Happy Birthday Ibu Mertua ku

Birthday mum in law on the 25th. Saya tau sebab ada reminder dalam handphone. :)’

So since that Enchek Kedek masih di Miri time tu, saya ingat mau tunggu Enchek Kedek lah balik the next day baru celebrate. Tiba-tiba Enchek Kedek call and bagitau dia balik jugak malam tu.

So I was given the task to buy a cake after work. So saya pun mencari kek lah malam tu. saya pergi ke bakery yang terdekat dan yang paling di percayai kehalal-an-nya. Chef Bakery. Tapi mum in law nda makan segala unsur2 makanan yang ada chocolate. Jadi saya mula bingung sebab kek2 di bakery semua chocolate-licious. Enchek Kedek cakap beli ja mana-mana.

Saya menguatkan hati berjalan kaki ke San Francisco pulak. Manatau ada kek. Sekali tinguk, no ready made cake macam Secret REcipe etc. Then balik lagi berjalan kaki. Tapi sempat beli buy 1 free 1 Extreme Vanilla. 🙂

So balik ke Chef Bakery, tiba-tiba tergerak hati menanya budak2 bakery tu ada kah kek yang buka chocolate. Rupanya ada. kek Agar-agar pandan. Tapi, design biasa-biasa ja. Tapi asalkan bukan chocolate. Kesian pulak bithday-mum-in-law nda dapat makan kek sendiri.

Then stuck time cashier tanya, ‘berapa lilin?’. Seriously, I dont know how old is my mother in law. Yang saya tau, umur mum in law ialah umur orang yang sudah pencen. Tapi, anaknya sendiri (note : Enchek Kedek) pun nda ingat umur mak nya. Dia kasi muda lagi sama umur dengan my bapak yang belum pencen tu -_-“.

So to play save, I took 5 big candles which equals to 10 years each, then 10 lilin kecik-kecik equals ti 1 years each. Then saya pun balik rumah dengan gembira. Tapi the cake stays in the car.

Time mum in law solat Isyak, kami macam tikus pelan-pelan bukak pintu & set up the cake in the kitchen. Of course, Ariana almost blew up the surprise. Sebab dia sudah nampak the cake dan sangat gergitan dengan patung atas cake tu.

So, here’s the cake.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mau tengok budak yang puas hati lepas mengamuk minta patung Garfield atas kek?

 

 

 

 

 

 

 

 

Ok. Ini seja ga,bar yang dapat di share. Gambar lain semua pakai baju tidur. Ehehe.

Oh. Cerita pasal umur mum in law. Masa mau lit up the candle baru saya tanya berapa umur.

Mum in law : 60 tahun!!!

Nasib ngam-ngam tu candles. Phewww~

 

Mommy & Ariana day out

We went for lunch at Sushi King today then Enchek Kedek joined the photoshoot outing with Candid Syndrome team lead by Saiful Nang.

So off we go, me & Ariana to New World Mall again. I tried to look for girlish shoe for Ariana but cant find any. Ariana was busy riding the car toy as if it was hers. She brought the car from the toy section to the woman’s section. -_-”

20110530-011021.jpg

Then we went for grocery shopping for my offday cooking project. I bought beef (first time beli beef!), prawns, butter & cheese, stuffs for caramel pudding and many more!

After groceries shopping, we went home because Ariana didnt stop screaming for ‘MaMaMmm’ when I was in the middle of choosing strawberries.

20110530-011104.jpg

The later in the evening, we went out for photoshoot. Yeaaay! But pictures will be uploaded later. Too tired just finished Ariana’s dress.

20110530-011223.jpg

BerryLicious Dress 🙂

Fabrics

20110528-110306.jpg
Michael Miller Strawberry Tea Party

20110528-110431.jpg
Michael Miller Tea Blossoms

20110528-110627.jpg
Michael Miller Blossom Berries

20110528-110803.jpg
Michael Miller Hearts O’ Plenty

20110528-110907.jpg
Riley Blake Sweet Divinity by The Quilted Fish

20110528-111026.jpg
Riley Blake Sweet Divinity by The Quilted Fish

Good Driver Bad Driver

Memang traffic jam is not an issue in Bintulu, akan tetapi, para pemandunya yang menjadi isu. Personal isu bagi saya sebenarnya.

On my way back from work tadi:

1. Kereta drive slow di land laju, dan bergerak secara selari dengan kereta di land kiri. Means kan, kalau saya mau over take kereta slow di land kanan tu pun tidak dapat sebab ada kereta di sebelah kiri. Kalau mau hon, kena tengok plat number & jenis kereta. Kalau jenis kereta mewah2, tinted gelap-gelap, jangan lah hon. Redha ja.

2. Kereta yang parking tepi-tepi kedai walaupun pada hakikatnya ada banyak parking kosong. Mereka ni penyumbang kepada kesempitan laluan jalan raya.

3. Kereta lain sangaaaaaaaattttttt susah mau kasi can kita keluar dari parking. Even sudah reverse setengah jalan, masih jugak memaksa nda mau kasi jalan. Perkara ini lah penyebab kepada perkara nombor 2. Masuk parking bagus-bagus pun, susah mau keluar.

Setakat ini, itu saja yang menjadi isu peribadi kepada saya.

Pandu cermat jiwa selamat.

Hey Mr. Penyakit

Hi.

Im back.

Food poisoning still with me.

I felt like vomitting all the time.

I went to the toilet very frequent until I can feel that my jeans are getting loose.

I dont even know whether Im hungry or not because my tummy hurts all the time.

Ok. Please dont make that face. Morning sickness doesn’t come with diarrhea. (-_-“)

 

My Nature of Work

I work for 12 hours very 4 days. 2 days of dayshift, and 2 days of night shift. After that, I’ll be on my offday for 4 days.

But this morning, I was attacked by diarrhea & vomitting. Aiseh. Pakai perkataan ‘attack’ mcm mo kena attack alien ja. So I went to work a bit late because saya menghantarkan diri ke klinik. Enchek Kedek di Miri for 3 days sudah. Sebab itu saya berdikari. Hehe.

Klinik bukak jam 8. So bertolak dari rumah jam 8 jugak. Kan saya bilang taffic jam is not really an issue di Bintulu ni. Sampai klinik pun dalam 10minit. Itu pun sebab saya sibuk mau kasi cantik parking.

Lepas berkonsultasi dengan doktor, saya dapat ubat dan MC. Tapi, saya tetap jugak turun kerja. Bukan minta puji. Hehe. Sebab dua orang sahaja yang kerja hari ni & kalau saya tidak turun, tinggal satu orang ja yang kerja. Lagipun, saya rasa kalau saya di rumah, makin sakit sebab set dalam otak, ‘Sheila.. Kau sakit.. Kau sakit.. Tu lah kau berada di rumah’.. Boleh pakai kan?

Sebelum pegi office, saya tapau Hazelnut Latte, choco-cheese cake, carrot cheese cake & club sandwich from San Francisco. Reason? In case I vomit, the taste of my vomit wont be that buruk. Cuba saya breakfast mee jawa tadik? Adeiii.. Tidak sanggup saya mau muntah. Thats the reason masa saya teruk morning sickness dulu saya makan coco crunch without milk. Makan gitu ja. Bila muntah, nda jugak macam makanan basi yang keluar. Wekkk!

Anyway, Im in the office now & feeling good. Ada lah jugak rasa2 mau muntah tadik tapi saya tahan. 5/6 months of morning sickness dulu somehow made me stronger in term of facing food poisoning which involve vomitting. Heeehe

20110525-120948.jpg

What you have in your bag?

Pernah saya buat entry ni duuuuluuuuu.. Tapi itu pasal apa ada dalam handbag. Ni kali, apa dalam bag/handbag yang di bawak pegi kerja. Saya kan tiba-tiba sudah banyak handbag, jadi pegi jalan-jalan handbag lain. Pegi kerja handbag lain. Anyway, moving on…..

Before this, saya bawak backpack to work. Banyak boleh muat. Sebab banyak boleh muat, macam-macam jugak saya sumbat. -_-” Whoever need to bring a pencil case to work, kan? Padahal di office, perlu pakai pen ja. Macbook memang saya tidak bawak pergi kerja sebab wifi office nda kesampaian ke department saya. Lagipun the PC that Im using at work ber-internet, so no problemo lah.

Jadi, saya men-psycho diri sendiri, i.e try to use smaller bag and see if the stuff that I had been carrying here and there actually needed or not.

After sorting out the stuffs, ternyata, yang saya perlukan cuma ini.

20110523-102843.jpg

Note book, GID card, pendrive, a sachet of morning drink, lipbalm, compact powder, lotion, phone charger, a pen and my wallet.

And it perfectly fits in my new Cath Kidston saddle bag. Wheee~ (Semangat beg baru)

20110523-103133.jpg

This Cath Kidston bag adalah tidak besar sangat. Just nice.

20110523-103238.jpg

I wasnt at home when the postman came, and mum in law didnt hear the honk. So the postman just slipped in the package in between the gate punya tiang. Ish. Sudahlah packaging nya cantik, takut ja saya orang yang lalu lalang pegi ambil. T_T

20110523-103423.jpg

20110523-103508.jpg

Theres a lot of people selling fake CK in the market. If you really really like Cath Kidston, order direct from their website here.

Bukan apa. Yang saya nampak, fake punya pun diorang jual sampai beratus, tapi murah sikit dari yang original. Ini tidak seharusnya berlaku. Aiseh. Kalau fake, jual lah RM30, baru lah ngam. Tidak rasa tertipu kah beli yang tidak ori dengan harga yang mahal walaupun gred AAA?

Saya ada jugak CK fake satu. Oil cloth lunch bag. Tumpah sup kari rendang pun tidak apaaaa.. 🙂

Bintulu

Tahun ni, sudah masuk 2 tahun lebih sudah saya bermaustatin di Bintulu, tidak termasuk time-time on field training dulu.

Overall, walaupun Bintulu tidak dapat menjanjikan shopping mall yang hebat, pilihan pakaian yang terbaru, jenama barang yang hebat-hebat, pilihan makanan yang banyak, tempat rekreasi yang hebat dan harga barangan yang berpatutan, tapi, saya masih selesa tinggal di Bintulu. 🙂

Orang-orang yang datang ke Bintulu mostly ialah orang luar (bukan local Bintulu-an) yang datang bekerja. Orang-orang Bintulu pulak, kebanyakkannya berada di luar Bintulu untuk belajar dan bekerja. Bukti? Kawan-kawan Bintulu saya semua tidak berada di Bintulu pun. 😛

Kalau di Bintulu, pergerakkan kita slow. I mean, I saw how these big-city punya people bergerak. Punyaaalah laju… Di Bintulu, the reason that you can go slow sebab of course, no traffic jam. Nda payah susah hati kalau terpaksa keluar semasa peak hours. Paling-paling pun akan lambat 5 mins. Kenderaan masih kurang banyak. You can still get good parking in town or shopping mall.

Satu perkara yang buat saya respect dengan orang-orang Bintulu ialah, most of them rajin dan tidak memilih kerja. Seriously, di plant tempat saya kerja, yang kerja-kerja potong rumput, sapu mop lantai tu, kebanyakkannya orang-orang yang muda-muda dan perempuannya, cantik-cantik belaka. Saya cakap macam tu sebab, kan ada jugak golongan perempuan yang cantik sikit, terus tanam cita-cita jadi model apa segala. Tapi, things are different in Bintulu.

Kalau musim-musim cuti sekolah, atau musim-musim lepasan SPM tunggu result, tengok ja lah di kedai-kedai di Park City tu, ramai budak-budak muka lepasan SPM yang kerja. Mau tengok budak-budak lepak di luar shopping mall kacau-kacau aweks? Tiada. PakCik-Pakcik teksi ja yang lepak luar shopping mall cari penumpang.

Kalau pagi-pagi turun kerja, di sepanjang jalan pegi ke BIF, Bintulu Port, SMDS & MLNG punya road di penuhi contractor-contractor (I know sebab diorang pakai coverall) yang sedang menunggu pick-up van diorang di tepi jalan. Awal pagi (sebab saya turun kerja jam 6 pagi), bas-bas besar tu sudah jalan.

Kalau boring, ada Taman Tumbina, Mini Zoo, pantai Kidurong. Of courselah jangan compare dengan tempat lain kan. Macam saya, from KK. KK ada banyak pantai-pantai yang cantik. Sampai Bintulu, pantai kurang cantik, but still no harm jugak sebab kalau saya teringin mau berenang, saya masih jugak tetap pegi ke swimming pool sebab ada shade & kalau di pantai, takut sun-burn.

Masih boring jugak? Nah. Saiful Nang is coming to town. Image source from Saiful Nang’s FB Page. Cara-cara penyertaan pun ada di nyatakan dalam page beliau.

PS : Kak Zi,hopes this helps.

 

 

 

Body Weight Management

Ini bukan entry tips-tips menguruskan berat badan, mahupun menjual barang. Sekadar share-share seja.

Saya sedar dengan keberatan badan yang tidak terurus when I started to feel sakit-sakit on my chest. Saya tidak pernah tau apa causes the chest pain. Even the doctor, a physician to be more specific, pun tidak dapat kenal pasti my real problem. So I just assumed that Im too fat till I got that chest pain. Boleh kah begitu? Hehe

Bila timbang berat badan.. Eh kejap..saya time tu sangat reluctant untuk menimbang berat badan sebab sentiasa assume yang saya ok seja.. Ok. Bila timbang berat. Saya mau menangis. Before kahwin was around 68kg (pengakuannn sebenarrr.. tiada coverrr). Lepas kahwin 62kg. Selepas 1 tahun beranak, I am freaking 79kg! Itu ialah sama seperti berat saya semasa saya pregnant 9 months. Berat saya sebelum masuk operation room untuk mengeluarkan Ariana.

Before this, saya sentiasa assume saya ok sebab selagi ada baju yang saya dapat pakai, selagi itu saya rasa ok. Tapi, that day I thought, sampai bila mau pakai plus-size punya baju? Sampai bila mau mengharapkan tailor bikin custom-made baju kerja for me just because kalau baju yang jual di kedai, mesti fit-fit rasa around the bust & tummy area? Tapi sampai situ ja saya fikir. Lepas tu masih jugak kuat makan. Tapi, at the same time, saya ada jugak survey2 kaedah meng-kuruskan badan and one of it ialah PB.

So last year, when me & Enchek Kedek went to KL, main intention saya ialah beli baju sebab di Bintulu saya jarang beli baju due to kurang pilihan. Tapi, sampai shopping mall, saiz baju paling besar ialah XL, pun saya kesempitan di bust & perut. See. Objektive tidak tercapai i.e membeli baju dengan banyak. Last-last Enchek Kedek cakap, ‘Beli lah PB tu. Kesian satu baju pun nda dapat beli’. Time tu saya terharu. Sebab Enchek Kedek cakap boleh beli Pb. Second punya kes terharu, sebab dia yang willing to pay for the PB. For my size, harga PB ialah Rm2.6k+++. Tapi, selepas pakai PB, saya terus dapat pakai baju size L. 🙂

Tapi, PB bukannya kasi kurus badan pun. Kasi shape. So the shape membenarkan saya dapat memuatkan diri ke dalam baju-baju. Btw, PB tu actually menolong saya mengurangkan berat badan jugak. Sebab pakai corsett tu kan ketat.. Jadi, manalah dapat melahappp. Paling-paling, setengah portion sudah kenyang. Jadi, secara tidak langsung, saya kurang makan. Hehe.

Then, after beberapa bulan pakai Pb, I was introduced to SD2 pulak. Saya minum SD2, and managed to discipline myself in term of food intake. Bukannya tidak makan. Makan jugak. Tapi I have to look at what I eat. More like Atkins Diet and South Beach punya type of diet lah. No carbs & sugar. I took 4 tins of SD2 and manage to loose 3 kgs. Sepatutnya lebih banyak but this sweet tooth of mine really really tiada tolok bandingnya. Sigh.

After that I stopped. Pakai PB seja. Sebab SD2 tu, satu tin mau RM158. Satu tin untuk satu minggu. So you do the calculation. Haha.

Dalam masa tiada SD2 tu, saya cuma managed to loose 1kg tapi dengan amalan pemakanan yang sama. Dan jugak aktiviti keluar masuk Atong. Time tu balik KK. Hehe.

Tapi..tapi..tapi.. My PB, dari cangkuk yang paling besar.. now Im on the cangkuk paling kecik. Enchek Kedek cakap, kalau sudah habis pakai Pb tu, beli sendiri kalau mau lagi. Huhu. Saya ada kenal 1 kawan yang sudah pakai 3 sets of PB corset! Sebab, habis pakai, dia beli yg lebih kecik.. Sampai lah dia jadi kurus ramping. Menakjubkan kan?

Jadi, sekarang saya focus more on detox dan masih mengamalkan pengambilan makanan yang sama macam time minum SD2 dulu. Pembantu saya untuk detoxification ialah Lactolite. Sila contact Kak Nizaa of KancilBiru for more info. Dia sudah ada install Whatsapp, so boleh ber-whatsssaaaaapppp dengan kak KancilBiru. 😛

Setakat ni, lactolite buat badan saya rasa ringannn. Bukan ringan in term of atas scale. Ringan yang ringan. Susah mau explain. Hehe.

So Overall, lebih kurang mau mengurangkan berat badan kalau dapat, sehingga saya tidak termasuk dalam golongan overweight ataupun obese. Btw, Pb tu really did wonder to my body shape. Apa wonder nya tu tidak perlu lah saya cerita, tapi one of it ialah, strechmark sudah hilangggg…

Susahkan jadi orang berbadan besar ni. Exercise, kalau bukan tiada masa, malas pulak. Mau control makan, tapi terbiasa makan sedap2. Kalau nda makan a.k.a crash diet, crash boom bang pulak nanti. Saya memang banyak dan pandai bagi alasan.

PS : My personal view on Pb, belum cuba belum tahu. Tepuk dada tanya selera. Batu belah batu bertangkup.. Gunung daik bercabang tiga.. Eh..terlebih..

PSS : Sepatutnya sudah hilang 10kg, baru lah buat entry macam ni kan. Ini baru 4kg, sudah sibukkk. Hehehe. Saya takut saya lupa bahhhh..

PSSS : Kak Nizaa, jangan buat-buat tidak tahuuu…~

Bye.