Growing up with Ariana

Tepuk-tepuk tangan suka-suka

Tangan di kepala.. tangan di pinggang..

Ini lagu yang selalu saya nyanyi untuk Ariana.

When I start the ‘tepuk-tepuk tangan..’, Ariana sudah kelam kabut mau tepuk tangannya walaupun time tu sedang menangis.

‘Tangan di kepala..’, I will put her hands on her head.. ‘tangan di pinggang;, then simpan tangan Ariana di pinggang…

Then kannn… hari tu kannn… Time kami anak beranak breakfast di rumaaahh kannnnn…

Saya perasaan si Ariana tepuk-tepuk tangan, then dia simpan tangannya di kepala..

Then ada satu kali lagi, time kasi mandi Ariana, saya nyanyi tu lagu lagi.. Dia tepuk tangan sekejap, terus simpan tangan di kepala..

Selepas saya terdiam buat beberapa ketika, baru lah tersedar then ter-excited. Kami, sebagai ibu bapa Ariana, sangat excited, terus kami balik-balik nyanyi tu lagu supaya Ariana buat lagi. hehehe. Mestilah. Siok bah. Nampak progression. Tapi Ariana gave us ‘that look’.. the ‘balik-balik-jugak-lagu-tu-teda-lagu-westlife-kah?’ look..

Then salah satu lagi progression Ariana, asal lagu Dibo the Gift Dragon atau Mickey Mouse Club House berkumandang, kelam kabut lah tu dia merangkak pi depan TV.. lepas tu sibuk tepuk-tepuk tangan, kap-kap udang, goyang-goyang tangan & angkat-angkat punggung.

Sudah lah pandai meng-adjust volume tv sendiri. Papanya kan ber- home theatre. Sekali Ariana pi full-blast volume, terus mentua saya kelam kabut habis mandi and berlari ke ruang tamu. Macam ada konsert mentua saya cakap. Dia takut Ariana menangis sebab terkejut, instead, she was lying laid back on the pillow sambil tengok TV. Volume time tu sudah mencecah angka 60.

Never under estimate what this coming-to-10-months-old baby are capable of. Seriously, stering kereta papa nya sudah terkupak-kupak hasil gigitan budak ni.

IMG_1760 Boleh jadi gambar passport kah ni? Her current one muka serius macam menagih hutang susu 4-oz dari mommy nya..

My aerobic session

…………was AWESOME!!!

oh ya.. I haven’t blog about my aerobic session yet kan?

I started this month. There were 3 places but the most preferred one was Oasis, next to Li Hua Hotel. Why? Because there are absolutely no men! So we women are free to shake our booty without control-control ayu. Beside, I can take off my tudung. There are blinds (bukan buta..macam tingkap opis bos-bos tu..)

So my session today was a bit awkward because there’s only 3 ladies came for the 5.30pm session. So we used the smaller studio. I was in front row, next to the trainer. Usually, I will be at the very back of the studio. Talking about no self confidence. hehe

Anyway, the session was awesome because I had built my self confidence to actually really shake my booty. haha.. i know its an aerobic class. We supposed to do the aerobic thingy while SMILING. The trainer taught us Indian dance. I forgot the song. But I look FUNNY in the mirror!

Anyway, after the session, me & the trainer had a little chit-chatting before we go back. The trainer was 33 years old. She called me GIRL because she thought that I was a very young girl joining the aerobic. (mimang pun muda kan..). After I told her that I’m from Sabah and I follow my husband here to work, she was shocked. Especially when I told her about my coming-to-10 months-baby-Ariana.

But you still look like a baby.. Hehe.. OK tipu.. She didnt say that I look like a baby. She said that Im still baby faced. So I told her that Im 25. Yes, I know. This entry sounds more like the masuk-bakul-angkat-sendiri-ness but it wasn’t me who said that. Saya cuma mampu menerima pujian orang. hehehe

Ok. Itu seja. The session was awesome because I made new friend with Sharon, the trainer. After this session, Im sure she’ll forget about me because there are plenty of us in the class. She might be introducing her self again to me somedaaaayyy. hehe

PS : I haven’t lose any kilos yet, but I felt much more comfortable wearing my baby-tees again. I don’t easily get tired or sleepy during work. My sakit pinggang? I had forgotten about it already. So I guess, exercise is GOOD for our body. *Damn..I should have listen to what the Health & Fitness been telling loooong timeee agooo. Slimworld pulak yang di percayai. Not forgetting the $$$ with wings.

Majulah Sukan Untuk Negara!! *although aerobic  is not actually a sukan.

Mesti ada picture kah?

DSC04700 DSC04702 DSC04704 Selepas cerita pasal aerobic, jamu lah gambar-gambar makanan yang kami makan di offshore dulu..hehe..DUULLLUUU.. saya tidak bersalah terhadap this extra kilos. The temptation meragut prinsip hidup saya untuk meng-control pemakanan seharian.

What makes me happy?

Sebenarnya entry ni sepatutnya saya letak gambar-gambar yang buat saya gumbira. Sebagai permulaan, mahu meletak gambar Pertunangan saya dan Enchek Kedek tapi gambar tidak di jumpai! 🙁

Kemudian, saya buntu mahu meletak gambar apa..

Sebenarnya saya sedang gembira.. Gembira sejak malam Ahad yang lalu.

I GOT IT!!!

After all the hardwork.. the non-stop typing.. the non-stop thinking & imagining.. the non-stop menghabiskan kertas di opis sebab tiap kali print out competency, mesti page tunggang langgang lupa kena adjust..

Ahad malam tu, seperti biasa, tiada email yang akan masuk sebab semua orang sedang berhujung minggu dan bertiduran. Kemudian saya mendapat email dari HR. CONGRATULATIONS tu email bilang.

Saya sudah agak apa isi kandungan surat tu. Walaupun hati sedang lompat terkinja-kinja mau membaca email tu, tapi harus di tapuk-tapuk kalau tidak, mesti Anjang hairan kenapa perempuan satu orang ni macam orang gila.

Saya baca surat tu pelan-pelan. I was promoted to 1 Job Group higher than my current one. Excited? Siapa tidak kan? Lebih-lebih lagi kalau angka gaji sudah  bertukaran. heheheeeeeee

Then my boss called, asking me whether I already got the letter and he congratulate me.

Being a wife & a mother and a women-who-desperately-need-to-loose-lot-of-kilos doesnt stop me from progressing in term of work and competency (multi skill lah sudah kunun ni.. :P).

According to my boss, my bocc competency equals to 2-points in process dicipline. Which means, my current competency status is 3-mechanical, 3-process, 1-electrical and 1-instrument. Oleh kerana saya temahak,  saya mau bikin 1-point lagi for Process. 😛

So, as a reward for my self, Im thinking of rewarding myself with something. Something that I really wanted. Something that is not in my wishlist because the wishlist was meant for Enchek to accomplish. (hehehehehehe)

No, I dont want any of that very expensive designer handbag yang harga sampai mencecah 4 bulan bayar CCm si Sentra. Tidak mampu mau pakai handbag mahal. And most of all, tidak mampu untuk pakai handbag mahal tu for 3-4 years. For the price of that, mesti Enchek Kedek quarantine saya dari menjeling-jeling handbag lain di kadai. Reward macam gelang emas kali lah macam Puan Saiman. hehehe.. Purrrfecto!

Bah.. so now Im in the SANGAT HAPPY MOOD.. Sangat bersyukur sebab Allah makbulkan jugak doa saya.

IMG_2652 Gambar Ariana Maisara happy, on behalf  of mommy..

Ok lah.. tengok lah gambar muka saya happy..

IMG_6720

Se-happy macam beru lepas Nikah.. (Aik..teda pakai kasut lah..)