House hunting mission

Saya pernah buat entry-asal-siap pasal membeli rumah di sini. Hehe. Itu dulu.

Bulan June ini saya dan keluarga akan berpindah ke Miri semula, jadi secara officiall-nya, rumah di Bintulu akan di jual  ='( . Tapi saya tidak sedih kerana kalau tidak di jual, saya yang akan menangis di Miri sebab perlu bayar rumah di Bintulu dan rumah yang di sewa di Miri. Dan sewa rumah di Miri lebih mahal-mahal belaka I tell youuuu ollssss…

Last week kami di Miri, sambil ber-engagement session, kami ber-house hunting. Misi utama ialah mencari rumah untuk di pakai sewa. Rumah sewa ada banyaaaakkkk. Tapi, Im looking for a comfy house sebab sudah ada anak kan. Lain lah cerita time muda-muda dulu. Ok. So for the price of ‘comfy’ house, without furniture is around RM1000. Mau terbalik saya dengar. Kalau with furniture, RM1500. Mau 2 kali saya terbalik. Kalau saya tambah Rm500 lagi, dapat sudah bikin bayar ccm rumah (kalau beli rumah lah).

Lalu Enchek kedek cakap, ‘sik boh ja sewa rumah’.. Lalu misi mencari rumah sewa kami bertukar kepada tengok-tengok rumah untuk di beli. Tengok-tengok saja. Untuk bikin comparison. Banyak housing di Miri ni. Yang lama, yang baru dan yang semakin berkembang.

Then, adalah kami terjumpa rumah 2 tingkat setengah. Saja ja mau tengok2. Dalam minda memang tau rumah tu mahal giler. Anggaran kami dalam Rm600K kali harga rumah tu. Tapi alang-alang ada show house kan. Pegi lah tinguk-tinguk. Tinguk punya tinguk, sampai saya ter-over exited dan angan-angan mau book satu bilik untuk di jadikan bilik menjahit. (Padahal intention tinguk2 ja..). Then, bila tau harga rumah tu, mau 16 kali saya terbalik. Rm880K. Memang rumah untuk tengok ja. Punah angan-angan bilik menjahitku. hahaha. Nda pa.. Saya tidak kecik hati. Huhuhu

Selepas tengok harga-harga rumah di Miri yang mahal-mahal belaka tu, saya sendiri set dalam otak, amount yang saya sanggup bayar untuk sewa atau beli.

Lalu, dengan tidak semena-mena, saya sendiri buat kesimpulan. Kalau mahu membeli rumah, dan bukan orang local di tempat itu, contoh macam saya & Enchek kedek lah. Cari rumah di Miri, tapi bukan local Miri-ans, jangan beli rumah yang terlampau melampau punya harga. Eh.. Ini bukan alasan orang tiada duit ah. Ini betul punya alasan. Sebab macam rumah kami yang di Bintulu ni, senang ja dapat buyer, in fact, ada 3 orang beratur in line mau beli rumah kami tu sebab harga tidak terlalu mahal and size rumah cukup-cukup untuk keselesaan.

Kalau rumah terlampau besar, dan harga pun terlampau melampau mahal, susah cari buyer. Saya rasa begitu lah. Sebab, dalam kami meng-house hunting ni, banyak jugak kami jumpa rumah besar & cantik tapi masih kosong & masih mencari buyer. Bila kami tanya harga, terbalik-terbalik lagi saya. Hihi.

Itu yang saya fikir lah. Sebab, lambat-laun, kita akan balik ke pangkal jalan kampung halaman sendiri jugak kan. Mau jugak ada rumah sendiri di kampung. Nda kisah lah kampung saya kah atau kampung Enchek Kedek.

Ada lah jugak rumah yang kami berkenan. Harga pun kami boleh terima dalam akal kami tapi bila sampai Bintulu, kurang di terima sedikit ke dalam akal saya. Rumah single storey yang kami minati di Miri itu sebenarnya sama harga dengan rumah dua-tingkat-setengah di Bintulu ini. ( T_T )

Is it because Miri ialah bandar Shell dan Petronas, maka harga rumah di up sebanyak Rm100K? Bagaimana dengan orang bukan pekerja Oil & Gas? Atau pun memang betul lah apa yang bos saya cakap dulu, setiap tahun, harga rumah akan naik sebanyak Rm10k. Tapi depan rumah kami di Bintulu ni ada construction site baru. Design & constuctor yang sama, tapi harga up sampai Rm30K. Sebab tu kali rumah kami di Bintulu tu laku. hihi.  Eh silap. Alhamdullilah.

Mommy made dress

Minggu ini merupakan minggu yang agak mencabar dan sibuk.

Mencabar sebab Ariana di hantar ke Sibu while saya dan Enchek Kedek bekerja keras 4 hari di Bintulu.

Cabaran kedua ialah bila saya mahu menjahit rajin-rajin supaya dapat mengurangkan rasa rindu kepada Ariana, tapi mesin jahit pulak sot sedikit.

Cabaran ketiga ialah saya melalui 2 road trip iaitu berulang alik Bintulu-Sibu-Bintulu dan Bintulu-Miri-Bintulu. Penat ok duduk dalan kereta dengan keadaan jalan raya yang banyak lubang sana sini.

Ok..itu ialah part cabaran. Part sibuk pulak, cuma satu hari, iaitu Engagement (bukan tunang) session.

Tapi, tujuan utam entry ini ialah…


Show off dress Ariana yang saya bikin selepas mesin jahit sihat.

Saya sudah pandai sikit buat baju yang pakai butang. So boleh lah bikin dress yang ikut body sikit instead of baju karung..hihihi

Oh.. Itu cap sleeve pun saya sudah pandai bikin walaupun time menjahit tu pandai emo2 sendiri. Sekarang, baju Ariana saya bikin yg ada sleeve saja.. Supaya matching dengan tudung nya..


– Posted using BlogPress from my iPhone

Growing Up with Ariana

…or was it me who really wanted her to grow up fast? I’ve been thinking to get her a kitchen set already!


Rephrase from FB: Saya menang kereta & rumah idaman.. Omg! Omg! Omg!

So I managed to get her a princess-castle like play-tent and the push car, wasnt actually in the plan. But what heck. She’s bored with all her toys already.

– Posted using BlogPress from my iPhone

Kawan lama


Today (in fact right now) is our Sarawak Asset Engagement session. This is the time where all offshore and offshore personnel came and sit in one place and have dialogue with the managers.

Besides that, this is also the time where I finally able to meet mu offshore-ians friends. Wheee~

Since that most of them went home early, I only managed to take picture with Hilda.

We were in the same platform and always easily confused by our collegue. We used to have the same body figure, height and even hair (when I have not yet started wearing hijab). But in this picture, she cutted her hair a bit short, slim down a bit and wore a 2 inch heels.

I remembered when one of the contractors climbed up the glycol tank, just to asked for my signature (eventhough i gave him the ‘not me’ signal), finally devastated to see that he was actually got the wrong person. Hehe..

Now Im starting to miss the good old days when I was still @ offshore. But doesnt mean I’m considering to go back to offshore again.

– Posted using BlogPress from my iPhone

Sebuah cerita lama

Nda lah lama sangat.. Baru last month.

Hari tu saya terbingung sendiri sebab tengok jam tangan saya. Pergerakkan jarum saat tu lain sikit. Jarum tu geram 2 steps, lepas tu lama stop. Then gerak lagi 2 steps, then stop.

Sebab jam ni sudah lebih kurang berumur 2 tahun, dan sejak Ariana sudah tinggi, dia selalu dapat ambik jam ni dan selalu accidently menjatuhkan jam ni, maka daya pikir jam saya rosak.

Dalam fikiran time tu, dapatkah kena repair ni. Kalau nda dapat, brand jam apa lagi yang saya mau beli.(????)

Then the next day, jam mati. Jarum saat tidak bergerak. Punya saya kecewa. Pandai emo bila Enchek Kedek nda reply sms. Sudahlah time tu kerja malam.

Jadi tu hari balik Sibu, kami pergi ke kedai jam yang telah di percayai oleh Enchel Kedek.

Then tu tauke cakap, jarum gerak 2 steps laju sebenarnya ialah reminder bateri jam mau habis.

Selama 25 tahun saya hidup dengan pelbagai jenis jam, baru ni kali lah saya tau itu pulak warning alert kalau bateri mau habis.

– Posted using BlogPress from my iPhone

Camera.. Flash on..

…and this is what you’ll get.


Yes… Budak senyum tunjuk semua gigi.

Walaupun flash on, tapi iphone4 punya flash ni belum pernah memuaskan hati saya lagi.

Another flash on…


We safely arrived Miri around 3pm. Checked in Hotel Imperial Plaza, hotel ni hotel baru. Segala-gala masih cantik dan berkilat. Dan saya tidak hesitate untuk berendam lama-lama dengan Ariana dalam bath tub. Wheeeee~

We can request for a baby cot. Hotel ni punya baby cot bagus, sebab betul2 punya baby cot. Last year kami check in Marriott, mintak baby cot, kena bagi play tent pulak. And that is the only one they have. Adeehhh~

Aktiviti malam ini ialah berbelanja sedikit menggunakan voucher yang Encik Kerang bagi. Mungkin boleh lah angkut 5-6 tin susu Ariana. Hehe.

I was thinking of getting a muslimah swimsuit. Mau main-main dalam swimming pool dengan Ariana. :)))

Ps: Ni budak tahan pedas. Kami makan mee goreng mamak (mee goreng mamak lagiiii), and dia pun relax ja ikut makan jugak.

– Posted using BlogPress from my iPhone

Tutu Skirt Ariana

…which I made when we (me & Enchek Kedek) were on our way from Bintulu to Sibu.


Bahan-bahan:
Kain net secukup rasa (for 1 year old, I used half meter for each colour)
Elastic ( I use 1″ punya )
Gunting
Tutorial yang mudah -> Tutu Skirt

Senang ja buat Tutu Skirt ni. Lain kali boleh pakai untuk birthday anak atau bila anak tiba-tiba mau jadi pari-pari.

– Posted using BlogPress from my iPhone

Growing Up With Ariana

Another ‘Terima Kasih Kepada Ganglioksida’ kerana telah mencantumkan lebih banyak sel-sel otak Ariana..

Tadi Ariana mau ambil container Hello Kitty dari atas meja. Tapi tidak sampai sebab saya letak jauh sikit dari hujung meja.

So she took the First Aid Box (yang baru last week dapat dari Encik Kerang), stand on top of it dan dengan 2 kali kelip mata, container tu sudah di tangannya.

Sayangnya saya tidak sempat ambik gambar sebab camera jauh & she was actually holding onto me sebab takut jatuh.

Saya pikir starring-starring gitu, nda takut jatuh.

Ps : Saya cuba simpan balik tu container atas meja. Manatau dia buat balik skill berdiri atas first aid box tu.

 Saya umpan dia with chewing gum.. She falls for it and did the stand-on-the-first-aid-box skill again..

Saya sebenarnya malas mau cakap pasal ni. Tapi terpaksa cakap jugak sebab manatau ada di antara kamurang yang tiba2 membeli jeans levis di Sibu, dan terpaksa potong seluar tu akibat kekurangan ketinggian.

The best way is either balik ke Miri atau KK untuk potong.

Pertama kali potong seluar di Sibu, it was a disaster. Malas mau ingat, nanti nangis lagi.

Kali kedua baru-baru ini, orang kedai Levis tu sendiri kasi tau di mana kedai tempat dorang hantar seluar pelanggan mereka, dan kali kedua saya kecewa lagi. Sama ja dengan kes yang pertama.

Mau nangis lagi buat kali kedua tapi tidak sempat sebab Enchek Kedek offer belikan baru di Miri.

Bukanlah sampai tahap seluar tu nda dapat di pakai. Dapat pakai cuma tidak puas hati sebab saya puas jumpa kualiti jahitan yang excellent selama saya membeli levis di KK dan Miri, maka, kali ini betul2 kecewa lah.

– Posted using BlogPress from my iPhone

Day 4 Survived jugak!


Sambil-sambil tunggu maggie saya kembang, cerita-cerita dulu lah.

Hari ini ialah Day-4 and yes, we survived!

Balik kerja pagi tadi, terus pegi breakfast mee jawa yuuummmmm…

Sebelum breakfast tu, pegi tamu kejap. Jumpa bawang merah lalu excited. Sudah berminggu-minggu saya pakai bawang besar sahaja instead of bawang merah biasa tu. Habis stok! Oleh sebab excited, beli sampai 2 packet.

Selepas breakfast, kami menyerbu kedai Singer untuk menghantar si Mesin Jahit (maybe I should think of a name for her.. Nah.. Jantina sudah ada). Terpaksa check in di Singer sebab mechanic tiada.

Eh kejap.. Maggie sudah kembang..

Ok.. Sambung..

Sampai rumah, kami tidak charge bateri tidur terus. Kami layan movie ‘Hantu Kak Limah Balik Rumah’ walaupun pada hakikatnya, bukan hantu yang balik. My favourite part ialah, Awie berlari dengan keadaan selipar di pakai di tangan.

Which reminds me of somebody yang pernah mau melarikan diri dari rumah. Oleh kerana dia ada 2 pasang selipar, satu selipar dia pakai di kaki, yang satu lagi di pakai di tangan. Kenapa Ica nda tapau makanan kalau mau lari dari rumah? Eh… Bukan ica.. Bukan.. Bukan..

– Posted using BlogPress from my iPhone