vroom vroom

Tiba-tiba kami sudah berada di Miri. Sepatutnya lebih awal dan sempat untuk day trip. Tapi lawyer di Miri tidak menjawab phone awal-awal tadi dan akhirnya jam 3 petang tiba-tiba suruh datang office sign document. Dia ingat Bintulu-Miri ni few steps away saja kah?

Bertolak kira-kira jam 4 petang. Sampai Miri dalam keadaan lapar. Cari hotel. Full house. Sampai ke hotel ketiga baru ada kekosongan. Jadi sudah selamat check-in dan sudah selamat ber-spicy chicken mcdeluxe.

Sepatutnya pegi midnight movie berdua-duaan dengan Enchek Kedek. Tapi, sampai ke cinema, gelap gulita dan berhabuk dengan segala plywood di sana sini menutup dinding2 kosong. Rupanya cinema sudah di tutup dan akan di upgrade dan pindah ke tempat baru ke…. Drumrolls…..

MYY Mall.. Refer entry saya hari2 yang lepas. Ada gambar mall kan dekat dengan rumah kami di Miri. Itu lah dia tempat baru cinema nanti. Hehe. Enchek Kedek cakap, boleh lah jalan kaki seja dari rumah pegi tengok midnight movie. Terus teringat dengan boss saya. Boss saya cerita zaman dia bujang-bujang dulu, sanggup jalan kaki dari rumah ke panggung wayang, which is about 5km (mungkinlah) untuk tengok midnight movie. Cerita Hindustan lagi tuh. Hehe.

Esok ada acara menyain document lagi. Semakin cepat urusan menanda-tangan ini di buat, semakin cepat lah kami mendapat kunci rumah. So as soon as dapat kunci rumah, boleh lah memulakan kerja-kerja menokok-tambah apa-apa yang patut di rumah tu nanti. June nanti transfer ke Miri. 1 month tinggal hotel. Hopefully by the time abis contract tinggal hotel, maka siap jugaklah rumah itu nanti.

Saya belum pikir apa-apa lagi untuk menokok tambah rumah, selain daripada dapur-terbuka-udara kami itu (open air kitchen). Banyak commitment kalau sudah pindah Miri nanti. Jadi, sebagai langkah awal berjaga-jaga, saya beli dulu kain puas-puas. Sampai Miri nanti nda payah sudah beli kain.

I know. Sangat pathetic kan.

(-_-“)

..of blogging..

Hai. Mau cerita-cerita pasal own domain. Sejak dua menjak ni kan ramai sudah yang tukar pakai domain sendiri. Saya terfikir untuk pakai domain sendiri since 2 years ago cuma Enchek Kedek cakap ‘tidak perlu’.

Then this month, Cinoi telah memulakan menukar ke domain sendiri dan men-trigger semula keinginan saya untuk pakai domain sendiri. Hehe.

So that day, saya membuat keputusan untuk membuat pilihan antara this 2 party yang menyediakan domain & hosting. Serverfreak (yang Cinoi pakai) & E*******. So, I started communicating with both party online, asking them about domain & hosting. Saya buta IT. 🙂

This E******* personnel were giving me answers like shit. Like I already know everything about domain even when I told him that I dont know anything about it. While Serverfreak personnel, in the other hand, was very helpful. In fact, we were emailing each other, and their replies are superfast. Macam chatting ja. Tapi bukan.

So decision has been made and I purchase my domain & hosting from Serverfreak. They even helped to transfer all my data from blogger to my new hosting. Even now after few weeks, I still came to them whenever I had enquiries and they still did the super fast replies.

So, why do we need our own domain & hosting. Saya rasa, kalau domain saja baru, isi kandungan still with blogger. But if you have your own hosting, semuanya macam more secure. Saya tidak tau lah, samada own domain & hosting memang begitu atau saya yang sangat jakun. Hehe. Saya buta IT bah.

You see, whenever you left comment in my commentbox, I will receive an email from wordpress to moderate the comment first. Your email, Ip add & whois jugak di turut sertakan dalam email itu. So in case you are somebody who tried to leave nasty comments, I can track you & know who you are. Blog binikedek ni nampak normal ja kan. But the fact, sekali sekala tu saya ada dapat jugak nasty comments. Saya malas mau bising2 dalam blog. Saya delete terus, mengadu sama Enchek Kedek then emo sendiri-sendiri kenapa orang jahat bagi comment macam tu. Pernah sampai saya terpaksa delete satu entry tu (cerita pasal jumpa hantu di toilet office) because that particular nasty-commentor wouldnt stop even after I deleted his/her comments few times. Macam psycho ja.

Lupakan pasal itu. On balik suis gembira suka hati riang ria gembira. Since that wordpress ni macam terhad sedikit widgets & other things yang boleh bikin kasi semak blog, maka saya pun macam pandai meng-terhadkan diri sendiri. Cukup setakat yang perlu. tapi kalau ada, apa salahnya kan? Hehe

Those yang ada subscribe with nuffnang, advert link or anything, kira bagus jugak if you have your own domain. Tapi saya tidak paham part mana yang bagus. Sebab saya tiada semua tu. Pernah subscribe dulu but then I stopped. Mungkin bagus for advertisement & untuk menggalakkan lagi ramai visitor.

Jadi, setakat ini, ini saja saya rasa perasaan saya terhadap own domain & hosting. Boleh google-google lagi untuk tau. Yang saya cerita ni, ikhlas dari hati seorang buta It. 😛

Baby Girl Romper Project

Done!

Although the first attempt was not successfull.

But after alteration and all..

Wallaaa..

Ehem.. I used my least favourite fabric for this project because if it is not successfull, at least, I wont cry.

Gonna do another romper with cute fabrics.

^_^