Cerita Aidilfitri 2010

Last year kami beraya ber-dua… This year kami beraya ber-3..

ok.. habis cerita.. tata!

eh tidak.. cerita raya kami tahun ni macam ni..

Habis night shift, terus mem-pack barang2.. dalam jam 2 petang bertolak ke Sibu..

Raya tahun ni di Sibu.. dan saya tidak menangis.. hehehe.. walaupun ada merasa sedih, tapi rasa sedih tu di atasi oleh Ariana yang tidak dapat di kasi tinggal walau sekejap pun + kepenatan melayan Ariana.. tambah-tambah lagi sakit tulang belakang ni..

IMG_1685

Raya hari pertama di Sibu, sama jugak macam raya di KK.. ziarah kubur, pegi rumah datuk, baring-baring depan tv & tertidur.. hehe.. 

Raya ke-dua, kami pergi ke Sarikei, ziarah kubur arwah bapak Enchek Kedek dan melawat keluarga sebelah bapa kepada Enchek Kedek.. dan kami jugak sempat beraya sekejap di rumah Anjang, collegue saya.. (ala.. yang telah berbakti menolong membawakkan baju raya yang tertinggal di Bintulu)

Then, raya ke-tiga, seawal 4:45 pagi (lebih kurang tolak campur plus minus dy/dx laaah..), kami bertolak ke Bintulu dalam keadaan yang sangat mengantuk dan tidak mandi.. hehe.. gilak kah mandik jam 4 pagi ? tidak gila, tapi kalau dapat di elakkan, elakkan saja.. Sampai Bintulu dalam jam 7 pagi, baru lah kami bermandi-manda dan bersiap-siap untuk bertolak ke Miri dalam jam 10+++ pagi..

Mula-mula tu Enchek Kedek yang drive, tapi sebab dia yang mengantuk, so saya meng-offer diri untuk drive walaupun pada hakikatnya time tu mata saya baru mau terlelap.. tapi at least ada tidur time dalam perjalanan dari Sibu ke Bintulu.. So saya bertolak ansur lah sikit.. Kasi Enchek Kedek tidur.. Pemanduan saya hebat.. semua bump di jalan ialah bump yang smooth.. Maka kami pun terlantun-lantun dalam kereta, sampailah area selepas Bekenu, unable untuk meng-overtake kereta depan, maka time tu lah mata tertidur-tidur.. Meng-full blast kan aircond & tumpukan ke muka, confirm segar bugar..

Sampai Miri, singgah rumah mentua Amer.. Tujuan?

IMG_1827Yes.. pertama kali kami dapat bergambar secara lengkap.. 3 orang lelaki yang berdiri ialah housemate semasa zaman bujang mereka.. 3 wanita chantekkkk (tekankan bunyi K tu..) ialah isteri kepada 3 lelaki di atas.. dan 3 baby chomeyylll (sebut ala-ala Dr. Ho di klinik Bintulu tu) ialah December babbies.. Dari kiri (kiri screen ni) Muhd Zaim.. Ariana Maisara.. Amirul Thaqif Aryan.. Rasanya banyak kali sudah saya cerita dalam blog ni yang 3 babbies tu lahir selang-selang hari ja.. and NO.. kami tidak ada membuat perjanjian untuk pregnant sama-sama.. Ini semua rejeki mahsing-mahsing..

IMG_1845

Sejurus selepas selesai memakan, meminum & bergambar, kami meneruskan perjalan ke destinasi sebenar kami.. Kota Kinabalu..

Perjalan bermula kira-kira pukul 1 tengahari.. Perjalanan adalah smooth.. tiada traffic jam di immigration Brunei & Malaysia.. tapi, stuck selama 1 jam 30 minit (lebih kurang lah) di feri Limbang.. Sepanjang masa menunggu tu Ariana nda tidur.. bergolek ke tepi.. berguling ke depan.. macam-macam aksi.. Sekejap duduk depan dengan mommy.. then pindah sebelah Papa & pi main-main tu wiper kereta.. then nda lama, pegi belakang lagi duduk dengan neneknya sambil tarik-tarik tudung mommy di depan..

IMG_1455 Feri Limbang ke Lawas.. Feri ni muat kira-kira 10 buah kereta saiz biasa.. Tunggu feri ni melintas dalam 10 minit kali.. tapi yang bikin satu jam setengah tu ialah ramai kereta yang berbaris.. Time que tu, saya ingat kamilah yang paling belakang.. Sekali after melintas sungai kecik tu, kereta yang que on the other side lagilaaaaaah panjang.. sampai ada polis yang standby.. biasalah.. kadang-kadang ada jugak kereta yang kurang adab, pegi potong que..

IMG_1461 Ini lah que yang sangat panjang tu.. dari lepas feri, sampailah immigration.. the incoming car tu yang tiba-tiba sesat lane tu, rasanya mau memotong que lah.. kali dia nda tau ada pak polisi di depan tu..

Dalam keboringan menunggu turn naik feri tu,

IMG_1449 …….. saya bermain-main camera… dan dalam ketekunan saya bermain dengan camera henpon tu.. tiba-tiba..

IMG_1458 Hai Mommy!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

IMG_1452

Lama suda ni kami tidak bergambar macam ni.. Henpon penuh dengan gambar Ariana ja.. hehehe..

Sejurus selepas berjaya mengeluarkan diri dari Lawas, perjalan kami semakin smooth.. oh btw, Jambatan Lawas sudah siap.. tidak perlu tunggu feri lagi.. Perjalanan yang tinggal lebih kurang 4 jam di teruskan.. Sepanjang 4 jam tu Ariana tidur.. Mommynya nda tidur.. sebab perasaan excited mau sampai KK tu terlampau kuat.. hehehe..

So kami pun selamat sampai ke rumah dalam jam 10 malam..

Sabtu ni 18hb kami open house, datang ya!!!

Sekelip Mata trus jadi fofular

Siapa Luca Lucas? Cepat, pegi google..

Tapi sebagai pembuka cerita, si Luca Lucas ialah salah seorang individu yang memfamouskan diri dengan cepat dengan cara yang jijik.. Jijik macam mana? Dia ni kira seangkatan dengan Aduka Taruna, Katy Lim Li Lian dan banyak lagi.. Seriously banyak lagi!!! Diorang ni individu yang buat statement sembarangan di dalam Facebook, menghina agama, bangsa, negeri.. masing-masing diorang ni ada kategori sendiri.. Macam si Luca Lucas ni, kategori dia ialah menghina NEGERI SABAH..

Jangan pulak kamurang ingat si Binikedek ni orang Sabah, then tidak dapat terima kritikan orang lain pasal negeri sendiri.. Seriously, kalau kamu bukan orang Sabah sendiri pun, memang akan panas hati jugak..

First time baca pasal statement bodoh-bodoh-palui + tidak sedar diri dari si Luca Lucas ni di page Kami Benci Luca Lucas KRN Menghina Sabah, rasa panas hati.. Statement2 dia semua nda masuk akal.. Statement2 dia kan, macam dia ‘dengar dari orang’ atau pun macam dia baru pernah pegi satu daerah ja di Sabah, trus buat statement2 palui tu.. Memanglah dia ada hak untuk menyatakan ketidak-puasan hatinya tu, tapi kan, menghina tu tidak perlu..

Oleh sebab panas hati, saya meng-google lagi.. Tengok lagi sumber-sumber lain pasal si Luca Lucas tu.. Then kepanasan hati berkurang, sebab? Klik blog ini..

Entry blog ni bukan bertujuan mau mem-panas-panas kan lagi isu kenegerian.. Bilang 1 Malaysia kan.. manada 1 Malaysia pi kutuk2 negeri orang…

Lagipun, sebagai peringatan kepada kita, berfikir sebelum bertindak.. Macam jugak makan, lapar baru makan.. Hujan baru pakai payung.. Pegi stesen minyak bila jarum minyak sampai ke ‘E’.. Beli selipar baru bila selipar lama sudah putus..

Kepada Luca Lucas, relax bah kau.. duduk-duduk kita minum kopi sambil makan biskut Famous Amos..