Preparation untuk Hari Raya

Ok.. mau update sekejap.. sekejap ja.. sibuk ni.. (apakah motif mengasitau orang sibuk dalam blog?)

Malam ni second day nite shift.. esok saya suda off dan akan pergi ke Sibu dan menunggu hari raya.. wah.. menunggu ya.. YA.. tahun ni beraya di Sibu.. tidak..saya tidak akan menangis (jawapan kepada solan yang di ajukan oleh Cinoi semasa terjumpa di port bulan lepas..) Sebab pada Hari Raya ke-tiga kami akan pulang ke KK pulak dan menghabiskan cuti di KK.. closer to beloved family.. mum-in-law akan pergi ke Semporna untuk bersama dengan my one and only abang ipar (Enchek Kedek kan beradik 2 orang ja..)

Semalam ber-contact dengan my one and only kakak ipar pulak.. (Enchek Kedek suruh saya sayang dengan kakak ipar saya sebab she’s my one and only kakak ipar from his side of family..hehe) Kami membuat perbincangan tentang, ‘saya belum ada tudung matching baju raya’.. maka my one and only kakak ipar akan men-tolongkan mencari tudung untuk saya di Jalan TAR.. kebetulan tempat kerja dia dekat saja di sana.. Cubalah Bintulu ni ada kedai tudung yang banyak kan.. YES.. my previous entry saya ada cerita saya beli tudung online.. tapi sebab tahun ni ada baju kurung yang mum in law beli, susah-sangat-cari-kaler-matching nya.. sebab ada kerawang2 lagi di hujung warna oren.. warna baju warna hijau+cokelat=seakan hijau lumut.. Saya kan kalau bab me-matchingkan kaler tudung dengan kaler baju kurung seperti freak sedikit.. kaler mesti masuk.. nda mau mau langgar ja..

Seperti orang-orang yang lain, saya jugak mau shopping raya.. tapi susah lah mau shopping di Bintulu.. ada baju yang dari last year lagi masih ada di kedai tertentu itu.. Balik KK hari tu shopping kain untuk baju kurung & beli handbag baru.. tu ja.. Heels teda.. Tapi saya rasa tidak payah beli kasut pun boleh.. im comfortable with my slipar jipun gisele bunchen itu.. Tapi Enchek Kedek cakap, nanti balik Sibu lah cari heels/sandal/kasut.. orang tua-tua bilang, rezeki jangan di tolak.. heheeh..

Preparation Ariana untuk menyambut Hari Raya buat pertama kali adalah sangat hebat… 2 pasang baju kurung.. Japanesse cotton..cari di jackel bahagian Kain Exclusif..hehehe.. Macam mana jugak kan, mommy nya mau matching kain sama baby.. xpa.. baby pakai kain 1 meter ja.. Then Ariana jugak ada 3 Poney dress.. sudah kan cerita di entry dulu.. dress half-price sebab off season walaupun Malaysia tidak berseason.. Then kasut 3 pasang.. Mommy beli online.. 2 kasut longgar sikit.. satu lagi ngam-ngam pulak.. nda pa.. belum pandai berjalan jugak.. Then mommy kasi beli headband.. online jugak.. aishh.. terpaksa lah.. teda jual sini.. Yang aunty Megan kirim from US tu masih muat, tapi Enchek kedek cakap Ariana pakai tu macam orang mau pegi jogging pulak.. huhuhu.. nanti lah mommy beli klip rambut.. lebat jugak suda rambut Ariana..

Preparation untuk Enchek Kedek pulak..
: Kitak maok kasut baru kah?
: Kitak maok songkok baru kah?
: Kitak punya butang baju melayu masih ada kah?
: Eh, tahun ni kita teda beli kain samping kan?

To Enchek Kedek, maafkan bini mu ini.. Lupa lah.. nanti kita pergi membeli belah di Sibu ja k?