Update budak umur 10 bulan

Pada 10 bulan yang lalu, Ariana telah di keluarkan dari perut secara pembedahan caesarian. Cariklah di YouTube kalau mau tau macam mana pembedahan caesarian di buat. Kalau berani tengok lah. Few days before my scheduled operation, saya sudah tinguk di YouTube. hehehe

Ok.. by the way, kemarin si Ariana sudah 10 bulan. Yang saya heran kan, tiap kali dia meningkat umur, mesti on that day, dia buat something yang baru. Contoh macam time dia baru masuk 4 bulan dulu, terus menerus lah dia mau meniarap.

Ni baru-baru kemarin masuk 10 bulan, dia sudah menunjukkan yang dia boleh bangun dari keadaan baring ke duduk tanpa meniarapkan badan dulu. Then, cubaan untuk berdiri (half berdiri sudah) tanpa berpegang pada apa-apa.

                                                 IMG_1732 IMG_1736

Ini salah satu so-called progression jugak. Atas speaker tu kami slalu simpan kunci kereta or kunci rumah. So, si Ariana ni suka makan kunci. So, dia akan menggoyang-goyangkan stand speaker tu sampai kunci terjatuh&ambik kunci tu & masuk mulut. Dont worry, speaker to di skru ketat pada stand tu. But still, kami memang berusaha sedaya upaya untuk menjauhkan dia dari speaker tu.

IMG_1720 Kalau tidur, macam ni lah. Bagus-bagus kepala di bantal, last-last, kaki di bantal. Dalam proses perpindahan posisi kepala tu kan, banyak kali jugak dia terhantuk di kayu-kayu tepi tu. Tapi sebab mengantuk kan, nda lah sakit. Selimut pink tu kan ialah selimut Hello Kitty saya. Kain jenis fleece. Ariana kalau terbangun dalam keadaan masih mamai-mamai, dia pi tarik tu selimut from me using her tiny hands (sebab dapat masuk ceclah-celah kayu baby cot nya) and then dia peluk selimut tu.so, walaupun kami berlainan katil, tapi kami share selimut. 😛

IMG_1706 Rambut pun sudah cukup panjang (panjang lah konon) untuk pakai kelip.. Tapi kelip tu slalunya nda tahan. Sekejap ja sudah masuk mulut. So paki getah rambut lah. Dapatlah satu antenna di kepala Ariana. Tapi gambar belum ada ya..

IMG_1738 Ini gambar kami di Pizza Hut semalam. Budak 10 bulan sudah pandai baca menu & pandai naik atas meja and berebut garlic bread sama *ehem*mommy*ehem*.

Ok.. itu saja.. other thing like panjat memanjat, berteriak-sesuka-hati, berebut remote control (sudah kasi beli remote Astro China made untuk Ariana main), pusing screen tv ke arah lain (other than facing us, the viewer), aksi-aksi lagak ganas (dare devil) dan macam-macam lagi masih ada dan sudah naik level dari level 1 ke level 3 terus.

Baby Ariana


Hello..
Today I am 10 months old.
I can do a lot of things now and mommy are happy with my progression.
She will blog about my progression in the next entry because she is tired.
Maybe due to my hyper and excessive movement.
And I overheard mommy saying about her newly-built muscle on her arms.
Love you mommy!

– Posted using BlogPress from binikedek’s iPhone

Full of moral values punya entry

Kemarin kerja malam. Seawal Subuh sudah hujan lebat di iringi dengan guntur. Then, ngam-ngam in time for shift handover, hujan sudah slow-slow sikit. No more guntur.

On our way back, di traffic light MERAH, terjumpa dengan satu orang motorcyclist (suspected to be the hubby/father) dengan seorang perempuan kelindan (ngam kah tu kelindan aka penumpang motosikal, also suspected to be the wifey/mother). Mula-mula tu I just observed them. Kesian tengok diorang, awal pagi (around 7 am), hujan-hujan, naik motosikal. Nda tau lah pegi mana. I joke around with my husband, saying that maybe they are going to Jom Heboh (kononnya lah ada Jom Heboh di Bintulu..hehe).

Then suddenly nampak tangan budak kecik/baby (time tu belum dapat di kenal pasti sebab budak tu duduk di tengah). Terus terkesima sekejap. Mengkali dorang ni mau pigi klinik. Takkan lah hujan-hujan pun sanggup jalan unless it is very very important.

Bila lampu hijau, we passed them, and I saw the budak kecik/baby was actually a baby! Macam sebaya umur si Ariana. Duduk di tengah-tengah antara the father & mother and what more sad is that the baby didnt wear anything like baju hujan kah, sweater tebal kan or even a hat. Baby tu pakai some sort of an animal body jumper, macam Ariana punya baju maybank harimau.

Punya sayu hati time tu. Mau tengok lama-lama pun nda sampai hati.

Terus saya menjeling ke arah Enchek Kedek and said, ‘ masih mau jual kereta kita tuh and beli motosikal?’

So that was my lesson learnt for today. Kita selalu mengomel/nda puas hati/tidak bersyukur dengan apa yang kita ada.

Mesti kamu berfikir, ‘eh, mana da..tiap hari saya bersyukur dengan rezeki yang saya dapat’.. Tapi small things like ‘lauk kurang masin’ kah.. ‘mi hun terlampau kering kah’.. bila kita sudah start meng-komen, meaning nda bersyukur lah tu. Ada lagi orang yang sanggup makan lauk kurang masin & mi hun terlampau kering tu. That is just my point of view lah. Sebab kadang-kadang, saya pun macam tu jugak. Contohnya kuantiti Mee jawa di restoran feveret semakin hari semakin sikit tapi harga tetap sama. huhu Nda kenyang bah makan. Mau mintak dua piring, malu pulak. 😛

Kita rewind sikit k, bulan Raya hari tu, I was watching ‘bang bang boom’ or was it ‘boom bang boom’.. nda ingat.. tapi di siaran RTM lah. Nda pasti jugak RTm 1 /2 atau 3. Thsi tv show usually do pranks on people. Tapi for raya version, they did pranks tapi more on the moral value side.

Scene 1 : Seorang budak perempuan yang willing to exchange a CD with anybody who willing to buy her sekampit beras. She started begging from anybody who came out or about to go into a supermarket. Ramai orang nda layan. Satu-satunya orang yang layan, was a man in his late 40’s. So he went inside the supermarket and bought sekampit beras along with a few food knowing that the girl actually looks like desperate for food. Tapi the girl tidak accept the food, she only took the beras, gave the man the CD and lari.

Scene 2 : An old man trading bubur lambuk for kain baju raya for his son. Tapi demand sikit sebab dia mau harga rm12.90 semeter punya kain. Any colour will do. And as usual, tiada orang layan. Then ada lah satu orang lelaki ni yang agak muda. Maybe dalam 20+ years old. Mula-mula that young man mau kasi duit ja dengan tu orang tua tapi tu orang tua nda mau. So dia pun masuk lah kedai kain, beli kain yang kena mintak oleh orang tua tu. On his way out from the kedai kain, camera memang rakam ja sepanjang pergerakkan dia. So he was caught on tape, putting some money inside the plactic bag which contains the kain inside, and gave it to the orang tua with the bubur lambuk! Yes, I know. Mulia kan hati pemuda itu. Then the orang tua (who didint knwo that theres money inside the plactic bag) took the kain, trade it with the bubur lambuk and ran.

Tiap ending for each scene di atas ni, akan ada satu orang lelaki yang mintak direction to a bank from the good-hearted-person(s). Then lelaki tu akan handed over some money to the good-hearted-person and again RAN! kira membayar balik lah apa yang dorang sudah spent untuk beli beras & beli kain tadi. Bila the good-hearted person tanya, ‘duit apa ni?’.. then lelaki tu akan jawab, ‘REzeki..rezeki’..and ran again.

Last month I did experience this kind of scene. But not totally sama lah. I was in the car, baru lepas parking kereta with Ariana & Jehan. Then suddenly ada Indian guy ketuk-ketuk tingkap, mau jual ayat-ayat al-Quran untuk di gantung dalam kereta. Jehan cakap jangan bukak sebab we were alone in the car park area. Not wanting anything bad to happen, I just geleng kepala. Tapi that guy macam insist jugak mau jual. Dia buat muka kesian. Macam memaksa pun ada jugak. Tapi last-last lari jugak tu orang. fuuhh…

Dulu-dulu pun kami (me & Enchek Kedek) pernah kena tahan jugak di kereta. Tapi tu orang mau jual jam Rolex sama kami. hehe..

Bah.. itu saja lesson learnt for today.

Big Fishy


Semasa saya masih trainee di syarikat Enchek Kerang, saya telah di assign ke salah satu platform di lautan Sarawak, M3 complex.

Pada suatu hari (cerita mesti merujuk kepada gambar), saya bersama dua orang kawan saya telah di suruh mengecheck ‘swing rope’ di ‘boat landing deck’. Boat landing deck ialag tempat transit sebelum kami swing masuk ke dalam bot (jika perlu). So swing rope tu ada 1-monthly check. Untuk memastikan kekuatan tali tu masih excellent.

So pergilah kami (saya, P dan H) ke boat landing deck itu. Boat landing deck itu deck paling rendah. Kalau ombak kuat sikit, basah sudah coverall kami sampai paras lutut. Means kami betul-betul berdiri atas air lah time tu.

Then, semasa menjalankan monthly check itu, saya cuma menghayati air laut dan ketam-ketam batu yang melekat di lantai besi platform itu.

Tiba-tiba, si P bersuara, ‘sheila..cuba ko tengok tu.’ sambil menunjuk ke arah air laut yang semakin lama semakin gelap. Nampak seperti ada sesuatu dari dalam laut tu yang sedang menimbulkan diri.

Saya : ‘ehh..apa tu?’
P : ‘nda tau..cepat..lari kita’
Saya : si H?
P : H, cepat,lari kita.
H : nanti..belum siap lagi kerja kita ni.

Sedikit introduction mengenai si H. Seorang yang rajin dan sentiasa fikir yang orang sekeliling dia mahu menipu dia.

P : lariiiii!!!

Masa naik tangga ke atas tu, kaki saya rasa berat mau melangkah sebab terlampau takut. Then si H lagi masih tertinggal di bawah. Mau nda mau naik seja sebab saya belum kahwin lagi time tu.

Sampai tingkat atas, kami tutup lagi pintu gate ke bawah. Macamlah benda hitam tu pandai naik tangga kan? Oh.. Ini bukan cerita hantu.

Sampai atas, kami tengok ke bawah. Rupa-rupanya benda yang gelap dan sedang dalam proses menimbulkan diri tu, ada DUA!

Benda tu mengelilingi platform mengikut suara kami. (si P tu pembising sikit..eh banyak!). Lama-lama benda tu hilang.

Kemudian kami balik ke quaters dan menceritakan pengalaman kami tadi tu kepada rakan-rakan se-trainee dimana kami akhirnya di ketawakan seja. Durang ingat kami menipu. Kalau ikut, cuma kami tiga ja di tempat kejadian dan tiada saksi lain. So betullah macam menipu. Tapi kenapa jugak kami mau menipu?

Then tiba-tiba ada seorang otai platform tu menyampuk, ‘ohh.. Memang ada tu kalau di drilling platform.ikan bah tu.dia mau kawan-kawan dengan kamu’..

IKAN??!! Punyalah besar! Ikan paus kali.. Itu imaginasi kami. Imaginasi tinggal imaginasi sampailah pada suatu hari, saya telah di transfer ke platform lain iaitu M1 Complex. Cuba teka apa yang saya jumpa disana?


*Lebih banyak gambar ikan ni boleh di tengok dalam FB saya.

Gambar ni di ambil dari tingkat ke-4 platform tu. So boleh lah imagine saiz shark-whale ni kan? Shark whale ni datang melawat platform tiap kali musim hujan. Kadang-kadang, seangkatan dolphine pun datang berenang-renang di tepi platform. Mula-mula nampak dolphine, sangat jakun! Sampai nda mau buat kerja. One of my friend nampak giant ikan pari. Ada jugak yang jumpa penyu. Saya sekali jumpa ular laut. Kalau ikan sardin, ikan belukuk tu tiap hari sudah di jumpa.

Walaubagaimana pun, misteri 2 benda hitam yang timbul dalam laut tu masih menjadi tanda tanya kepada kami bertiga.

Begitu lah cerita di mana saya fikir saya hampir di makan ikan besar.

Itchy itchy

Last raya, I bought a Hello Kitty silver bracelet. I wore it and guess what it had done to my wrist?

Itchy itchy.. Huhuhu.. Padahal time sekolah dulu pakai silver pun okeeeeyyyy seja.

Sudah took it off and put it inside the jewellery ‘bowl’..hehe..

Bukan mau tembirang, kali sejak kesemangatan pakai gelang emas yang mama kasi tu, terus kulit saya nda mau sudah tolerate selain dari emas.hehehe

Ok..point sebenar, mesti reward diri dengan gelang emas. Duit mas kahwin dulu tu pun masih lagi berbentuk bunga. Belum kena pakai lagi. Macam yang Puan Ona cakap, besar dan solid. 🙂

– Posted using BlogPress from binikedek’s iPhone

You can call me super mommy if you want too

Entry ini harus merujuk kepada calendar di bawah:

Bulan Nov, 18hb ke 23hb saya dan Enchek Kedek pergi ke KL sambil minum air. Eh silap. Pergi KL for mama’s convocation sambil berjalan-jalan sebab ini adalah antara janji-janji manis yang harus ditepati oleh Enchek Kedek semasa saya pregnant dulu.

Sampai dari KL, 23hb dan 24hb itu, saya terus beketja shift malam.

Pada siang 25hb, saya dan Enchek Kedek sepatutnya drive ke Sibu untuk mengambil Ariana sebab on the 25th petang, mum in law punya flight ke KL pulak.

Tapi, tiba-tiba, Enchek Kedek harus terbang ke Miri immediately on the 23rd sebab ada course.

Maka tinggallah saya sendiri di Bintulu. Bekerja shift malam selama 2 hari iaitu 23-24hb malam.

Balik dari kerja, pada siang 25th tu, sepatutnya saya dan Enchek Kedek drive ke Sibu untuk mengambil Ariana. Tapi sebab plan sudah berubah, maka saya terpaksa drive seorang diri ke Sibu!!!!!!!

Tapi saya tidak tahu mrnahu pun jalan dan selok belok ke Sibu.

Enchek Kedek suggest me to use the bus but that is almost impossible. Sebab time gawat-gawat lah Ariana suka buat hal seperti, berak. If Im alone, then Ariana o-oq, silap-silap ketinggalan bas lah kami di Selangau.

Then I suggest to drive with a friend. Tapi, saya tiada kawan! (pathetic nya ayat). Sudahlah hari Khamis a.k.a hari bekerja. Saya tidak dapat memaksa sesiapa untuk mengasi kawan saya drive ke Sibu. Kalau bapak tau pun, mesti dia nda kasi jugak.

Then we only left with 2 choice. Either to bring Ariana to KL or I use flight to Sibu. First choice tu sudah kena reject oleh Enchek Kedek. Dia nda mau bawak Ariana. Then we only left with 1 choice.

We checked the ticket already. Ngam-ngam betul timing ticket tu. Morning flight, for me to fly to Sibu. Then afternoon flight, for me & Ariana to go back to Bintulu.

Flying means that I need to be kelam kabut from night shift, balik around 5 in the morning and direct to the airport. The dark and gloomy road to the airport.

So I applied leave for that 2-days of night shift and make sure everything goes well without me jumping here and there and able to bring Ariana back to Bintulu, still looking young & fabolous. (uweekk..muntah hijau kekuning-kuningan).

And mama coming over to Bintulu on the 27th to spend mooooreeee time with her grand daughter and daughter.. Yalah yalah.. And Enchek Kedek and Smokie and Surti.

Then on the 29th, kami kembali bekerja seperti biasa.

And then, ada wedding kazen Enchek Kedek pulak on the 27th di Sibu. Im not sure yet whether hubby want to go back or not. If yes, then I should change the title
from super mommy to super-crazy-what-the-fish-you-were-thinking mommy.

– Posted using BlogPress from binikedek’s iPhone

Growing up with Ariana

Tepuk-tepuk tangan suka-suka

Tangan di kepala.. tangan di pinggang..

Ini lagu yang selalu saya nyanyi untuk Ariana.

When I start the ‘tepuk-tepuk tangan..’, Ariana sudah kelam kabut mau tepuk tangannya walaupun time tu sedang menangis.

‘Tangan di kepala..’, I will put her hands on her head.. ‘tangan di pinggang;, then simpan tangan Ariana di pinggang…

Then kannn… hari tu kannn… Time kami anak beranak breakfast di rumaaahh kannnnn…

Saya perasaan si Ariana tepuk-tepuk tangan, then dia simpan tangannya di kepala..

Then ada satu kali lagi, time kasi mandi Ariana, saya nyanyi tu lagu lagi.. Dia tepuk tangan sekejap, terus simpan tangan di kepala..

Selepas saya terdiam buat beberapa ketika, baru lah tersedar then ter-excited. Kami, sebagai ibu bapa Ariana, sangat excited, terus kami balik-balik nyanyi tu lagu supaya Ariana buat lagi. hehehe. Mestilah. Siok bah. Nampak progression. Tapi Ariana gave us ‘that look’.. the ‘balik-balik-jugak-lagu-tu-teda-lagu-westlife-kah?’ look..

Then salah satu lagi progression Ariana, asal lagu Dibo the Gift Dragon atau Mickey Mouse Club House berkumandang, kelam kabut lah tu dia merangkak pi depan TV.. lepas tu sibuk tepuk-tepuk tangan, kap-kap udang, goyang-goyang tangan & angkat-angkat punggung.

Sudah lah pandai meng-adjust volume tv sendiri. Papanya kan ber- home theatre. Sekali Ariana pi full-blast volume, terus mentua saya kelam kabut habis mandi and berlari ke ruang tamu. Macam ada konsert mentua saya cakap. Dia takut Ariana menangis sebab terkejut, instead, she was lying laid back on the pillow sambil tengok TV. Volume time tu sudah mencecah angka 60.

Never under estimate what this coming-to-10-months-old baby are capable of. Seriously, stering kereta papa nya sudah terkupak-kupak hasil gigitan budak ni.

IMG_1760 Boleh jadi gambar passport kah ni? Her current one muka serius macam menagih hutang susu 4-oz dari mommy nya..

My aerobic session

…………was AWESOME!!!

oh ya.. I haven’t blog about my aerobic session yet kan?

I started this month. There were 3 places but the most preferred one was Oasis, next to Li Hua Hotel. Why? Because there are absolutely no men! So we women are free to shake our booty without control-control ayu. Beside, I can take off my tudung. There are blinds (bukan buta..macam tingkap opis bos-bos tu..)

So my session today was a bit awkward because there’s only 3 ladies came for the 5.30pm session. So we used the smaller studio. I was in front row, next to the trainer. Usually, I will be at the very back of the studio. Talking about no self confidence. hehe

Anyway, the session was awesome because I had built my self confidence to actually really shake my booty. haha.. i know its an aerobic class. We supposed to do the aerobic thingy while SMILING. The trainer taught us Indian dance. I forgot the song. But I look FUNNY in the mirror!

Anyway, after the session, me & the trainer had a little chit-chatting before we go back. The trainer was 33 years old. She called me GIRL because she thought that I was a very young girl joining the aerobic. (mimang pun muda kan..). After I told her that I’m from Sabah and I follow my husband here to work, she was shocked. Especially when I told her about my coming-to-10 months-baby-Ariana.

But you still look like a baby.. Hehe.. OK tipu.. She didnt say that I look like a baby. She said that Im still baby faced. So I told her that Im 25. Yes, I know. This entry sounds more like the masuk-bakul-angkat-sendiri-ness but it wasn’t me who said that. Saya cuma mampu menerima pujian orang. hehehe

Ok. Itu seja. The session was awesome because I made new friend with Sharon, the trainer. After this session, Im sure she’ll forget about me because there are plenty of us in the class. She might be introducing her self again to me somedaaaayyy. hehe

PS : I haven’t lose any kilos yet, but I felt much more comfortable wearing my baby-tees again. I don’t easily get tired or sleepy during work. My sakit pinggang? I had forgotten about it already. So I guess, exercise is GOOD for our body. *Damn..I should have listen to what the Health & Fitness been telling loooong timeee agooo. Slimworld pulak yang di percayai. Not forgetting the $$$ with wings.

Majulah Sukan Untuk Negara!! *although aerobic  is not actually a sukan.

Mesti ada picture kah?

DSC04700 DSC04702 DSC04704 Selepas cerita pasal aerobic, jamu lah gambar-gambar makanan yang kami makan di offshore dulu..hehe..DUULLLUUU.. saya tidak bersalah terhadap this extra kilos. The temptation meragut prinsip hidup saya untuk meng-control pemakanan seharian.

What makes me happy?

Sebenarnya entry ni sepatutnya saya letak gambar-gambar yang buat saya gumbira. Sebagai permulaan, mahu meletak gambar Pertunangan saya dan Enchek Kedek tapi gambar tidak di jumpai! 🙁

Kemudian, saya buntu mahu meletak gambar apa..

Sebenarnya saya sedang gembira.. Gembira sejak malam Ahad yang lalu.

I GOT IT!!!

After all the hardwork.. the non-stop typing.. the non-stop thinking & imagining.. the non-stop menghabiskan kertas di opis sebab tiap kali print out competency, mesti page tunggang langgang lupa kena adjust..

Ahad malam tu, seperti biasa, tiada email yang akan masuk sebab semua orang sedang berhujung minggu dan bertiduran. Kemudian saya mendapat email dari HR. CONGRATULATIONS tu email bilang.

Saya sudah agak apa isi kandungan surat tu. Walaupun hati sedang lompat terkinja-kinja mau membaca email tu, tapi harus di tapuk-tapuk kalau tidak, mesti Anjang hairan kenapa perempuan satu orang ni macam orang gila.

Saya baca surat tu pelan-pelan. I was promoted to 1 Job Group higher than my current one. Excited? Siapa tidak kan? Lebih-lebih lagi kalau angka gaji sudah  bertukaran. heheheeeeeee

Then my boss called, asking me whether I already got the letter and he congratulate me.

Being a wife & a mother and a women-who-desperately-need-to-loose-lot-of-kilos doesnt stop me from progressing in term of work and competency (multi skill lah sudah kunun ni.. :P).

According to my boss, my bocc competency equals to 2-points in process dicipline. Which means, my current competency status is 3-mechanical, 3-process, 1-electrical and 1-instrument. Oleh kerana saya temahak,  saya mau bikin 1-point lagi for Process. 😛

So, as a reward for my self, Im thinking of rewarding myself with something. Something that I really wanted. Something that is not in my wishlist because the wishlist was meant for Enchek to accomplish. (hehehehehehe)

No, I dont want any of that very expensive designer handbag yang harga sampai mencecah 4 bulan bayar CCm si Sentra. Tidak mampu mau pakai handbag mahal. And most of all, tidak mampu untuk pakai handbag mahal tu for 3-4 years. For the price of that, mesti Enchek Kedek quarantine saya dari menjeling-jeling handbag lain di kadai. Reward macam gelang emas kali lah macam Puan Saiman. hehehe.. Purrrfecto!

Bah.. so now Im in the SANGAT HAPPY MOOD.. Sangat bersyukur sebab Allah makbulkan jugak doa saya.

IMG_2652 Gambar Ariana Maisara happy, on behalf  of mommy..

Ok lah.. tengok lah gambar muka saya happy..

IMG_6720

Se-happy macam beru lepas Nikah.. (Aik..teda pakai kasut lah..)

Kerana Ariana…


..dua kali saya kesemangatan.

Tadi pagi, mil di dapur sedang breakfast..i left Ariana for a while sebab buat breakfast for her. Ariana nda jugak nangis or bising-bising ketuk pintu dapur. Sempat jugak saya menyubuk dari pintu dapur, teda pulak budak kecik tu. So saya assume yang dia dalam bilik mil and kacau-kacau barang bedak nya. Sekali tengok, Ariana atas katil sedang main-main dekat bantal. Terlompat-lompat kunun dia atas katil when she saw me. Then nampak dia punya bowl, terus ‘mommommm..’.. She climbed the bed herself!!! ( sila rujuk video Ariana panjat katil di FB )

Kali kedua kesemangatan, time dalam bilik. Saya baru balik dari night shift, tidur pagi around 9+ with Ariana. Best lah tidur.. Sejuk2 pakai selimut lagi. Sekali tersedar, bukak mata, Ariana sedang berusaha berdiri dekat tingkap bilik sambil hold on to the grill ja. Between the bed & window ada lebih kurang gap 1 kaki. Kaki Ariana time tu satu sudah di bawah. Memang kalau saya tidak sedar, di bawah katil sudah dia tu. Itu pun kalau dia nangis, kalau tidak nangis, habis di explore satu bilik ni.

Ariana kan, kalau terjatuh kah, terhantuk kah, nda jugak dia nangis kalau nda di tegur unless sangat-sangat sakit lah.

Sudah lah pandai marah kalau kena marah. Macam few days ago, dia pi kacau speaker papa nya. Speaker tu kan atas stand nya sendiri. So bila si Ariana kasi goyang2 tu stand, takut jugak speaker dengan stand tu sekali jatuh atas dia. So as a garang caring mommy, saya larang lah. Saya nda banyak cakap. Cukup panggil nama ja. Kalau marah berjela-jela bukan jugak dia paham. So di jadikan cerita, Ariana marah sebab saya larang dia. Cara dia menunjukkan marah, merangkak dengan laju dan bunyi hentakkan yang kuat, meluru ke arah saya sambil mulut kumat-kamit (nda tau lah apa yang di cakapnya tu). Sampai ja depan muka saya, dia stop and buat aksi pukul lantai sebagai tanda protes. Macam rupa kucing pun ada jugak..hehehe

In just few days, Ariana akan masuk 10 bulan sudah. Perangai pulak sudah lasak. Harap-harap masuk 10 bulan ni dia concentrate on belajat berjalan lah instead of jadi baby-dare-devil.


Mommy umpat Mai kah?????

– Posted using BlogPress from binikedek’s iPhone