Laksa Sarawak, Merong Mahawangsa & romper.

Ahh.. Offdays. What a relief. After 4 days of 12-hour work.

This morning I started my day with preparing Laksa Sarawak for the family. Not that hard because I used the instant one. But the delicious-ness is satisfaction guaranteed.

20110426-065520.jpg

Then, after mandi and all, I subscribed Astro First Merong Mahawangsa. I watched it twice. 🙂

Malaysia should make a lot of historical movie so that the school kids wont have difficulty in memorizing history notes. Hehe.

About my sewing project, i managed to finish it but the size was too big for Ariana. Gonna do alteration tonight. I am not really satisfied with the PDF pattern that I bought. The instruction were not clear enough while the pattern was kinda hard for me to figure. Sigh.

Kerja la la la la la

20110425-084213.jpg

These are my workload for tonight’s shift.

Im not complaining or being sarcastic. But the fact is, I like it when my boss gave me tasks to do. Why you asked?

From my positive side of view, when he gave me task, thats mean:
~ He trust me to do the task.
~ He knows that I am capable of doing it.
~ He knows that I understand the work that he gave me.

And if I managed to do task as what he wanted me to do, then he knows that I know what Im doing.

Which is good, right?

At least, that is what I thought.

Positive… Positive… Positive..

Miri house

Cerita pasal rumah lagi. Rumah yang kami baru beli di Miri tu, adalah di dalam area Lutong. Sangat dekat to my office. Kalau pakai kereta, kali dalam 5 minit boleh sampai sebab saya tidak bakal bertembung dengan traffic jam (dan waktu kerja saya jugak sangat awal, 6.30 morning).

Saya berangan-angan untuk membeli skuter untuk pegi kerja. Tapi saya tidak pandai bawak skuter. Tapi boleh belajar. Tapi namanya jugak angan-angan. Lagipun Enchek Kedek cakap, ‘Pakai kereta ja. Kalau hujan susah’. Hehe

Dan, dekat rumah kami jugak ada shopping-mall-in-the-making.. Whee~

Harap-harap ada kena bukak Giant atau apa-apa supermarket lah dalam mall baru tu. Nda payah susah-susah drive sampai ke pasar (bandar/town).

I-Wish

 

Growing Up with Ariana

Hari ini, my baby girl berumur 1 tahun 4 bulan. How time flies kan? Saya rasa macam baru hari tu saya menghitung hari untuk habis berpantang.

Sekarang ini, saya sendiri pun sudah lost count berapa banyak sel-sel otak sudah bersambung kerana hari-hari ada saja yang dia buat. Wink

2 days ago, was my first day work selepas bercuti dan menjadi seperti belangkas dengan Ariana. So, balik dari kerja, saya sudah ready camera sebab mau rakam how excited Ariana was going to be when she see us back from work. Saya memang begini. Imaginasi tinggi-tinggi belaka.

Sampai depan pintu, tengok Ariana sedang sedap tidur dengan mulut yang ternganga. Baiklah. Saya off camera handphone. Sebaik sahaja kami menjejakkan kaki ke dalam rumah, Ariana bangun sambil ketawa dan memukul-mukul lantai. Kami hairan. Looks like she was laughing at us for believing that she was sleeping which she actually wasn’t. Betapa saya terkesima masa itu. Terus dia lari ke arah saya dan meminta saya gendong. (-_-“). If only I kept my camera on that time.

Sebenarnya saya gembira yang Ariana banyak belajar dan pandai buat banyak perkara beyond my imagination. Saya masih ingat dulu, kami bawa Ariana jumpa doctor tentang ke tidak toleransi-an terhadap laktosa. Ariana masa tu sudah pandai mau merangkak. Tapi masih slow-slow. Sedang kami berbincang dengan doctor, Ariana sibuk meniarap di atas meja doctor (kami yang letak) dan mengacau barang-barang doctor. So sebagai mommy, saya malu lah anak mengacau barang doctor kan. Jadi saya halang lah. Terus doctor sound saya direct-direct. Biar saja. Baby time tu in progress of learning new things. Exploring. Biar saja.

Sejak itu lah kami start biar. Biar as in, biarlah dia buat/kacau barang asalkan tidak membahayakan. Kalau anda mengikuti entry ‘Growing Up with Ariana’, ada saja saya update pasal benda baru yang saya anggap bijak yang Ariana buat. Bukanlah memuji anak. Tapi tidak salah kan. Kata-kata ibu ialah satu doa. ^_^

About toys pulak, memang saya suka beli toys untuk Ariana. Toys yang dapat membina imaginasi Ariana. Sometimes kita tengok toys tu simple saja. Tapi kalau sudah sampai ke tangan diorang, macam-macam boleh jadi, and it is up to them. Lagipun, kalau tiada toys, barang lain yang dia pegi main seperti handphone, laptop, printer, canned food dalam cupboard, beras dan lain-lain. hehe

Phase yang paling mencabar dulu ialah time Ariana baru mula-mula start crawling. Lantai harus 24 hours bersih. Bukannya malas mau menyapu. Tapikan, kalau pagi sapu, doesnt means sampai ke malam masih bersih. Dengan keadaan depan rumah lagi yang ada construction site. Tapi masa Ariana start crawling, bersih jugak lantai rumah di ‘sapu’ oleh baju nya. Tapi tahan ja lah lepas tu baju putih semua jadi kelabu.

Tapi, phase sekarang ni pun kira mencabar jugak sebab Ariana pandai men-terkejut-kan kami. Suka main baa-baa sambil tutup buka mata pakai tapak tangan. Kemarin saya kena. Ariana main baa-baa dengan saya yang ketika itu sedang Maghrib. Konsentrasi terus hilang. Huhu. Kiut bah budak tu main baa-baa tu. Tounge-Out

Pantang betul dia nampak kami solat. Kalau mum-in-law, dia akan pegi kuda-kuda atas belakang time mum-in-law sujud. Jadi terpaksa tunggu Ariana turun, baru dapat bangun. Kalau Enchek Kedek pulak, dia pegi join sama solat, tapi di atas sejadah yang sama, di hadapan Enchek Kedek. Kalau saya tidak sedar, kali panjang jugak surah di baca abah nya tu. Hari tu, sedang saya sujud, budak kecik tu datang dan mencucuk saya punya punggung. Sudahlah time tu saya pakai kain sarung ja. Nipis-nipis. Cry

The only way to distract her ialah memasang channel 613 dengan volume yang kuat. kalau ngam-ngam Mickey Mouse Club House, kira bonus lah tu.

Motherhood are the best experience. Especially for new mothers. I was on the phone with a senior collegue at offshore tadi. Dia bertanya khabar, macam mana anak. So saya pun cerita lah semua the best part of having a child. Terus pakcik (pangkat pakcik punya umur) cakap, ‘Sekarang ni memanglah semua manis-manis. Sebab anak masih kecil. Benda paling teruk anak akan buat pun mungkin tumpahkan air, makanan. Masih dapat sabar. Tapi, kita tidak tau, bila sudah besar nanti, sejauh mana hati kita boleh sakit atas perbuatan anak kita tu nanti’. Saya terdiam dan agak kurang minat dengan statement pakcik tu sebab he ruined my excitement of tellign him about Ariana. So saya diam saja. Terus pakcik tu sambung, ‘Sebab tu kita kena sentiasa berdoa supaya anak kita menjadi anak yang baik, soleh/solehah dan taat pada Allah & ibu bapa’.Kemudian saya mau ketuk kepala sendiri.

Dan jangan lupa jugak. Mereka menyerap apa yang kita buat seperti sponge. Jadi berkelakuan baiklah depan anak. Tapi bila Ariana mula memanggil saya dengan ‘..laaa…~’ dan Enchek Kedek ‘..banggg…~’, itu memang sangat tidak dapat di elakkan unless saya dan Enchek Kedek jadi seperti kelaurga Nobita, Papa.. Mama..

Panjang entry say kali ini. Terima kasih kerana sudi membaca THANK-YOU

Mommy & baby

Syok sendiri photo session.

20110424-063633.jpg

I used the front camera, so that we can see ourself on the screen, and so that Ariana smile when she saw herself on the screen.

20110424-063946.jpg

Tonite is my first night shift. I wore my coverall because its thick and I cant stand the temperature here in the control room. And I wore my crocs tiruan which I bought @ Megalong punya SuperSave. RM18 only. Bolehlah bikin pakai night shift.

I showed it to my collegue, Uncle Lihan. ‘Macam kaki kucing kan?’. Then he answered, ‘bukan mcm kucing…macam harimau suda tu’. (-_-“)

Ok lah. Thats all for now. No more night demanning as all the DCS had been transfered to our new office in Miri.

🙂

Am I a fabric worm, yet?

No lah. I dont think so.

So these are the newly arrived fabrics. Supposed to arrive last week but due to miscommunication with hopshopgo, 1 week delay.

The girl romper pattern that I purchased has not reach me yet. Through email ja. Probably tomorrow baru sampai. Means no sewing lah tonight.

20110423-110433.jpg

20110423-110549.jpg

20110423-110645.jpg

20110423-110725.jpg

20110423-110852.jpg

20110423-111000.jpg

20110423-111107.jpg

20110423-111212.jpg

Gonna start looking for this month stock again.

:)))

Apa dalam otak?

Since yesterday, my mission was to look for cardigan to add up my collections. For the moment, I only have 2 which I like to wear.

I came to work this morning with cardigans mission on my head.

After Im done with the morning routine work, my hands automatically typed wordpress. So I was stucked with wordpress & its tutorials. I wanted to do a blog make over. I tried learning the css code, but I stopped not even halfway through the tutorial.

I thought upah orang to do is easier. So I googled for wordpress designer and I almost cried to see the price that they offered. Just so you know, average price is rm300+. i can buy 7 yards of designer cotton plus shipping for that amount.

So I went back to the tutorial thingy while doing some thingking. Ah.. Its only rm300. Can lah because the design was cute. Suddenly Enchek Kedek’s face appeared on the pc screen. Ok. Tidak jadi. Back to the tutorial. (-_-“)

As I read through the tutorial, I suddenly remembered the girl romper that I ordered for Ariana yesterday but not successfull due to my jari pantas, I pressed somekind of combination on the keyboard which transfered me to the UOI (work thingy) screen & unable to change back. Sigh!

Ok. Back to the romper. I went back to the page where I saw the romper when I thought, ‘I can make this on my own!’.

So yeah. I started looking for rompers tutorial. I was then bored looking for free tutorial because they didnt provide enough info for a beginner like me. I then look for the pdf pattern on Etsy and it only cost me rm18.

So I am planning to sew tonight.

But I still bingung with the css code.

Help!

*Sometimes I am suprised on how I can do a lot of thinking in one day.

**Begini laini kalau tiada kawan. Baca blog kawan pun rasa seperti berbual dengan kawan itu sampai saya bingung sendiri.

Ariana, lactose & eczema

Cerita pasal Little Miss Ariana lagi.

Sejak kami tau Ariana ni lactose intolerant, so apa-apa yang berkaitan dengan lactose semua kami buang. Termasuk satu tin besar Enfalac :(.

Specialist yang monitor Ariana suggested untuk kami stop bagi Ariana sabun mandi baby yang biasa tu dan bertukar kepada Eubos.

20110422-105547.jpg

Sebabnya, due to taking milk that contains lactose, akan terjadi merah-merah & gatal-gatal pada badan Ariana yang di panggil Eczema. Kulit tidak boleh terlampau kering. Sebab tu pakai Eubos sebab it is an oil based soap. Jadi skin Ariana akan sentiasa moisturized.

Satu botol kecil tu harganya lebih kurang RM28-30. Apa saja demi Ariana. Kesian tengok dia bergaru sampai luka-luka.

Di samping itu, masa di Kuching hari tu ada parents yang approach saya dan bertanyakan tentang eczema di muka Ariana.

Then the parents suggested a few creams which they had already tried. Anak diorang pun eczema jugak. According to them, lebih teruk dari Ariana sampai mereka terpaksa bagi ubat makan (which actually contains steroid) as prescribed by the doctor. Tapi steroid ni, kalau di kalangan babbies and toddlers, kalau di consume, akan menyebabkan pertumbuhan badan yang terbantut. Saya tengok pun betul jugak sebab anak mereka berumur 3 tahun tapi badan kecik sikit dari Ariana.

Keaungguhan parents itu, sampai membawak ipad ke meja tempat saya makan, dan meng-google ubat yang mereka pernah pakai yang mereka beli semasa pergi ke Australia. Google punya google, ada jugak di jual di Malaysia.

20110422-110826.jpg
Harganya saya lupa. Tapi setakat ni Ariana sudah kurang menggaru anggota badannya.

Satu lagi cream yang saya beli.

20110422-111009.jpg

20110422-111034.jpg

Juga ada memberi harapan. Penggaru-kan berkurangan dan luka-luka di badan Ariana hasil di garu pun semakin pulih.

Ada satu ubat ni, memang terlampau bagus lah. 2-3 hari pakai, confirm muka licin. Tapi ada kesan sampingan. Sebab ubat tu mengandungi steroid. Jadi kulit muka akan menjadi nipis & pecah2. Nama ubat tu Elomet. Tapi kadang-kadang kalau sudah terlampau teruk keluar tu eczema, kami sapu ja ubat elomet tu sebab kesian tengok Ariana mau bergaru ja.

Setakat ni, itu saja lah yang saya buat dari prevent eczema semakin teruk. Susu Ariana pun sudah tukar sejak dia berapa bulan lagi. Pakai soy-based milk ja. Isomil. Bukan Yeos. :p

Btw, according to the doctor, lactose intolerant & eczema akan berlarutan sehingga umur 3 tahun dan selepas itu, InsyAllah sistem imunisasi badan akan semakin baik dan dapat menerima lactose atau apa-apa dairy product yang lain.

Semoga Ariana cepat-cepat kuat & semua gatal2 dan ke tidak-toleransi-an Ariana terhadap laktose akan beransur pulih. Amin.