding photographer. :p

Kayu penyangkut yang saya guna untuk sesi photografi bag tadi memang tempat saya menggantung handbags saya. Rupa sebenar penggantung kayu itu pada hari-hari biasa ialah seperti ini:

20110625-113452.jpg

Patutlah Enchek Kedek bising kalau saya terpegang handbag di kedai. Rupanya, sudah tidak menang bahu memakai. -_-“

Semalam kan, kami sekeluarga pergi ke New World, jalan-jalan bawak Ariana. Beberapa hari sudah dia terkurung di dalam rumah.

Jadi kan, saya pun ambil kesempatan untuk mencari casing baru untuk my phone. Saya kan sudah jatuh hati sama casing Rabito. Alaa.. casing yang ada telinga rabbit & fluffy tail tu. Jadi cari-cari lah semalam. Jumpa lah jugak RM39.90 tapi teda colour pink. Then jalan-jalan lagi, jumpa kaler pink, tapi harga RM68!

Saya tanya tauke tu, boleh kurang kah? Dia kasi kurang habis sampai RM65. So saya tanya kenapa di kedai di atas jual RM39.90, tapi dia jual dua kali ganda harga. Dia bilang kualiti tidak sama. And dia bilang lagi kedai di atas tu adik dia yang punya. So ok lah. Saya tidak mau sebab terlampau mahal. Jadi saya bilang, tidak apa lah. Tapi tauke tidak puas hati.

Tauke : Saya kasi habis kurang RM55 lah. (boleh pulak kasi kurang sampai RM55..)

Saya : Tidak apa lah.

Tauke : Kenapa? Jadi berapa harga you mau?

Saya : Tidak boleh sama harga macam kedai atas tu kah?

Tauke : You mau harga atas you beli sana atas lah.. (dengan kasar)

Saya pun hairan. Dia yang insist halang2 saya keluar dari kedai dia & betul-betul macam mau offer harga yang saya mau, tapi, dia pulak marah sebab nda mau bagi harga murah. Hairan betul. Saya keluar dari kedai, ‘Bah..kalau tidak mau kasi, tidak payah lah. Kenapa mau offer-offer lagi?’. Bodoh punya orang.

Yang bikin saya hairan lagi, kedai dia cuma sebuah ‘booth’ & kedai ‘adik’ dia itu ialah ‘kedai’. Kalau ikut, kedai lah yang patut lebih mahal sebab sewa lebih mahal berbanding dengan booth.

Eh.. Bodoh lah orang tu. Mau bisnes tapi pemarah. Berlagak macam samseng konon tapi jual casing handphone.

Me & my current hobby

What is an oil cloth? Today’s oilcloth is a vinyl that is bonded and supported with a coven cotton mesh. The surface can be wiped clean – Source from Mendel’s 

Kalau familliar dengan barangan Cath Kidston, mesti tau Cath Kidston punya bag pun pakai oil cloth. Saya suka oil cloth ni sebab, kalau kotor, senang lap. Saya sudah buat experiment tadi. Bag saya biasanya kotor kena kesan pen. Biasalah orang rajin ni. Hehehe

Jadi saya menconteng bentuk ‘hati’ di atas oil cloth tu.

And tadaaaa… Lap-lap pakai baby wipes (pakai kain basah pun boleh), and kesan pen tu hilang. Although ada sikit2 kesan masih tinggal, tapi at least better than pakai beg kain atau leather.

Dan oil cloth ni, tidaklah setebal leather tu. Dia di antara medium weight fabric to leather. So jahit pakai jarum number 16 pun ok. Dan tidak seberat leather handbag. Oh. Saya memang cerewet. Kalau beli handbag, mesti try angkat dulu, without barang dalam beg. Kalau kosong2 pun sudah berat, saya batalkan niat ja. Contoh bag yang selalunya berat tanpa isi ialah Charles & Keith. Dua bijik saya beli, dua-dua jugak berat. Tapi masih jugak beli. -_-“

And oil cloth ni, saya order dari UK. Ada some of my friends tanya, saya akan bagi link. Tapi kalau tiada yang tanya, saya diam-diam. Lagipun ini lah secret recipe si Fely. Hehe. So, selain saya, kalau ada orang di luar sana yang gila macam saya , I mean in term of sanggup membeli kain dari UK, then terjamin, you will be the only one wearing this pattern in Malaysia. Hehe

And most of all, saya bikin bag yang saya mahu pakai. Macam hobo bag tu. Memang saya pakai hari-hari. Very practical. Boleh sling, boleh crossbody, dan boleh membuatkan beberapa kepala menoleh ke arah bag saya semasa berjalan-jalan di Parkson. Hehehe.

Perasaan memakai bag buatan sendiri, lebih best dari pakai handbag Coach. Sudah saya gantung bagus2 handbag Coach saya. Kasi masuk dalam dustbag supaya tidak ber-dust -_-“

Jadi, dari hati dan perasaan saya sekarang ni, nampaknya, this is the hobby that I have been looking for for as long as I lived in Bintulu. Saya keboringan di rumah. Macam-macam saya fikir untuk hobby. Dan hobby ini juga ngam-ngam muncul time saya sudah mau di transferkan ke Miri, dan sudah jumpa kedai Button Point. 🙂

Jadi, marilah kita sama-sama bikin bag. Kalau tidak minat, boleh order dari saya.

Hobo Bag RM150

Tote Bag RM60

Semuaya pakai oil cloth & boleh custom mau saiz ikut pilihan hati. Kalau ada kain sendiri pun boleh :).

PS : Promote barang rupanya -_-“

PSS : Sudah LIKE Maisara Marie Oil Cloth & Cotton Handmade Bags di FB? Sambil saya tunjuk hobby saya, sambil saya bisnes (kalau ada yang mintak) sambil saya jawab soalan-soalan kawan macam di mana beli etc.

 

 

 

Sewing & Bag Making books

I received my parcel all the way from Fely from UK.

Sew! By Cath Kidston.

Ada free materials for me to make a bag, as shown on the cover of the book.

Amy Butler’s. 26 bags ideas with 26 easy patterns provided!

Patterns inside 🙂

I never thought of buying my own sewing & bag making books. I thought that by learning from the internet, free tutorial and youtube are good enough. But Fely recommended me a few books, which I ended up reading those books inside the car in the parking area after claiming the books from the post office.

This is how it looks like inside the car. Hehe. Btw, I requested Fely to give me small pieces of oil cloth, so that I can find it here. Tapi instead, what she gave me, could actually turned into a wrislet. Hehe.

Ok lah. Mari bikin bag!

Messenger Bag

20110621-112029.jpg

I planned to make another hobo bag for sale in my FB page. But after selongkar-ing my baggage, rupanya I left the pattern at home.

I told everybody on whatsapp about this (not everybody actually..hehe). Thats shows how frustated I was. Fely then told me, it is time for me to brain storm for my own pattern. So this messenger bag actually is the same version of Joey’s purse pattern that I bought from Etsy, just adjustment on the size, where it is much more bigger now.

20110621-112606.jpg

Can fit a medium sized coco crunch box. I even tried putting my 13″ mac, and it fits! Cuma not recommended sebab teda benda-benda lembut macam sponge to absorb hentakan in case the bag jatuh.

20110621-112757.jpg

Front pocket, which made into 2 compartment, for handphone and other stuffs.

So, I am pretty much satisfied with this messenger bag because I can see how my stitches are getting better. And I am more patient now!!! Dengan sabarnya membuka semula jahitan setiap kali stitches yang tidak lurus di hasilkan.

What made me much much much happier today?

20110621-113309.jpg

Little Miss Ariana is in town! Yeayyy! I missed her so much. I cannot afford to make any blog entry of her because Im afraid that I’ll cry. Every morning I shed a tear, thinking of her. I dont even dare to call her because Im afraid I cry. So lucky to have Enchek Kedek who is willing to drive all the way from Bintulu in the morning after his night shift to bring Ariana to me.

I was very excited of course. But Ariana was more interested with the pencil that she found in the hotel room. -_-”

PS: Saya tidak enjoy membujang di Miri. Ibu-ibu bah saya ni.