Kisah tauladan

Saya ada kisah teladan yang mau di share di sini.. tapi oleh sebab saya ni baru berumur setahun 25-tahun jagung, maka haruslah kisah teladan itu di iringi dengan pengalaman yang pernah di alami oleh saya.

Kisah terjadi pada hari kelmarin di mana seseorang (bukan stranger) telah berbual-bual dengan saya tentang bagaimana mengurus kewangan secara betul. Saya tidak ada pun mintak pendapat saya, tapi dia cuma sekadar ingin berkongsi. So saya hargai jugak lah.

Menurut beliau:
Kalau kamu yang masih muda macam ni, bagus pegi bank buat loan RM200K then bukak bisnes.

Kemudian saya menyampuk :
Tapi orang muda seperti ini(sambil merujuk kepada diri saya sendiri) tidak mau banyak berhutang. Apa lagi RM200K. Nanti tidak terbayar, susah lah. Bagus saya simpan duit tiap bulan.

Kemudian beliau mencelah:
Apa susah, kalau tidak dapat bayar, declare bankrupt. Banyak company buat macam ni, tidak dapat bayar declare diri bankrupt. Tapi bisnes masih tetap jalan.

Kemudian saya hanya mampu untuk tersenyum sejalaaahhh… Tapi air muka saya turut berubah jugak sebab idea tu maca mtidak boleh di guna pakai. Not applicable for me lah senang cakap.

Ok.. Kisah teladan di sini:
1. Money is GOOOOODDDD
2. Walaupun money is GOOOODDD, earn it the right way…
3. Jangan tergopoh-gapah mau kaya walaupun money is GOOOOODDDD..
4. Jangan bagi nasihat sembarangan dengan budak (kunun saya lah budak dalam cerita ni).
5. Kalau mau bisnes, mula kan bisnes yang perlu mengeluar modal seperti dua-tiga ratus sahaja dan bukan dua ratus ribu. Contohnya online bisnes jual baju baby macam saya dulu. hehehe

Ok.. itu seja..