Growing up with Ariana (at 5 in the morning)

This little girl woke up before mommy’s morning alarm.

Mintak nenen. So mommy buatkan nenen. Then, resag gelisah berguling-guling atas katil sampai mommy rasa serba salah & tengok jam, rupanya sudah 5.20 am.

So I sent her to mama while me bersiap untuk kerja.

After that, sunyi pulak because before that she was crying.

Rupanya..


She was crying n mama asked, ‘mamam?’ then she stopped crying.

Mama put her on her new IkEa baby chair (iya..sebab tu luggage kami overweight..), bukak a napkin and koyak kecik-kecik bread and simpan atas napkin tu. Jangan pakai piring. Habis ja piring tu tunggang terbalik.

And there she was.. Picking up the bread one by one and mamam.

Layan diri.. Hehe :p

– Posted using BlogPress from binikedek’s iPhone

KL Trip

..itu hari punya cerita..

Ingatkan ada banyak gambar yang bagus, rupanya nda berapa banyak.

Layan gambar ja lah..

IMG_3047 First day sampai, malam tu terus pegi i-city setelah kecewa (bukan saya) tidak dapat makan nasi lemak ayam berempah yang pernah di makan suatu ketika dahulu (4-5 years maybe)

IMG_3118

Kawan Enchek Kedek & Isterinya.. bersama Enchek Kedek dan isterinya yang macam balloon..tsk!

IMG_3142

Ambil jubah convo mama..

IMG_3278

  Second time di i-city lagi. Enchek Kedek mau buat efek ni. Maka saya di suruhnya ke hulur hilir jalan raya tu. Tapi mesti ramai orang.. baru cantik kunun..

IMG_3331 Family group photo.. Thank You Encik tripod..

IMG_3338

PWTC.. tempat mama convo.

 IMG_3343 Beli bunga…

IMG_3410

hehehe

IMG_3425

Saya memang lebeh-lebeh bergambar.. lebeh-lebeh lagi kalau laki saya yang menggambar.

Adehh.. penat udah.. next entry lagi lah cerita.. 

Bye!

Growing Old with Enchek Kedek

Sekarang saya sudah ada label melalui tajuk entry.

Growing up with Ariana is all about Ariana *duh*

Grow Old with Enchek Kedek is how cool me & Enchek Kedek were all about us lah.

I think if Enchek Kedek ada blog, he might labelled me as ‘look how my wife took a butterfly as her pet in my wallet’..

PS: I know that there’s a ‘label’ button for blogspot. But I seldom update entries using blogspot. Its either Blogpress or Windows Life writer. Teda button ‘label’ tu.

PSS: Saya sebenarnya malas.

– Posted using BlogPress from binikedek’s iPhone

Lack of update due to muntah-muntah and…eh no..not morning sickness.. Muntah-muntah & cirit-birit due to food poisoning. But the muntah-muntah thingy do remind me of the very not-really-good-morning-sickness-period.

I have a very sensitive stomach. I am very easily to get food poisoning than anybody who also had the same meal with me.

Im not saying that I am very used this sickness, but, last time, whenever I got food poisoning, there will always be ‘someone’ who took care of me. But this time, I am on my own. My daughter just got well from her vomitting+diarrhea while my dear Enchek Kedek just got back from working night shift. Fair enough. So I cooked porridge for my own and ate it to survive.

But today I am feeling much more better. I managed to clean up the house a bit. Cleared me & Ariana’s ‘sarang’. Both of us actually slept in the living room for the 2 whole night that Enchek Kedek worked night shift. Its normal for us though. Sound from the tv d kept us companied.

Btw, mama & zaza are here to babysit Ariana while mum in law off to Kl for her yearly holiday.

– Posted using BlogPress from binikedek’s iPhone

Mama’s Convo

Gambar real masih dalam camera di Bintulu dan saya masih berada di Sibu.

Sekitar PWTC sementara tunggu event habis. Saya dan Enchek Kedek bermain di luar seja sebab kami cuma pakai jeans dan tiket nda cukup.hehe


Bapak & Enchek Kedek was the photograper for mama.

Nantilah update. Baru perasan gambar dalam phone nda cukup.

– Posted using BlogPress from binikedek’s iPhone

Ariana’s visit to the doctor


Tengahari tadi sudah membawa Ariana ke Sibu Specialist Medical Center kerana dia masih lagi cirit & muntah.

Dalam kereta saya sudah fikir beberapa soalan yang mau di tanya dengan Encik Doctor. Tapi, as soon as we entered the consultation room, sat next to the doctor & the doctor took out his stetoscope, Ariana berteriak & menangis.

Her last visit to the clinic, doctor telah masukkan ubat ke dalam bontotnya. So she might still remembered it so thats why she cried.

I only managed to tell the doctor her condition. Sukar untuk berkomunikasi due to Ariana’s loud crying voice & saya pun menghadapi kesukaran untuk mengingat soalan yang mau di tanya.

Since that he is the specialist and was actually recommended by Enchek Kedek’s aunt, saya yakin saja lah. Ubat tahan muntah di sumbatkan lagi ke dalam bontot Ariana. Then doctor kasi air garam, ubat muntah & ubat cirit.

Petang tadi Ariana sudah ada selera untuk makan bubur. Kasi sikit ja sebab doctor pesan makanan & susu kasi in small quantitu for this time being sebab perut belum berapa ok.

When I looked at her, I somehow remembered zaman kegemilangan saya morning sickness dulu. Kesian. So I brought her outside for fresh air and for a walk around the house compound. Change her clothes everytime after she vomit & o-oq and extended her bath-time so that she will feel fresh (although we usually ended up shouting at each other. She’s trying to consume the bubbles & drink for her little tub baahhh..)

Btw, sepatutnya saya bekerja kemarin malam dan malam ni. Tapi due to Ariana’s health, I took 2 days emergency leave. My first ever emergency leave for this year.

I hope she’ll get better soon.

Pedih rasa hati tiap kali peluk badan Ariana yang semakin mengurus.

– Posted using BlogPress from binikedek’s iPhone

Ubat rindu Ariana

My baby girl is not feeling well.


Keciannnn..

Just after I landed in Sibu, went to the car. Mum in law was in the car while Ariana was sleeping in her lap. When I took her, she cried and vomit on me. She doesnt look ok.

After we reached home, she began to recognize my face and started to smile from ear to ear. It was a 5 minutes of touching moment between me and Ariana.

After that I gave her a bath and fed her with KFC mashed potato with just a lilttle flavor of the gravy. Glad that she ate eventhough just a small amount of it. Mum in law told me that Ariana had been refusing to eat since day before.

That night she o-oq very cair one. Just like when we got diarrhea. But she still look happy.

Abu Yah (Enchek Kedek’s aunt) told me that after I came, she looked happy and no more crying.

All of them (mum in law & aunt) were a bit relief when I came. Because Ariana doesnt want anyone else than my mum in law. So for the time being, they called me ‘ubat Ariana’.

Kesian Ariana. 6 days kena tinggal sendiri.

– Posted using BlogPress from binikedek’s iPhone

KL day ???

Nda ingat sebab tiap kali duit di keluarkan dari wallet umpama satu urat terputus. :p

Hari ni spent almost 3 hours dalam IKEA seja. Best sebab banyak barang murah. Best jugak sebab Enchek Kedek turut menyandang beg ikea untuk men-shopping barang pilihannya sendiri. Kesimpulan dari shopping dalam ikea, beratus-ratus urat putus. Haha! (mentertawakan diri sendiri)

Tadi pergi men-cekidaut gerai-gerai tudung depan hotel tempat dorang mama tinggal. Akibat terlalu teruja dan self confident yang mencanak-canak naik, saya masuk ke satu gerai, mengambil satu anak tudung dan menetapkan sendiri harga nya.

Binikedek : RM8!
Penjual : siapa cakap RM8?

Terus saya blur kejap dan penjual senyum dan meng-iyakan. Harga sebenarnya RM10. Ok lah tu.

Oh ya.. Kami juga ada pergi ke Aquaria dan banyak jugak urat yang putus. Penyebab urat putus, nanti lah upload bila sudah ketemu laptop.

– Posted using BlogPress from binikedek’s iPhone

I-city lagi

Semalam pegi i-city lagi dengan bapak, mama & Enchek Kedek.

Kali ni, bawak full gear camera dengan tripod sekali.

Tapi gambar semua masih dalam camera and laptop teda bawak.

Tapi camera henfon ada.. 🙂


– Posted using BlogPress from binikedek’s iPhone


Terperangkap di Jalan Tar kerana hujan lebat.

Sementara menunggu hujan reda. RM5 saja.

Pelukis inai memberi catalogue untuk memilih design.

Saya gembira.

Saya memilih design yang tidak berat dan ada kupu-kupu.

Pelukis inai menutup catalogue dan kemudian melukis ikut suka hati design dia.

Tiada kupu-kupu.

🙁

– Posted using BlogPress from binikedek’s iPhone