Update budak umur 10 bulan

Pada 10 bulan yang lalu, Ariana telah di keluarkan dari perut secara pembedahan caesarian. Cariklah di YouTube kalau mau tau macam mana pembedahan caesarian di buat. Kalau berani tengok lah. Few days before my scheduled operation, saya sudah tinguk di YouTube. hehehe

Ok.. by the way, kemarin si Ariana sudah 10 bulan. Yang saya heran kan, tiap kali dia meningkat umur, mesti on that day, dia buat something yang baru. Contoh macam time dia baru masuk 4 bulan dulu, terus menerus lah dia mau meniarap.

Ni baru-baru kemarin masuk 10 bulan, dia sudah menunjukkan yang dia boleh bangun dari keadaan baring ke duduk tanpa meniarapkan badan dulu. Then, cubaan untuk berdiri (half berdiri sudah) tanpa berpegang pada apa-apa.

                                                 IMG_1732 IMG_1736

Ini salah satu so-called progression jugak. Atas speaker tu kami slalu simpan kunci kereta or kunci rumah. So, si Ariana ni suka makan kunci. So, dia akan menggoyang-goyangkan stand speaker tu sampai kunci terjatuh&ambik kunci tu & masuk mulut. Dont worry, speaker to di skru ketat pada stand tu. But still, kami memang berusaha sedaya upaya untuk menjauhkan dia dari speaker tu.

IMG_1720 Kalau tidur, macam ni lah. Bagus-bagus kepala di bantal, last-last, kaki di bantal. Dalam proses perpindahan posisi kepala tu kan, banyak kali jugak dia terhantuk di kayu-kayu tepi tu. Tapi sebab mengantuk kan, nda lah sakit. Selimut pink tu kan ialah selimut Hello Kitty saya. Kain jenis fleece. Ariana kalau terbangun dalam keadaan masih mamai-mamai, dia pi tarik tu selimut from me using her tiny hands (sebab dapat masuk ceclah-celah kayu baby cot nya) and then dia peluk selimut tu.so, walaupun kami berlainan katil, tapi kami share selimut. 😛

IMG_1706 Rambut pun sudah cukup panjang (panjang lah konon) untuk pakai kelip.. Tapi kelip tu slalunya nda tahan. Sekejap ja sudah masuk mulut. So paki getah rambut lah. Dapatlah satu antenna di kepala Ariana. Tapi gambar belum ada ya..

IMG_1738 Ini gambar kami di Pizza Hut semalam. Budak 10 bulan sudah pandai baca menu & pandai naik atas meja and berebut garlic bread sama *ehem*mommy*ehem*.

Ok.. itu saja.. other thing like panjat memanjat, berteriak-sesuka-hati, berebut remote control (sudah kasi beli remote Astro China made untuk Ariana main), pusing screen tv ke arah lain (other than facing us, the viewer), aksi-aksi lagak ganas (dare devil) dan macam-macam lagi masih ada dan sudah naik level dari level 1 ke level 3 terus.