KL day 2

Hari ni shopping dan jalan sampai sakit kaki.

Pagi di mulakan dengan awal sekali. Kazen Enchek Kedek menghantar kami ke hotel tempat bapak & mama stay. Bersarapan pagi di kedai mamak dan kemudian di ikuti oleh kejakunan saya pertama kali menaiki monorail.

Destinasi pertama ialah Bukit Bintang. Tapi kedai belum bukak. Hehehe. Tapi, saya dan mama sempat melihat keganasan seorang ibu melibas/menghayun henbeg nya beberapa kali ke arah dua orang anaknya. Kadar libasan yang berulang kali jelas kedengaran sehingga kami sudah turun ke tingkat yang seterusnya. Sebab musabab libasan tidak di ketahui.

Enchek Kedek & bapak mengukur Low Yatt manakala saya & mama mengukur sekadar yang termampu. Sempat menghabiskan duit masa di shopping mall baru, Fahrenheit 88.

Seterusnya, Tuhan saja yang tahu betapa sakitnya kaki saya mengukur jalan dari Bukit Bintang hingga ke Jalan Tar.

Shopping tidak bergerak dengan marvelous kerana saya clueless. Tidak tahu mau membeli apa. Mungkin esok enjin sudah panas dan dompet Enchek Kedek akan semakin hangat.

Kami ada plan untuk ke Genting tapi tidak jadi sebab sekarang musim hujan. Menurut kazen, kalau hujan, banyak permainan akan di tutup. So esok saya pergi bermain di Midvalley sajalah.

PS: Terjumpa kawan di Jalan TAR. Ayat yang keluar dari mulutnya, ‘yarabehhh sheila..sampei ke ctuk aku jumpa kau…’ hehehe

– Posted using BlogPress from binikedek’s iPhone

YES!!!

Bini Kedek & Enchek Kedek sudah sampai KL pada pukul 4.30 pm tadi.

Perkhabaran dari cousin Enchek Kedek:

Y.E.S suda bermula!

PS: Time beli tiket, nda tau pun bila YES tu mula. Main beli ja ni. Serius. Tak tipuuuu~

– Posted using BlogPress from binikedek’s iPhone

Growing up with Ariana

Tadi Ariana sudah memulakan 2-3 langkah sendiri tanpa bantuan.

Tiada video lagi sebab tadi cubaan itu ialah cubaan yang tidak di raancang. Ariana sedang syok sendiri berdiri tanpa bantuan. Then saya kononnya memanggil dia dari jarak yang dekat.

Then Ariana senyum at every step that she did. Muka excited yang kiut.

But of course, after that bila kami suruh dia buat lagi, dia nda mau.

Another progression. Actually sudah since weeks ago. She knows and understand the word ‘sudah’ or ‘dah’. Contohnya, bila susu nya sudah habis dia akan sebut sudah/dah dan kemudian meng-handover botol susunya kepada sesiapa yang berdekatan.

So this morning she used the word to stop me from feeding her cereal again. Biasanya makan bubur. Tapi sebab pagi tadi road trip to Sibu, so makan cereal ja. Mungkin dia muak dengan rasa cereal tu.

Time mandi pun dia sudah pandai guna perkataan tu. Kalau dia sudah rasa puas mandi ataupun air sudah menjadi sejuk, ‘Dah!!!’..

– Posted using BlogPress from binikedek’s iPhone

Bulleh!

Malam ini saya masih bekerja. Mungkin akan berdepan dengan tekanan lagi. Tapi tadi saya sudah berdoa supaya di kuatkan dan di tabahkan hati saya untuk melalui night shift malam ini dan kemudian ber-off day agak panjang sendikit dari kebiasaan.

Esok awal pagi kami akan bertolak ke Sibu. Esok kan raya. Mum in law dan baby girl kesayangan saya akan lama sedikit tinggal di Sibu berikutan saya dan Enchek Kedek akan ke KL pada 18hb ini.

Hati saya tidak seberapa kuat untuk membawa Ariana bersama kerana kawan cakap, udara di KL tidak sesuai untuk baby (sebolehnya di elakkan,kalau tidak dapat tidak apa lah), kalau hujan pun hujan yang berasid dan kes penculikkan kanak-kanak di sana adalah hebat. Yes, baca saja akhbar harian online.

Kemudian saya teringat pada kawan saya yang ber-shout out di FB nya yang anaknya hilang beberapa minit di Servay Miri. Saya kemudian meng-imagine kemudian takut sendiri. Saya mahu membeli harness, benda yang di kasi pakai pada kanak-kanak yang sudah pandai berjalan, dengan tali yang di pegang oleh saya. Saya tidak akan memperduli kalau orang cakap macam rantai anjing, yang penting selamat.

Oh.. Asmara sudah start.

Bye!

– Posted using BlogPress from binikedek’s iPhone

Stress!

Bila perasaan tidak tenang, perasaan ada marah dan perasaan tidak berpuas hati, mau seja di lemparkan ke dalam blog.

But knowing that there are ‘people’ who are reading this blog and the potential of that ‘people’ to use it against me, terus di lupakan saja niat lemparan itu. Well, siapa suruh dulu letak link di FB. Huhu

Ok lah. Tadi saya menghadapi un-necessary stress due to my easily-irritated impression to this particular person. Since last week actually.

Ke-stress-an saya tu sampai membuatkan gigi saya tiba2 berdenyut dengan kuat & mengeluarkan darah. Terus mulut saya rasa darah. Yaiiii…

Erm..kalau blog ni jadi private, boleh lah sudah tulis sesuka hati. Ataupun bikin satu blog untuk tempat lepas stress ja.

Haha.. Yes people. Saya cuma ada satu bestfriend yang boleh saya kongsi cerita suka duka saya. Enchek Kedek. Dia sahaja. Mungkin sebab tu mau ada satu blog tempat lempar ketidak puasan hati. Sebab, kadang-kadang, Enchek Kedek busy main DOTA. Kadang-kadang, Enchek Kedek datang penyakit suka mem-provoke saya sampai saya tidak mau bercakap dengan dia.

Ariana terlalu muda untuk tahu menahu tentang dunia luar. Biarlah dia dalam dunia Dibo the Gift Dragon, Mickey Mouse Playhouse, Agent Oso & her latest addiction, Handy Manny (sambil menari salsa).

Bye!

– Posted using BlogPress from binikedek’s iPhone

Ever wondered why wedding ring must be on ‘jari manis’?

1. Tunjukkan telapak tangan anda, jari tengah ditekuk ke dalam.

2. Kemudian, 4 jari yang lain pertemukan ujungnya.

3. Permainan dimulai, 5 pasang jari tetapi hanya 1 pasang yang tidak terpisahkan…

4. Cobalah membuka ibu jari anda, ibu jari mewakili orang tua, ibu jari bisa dibuka karena semua manusia mengalami sakit dan mati. Dengan demikian orang tua kita akan meninggalkan kita suatu hari nanti.

5. Tutup kembali ibu jari anda, kemudian buka jari telunjuk anda, jari telunjuk mewakili kakak dan adik anda, mereke memiliki keluarga sendiri, sehingga mereka juga akan meninggalkan kita.

6. Sekarang tutup kembali jari telunjuk anda, buka jari kelingking, yang mewakili anak2. cepat atau lambat anak2 juga akan meninggalkan kita.

7. Selanjutnya, tutup jari kelingking anda, bukalah jari manis anda tempat dimana kita menaruh cincin perkawinan anda, anda akan heran karena jari tersebut tidak akan bisa dibuka. Karena jari manis mewakili suami dan isteri, selama hidup anda dan pasangan anda akan terus melekat satu sama lain.

Source from Ika

Growing up with Ariana

Funny thing happened last nite. Ariana was making a lot of noise and Enchek Kedek suspect that she’s hungry. I havent feed her with bubur yet because we were out during her mamam time and she already had nenen on our way back to home.

So i prepared her dinner and start feeding her. As soon as her bubur finished, i gave her plain water and start packing all her feedin utensils to the kitchen.

She cried. Really hard. So we suspect that she’s still hungry so I feed her again. As soon as she finished her second round of bubur, and as soon as she saw her empty bowl, she cried again! Really really hard. I had a video of her crying while Enchek Kedek prepare her 3rd round of bubur. This time, her bowl really really full. The portion was as same as her usual everyday portion. And she managed to finish it.


Her very usefull feeding bib.

So last nite she slept really well. She didnt even get up in the middle of the night asking for nenen. And this morning she woke up smilling at me when Im just done with my Subuh.

*Bought 2 pairs of baju for Ariana, new Tommee Tippee feeding bowl for Ariana and 2 Tommee Tippee bottle (because we forgot one of her bottle at the restaurant and didnt even bother to get back there to look for it).

– Posted using BlogPress from binikedek’s iPhone

Duhlu-duhlu puhnya cherita

Semalam saya ber-msg dalam FB dengan Kak Dan.. Mula-mula tu mintak ajar macam mana cara pakai tudung gipsi.. Lama-lama meleret ke soalan ‘apa khabar’, ‘bila due’ dan ‘beranak di mana’. Then, lama-kelamaan, saya terimbas balik kisah lampau. Zaman kegemilangan pregnant last year.. hehe.. tapi of course bukan pasal all-day-long punya morning sicknes punya cerita lah. mau muntah ja kalau di ingat balik.

Saya teringat balik betapa saya suka makan di Sugar Bun. Kano meal ataupun nasi lemak kari ayam nya. Tiap hari, balik dari kerja, sampai rumah dalam jam 7 malam. Lepas mandi & everything, kelam kabut bawak Enchek Kedek pegi Sugar Bun sebab SB di Bintulu ni tutup jam 8.30-9 malam. Awal kan? Then kalau Enchek Kedek kerja malam, saya direct from tempat kerja pegi SB sendiri-sendiri and duduk makan di sana sendiri-sendiri. Apa saja demi kano meal atau nasi lemak tu. Phone time tu ready Enchek Kedek on speed dial sebab location SB ni tepi sungai. Saya takut ada lanun datang (tapi ada lanun kah di sungai?)

Time pergnant jugak, paling susah time mau tidur tu bila perut sudah besar.. Kalau bukan sesak nafas, sakit belakang. Bantal menggunung tinggi yang di pakai. Dapat jugak tidur selesa sikit tapi kalau sudah datang cramp di betis tu, aduh.. Nasib time tu Enchek Kedek memang alert bila saya gerak dia sebab cramp tu. Trus lah di kasi lurus kaki saya, and sekelip mata ja, sakit hilang, mata pun sambung tidur.

Time pregnant jugak, Enchek Kedek dan saya punay schedule kerja nda sama. Dia selalu kerja malam jugak untuk overtime. So saya selalu di rumah. Oleh kerana saya ni bulleh tahan jugak penakut, so saya rajin (rajin lah konon) baca Yasin sebelum tidur. Then kalau tidur, tidur dengan Smokie. Smokie ialah seekor kucing. Hantu takut kucing kan? hehehe. Tapi, time pregnant tu, selalu jugak saya mimpi pasal PONTI****. Nda tau kenapa. Pernah sekali tu mimpi ponti ada dekat tingkap bilik tidur. Bila terbangun, si Smokie sedang merenung tajam ke arah tingkap. Scary kan? Sudah lah satu rang ja di rumah. Then ada lgi satu kali, mimpi hantu jugak, bila terbangun, Smokie baring ngam-ngam dekat area punggung saya. Kira macam Smokie ni protecting me lah.

Tapi, walau macam mana pun Smokie protect saya, pernah jugak satu kali kami gaduh besar. Smokie curi cake pisang favourite saya. Cake yang paling di idamkan saya. Kebetulan Smokie pun pregnant jugak time tu, kali dia pun mengidam. Tapi I was being ‘not-rasional’, memarah-marah Smokie and buang cake yang dia baru gigit sikit tu dalam tong sampah. Encik kedek pun hairan betul. Kalau sudah di gigit tu, kasi ja lah. Ini nda, terus baung, then melarang lagi si Smokie mengorek balik tong sampah tu. itu lah namanya perempuan mengandung, berfikir menggunakan ke-tidak-rational-an. Kesian Smokie. BTW, Smokie ialah seekor kucing.

Semalam saya tanya Enchek kedek, ingat masihkah memori-memori semasa saya mengandungkan Ariana dulu. Enchek Kedek cakap saya jahat/garang.

BTW, ini hari, saya dan Enchek Kedek punya 1 year 8 months wedding annivesary. (20 bulan sudah)