Project 4 hari

Skill menjahit saya sudah ada peningkatan!!! Increment pun dalam 0.00025% lah. Mula-mula dulu, saya potong kain straight saja tanpa memperdulikan kebarangkalian untuk kain menjadi berbulu-bulu. Kemudian saya upgrade. Pakai gunting pingking-shears pulak. Ok lah cantik sikit. Tiada bulu-bulu sangat, tapi masih kurang kepuasan hati. Then, Kak Aza ajar pakai ‘kelim betawi’. Terus terjawab persoalan serta kemalasan saya untuk pergi ke kedai untuk jahit tepi saja.

Then, saya kekurangan pengetahuan dalam jahit hujung lengan baju.. Malas pun ada. Oleh kerana malas, saya jahit saja zigzag di hujung kain sambil kasi rapat2 abis. Hasilnya, macam hujung shawl custom made yang saya beli.Sama!. Sorrylah teda gambar. Baju sedang dalam proses pencucian. 🙂

Tahap kerajinan pulak, sudah meningkat ke kalau-boleh-tiap-hari-jahit-baju. Offday 4 hari, saya jahit 3 helai baju. Baju Ariana ja lah. Boleh kali jahit 4 helai terus tapi first day off tu saya isi dengan men-charge bateri tidur.

Boring pulak entry yang tidak bergambar ni kan?

                      baju22 baju1

The sailormoon dress. hehe. Sebab saya tengok macam dengan kuasa bulan punya baju pulak. Un-intensionally. hehe. Tapi baju ini bukti kejayaan saya menjahit lubang butang/button hole. hehe

baju2 Enchek Kedek cakap, ‘baju tali guni’. Mula-mula tu ada drawstring untuk kasi ketat area leher tu. Tapi sebab kean cakap baju tali guni, saya tukar pakai getah macam Bubble dress Ariana yang tu hari. Baju ni patut pakai kain jenis knit cotton. Tapi sebab saya belum pernah jumpa kain jenis tu di jual di Bintulu, saya i used cotton instead. Knit cotton ni macam kain t-shirt. Next month punya  account lah untuk order knit cotton dari Etsy lagi.

                                      baju3 baju3back

Apron/Pinafore dress. Enchek Kedek panggil ini ‘baju beruang’. Kalau beli teddy bear, kadang2 ada bear yang pakai baju macam ni kan? hehe. Ini sebenarnya saya mau bikin tube dress lagi. Tapi tersalah potong, so transform jadi ini. Tapi, bagi saya, comel jugaklah. Budak-budak kan. Mau bikin lagi macam ni next time.

Ok.. itu seja project 4 hari off-day saya. Next, belajar jahit zip lagi. Zip suda beli. Nanti boleh try. Semua ni saya belajar berpandukan info yang saya google saja. Tiada orang by my side untuk mengajar. Kelas jahitan pun teda. Jadi jahitan amatlah tidak ensem dan susun atur jahitan macam kesan tapak kaki semut mabuk terminum lihing atas meja.

Jadi, jangan lah kamu tanya-tanya di blog/fb untuk ambil tempahan. Serba serbi malu saya mau mengulang tayang explaination ketidak kemasan jahitan. Nanti kalau explain lebih dari 40 kali, betul2 nanti selamanya jahitan saya tidak cantik.

By the way, stok kain saya tinggal sikit. Masih menunggu ketibaan kain yang saya order. Hopefully by this this week sampailah. Saya ni bukannya bergayak-gayak membeli kain online dari US, tapi, memang pun bergayak-gayak. haha. Nda bah. Kain local yang ada susah mau cari yang cantik dan kiut unless tempat di mana anda berpijak itu ada Kamdar, Gulati’s atau pun Jakel. Tapi, ada apa pada kain yang cantik dan kiut? Sudah kan saya bilang saya ni bergayak-gayak ja.. hehehe

Supposed to sew at least something today but I dont know what to sew. I googled a lot of baby dress pattern and I even have 3 more patterns left that I purchased, still not printed out yet.

Malasnya. Really not in the mood.

And I only slept for 1 hour since I got back from night shift this morning. Still tired. wuwuwuuu~

Might be lack of sugar. That explains the lack of productivity.

Growing Up with Ariana

Hari ni hari Jumaat.

Enchek Kedek pegi sembahyang Jumaat.


While me & Ariana stayed at home.

Then, saya buat aktiviti sendiri & Ariana main dengan kunci rumah.

Tidak lama lepas tu, kunci rumah di kasi tinggal & join saya tengok tv pulak.

Then, Enchek Kedek balik dari sembahyang Jumaat.

Ariana bangun kelam kabut, ambikkunci rumah yang di main tadi & pas sama Enchek Kedek yang berdiri di depan pintu.


Pandai suda anak saya. Dia tau kalau ada orang berdiri di pintu harus di beri kunci rumah.

Tapi Enchek Kedek sempat pesan Ariana, ‘Bukan semua orang boleh di kasi kunci rumah macam tu ya..’.

– Posted using BlogPress from my iPhone

Online shopping

2.36 a.m
Night shift

..dan saya langsung tidak mengantuk due to cukup-tidur siang tadi.
Oleh kerana saya segar, saya meng-window shopping tadi. Tidak mau beli barang lagi. Tengok-tengok seja. Mencari idea untuk membeli apa next month.

Last month saya survey-survey Victoria Secret : Secret Garden Body Mist. Then bought it from ItsyBitsy and it safely arrived to my door step yesterday. Now, I cant help smelling my own sweet scent of Merry Magic. Esok mau pakai Juiced Berry.

Besides that, tidak lengkap lah kalau saya tiada membeli fabric kan? D’amani Cottontherapy. Super-excited to know that she has a collection of Paper-dolls by Windham Fabrics Sheryl Rae Marquez. Due to rambang-mata, I bought all. hehehe. Tidak lah. I only bought 1 yard of Paper Dolls-Dolls and planning on to buy the Paper Dolls-Clothes maybe in next month. Then I received an email from her saying that my fabrics has been posted out along with a 1/2 yard of FREE Paper-Dolls-Clothes. Thank You. So my plan tomorrow is to cut out all the dolls & matching clothes.

Few yards of fabric from Etsy. Still waiting patiently for it to arrive. And I bought jelly roll & charm packs. Mahu berjinak-jinak dengan patchwork. Kalau tidak jadi selimut, mungkin jadi lapis meja. Kalau tidak jadi lapis meja, mungkin jadi sarung bantal. Kalau tidak jadi sarung bantal, mungkin jadi saputangan kecik-kecik. All depends to sokongan padu dan nilai-nilai murni dari Enchek Kedek untuk membakar semangat saya untuk bekerja keras di hadapan mesin jahit.

                    
Jadi, sekarang saya menunggu for the parcel to arrive, termasuk car seat Ariana tu. I tracked the parcel, her car seat sudah arrived Bintulu. Now waiting for Mr. Postman to honk in front of our house.
PS : Sekarang, bukan saya saya yang alert dengan bunyi motosikal/van posmen, Enchek Kedek pun sama jugak. hehehe.

Random-random-an

Segmen Malam Jumaat (macam Cinoi~). Tapi saya mau bercakap tentang benda kosong2 saja. Tiada unsur-unsur ilmiah di sini.

Kisah Kesihatan Saya Yang Tidak Berapa Baik
Saya menghadapi flu & batuk. Kronologi nya, hari pertama saya flu (akibat terjangkit dari Ariana). Malam tu hidung tersumbat dan langsung tidak dapat bernafas melalui hidung. maka saya guna alternatif lain iaitu bernafas melalui telinga mulut. Akhirnya, sebab terlalu banyak menyedut udara melalui mulut-tanpa-filter, terbentuknya hakisan pada dinding throat, dan keesokan harinya saya sore-throat.

Kerana tidak mahu selalu depends sangat pada doktor (which actually unusual for me..selalunya,sakit sikit pun terus cari doktor.. :P), saya telah pergi ke pharmacy (cek foursquare, ada check-in ke MDS Pharmacy). Saya cakap sama pharmacist, saya batuk & flu. Dia bagi saya 3 ubat. Semua strong-strong belaka. satu kali ja saya makan. Bukan terus sihat pun. Tapi effect mengantuknya 24-jam sehinggakan saya tertidur-sambil-mulut-terlopong-di-opis. Padahal ubatnya di makan pada malam sebelum. Yang saya tertidur teruk tu di petang hari.

Hari ini, saya sudah semakin sihat. Cuma masih ada hingus. Selama beberapa hari saya flu itu, kepala saya sakit tiap kali menunduk secara ekstrem (contoh : rukuk, sujud) mungkin akibat penghembusan hingus secara ekstrem hingga terjadinya air-lock di dalam kepala.

Kisah Status Kewarganegeri-an Saya & Ariana
Cerita lain, saya bukan lagi pendatang tanpa izin. Permit kerja saya telah selamat expire pada 20hb January 2011. Dan saya masih berada di sini dengan permit kerja yang sudah expire. Pemprosesan permit mengambil masa yang lama dari Kuching. Terpaksa memohon lagi untuk extension 6 bulan sahaja. Permit kerja sudah siap. Saya bukan lagi pendatang. hehe

Keluar masuk ke Sarawak bukan seperti keluar masuk Sabah & Semenanjung. Kalau datang untuk melawat, masuk pakai IC, valid for 3 months. Kalau bekerja atau study dalam Sarawak, pakai permit which need to be renewed every year.

Seperti Ariana, dia lahir di Sabah. According to immigration di KK tu hari, she doesnt need any permit sebab Ariana ‘anak orang Sarawak’. So saya dan Enchek Kedek tidak pernah peduli lagi hal itu sehinggalah pada awal bulan ni bila kami balik KK, Ariana kena tahan pasportnya oleh immigration sebab berada dalam Sarawak lebih dari 3-bulan. Rupa-rupanya, Ariana jugak perlu permit seperti mommynya. hehehe. Pergi ke Jabatan Pendaftaran untuk mengesahkan status Ariana. So sekarang, Ariana ada extra warganegeri dalam passportnya. Sabah & Sarawak.

Jadi, kepada mereka-mereka yang bakal mengeratkan silaturrahim dengan orang Sarawak, next time, you know what to do. Tapi applicable to those yang akan resides in Sarawak lah.

Itu saja.

Tata~

Have u guys heard???

… that BiniKedek is a one  very mintak puji & mau bergayak-gayak seja kerjanya???

Berbekalkan ilmu yang tidak seberapa, serta pengalaman yang tidak sampai sekangkang kera pun, saya sudah pigi order my own cloth label for every clothes that I made for Ariana, Enchek Kedek or me..

Kan? Kan? Kan? Bergayak-gayak seja kan?

mommymade Tapi proud dapat men-design sendiri cloth label ni. hahaha! Enchek Kedek cakap, ala-ala vintage. Memang pun. Sebab saya suka.

Baru siap design sendiri label ni semalam. Sudah hantar ke penjual semalam. Siapnya saya tidak pasti bila. Penghantaran lagi. Oh.. Saya order through ETSY. Bukan nya sebab tiada di Malaysia. Yang saya jumpa, print untuk 300 keping sekali. Banyak tuuu.. Dan harga pun beratus-ratus jugak. Part tu ja yang saya ada kesedaran diri. Di ETSY, saya order untuk 60 keping seja. Moderation. Whoaaa…

Car seat for baby

It’s time for us to get a baby car seat for Ariana. So that we can have our very own mommy&Ariana’s day out together-gether. 🙂

I wasnt planning to get one until one day when I thought of, what if Enchek Kedek is out-station, and mum in law back to Sibu, how am I going to bring her out in case of emergency?

So we went to Poppies to see-see what we can afford there. Ahaha. Too bad not many choices. Im talking about only 2 car seat for me to choose. The expensive one, and the other one was the more expensive one(that was according to the sale assistant..and he didnt even bother to tell me the price!!!)

Ok lah. The expensive one was RM599. For that case, I didnt even want to know the price of the more expensive one. So we went home. err.. that is the only store selling good stuff for baby.


Ariana try-test-uji baby convertible car seat.

Ok lah. Just a quick tips that I wanted to share. When Ariana was small, we bought a stroller for her, which comes with a baby carrier. The one that you can use in the car. So, when I was doing my survey on the net, looking for more affordable but good quality baby car seat, I came across this one baby car seat, Aldo. After I gone through the description, now I know that YOU DONT NEED A BABY CARRIER. Just buy a baby car seat and you’re done.

See!!! From new born up to 4 years!!! Ariana’s baby carrier only used up until she’s 8-9 months. After that, bye-bye lah. Porak peranda dalam kereta.


Go to www.littlewhiz.com for this item and many more.

This is it. Last week, when I was still survey-ing, the price was around RM269.90. Then I put it in my cart, and requested for shipping quotation, RM45. Then when I scroll again to the same item today, they further down the price to RM239.20. Hati ibu mana yang tidak gembira kan?

So I choose the Grey one and now waiting the item which expected to arrive in 2-3 days.

Cant wait.

Kesedaran timbul selepas membaca blog www.nurulism.com.

Minum air

Saya tidak berapa kerap minum air. Saya minum selepas makan & bila haus seja.

Dalam environment tempat kerja saya ni, saya tidak/jarang haus sebab sejuk. Sejuk sebab aircond. Bukan sebab ada snow dalam office ni ataupun sebab saya seksi2 pegi kerja. (pakai blouse kain jarang with short skirt tapi tudung bunga-bunga English cotton…hahaha)

Pendek kata, memang susah lah mau suruh saya minum air. Air berperisa saya suka lah. Baca berapa banyak artikel pasal kebaikkan minum air pun, tetap jugak saya tidak rasa haus.

Then, sejak akhir-akhir ni, saya selalu sakit yang berkenaan dengan tekak. Tonsil & sekarang, cough pulak.

Jadi, saya ambik keputusan untuk pastikan saya minum at least 8 gelas air sehari ataupun lebih dari 1 liter air lah sehari.

Tapi saya perlu pemangkin untuk saya minum air.

Dan pemangkin saya ialah…

…botol air!!! Hehehe.. Kalau tiada botol air, nda mau minum air.

Ok.. Itu seja..

Bye!

– Posted using BlogPress from my iPhone