Full of moral values punya entry

Kemarin kerja malam. Seawal Subuh sudah hujan lebat di iringi dengan guntur. Then, ngam-ngam in time for shift handover, hujan sudah slow-slow sikit. No more guntur.

On our way back, di traffic light MERAH, terjumpa dengan satu orang motorcyclist (suspected to be the hubby/father) dengan seorang perempuan kelindan (ngam kah tu kelindan aka penumpang motosikal, also suspected to be the wifey/mother). Mula-mula tu I just observed them. Kesian tengok diorang, awal pagi (around 7 am), hujan-hujan, naik motosikal. Nda tau lah pegi mana. I joke around with my husband, saying that maybe they are going to Jom Heboh (kononnya lah ada Jom Heboh di Bintulu..hehe).

Then suddenly nampak tangan budak kecik/baby (time tu belum dapat di kenal pasti sebab budak tu duduk di tengah). Terus terkesima sekejap. Mengkali dorang ni mau pigi klinik. Takkan lah hujan-hujan pun sanggup jalan unless it is very very important.

Bila lampu hijau, we passed them, and I saw the budak kecik/baby was actually a baby! Macam sebaya umur si Ariana. Duduk di tengah-tengah antara the father & mother and what more sad is that the baby didnt wear anything like baju hujan kah, sweater tebal kan or even a hat. Baby tu pakai some sort of an animal body jumper, macam Ariana punya baju maybank harimau.

Punya sayu hati time tu. Mau tengok lama-lama pun nda sampai hati.

Terus saya menjeling ke arah Enchek Kedek and said, ‘ masih mau jual kereta kita tuh and beli motosikal?’

So that was my lesson learnt for today. Kita selalu mengomel/nda puas hati/tidak bersyukur dengan apa yang kita ada.

Mesti kamu berfikir, ‘eh, mana da..tiap hari saya bersyukur dengan rezeki yang saya dapat’.. Tapi small things like ‘lauk kurang masin’ kah.. ‘mi hun terlampau kering kah’.. bila kita sudah start meng-komen, meaning nda bersyukur lah tu. Ada lagi orang yang sanggup makan lauk kurang masin & mi hun terlampau kering tu. That is just my point of view lah. Sebab kadang-kadang, saya pun macam tu jugak. Contohnya kuantiti Mee jawa di restoran feveret semakin hari semakin sikit tapi harga tetap sama. huhu Nda kenyang bah makan. Mau mintak dua piring, malu pulak. 😛

Kita rewind sikit k, bulan Raya hari tu, I was watching ‘bang bang boom’ or was it ‘boom bang boom’.. nda ingat.. tapi di siaran RTM lah. Nda pasti jugak RTm 1 /2 atau 3. Thsi tv show usually do pranks on people. Tapi for raya version, they did pranks tapi more on the moral value side.

Scene 1 : Seorang budak perempuan yang willing to exchange a CD with anybody who willing to buy her sekampit beras. She started begging from anybody who came out or about to go into a supermarket. Ramai orang nda layan. Satu-satunya orang yang layan, was a man in his late 40’s. So he went inside the supermarket and bought sekampit beras along with a few food knowing that the girl actually looks like desperate for food. Tapi the girl tidak accept the food, she only took the beras, gave the man the CD and lari.

Scene 2 : An old man trading bubur lambuk for kain baju raya for his son. Tapi demand sikit sebab dia mau harga rm12.90 semeter punya kain. Any colour will do. And as usual, tiada orang layan. Then ada lah satu orang lelaki ni yang agak muda. Maybe dalam 20+ years old. Mula-mula that young man mau kasi duit ja dengan tu orang tua tapi tu orang tua nda mau. So dia pun masuk lah kedai kain, beli kain yang kena mintak oleh orang tua tu. On his way out from the kedai kain, camera memang rakam ja sepanjang pergerakkan dia. So he was caught on tape, putting some money inside the plactic bag which contains the kain inside, and gave it to the orang tua with the bubur lambuk! Yes, I know. Mulia kan hati pemuda itu. Then the orang tua (who didint knwo that theres money inside the plactic bag) took the kain, trade it with the bubur lambuk and ran.

Tiap ending for each scene di atas ni, akan ada satu orang lelaki yang mintak direction to a bank from the good-hearted-person(s). Then lelaki tu akan handed over some money to the good-hearted-person and again RAN! kira membayar balik lah apa yang dorang sudah spent untuk beli beras & beli kain tadi. Bila the good-hearted person tanya, ‘duit apa ni?’.. then lelaki tu akan jawab, ‘REzeki..rezeki’..and ran again.

Last month I did experience this kind of scene. But not totally sama lah. I was in the car, baru lepas parking kereta with Ariana & Jehan. Then suddenly ada Indian guy ketuk-ketuk tingkap, mau jual ayat-ayat al-Quran untuk di gantung dalam kereta. Jehan cakap jangan bukak sebab we were alone in the car park area. Not wanting anything bad to happen, I just geleng kepala. Tapi that guy macam insist jugak mau jual. Dia buat muka kesian. Macam memaksa pun ada jugak. Tapi last-last lari jugak tu orang. fuuhh…

Dulu-dulu pun kami (me & Enchek Kedek) pernah kena tahan jugak di kereta. Tapi tu orang mau jual jam Rolex sama kami. hehe..

Bah.. itu saja lesson learnt for today.