Sebelum dan Selepas bergelar ibu-ibu

Bila sudah bergelar ibu, segala-galanya bertukar. Saya jugak bertukar. Saya bertukar menjadi ultraman untuk kebaikkan sebab anak saya sudah pandai lari laju-laju.

Sebelum menjadi ibu-ibu dulu, saya suka pakai skirt. Time tu masih free hair. Kadang-kadang skirt jeans. Kadang-kadang pakai dress. Kadang-kadang pakai maxi dress.

Sebelum menjadi ibu-ibu, saya suka bersandal atau pun ber-wedges atau pun ber heels yang tidak tinggi sangat. Berjalan pun ala-ala catwalk. 😛

Sebelum menjadi ibu-ibu, saya pakai handbag, shoulder bag atau tote bag. Banyak koleksi bag untuk di tukar-tuakr pakai. Kadang-kadang, bawak purse saja kalau berjalan.

Sekarang..
Jeans & shirt/blouse sangat praktikal. Cotton paling bagus. Dapat menyerap peluh dan tidak panas. Kenapa berpeluh? Kalau anak lari laju-laju, ketiak berpeluh, nampak jugak kebasahannya di baju. Lebih-lebih lagi kalau kain mcm satin tu.

Sekarang..
Heels? wedges? Nda payah ja. Jatuh berguling-guling lagi malu kan? haha. Saya pakai sandal yang ber-strap supaya mengelakkan selipar terlepas dari kaki semasa berlari mengejar anak. Enchek Kedek belanja saya sandal Reebok. Tapak sandal yang anti-slip. Terlampau anti-slip sehingga bila saya berjalan di atas carpet (di opis), saya sendiri pandai mau terjatuh. But it works fine on other surface. Berlari sambil melompat kijang pun excellent.

Sekarang..
Handbag, pakai bila ada Enchek Kedek saja. Kalau saya dengan Ariana saja yang berjalan, macam di Kuching hari tu, paling bagus pakai back pack. Semua barang muat dalam tu. Termasuk hasil pen-shopping-an pun boleh masuk. So tangan adalah free untuk pegang tangan anak atau gendong anak apabila anak sudah kepenatan untuk berjalan sendiri.

Sekian.

Tata~