Kasut

Time kami balik sibu hari tu, Enchek Kedek mengingatkan saya untuk membawa kasut jogging balik KK nanti. Di KK dia mau jogging untuk mengurangkan yang terlebih di dalam badan. Tapi, unfortunately, saya lupa. So teda kasut lah.

Tapi memandangkan keinginan kami untuk jogging sangat kuat, so kami pegi ke Bata di City Mall and cari kasut Power! Then kasut Power ni betul-betul mengimbau masa lalu. Itu lah kasut sukan saya yang pertama di belikan masa masuk sekolah berasrama penuh dulu. Kalau budak sekarang, sudah merasa Nike Adidas Puma.. hehehe

So entry ni mainly to talk about kasut..

Ok, berbalik kepada kasut Power tu.. Power oh bikin pakai main bola jaring tiap kali riadah (i missed this word..bahasa standard budak asrama).. jadi itulah kasut saya sepanjang bersekolah menengah.

Dulu pernah jugak rasa nda puas hati sebab abang selalu di kasi beli kasut Adidas lah.. Nike lah.. Saya pakai Power ja.. Tapi kalau di fikir 34 kali, saya bukannya aktif sukan pun.. Main bola jaring time riadah tu pun sebab mau kasi cukup orang (huhuhu…hehehe..). So ya lah.. Power should be good enough..

Then tiba masa masuk ke Politeknik. Mesti ada kasut jugak untuk di pakai ke bengkel. So sebagai student, jalan ramai-ramai dengan kawan pegi Electra House beli kasut cap apa kah tu.. Lupa suda tapi murah lah.. RM30 ja. Fesyen ala-ala kasut North Star.. Tapi ini mungkin South Star.. Janji ada.. Lagipun berbengkel bukannya bersukan. Tapi mistake nya bila suda start welding, ada lah lubang-lubang di permukaan kasut tu. Come on lah.. What do I aspect from a RM30 punya kasut,kan? :p

Tapi boleh tahan jugak kasut tu.. Tahan selama setahun (2 semester).. Then time industrial Training di Tenom Pangi, pakai duit PTPTN untuk beli kasut yang proper sikit. Kasut PUMA leather warna putih. Gini lah namanya orang yang jarang ada kasut. Tidak tahu membezakan antara kasut yang sesuai untuk di pakai jalan, kerja atau duduk diam2 dalam opis. Sudah lah licin tapak kasut tu. Sangat tidak sesuai untuk di bawak ke site. Then uncle (dad’s bro) bawak pegi beli proper safety shoe untuk turun ke plant. Kalau nda silap, jenama Kingston.. Low cut punya tapi saiz yang di beli besar satu saiz from my normal saiz.. Sebab teda saiz 6.. Oh, at the same time, I bought my very first Adidas shoe jugak.. This time ok sikit banding dgn yang Puma tu. Then kasut Adidas tu di pakai sampailah saya men-join syarikat Encik Kerang.

After the Adidas, birthday saya, Enchek Kedek telah membelikan saya kasut baru. Nike tapi nda sempat pakai sebab kena curi time saya pegi offshore.. Punya sedih.. Damn you pencuri!!

Untuk menggantikan yang sudah di curi tu, beli Adidas lagi tapi pakai duit sendiri. Enchek Kedek nda mau beli ganti rugi untuk kasut tu sebab it doesnt sounds logic. Saya tidak sempat meng-hypnotize Enchek Kedek pasal logic nda logic tu.

Then sampai sekarang saya masih gila beli kasut.. Nda kisahlah kasut kerja kah, sukan kah, shopping kah.. Yang penting beli..

And there’s only two possibilities.. Either I have a lot of money to spend on shoes or its because I am still jakun with shoes..

PS: I bought a rm300 shoe for my wedding. Ada swarvoski crystal on it. Tapi sudah namanya wedding shoe kan.. Maka telah di pakai semasa wedding sahaja.. So maybe it is true that I am a shoe jakun-er.. Nda pernah jumpa kasut ada crystal. Selama ni jumpa gelang crystal ja.. :p

Ariana & friends

When any of my family members or friends asked me whether it is okay for them to gendong Ariana, will she cry? Then I will definately answer, ‘She’ll cry, but you can try’..

Kalau dekat-dekat sikit Ariana sudah tunjuk muka takut, so jangan di teruskan lah. Sesi suai kenal yang proper mesti ada.

Tapi, since raya hari tu, Ariana sudah mula tengok banyak muka and jumpa ramai orang, she improved a lot.


She was chillin with her cousin Inden (yes..saya makcik si Inden..hanya pada pangkat ja lah). Both of them click at first sight. And I was indulging my choco super devil cake during the click moment.


And then, there was Chii, along with her ‘Beno’ metal pendant which happened to be the item-that-Ariana-just-cant-take-her-hands-off and yes, Chii menyusukan Ariana sambil Ariana memegang the metal pendant. Ariana must be like ‘i dont know who she is but i want this thingy’..


And then of course, my bestfriend Kajun came with her BB which Ariana also couldnt take her hands off..

Siapa lagi?


Of course lah nenek nya.. They had spent 3 wonderful days at home while me & Enchek Kedek went out dating.. Hehehe..