Growing Up with Ariana

Hari ini, my baby girl berumur 1 tahun 4 bulan. How time flies kan? Saya rasa macam baru hari tu saya menghitung hari untuk habis berpantang.

Sekarang ini, saya sendiri pun sudah lost count berapa banyak sel-sel otak sudah bersambung kerana hari-hari ada saja yang dia buat. Wink

2 days ago, was my first day work selepas bercuti dan menjadi seperti belangkas dengan Ariana. So, balik dari kerja, saya sudah ready camera sebab mau rakam how excited Ariana was going to be when she see us back from work. Saya memang begini. Imaginasi tinggi-tinggi belaka.

Sampai depan pintu, tengok Ariana sedang sedap tidur dengan mulut yang ternganga. Baiklah. Saya off camera handphone. Sebaik sahaja kami menjejakkan kaki ke dalam rumah, Ariana bangun sambil ketawa dan memukul-mukul lantai. Kami hairan. Looks like she was laughing at us for believing that she was sleeping which she actually wasn’t. Betapa saya terkesima masa itu. Terus dia lari ke arah saya dan meminta saya gendong. (-_-“). If only I kept my camera on that time.

Sebenarnya saya gembira yang Ariana banyak belajar dan pandai buat banyak perkara beyond my imagination. Saya masih ingat dulu, kami bawa Ariana jumpa doctor tentang ke tidak toleransi-an terhadap laktosa. Ariana masa tu sudah pandai mau merangkak. Tapi masih slow-slow. Sedang kami berbincang dengan doctor, Ariana sibuk meniarap di atas meja doctor (kami yang letak) dan mengacau barang-barang doctor. So sebagai mommy, saya malu lah anak mengacau barang doctor kan. Jadi saya halang lah. Terus doctor sound saya direct-direct. Biar saja. Baby time tu in progress of learning new things. Exploring. Biar saja.

Sejak itu lah kami start biar. Biar as in, biarlah dia buat/kacau barang asalkan tidak membahayakan. Kalau anda mengikuti entry ‘Growing Up with Ariana’, ada saja saya update pasal benda baru yang saya anggap bijak yang Ariana buat. Bukanlah memuji anak. Tapi tidak salah kan. Kata-kata ibu ialah satu doa. ^_^

About toys pulak, memang saya suka beli toys untuk Ariana. Toys yang dapat membina imaginasi Ariana. Sometimes kita tengok toys tu simple saja. Tapi kalau sudah sampai ke tangan diorang, macam-macam boleh jadi, and it is up to them. Lagipun, kalau tiada toys, barang lain yang dia pegi main seperti handphone, laptop, printer, canned food dalam cupboard, beras dan lain-lain. hehe

Phase yang paling mencabar dulu ialah time Ariana baru mula-mula start crawling. Lantai harus 24 hours bersih. Bukannya malas mau menyapu. Tapikan, kalau pagi sapu, doesnt means sampai ke malam masih bersih. Dengan keadaan depan rumah lagi yang ada construction site. Tapi masa Ariana start crawling, bersih jugak lantai rumah di ‘sapu’ oleh baju nya. Tapi tahan ja lah lepas tu baju putih semua jadi kelabu.

Tapi, phase sekarang ni pun kira mencabar jugak sebab Ariana pandai men-terkejut-kan kami. Suka main baa-baa sambil tutup buka mata pakai tapak tangan. Kemarin saya kena. Ariana main baa-baa dengan saya yang ketika itu sedang Maghrib. Konsentrasi terus hilang. Huhu. Kiut bah budak tu main baa-baa tu. Tounge-Out

Pantang betul dia nampak kami solat. Kalau mum-in-law, dia akan pegi kuda-kuda atas belakang time mum-in-law sujud. Jadi terpaksa tunggu Ariana turun, baru dapat bangun. Kalau Enchek Kedek pulak, dia pegi join sama solat, tapi di atas sejadah yang sama, di hadapan Enchek Kedek. Kalau saya tidak sedar, kali panjang jugak surah di baca abah nya tu. Hari tu, sedang saya sujud, budak kecik tu datang dan mencucuk saya punya punggung. Sudahlah time tu saya pakai kain sarung ja. Nipis-nipis. Cry

The only way to distract her ialah memasang channel 613 dengan volume yang kuat. kalau ngam-ngam Mickey Mouse Club House, kira bonus lah tu.

Motherhood are the best experience. Especially for new mothers. I was on the phone with a senior collegue at offshore tadi. Dia bertanya khabar, macam mana anak. So saya pun cerita lah semua the best part of having a child. Terus pakcik (pangkat pakcik punya umur) cakap, ‘Sekarang ni memanglah semua manis-manis. Sebab anak masih kecil. Benda paling teruk anak akan buat pun mungkin tumpahkan air, makanan. Masih dapat sabar. Tapi, kita tidak tau, bila sudah besar nanti, sejauh mana hati kita boleh sakit atas perbuatan anak kita tu nanti’. Saya terdiam dan agak kurang minat dengan statement pakcik tu sebab he ruined my excitement of tellign him about Ariana. So saya diam saja. Terus pakcik tu sambung, ‘Sebab tu kita kena sentiasa berdoa supaya anak kita menjadi anak yang baik, soleh/solehah dan taat pada Allah & ibu bapa’.Kemudian saya mau ketuk kepala sendiri.

Dan jangan lupa jugak. Mereka menyerap apa yang kita buat seperti sponge. Jadi berkelakuan baiklah depan anak. Tapi bila Ariana mula memanggil saya dengan ‘..laaa…~’ dan Enchek Kedek ‘..banggg…~’, itu memang sangat tidak dapat di elakkan unless saya dan Enchek Kedek jadi seperti kelaurga Nobita, Papa.. Mama..

Panjang entry say kali ini. Terima kasih kerana sudi membaca THANK-YOU

Mommy & baby

Syok sendiri photo session.

20110424-063633.jpg

I used the front camera, so that we can see ourself on the screen, and so that Ariana smile when she saw herself on the screen.

20110424-063946.jpg

Tonite is my first night shift. I wore my coverall because its thick and I cant stand the temperature here in the control room. And I wore my crocs tiruan which I bought @ Megalong punya SuperSave. RM18 only. Bolehlah bikin pakai night shift.

I showed it to my collegue, Uncle Lihan. ‘Macam kaki kucing kan?’. Then he answered, ‘bukan mcm kucing…macam harimau suda tu’. (-_-“)

Ok lah. Thats all for now. No more night demanning as all the DCS had been transfered to our new office in Miri.

🙂