Ariana, lactose & eczema

Cerita pasal Little Miss Ariana lagi.

Sejak kami tau Ariana ni lactose intolerant, so apa-apa yang berkaitan dengan lactose semua kami buang. Termasuk satu tin besar Enfalac :(.

Specialist yang monitor Ariana suggested untuk kami stop bagi Ariana sabun mandi baby yang biasa tu dan bertukar kepada Eubos.

20110422-105547.jpg

Sebabnya, due to taking milk that contains lactose, akan terjadi merah-merah & gatal-gatal pada badan Ariana yang di panggil Eczema. Kulit tidak boleh terlampau kering. Sebab tu pakai Eubos sebab it is an oil based soap. Jadi skin Ariana akan sentiasa moisturized.

Satu botol kecil tu harganya lebih kurang RM28-30. Apa saja demi Ariana. Kesian tengok dia bergaru sampai luka-luka.

Di samping itu, masa di Kuching hari tu ada parents yang approach saya dan bertanyakan tentang eczema di muka Ariana.

Then the parents suggested a few creams which they had already tried. Anak diorang pun eczema jugak. According to them, lebih teruk dari Ariana sampai mereka terpaksa bagi ubat makan (which actually contains steroid) as prescribed by the doctor. Tapi steroid ni, kalau di kalangan babbies and toddlers, kalau di consume, akan menyebabkan pertumbuhan badan yang terbantut. Saya tengok pun betul jugak sebab anak mereka berumur 3 tahun tapi badan kecik sikit dari Ariana.

Keaungguhan parents itu, sampai membawak ipad ke meja tempat saya makan, dan meng-google ubat yang mereka pernah pakai yang mereka beli semasa pergi ke Australia. Google punya google, ada jugak di jual di Malaysia.

20110422-110826.jpg
Harganya saya lupa. Tapi setakat ni Ariana sudah kurang menggaru anggota badannya.

Satu lagi cream yang saya beli.

20110422-111009.jpg

20110422-111034.jpg

Juga ada memberi harapan. Penggaru-kan berkurangan dan luka-luka di badan Ariana hasil di garu pun semakin pulih.

Ada satu ubat ni, memang terlampau bagus lah. 2-3 hari pakai, confirm muka licin. Tapi ada kesan sampingan. Sebab ubat tu mengandungi steroid. Jadi kulit muka akan menjadi nipis & pecah2. Nama ubat tu Elomet. Tapi kadang-kadang kalau sudah terlampau teruk keluar tu eczema, kami sapu ja ubat elomet tu sebab kesian tengok Ariana mau bergaru ja.

Setakat ni, itu saja lah yang saya buat dari prevent eczema semakin teruk. Susu Ariana pun sudah tukar sejak dia berapa bulan lagi. Pakai soy-based milk ja. Isomil. Bukan Yeos. :p

Btw, according to the doctor, lactose intolerant & eczema akan berlarutan sehingga umur 3 tahun dan selepas itu, InsyAllah sistem imunisasi badan akan semakin baik dan dapat menerima lactose atau apa-apa dairy product yang lain.

Semoga Ariana cepat-cepat kuat & semua gatal2 dan ke tidak-toleransi-an Ariana terhadap laktose akan beransur pulih. Amin.

Growing up with Ariana

Last nite I was on the internet.

Then I realised that Ariana didnt bug nor making any noise.

Curious. So I checked on her.

Rupa-rupanya.. Glad that Im able to record this moment.

Rupa yang sangat bersungguh-sungguh walaupun size sandal yang telebih besar tu.

Simple & Sopan

I asked Enchek Kedek the other day about my interest in flowery tops. Be it small flower or big flower, I still like it. But since that my brother commented ‘Oh my baby sister is growing old so fast’ when I showed him my Old Navy tops that I purchased online, I somehow began to worry.

Am I really getting old with all these flowery prints? I dont want to look old! Wuaaaaa!!!

Nasib Enchek Kedek pandai mengambil hati. He said that the flowery tops were OK but I need to add up something to it. And he suggested ‘cardigans’. He said that wearing cardigans can make me look ‘not-old’. But he doesnt mean that flowery tops makes me look old. Adeh.. What is it with me & the word ‘old’.

I know that there are still a lot of clothes that I can wear, but then, I want to dress properly, not showing off here and there just for the sake of to look young. (No offense. Just my point of view). Then yang baju ketat-ketat tu meng-show-off my tidak-pakai-bengkung-punya perut pulak.

Enchek Kedek also suggested something like pashmina or scarf but I rather not. Never underestimate the capability of Little Miss Ariana. Ada kami ber kuch kuch hota hai di Farley nanti.

So, this is Enchek Kedek’s idea of proper apparel for me:

20110422-110920.jpg

Flowery tops from ThePopLook, Jeans by Levis, Pink georgette shawl bought @ kedai tudung sebelah workshop motosikal & Grey long cardigan from butik sebelah Peace Garden. ( Fashionista wannabe punya statement :p )

Not bad huh? Why didnt I think of this before? Simple & sopan.

Ok lah.

Bye-bye.

Binikedek is off to blogshops selling colourfull cardigans.

New updated : Why am I still eye-ing on flowery cardigans?Adidiiii..